În ediția de azi ar fi trebuit să avem răspunsurile primarului Mihai Chirica la întrebările voastre, dar ele au rămas fără răspuns, deși le-am trimis în urmă cu două săptămâni și am insistat la consilierul său.
De ce infrastructura din Iași pentru biciclete este atât de proastă în comparație cu alte orașe mari din România?
De ce nu are Iașul nici măcar un singur parc nou de dimensiuni mari după toate mandatele dumneavoastră de primar?
De ce sunt aprobate construcții de noi cartiere fără să fie proiectate și căile de acces, astfel încât să nu fie sufocat traficul pe zonele de acces în oraș? De ce se aprobă proiecte precum magazinul Jumbo, fără un plan de fluidizare a traficului?
De ce nu ați făcut mai multe pentru a actualiza Planul Urbanistic General, vechi de 25 de ani, care ar fi putut reglementa dezvoltarea haotică a orașului?
De ce ar trebui să vă credem de data asta, când nu ați respectat promisiunile electorale din 2020?
În locul interviului cu primarul Mihai Chirica, astăzi avem o ediție specială, un material explicativ cu răspunsuri la câteva întrebări esențiale înaintea alegerilor locale și europarlamentare.
Am încercat să filtrez pe cât posibil informațiile factuale de lucruri precum: cote de pariuri, opinii ale unor jurnaliști care taie facturi pentru publicitate politică, sondaje neasumate sau efectuate de instituții afiliate partidelor politice.
Paranteză: aici putem include și sondajul de luni, care a fost deturnat din start de un val de 50 abonați noi în primele ore, care au distorsionat rezultatele. Mai multe despre asta ceva mai jos.
Ca jurnalist, misiunea mea nu este să sprijin unul dintre candidați, ci să pun înaintea voastră informațiile de care aveți nevoie ca să decideți singuri.
Alegerile de duminică nu sunt doar despre alegerea binară Bodea vs Chichirău, ci și despre contextul care a făcut posibil acest impas catastrofal pentru oraș, necesitatea de a trece peste dezamăgire și a merge la vot.
„Când un primar se perpetuează în funcție la nesfârșit, este evident că el o folosește și se agață de ea tocmai pentru a a-și exersa mai departe interesele și pentru a forma în jurul lui o rețea întreagă de oameni care știu cum se fură. Aici suntem.” - Gabriel Liiceanu
Când și pentru ce votăm?
secțiile de vot sunt deschise duminică între 07:00 și 22:00
la alegerile locale, poți vota doar în localitatea de domiciliu sau de reședință
la alegerile europarlamentare, dacă nu ești în localitatea de domiciliu sau de reședință sau ești plecat din țară, poți vota la orice secţie de votare
Vei primi 5 buletine de vot pentru:
alegerile europarlamentare
primar
lista de consilieri locali
președintele Consiliului Județean
lista de consilieri județeni
Cum s-a votat la Iași în ultimii ani?
începând din 2012, primarii din România sunt aleși într-un singur tur, un sistem care favorizează primarii în funcție
ca să vă faceți o idee, la alegerile locale din 2020 PNL a câștigat 15 primării ale marilor orașe, PSD 14, USR-PLUS 4
la Iași au votat 103.000 de oameni la alegerile locale din 2016, iar în 2020 prezența a scăzut la 88.000
o excepție au fost alegerile europarlamentare din 2019, când au votat 165.500, iar USR a ieșit pe primul loc în municipiu cu 60.000 de voturi (37%)
Mihai Chirica a câștigat alegerile din 2016 cu 46.000 de mii de voturi (47%), iar cele din 2020 cu 36.000 (42%), ceea ce înseamnă că a pierdut 10.000 de voturi în 4 ani
în 2020, candidata USR, Cosette Chichirău, a obținut 26.000 de voturi (30%)
Ce șanse sunt ca Mihai Chirica să piardă alegerile?
Teoretic, este posibil, dar în condițiile în care voturile opoziției sunt împărțite, este greu de imaginat un scenariu în care Mihai Chirica ar putea pierde.
Pentru ca asta să se întâmple, ar fi nevoie ca:
prezența la vot să crească cu zeci de mii de voturi față de rundele anterioare
Mihai Chirica să piardă alte câteva mii de voturi față de 2020
opoziția să ia mai multe voturi decât în 2020, iar voturile să meargă covârșitor către unul dintre candidați
Nu sunt sociolog și nici analist politic, dar aritmetica electorală ne arată că este foarte puțin probabil ca toate aceste condiții să fie întrunite simultan.
Nu este clar nici măcar dacă Marius Bodea și Cosette Chichirău vor obține împreună mai multe voturi decât Mihai Chirica, darămite separat.
Mai mult, ambii candidați își revendică votul util și nu avem sondaje credibile care să ne lămurească, ceea ce anulează șansa unui eventual vot tactic pentru candidatul care ar avea mai mari șanse să-l învingă pe primarul în funcție.
Care e treaba cu sondajul de luni?
Pentru că în Iași nu exista un sondaj asumat oficial în privința intențiilor de vot, v-am trimis luni un sondaj online, ca să avem măcar o idee despre intenția de vot în mica noastră bulă de opoziție.
Nu l-am postat pe rețelele sociale, decât la stories, tocmai pentru a minimiza șansele ca votul să fie distorsionat.
Cu toate astea, au apărut zeci de abonați noi care au votat în câteva ore și au lăsat multiple comentarii elogioase.
Văzând asta și alte manipulări facile ale ambelor tabere în ultimele zile, mi-am adus aminte de o filmare live din campania din 2020 cu Cosette Chichirău și Marius Bodea, în care acesta din urmă întreba retoric:
Oare ăștia chiar cred că ieșenii sunt proști?
E libertatea candidaților să-și amăgească urmăritorii gonflând artificial un sondaj online, dar responsabilitatea mea față de voi este să vă informez că votul a fost viciat.
Nu înseamnă neapărat că procentajele s-au schimbat, ci că nu putem ști dacă s-au schimbat sau nu prin intervenția valului de postaci.
În orice caz, în absența unui sondaj credibil, va trebui să așteptăm rezultatele votului pentru a afla cine a dezinformat.
Dacă unul dintre cei doi candidați va fi obținut semnificativ mai puține voturi - în special dacă acele voturi l-ar fi ajutat pe rivalul mai bine plasat să-l depășească pe Mihai Chirica -, vom ști cine a contribuit, intenționat sau nu, la menținerea în funcție a actualului primar.
De ce este opoziția locală dezbinată?
În vreme ce PNL și PSD au candidați comuni în cele câteva orașe în care primarul în funcție este de la USR, la Iași este pe dos - doi oameni care au făcut campanie împreună la alegerile trecute concurează acum pentru voturile opoziției.
Pentru a înțelege cum s-a ajuns aici, e suficient să recapitulăm ce s-a întâmplat în filiala locală a USR în ultimii 4 ani, după alegerile locale din 2020.
un consilier local ales pe listele USR, Cezar Baciu, a trădat partidul în 2021 și i-a asigurat primarului „votul de aur”
un alt consilier local, George Pleșu, provenit din PLUS, a demisionat din partid și s-a retras din politică, invocând incompatibiliatea de viziune cu USR Iași
candidata USR din 2020, Cosette Chichirău, și-a dat demisia din partid în septembrie 2023 și candidează acum pe listele unui partid nou înființat, CURAJ
Cosette a fost urmată în noul partid de consilierul local Iulian Hușanu, care mai demisionase o dată din USR în 2021 (revenind asupra deciziei la o zi după) în urma dezvăluirilor despre afacerile sale cu primării USR și care a atras din nou atenția presei locale cu un bloc de 9 etaje pe care vrea să-l ridice în Bucium. El se regăsește acum pe lista CURAJ pentru Consiliul Local.
cel mai activ consilier local USR, Răzvan Timofciuc, a fost exclus din partid în noiembrie 2023, a devenit viceprimar cu sprijinul PNL, iar acum îl susține deschis pe Costel Alexe la CJ și PNL la europarlamentare
fostul președinte al USR Iași și nominalizarea inițială a filialei pentru CJ în 2020, Silviu Gurlui, este acum pe listele AUR la europarlamentare
Toate aceste lucruri nu au apărut de nicăieri. Ele sunt efectul unei serii de abuzuri și nereguli care au măcinat de la bun început temelia USR Iași, documentate într-un volum editat de Dan Lungu, unul dintre fondatorii filialei în 2016, alături de Cosette Chichirău.
„Este dreptul cetățenilor de a ști ce se întâmplă, în aşa fel încât pe viitor să fie mai atenți și mai grăbiți să tragă la răspundere persoanele pe care le învestesc cu voturi și încredere, pentru a-i reprezenta şi lupta pentru interesele lor." - Dan Lungu
„Eu cu cine votez?”
Tot ce am văzut în ultima lună de campanie electorală îmi spune că sentimentul predominant în rândul masei votanților de opoziție din Iași este confuzia în fața unei alegeri pe care nu și-au dorit-o, între doi candidați care ocupă același culoar.
După cum am văzut din răspunsurile lor la întrebările voastre, pe Marius Bodea și Cosette Chichirău nu-i desparte viziunea diferită despre soluții la problemele orașului, ci ambiția fiecăruia de a fi primar cu orice preț.
În campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019, Marius Bodea era pe scenă alături de Costel Alexe și colegii liberali pe care astăzi îi contestă. Doar când Mihai Chirica a devenit candidatul PNL la primărie, Bodea a plecat din partid.
Cosette Chichirău a făcut campanie cot la cot cu Marius Bodea în 2020. Doar când a devenit clar că Marius Bodea va fi candidatul USR la primărie, Cosette a plecat din partid.
Este același tipar, care nu reflectă motivația de a pune priceperea și energia în slujba comunității locale și a orașului. Dacă era așa, oricare din ei ar fi putut alege în 2020 să facă opoziție la firul ierbii în Consiliul Local Iași, nu în Parlament, și atunci ar fi fost îndreptățit să revendice astăzi rolul de candidat al opoziției locale.
Așa, rivalitatea toxică dintre cele două tabere e o formă de conflict distructiv care ne va costa încă patru ani cu Mihai Chirica primar, dacă nu intervine justiția între timp.
Dar despre asta avem timp să vorbim după 9 iunie. Deocamdată, ambii candidați pretind că sunt mai bine poziționați pentru a-l învinge pe primarul în funcție și că un vot pentru adversar este un vot pentru Chirica.
De ce are sens să mergem la vot
David Foster Wallace scria într-un eseu despre alegeri că motivul pentru care atât de mulți oameni sunt dezinteresați de politică este o formă de apărare împotriva tristeții.
„De fapt, cel mai probabil motiv pentru care multora dintre noi le pasă atât de puțin de politică este că politicienii moderni ne întristează, ne rănesc adânc în feluri care sunt greu de numit, darămite de discutat. E mult mai ușor să dai ochii peste cap și să nu-ți pese. Probabil nici măcar nu vrei să auzi despre toate lucrurile astea.”
Cam așa se simt cei care au sperat că se va schimba ceva în politica locală în 2016 și apoi în 2020.
Acum suntem în 2024 și ne-am întors de unde am plecat în 2016:
Mihai Chirica (fost PSD, actual PNL) este tot favorit
Marius Bodea (fost PNL, actual USR) tot vrea să-l dea jos
candidatul unui partid nou (atunci Andrei Postolache, acum Cosette Chichirău) pretinde că este singura alternativă la vechea gardă
E destul de trist, nu zic nu, dar alegerile pentru primărie nu sunt totul. Ăsta e principalul motiv pentru care merg la vot și pentru care cred că votul meu, al fiecăruia dintre noi, contează și nu merită irosit.
Vă reamintesc ce spunea Eleanor Roosevelt despre cum funcționează democrația:
„Politica este participarea cetățeanului în actul de guvernare. Tipul de guvernare de care beneficiază depinde în totalitate de calitatea participării sale. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să învețe, cât mai devreme posibil, să înțeleagă și să accepte datoriile sale de cetățean.
Care sunt aceste datorii pe care le datorăm comunității și guvernului nostru, ca cetățeni? (...) Minimul absolut al datoriei civice este să votezi în ziua alegerilor.
Chiar și acum, prea puțini dintre noi se achită de acestă datorie minimă. Printr-o astfel de neglijență, de indiferență, renunțăm la un dar și un privilegiu care a fost câștigat pentru noi cu un cost și un sacrificiu uriaș.”
Nu sunt doar lozinci civice. Concret, chiar dacă Mihai Chirica are toate șansele să fie reales, el nu poate face mare lucru dacă nu are majoritatea în Consiliul Local.
De aceea, dintre cele 5 buletine de vot, cel care determină configurația noului Consiliu Local contează cel mai mult.
O alianță locală PNL-PSD nu este de neconceput. Cu cât opoziția va fi mai bine reprezentată în Consiliul Local, cu atât va putea:
influența bugetul orașului
bloca proiectele nocive
pune pe agendă soluțiile care se regăsesc în programul ambilor candidați de opoziție
Dincolo de asta, miza votului de la europarlamentare este mai mare ca niciodată. Dreapta populistă câștigă teren din România până în Portugalia și va trimite în Parlamentul European zeci/sute de idioți utili să reprezinte interesele Rusiei.
Iar dacă Trump va fi reales în noiembrie, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu NATO. Ce știm este că tot mai mulți oficiali europeni vorbesc despre o fereastră de câțiva ani pentru a ne pregăti pentru un atac al Rusiei.
Așa că da, oricât de lehamite ne-ar fi de politică, cred că amestecul de oportunism și bune intenții din opoziție rămâne o variantă mai bună decât cleptocrația PNL-PSD și ticăloșia candidaților care fac jocul Rusiei în România și în Europa.