Bună dimineața, Iași! ☀️
Se anunță ceva furtuni începând de sâmbătă, așa că s-ar putea să nu fie cel mai potrivit weekend pentru un city-break la Iași. 😀
Vineri ⛅️ 29 🌡 17
Sâmbătă ⛈️ 26 🌡 16
Duminică ⛈️ 25 🌡 15
Luni ⛈️ 27 🌡 16
Marți ⛈️ 27 🌡 16
Miercuri 🌦 25 🌡 14
Joi ⛅️ 28 🌡 16
Știri locale pe scurt
Primarul Mihai Chirica a fost audiat la DIICOT Iași, într-un dosar în care mai mulţi angajaţi ai Primăriei sunt cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.
în primăvara anului trecut, cercetările procurorilor din dosarul mai vechi al afaceristului Cristin Zămosteanu au fost extinse şi asupra amenajării pe acoperişul Halei Centrale a restaurantului „Veranda”.
primarul s-a apărat declarând că a semnat 640.000 de acte. Asta ar însemna peste 300 în fiecare zi, de luni până vineri, timp de 8 ani.
12 semafoare vor fi montate pe DN28, între Iași și Târgu Frumos. Ele nu vor fi puse în funcţiune decât după o simulare „pe viu”, care să stabilească timpii optimi şi modul de sincronizare a unora dintre ele.
Aproape o mie de ieșeni au semnat o petiție pentru amenajarea unui parc în zona Plopii fără Soț.
petiția a fost inițiată de consilierul USR Răzvan Timofciuc, după ce acesta, la finalul anului trecut, a depus și un proiect de hotărâre de Consiliu Local în vederea demarării procedurii de achiziție a terenurilor necesare cu scopul final de a fi amenajat parcul.
Ce se mai construiește în Iași. Alte trei proiect rezidențiale se conturează în cartierele Păcurari și în zona Gării, potrivit Apix.ro.
în zona Arcu vor fi construite blocuri cu 5 etaje cu parcări în sistem multipark
Păcurari: pe terenul fostului RADEF vor fi construite blocuri și un centru comercial
un complex cu câteva zeci de imobile va fi construit lângă Cimitirul Evreiesc în baza unui PUZ vechi de peste 10 ani
5 sfaturi de la o fostă Primă Doamnă a SUA
Zilele trecute am terminat de citit o carte puțin cunoscută, scrisă de Eleanor Roosevelt, soția președintelui american FDR, genul de lectură ușoară cu sfaturi despre carieră și viața de familie.
Însă ultimele două capitole, pe care le-am subliniat cap-coadă, sunt ca un curs introductiv despre ce înseamnă să fii cetățean într-o democrație funcțională și ce fel de oameni ar trebui să ocupe funcții publice.
Citindu-le, mi-am dat seama că observațiile autoarei sunt la fel de relevante în România anului 2023 pe cât erau în America anului 1960, când a fost publicată cartea.
Mai ales aici, în Iași, un oraș condus de un primar traseist, ales de doar 11% din populația cu drept de vot și implicat în patru dosare penale. E o stare de fapt cu care ne-am obișnuit, dar care nu se reflectă prea bine asupra noastră ca alegători.
Cei mai mulți abonați ai acestui newsletter probabil înțeleg asta mai bine decât mine, dar pentru cei care au descoperit Iașul Nostru printr-un story pe Instagram sau unul din ghidurile noastre locale, cred că merită amintit de ce e rareori o idee bună să te p**i pe el de vot.
Cu riscul de a vă plictisi cu o lecție de educație civică 101, dau mai departe cinci lucruri pe care le-am luat din cartea asta.
Dacă nu votezi, nu poți avea pretenții de la conducători
„Politica este participarea cetățeanului în actul de guvernare. Tipul de guvernare de care beneficiază depinde în totalitate de calitatea participării sale. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să învețe, cât mai devreme posibil, să înțeleagă și să accepte datoriile sale de cetățean.
Care sunt aceste datorii pe care le datorăm comunității și guvernului nostru, ca cetățeni? (...) Minimul absolut al datoriei civice este să votezi în ziua alegerilor. Chiar și acum, prea puțini dintre noi se achită de acestă datorie minimă. Printr-o astfel de neglijență, de indiferență, renunțăm la un dar și un privilegiu care a fost câștigat pentru noi cu un cost și un sacrificiu uriaș.”
În continuare, autoarea arată că datoria de a vota implică, de fapt, datoria de a vota inteligent, în cunoștință de cauză, având o oarecare înțelegere a felului în care funcționează sistemul.
Datoria civică începe la nivel local
Roosevelt scrie că fiecare cetățean este dator să se informeze, să înțeleagă care sunt instituțiile și cum funcționează ele. Poate că acest efort nu este la îndemână pentru toată lumea, dar oricine poate începe cu orașul în care trăiește.
„Cea mai simplă și mai evidentă cale a te familiariza cu datoriile tale civice și cu mecanismele politice este de a acorda atenție politicii locale. În propria ta comunitate, acolo unde problemele îți sunt cunoscute și poți judeca singur ce și cum ar trebui făcut, nu este niciun mister în privința lor.
Tot aici, ai șansa să cunoști sau măcar să afli despre competențele și personalitățile candidaților, să știi ce au făcut raportat la ceea ce au pretins și au promis.”
Democrația presupune cetățeni responsabili
Parafrazându-l pe Thomas Jefferson, autoarea scrie că „responsabilitatea individuală pentru bunăstarea întregii comunități este un ingredient absolut necesar al unei democrații funcționale”. Fiind cea mai avansată formă de guvernare, democrația necesită la rândul ei cetățeni avansați.
„Dacă noi, la nivel de comunitate, suntem dispuși să acceptăm această responsabilitate și să ne ridicăm la înălțimea ei, asta nu pot ști cu siguranță. Dar ceea ce trebuie să ne reamintim mereu este că fiecare dintre noi este responsabil pentru atitudinea și felul său de viață, pentru că acestea la rândul lor determină actul de guvernare.”
Apolitismul nu este antidotul pentru corupție
„De multe ori, când fac astfel de observații în fața unui grup oarecum torpid primesc răspunsuri de genul: O, nici nu vreau să am de-a face cu politica din cauza corupției. Cel care se atinge de smoală se va mânji etc.
Corupție? Din păcate, da, există corupție în politică din cauză că există oameni în politică. Există corupție și în afaceri și în justiție și în medicină. Dar ea există pentru că îi permitem să crească și să înflorească.
Există o singură cale de a combate corupția: nu prin eschivarea politicii, ci prin stabilirea unor standarde de onoare, respectarea lor și așteptarea ca și candidații politici să le respecte.”
Un sfat pentru politicieni
În capitolul final, Eleanor Roosevelt are câteva sfaturi fundamentale pentru cei care se gândesc să intre în politică. Primul dintre ele este legat de independența financiară ca pavăză împotriva compromisurilor:
„Dacă ești complet dependent pentru traiul tău de salariul de funcționar public, îți va fi extrem de greu să nu faci compromisuri de teama de a nu fi reales. Este un adevăr trist faptul că un om dependent complet de salariul să de funcționar public este periculos de vulnerabil. Îi este frică să-și asume riscuri. Îi este frică să ia decizii nepopulare, chiar dacă este convins că are dreptate. Uneori, este dispus să facă înțelegeri.”
Mita în politică pare că există dintotdeauna, fiind acceptată cu cinism ca practică obișnuită, scrie ea. Asta până când apare un scandal care trezește publicul din apatie și schimbă mentalitatea celor care spun „Oh, well, everyone does it, you know”. Un scandal care trezește conștiința publică și duce la re-examinarea unor probleme care țin de moralitatea individuală a votanților:
„Cât de mult, oamenii s-au întrebat cu neliniște, sunt ei de vină ca indivizi pentru această corupție răspândită? Cât de mult s-a dezvoltat ea de pe urma acceptării ca fiind adevărate a unor lucruri despre care știau că sunt neadevărate?”
P.S. Cartea a fost tradusă în română acum ceva timp, dar se mai găsește probabil doar în anticariate. Eu am cumpărat-o la reducere pe Kindle, așa că pasajele de mai sus sunt traduse de mine, cu aproximație.
#decitit
Proiectele-fantomă ale Primăriei Iași: în locul turnurilor gemene, la fostul Bazar au apărut autobuze CTP - Apix
Directorii Apavital și-au dublat veniturile în ultimii doi ani: iau toți între 6.000 și 8.000 de euro/lună - Reporter de Iași
De ce nu trag banii europeni la Consiliul Județean? Explicații și interpelări în loc de fonduri - Ziarul de Iași
Ce facem în weekend
🍕 Pizza & Gin Affair | Dacă până acum v-a obișnuit cu delicioasele paste, de data asta Chef Bogdan Puiu de la Soft and Grace va pregăti o bunătate de pizza chiar în fața ta, împărtășind secretele celor mai delish aluaturi și combinații. Vineri de la 16:30 la Bindu.
☀ Weekend Grooves | Relaxare totală într-o atmosferă muzicală. Duminică, de la 17:00, pe terasa Acaju vom avea muzica roots, reggae și dub selectată de Kaya Foundation. Intrarea este liberă.
🎸 Rocanotherworld Warm Up Party | Gist găzduiește vinerea asta muzica trupelor de la ediția 2023 a Rocanotheworld. Ascultăm în boxe Madrugada, Warhaus, Subcarpați, The Mono Jacks, byron, Luna Amară, Moonlight Breakfast și mulți alții, de pe la 20:00 și până la miezul nopții.
Între 22 și 25 iunie Rocanotherworld #8 vine să ne umple inimile de bucuria unui festival aparte, țesut din visurile fiecăruia dintre noi. Bilete aici.
Încă ceva
Asociația CIVICA vrea să afle care sunt principalele nemulţumiri ale ieşenilor printr-un chestionar scurt.
Dacă ai 5-10 minute, le poți transmite ce te doare cel mai tare în Iaşi şi ce activităţi civice sunt relevante pentru tine.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 5.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu