Vrei să vizitezi Iașul? Iată ce poți face dacă ai la dispoziție doar un weekend: delectări gastronomice, plimbări prin orașul istoric, consum de artă și cultură, degustare de bere artizanală și plimbări în natură.
Dimineața
Înainte de toate, savurează o cafea de specialitate
Înainte de a lua orașul la pas, cel puțin la prima oră a dimineții probabil ai vrea să-ți așezi puțin gândurile în tihnă, la o cafea, alături de un dulce bun sau chiar un mic dejun rapid. Din fericire, Iașul a dezvoltat frumos o industrie a cafenelelor de specialitate și oferta este chiar generoasă. Iată câteva astfel de cafenele apreciate mult de localnici pentru preparatele lor artizanale dar și pentru personalitatea locului și pe care trebuie să le încerci neapărat dacă ai ajuns la Iași:
Gist - o cafenea cu o atmosferă boemă și tinerească, foarte frumos amenajată și „instagramabilă”, care a revitalizat un colț de oraș destul de gri. Vei găsi mai multe sortimente de cafea de specialitate și preparate de patiserie artizanale delicioase.
Navar - este o cafenea micuță pe interior dar foarte primitoare și vei avea ocazia aici să descoperi povestea cafelelor din întreaga lume, căci barista este mereu pus pe vorbă.
Fika - o cafenea ce a adus în Iași conceptul suedez de „Fika”, adică pauză de cafea în adevăratul sens al cuvântului și cu produse mereu proaspete. Găsești aici o mulțime de gustări pentru micul dejun sau brunch precum sandwich-uri cu ingrediente fresh, quiche-uri home made, croissante proaspăt coapte sau choux-uri cu cremă de vanilie.
☕ Citește aici ghidul detaliat al cafenelelor de specialitate din Iași, dacă vrei mai multe opțiuni sau recomandări.
Vizitează Palatul Culturii
Palatul Culturii este un punct de reper important al orașului și probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Iași. Poți să-l admiri și să-l fotografiezi pe dinafară, să intri în holul principal de la parter și să arunci o privire în interior, sau chiar să vizitezi unul sau toate cele patru muzee permanente care fac parte din Complexul Muzeal Moldova:
Muzeul Etnografic al Moldovei
Muzeul de Istorie a Moldovei
Muzeul de Artă
Muzeul Științei și Tehnicii
Pe lângă aceste muzee cu intrare pe bază de bilet, Palatul Culturii are deschise către public în mod gratuit încă două săli pe care merită să le vezi:
Sala Voievozilor, de la balconul căreia ai o vedere generoasă asupra Bulevardului Ștefan cel mare
Sala „Henri Coandă”
Pentru a-ți face o idee despre dimensiunea acestei clădiri, îți voi spune și că Palatul Culturii are în total 298 de încăperi și că turnul lui are 55 de metri. Dacă se întâmplă să fii acolo la o oră fixă, vei auzi și sunetul orologiului din acest turn.
Un mic amănunt pe care trebuie să-l reții și pentru care ți-am recomandat să vizitezi Palatul în prima parte a zilei, este că acesta se închide pentru vizitatori începând cu ora 17:00, iar ultimul bilet se eliberează la 16:30.
Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de tot ce are de oferit, rezervă-ți cel puțin două ore, mai ales că te vei opri cu siguranță să faci și fotografii.
Fă o plimbare prin centrul cultural și istoric
Știai că Iașul este al doilea oraș ca număr de obiective de patrimoniu național din țară?
Istoria Iașului este lungă și greu de sintetizat într-un ghid ca acesta, așadar nu vom intra aici în prea multe amănunte și date. În schimb, lansez provocarea de a-ți imagina vieți și pași ce s-au purtat pe străduțele orașului cu secole sau decenii în urmă, căci aproape fiecare obiectiv te așteaptă să-ți spună în scris povestea lui pe plăcuțele de la intrare.
Așadar, după ce ți-ai băut în tihnă cafeaua și te-ai delectat cu specialitățile descoperite prin fiecare local în parte, mergi și descoperă orașul cu acea energie proaspătă de început de zi.
Fiind un oraș cu o puternică încărcătură istorică, vei descoperi o sumedenie de clădiri construite în diferite stiluri arhitecturale care s-au suprapus sau succedat de-a lungul timpului, unele restaurate, altele în stare de degradare.
Desigur, nu toate acestea sunt incluse pe lista de obiective sau de patrimoniu, dar cu siguranță fac parte din ceea ce orașul a respirat cândva și te-ar putea inspira pentru o fotografie originală.
Strada cea mai frumoasă și mai densă în obiective turistice sau clădiri istorice de patrimoniu din Iași se numește Bulevardul Ștefan cel Mare, dar noi îi spunem prescurtat „Pe Ștefan”.
Pornește de la Palatul Culturii și se termină în Piața Unirii, iar jumătate din această stradă pavată cu piatră cubică este pietonală (se extinde cu perimetrul în zilele weekend) astfel încât să imite într-o oarecare măsură atmosfera Iașului de altădată. Această plimbare nu ar trebui să-ți ia mai mult de o oră cu tot cu pauzele de fotografiat și cumpărat suveniruri din zona cu căbănuțe.
Iată ce obiective turistice și arhitecturale vei găsi pe traseu:
Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” este un monument istoric de secol XV, construită în perioada domniei lui Ștefan cel Mare și refăcută în anii 1884-1904;
Casa Dosoftei, denumită și „Casa cu arcade”, este o clădire de secol XVIII;
Mănăstirea Trei Ierarhi, care face parte din patrimoniul UNESCO;
Catedrala Romano-Catolică despre care se spune că seamănă puțin cu Capela Sixtină datorită picturilor;
Cele două muzee subterane ale Catedralei Romano-Catolice și Mitropoliei, singurele de acest gen din Iași și care ascund comori necunoscute chiar de către mulți dintre ieșeni;
Palatul Roznovanu - în prezent sediul Primăriei și al Consiliului Local (se spune că proprietarul de drept sin secolul XIX l-ar fi pierdut la un meci de poker);
Mitropolia împreună cu vechea catedrală - cunoscută și vizitată anual de zeci de mii de pelerini credincioși, Mitropolia este una din pricipalele atracții ale orașului la nivel vizual, dincolo de convingerile religioase ale fiecăruia;
Clădirea Teatrului Național - considerată a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară;
Palatul Braunstein - un monument de arhitectură, construit la începutul secolului al XX-lea și proaspăt restaurat (lucrările au fost finalizate în vara anului 2022). Clădirea adăpostește „Galeriile Cupola" și sala de expoziții a Uniunii Artiștilor Plastici, iar principala atracție este cupola de sticlă rotunde de la ultimul etaj prin care se vede splendid cerul;
Piața Unirii cu Hotelul Traian construit din 1882 ce a fost proiectat inițial ca teatru (primarul de la acea vreme a rămas fără fonduri, așa că banca a confiscat clădirea și a transformat-o într-un hotel) și statuia lui Alexandru Ioan Cuza.
Dacă ai ajuns până aici și vrei o gustare încearcă și produsele de patiserie de la cofetăria Select de la parterul hotelului cu același nume, care sunt pregătite după rețete clasice.
O altă stradă ce aparține Iașului istoric pe care te poți plimba și care pornește din lateralul hotelului Traian, este strada Lăpușneanu.
Denumită „Ulița Sârbească” în secolul XIX și botezată după numele voievodului care a mutat capitala Moldovei la Iași, strada în întregime este considerată o bijuterie arhitecturală a orașului, cu o deosebită valoare istorică. De-a lungul ei se înșiră în prezent galerii de artă, cafenele și pub-uri cochete pline de viață, anticariate mici și mari și câteva magazine de brand.
Aici te poți opri la o cafea turcească la nisip preparată la Cafeneaua Veche dacă dorești o experiență diferită sau poți lua o cafea to go de la Cafetish ori poți achiziționa produse locale de la producători artizanali de la Eco Băcănia Happy.
Bucură-te de o experiență culturală locală
Un lucru pe care ți-l recomand, dacă tot ai ajuns în Piața Unirii, este să vizitezi și cele patru noi muzee noi amenajate în interiorul Casei Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri într-un stil diferit de muzeele clasice, activitate care ar dura în jur de o oră.
Construită în 1896, clădirea a adăpostit mulți ani singura tipografie din Iași, iar acum se află sub administrarea Muzeului Literaturii Române. Aici vei găsi patru mici muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism. Toate aceste încăperile sunt mici și îți oferă o experiență oarecum intimă.
Apoi, dincolo de muzeele și galeriile principale, Iașul are în prezent și o serie de spații care au fost neutilizate mult timp, aflate în diferite stări de degradare. S-au făcut eforturi pentru introducerea lor în circuitul cultural atât din partea autorităților publice cât și prin diferite ONG-uri sau start-up-uri creative, iar o parte din aceste spații au devenit centre de artă publice, hub-uri creative sau instituții culturale independente.
Un astfel de spațiu este Baia Turcească, obiectiv ce a fost de curând renovat și transformat într-un centru de artă contemporană și se află la o distanță de cinci minute de Piața Unirii.
La Amiază
Ia un prânz de calitate la unul din restaurantele mult apreciate de localnici
Zori Restaurant (Strada Sfântul Andrei 67) - acest restaurant pe care ți-l recomand atât pentru prânz cât și pentru cină oferă experiențe culinare de tip fine dining, având un meniu sub semnătura lui Chef Marian Zăncianu. Totul este gândit în cel mai mic detaliu și servirea este fără reproș. Prețurile sunt în general peste medie, dar experiența oferită justifică asta.
Cuib (Strada Gavriil Musicescu 14) - CUIB (Centru Urban de Inițiative Bune) este un spațiu pentru comunitate, înființat în 2013 ca „primul spațiu de consum sustenabil din România”. Se gătește cu alimente de sezon și achiziționate de la producători locali, iar apa este mereu din partea casei. Prețurile sunt mici spre medii, iar servirea prietenoasă și informală. Vara te poți bucura de răcoarea terasei amenajate la umbra naturală a arborilor.
Harmony Cafe (Bulevardul Carol I 27) - Da, se numește cafenea, dar este mai mult decât atât. Atmosfera este foarte prietenoasă, cozy și aerisită, inspirată puțin din cultura nordică, iar în meniu vei găsi preparate de tip bistro cu pregătire destul de rapidă.
Vizitează o galerie de artă în a doua zi petrecută în Iași
Dacă în prima zi ai vizitat muzeele, în a doua zi petrecută în Iași încearcă o expoziție. Dacă te pasionează arta, Iașul are o serie de galerii unde se amenajează constant expoziții pe teme diverse, atât clasice, cât și avangardiste. Iți recomand două astfel de galerii ceva mai atipice și care găzduiesc expoziții temporare semnate de artiști contemporani:
Galeria de artă Dana (Strada Profesor Petru Cujbă 17) - este puțin în afara traseului de plimbat, la 10 minute de mers pe jos din Piața Unirii înspre zona gării. Amenajată într-o casă, galeria te poartă printr-un labirint de camere cu un circuit închis. De cele mai multe ori aici sunt expuse lucrări ale artiștilor care lucrează cu tehnici experimentale din mai multe domenii ale artelor vizuale
Bordeline Art Space - o găsești în vecinătatea Casei Pogor. Este o galerie curajoasă înființată recent, ce împrumută mult din energia Occidentului. Interiorul este luminos și deschis și găzduiește expoziții de tip instalație sau expoziții care par să comunice direct cu publicul
Fă o plimbare lejeră pe Copou
Dacă vii la Iași trebuie urci dealul Copoului la pas. Poți face asta în a doua zi de plimbat prin Iași, ca să echilibrezi puțin intensitatea zilelor. Și aici vei descoperi din mers o serie de clădiri istorice de secol XVIII sau XIX, iar odată ce ajungi în parcul Copou sau mai sus, în Parcul Expoziției, te poți pur și simplu relaxa la umbră pe o bancă, savurând o înghețată.
Ce obiective poți vedea pe strada principală din Copou, Bulevardul Carol 1:
Râpa Galbenă (denumită oficial Esplanada Elisabeta) - situată peste stradă de Bibliotecă, este un fotografic principal al Iașului indiferent spre oricare unghi s-ar îndrepta obiectivul.
Casa Pogor - în prezent găzduiește un muzeu municipal din Iași, secție a Muzeului Literaturii Române din Iași, însă clădirea superbă este un monument în sine, cu o istorie bogată. În curtea sa se organizează în special vara o serie de evenimente în aer liber și diverse manifestări culturale.
Clădirea în care se află Palatul Copiilor - fosta Casă Cantacuzino-Pașcanu construită în 1940 și care a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din Iași;
Universitatea Alexandru Ioan Cuza - prima universitate românească, înființată la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a lui Mihail Kogălniceanu.
Parcul Copou - cel mai vechi parc din Iași și cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord este renumit atât pentru frumusețea sa și a aleilor îngrijite, cât și pentru Teiul lui Eminescu, tei despre care se spune că era locul în care poetul venea să se reculeagă.
Parcul Expoziției - cu o suprafață de 5 hectare, acesta se află în apropiere de intrarea dinspre Copou în Grădina Botanică din Iași. În special în weekenduri, aici se organizează diverse festivaluri si concerte.
Gradina Botanică Anastasie Fătu - este prima grădină botanică de acest fel din ţară, înființată de naturalistul al cărei nume îl poartă, având și o zonă de parc natural protejat;
Universitatea Agronomică și Campusul Agronomiei - campusul îngrijit și bine întreținut încheie zona urbană și plimbarea pe dealul Copoului.
Descoperă natura din jurul Iașului
Iașul este înconjurat de mai multe păduri perfecte pentru drumeții ușoare aflate la câțiva kilometri în afara orașului - precum Codrii Iașilor, Pădurea Ciric sau Pădurea Mârzești - însă dacă ai la dispoziție mai puțin de 48 de ore și vrei să te bucuri totuși de un colț de natură, cea mai simplă variantă este să mergi la Grădina Botanică în zona cu lac.
Dincolo de sere și expozițiile tematice, o serie de scări coboară spre acest mic lac, apoi intri într-o zonă de pădure păstrată cât mai sălbatică. Această pădurice adăpostește mai multe specii de păsări și mamifere și este străbătură de câteva cărări pe care poți să le consideri mini trasee. Nu-ți face griji, nu ai cum să te rătăcești deoarece fiecare din acest traseu este circular și „toate drumurile duc la lac”.
Seara
Mergi să vezi un spectacol de teatru sau de operă
Seara este momentul relaxării, așa că, dacă tot ai ajuns la Iași, îți recomand să mergi să vezi un spectacol de teatru sau de operă care se țin în Sala Mare (pe care ambele instituții o împart cu rândul). Experiența pe care ți-o oferă este unică, fiind una dintre cele mai frumoase săli de spectacole din România.
Dacă pentru un spectacol de teatru poți lua biletele chiar pe loc de la casierie, nu acelați lucru s-ar putea spune despre operă. Te sfătuiesc să arunci din timp o privire pe site-ul Operei din Iași deoarece majoritatea biletelor se epuizează la scurt timp după ce au fost puse în vânzare, deci există posibilitatea să nu te poți bucura spontan de un spectacol dacă ești doar în trecere prin Iași.
Dincolo de aceste două instituții tradiționale ale Iașului, aș recomanda și un altfel de experiență din categoria de activități culturale independente.
În Iași mai există două mici teatre unde se țin spectacole în fiecare weekend și care sunt amenajate în spații unde nu te-ai fi gândit că poate exista un teatru: Teatrul 21 și Teatrul din Stejar. Având o capacitate mică, interacțiunea dintre public și actori se simte mai intimă și îți pot oferi o experiență autentică.
Privește Iașul de sus
Prin extinderea lui, Iașul a devenit legendara urbe a celor 7 coline ce poartă numele de: Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu.
Probabil nu vei avea timp să le punctezi pe toate, dar dacă vrei să te bucuri de o priveliște asupra întregului oraș, cel mai popular loc este cunoscut cu numele de „La Releu” situat pe dealul Bucium-Păun. Poți ajunge cu mașina personală sau cu un ride sharing cel mai simplu. Există și câteva autobuze sau microbuze ce efectuează curse, dar punctul de debarcare este destul de departe de releu și nu circulă seara, momentul propice în care poți admira luminile orașului sau un apus.
Un alt punct de panoramă destul de la îndemână este chiar în zona centrală. Restaurantul Panoramic, situat la ultimul etaj al Hotelului Unirea, oferă o perspectivă spectaculoasă asupra Iașului care se întinde în partea sudică. Trebuie doar să rezervi o masă situată în apropierea geamului.
Încearcă o bere artizanală
Ieșenilor le place berea. Atât de mult, încât în ultimii ani s-au deschis mai multe berării artizanale cu zeci de sortimente disponibile. Bucură-te de o seară în oraș savurând unul, două sau poate chiar trei din aceste sortimente, alături de o porție de cartofi cu parmezan și usturoi. Dacă nu știi exact ce vrei, întreabă barmanii, vor ști să te ghideze prin meniul care poate părea la copleșitor la prima vedere.
Câteva astfel de berării din Iași (situate în zona centrală) pe care ți le recomand și care sunt aproape mereu pline sunt:
Beer Zone - asortat la un pahar de bere îți recomand un preparat de semnătură, pe care nu l-am mai găsit în altă parte: pizza cu smochine;
Foom by Nemțana - pe lângă bere, vei găsi aici și un meniu variat de mâncare, cu multe feluri afumate;
Arcu House of Beer - terasa de aici este splendidă și te izolează într-un mod plăcut de zgomotul bulevardului. Pregătește-te și pentru porții generoase, dacă vrei să-ți comanzi ceva de mâncare la bere.
Pentru o seară prelungită, îți mai recomand două experiențe locale care s-ar putea să-ți placă:
Savurează un cocktail pregătit de bartenderi acreditați la Oddity, singurul concept - bar de cocktailuri din Iași. Ai două locații: unul pe Ștefan cel Mare, în zona denumită La Cub sau La Spirală și unul pe Copou.
Ciocnește un shot la Croitoria de shot-uri (sau simplu, la Șoterie) de pe Ștefan cel Mare. Este cel mai mic bar din Iași, de dimensiunea unui hol, dar în weekend devine aproape neîncăpător. Băieții de acolo îți pot face unul pe loc, personalizat după preferințele tale, în cazul în care nu te atrage nimic din meniu. Preferatul meu este „dulce-acrișor și ceva fermecător” care pare să fie o surpriză de fiecare dată.
Atât de la Iași, restul vei descoperi chiar pe cont propriu, căci fiecare vede un oraș în felul său. Pentru mai multe informații utile despre Iași și sfaturi de la un localnic, poți citi ghidul nostru despre ce trebuie să știi înainte să te muți în Iași.
mai este un loc unde poti face o vizita la o fabrica de bere unde proprietarul e foarte de treaba si explica si poti rezerva o degustare. Este Capra Noastra, f buna berea
Interesant articol, am sa il testez in weekend.
Mi-as dori sa citesc un astfel de articol despre Chișinău cu plecare cu trenul sau microbuzul din Iași, cu o cazare de o noapte sau doua în capitala Republicii Moldova, multi ieșeni ar fi interesați de un astfel de trip.