7 lucruri de știut înainte să te muți în Iași
Un scurt ghid practic care să-ți facă viața mai ușoară și mai interesantă în capitala Moldovei
Iașul e un oraș efervescent și plin de viață, care are foarte multe de oferit aproape din orice unghi l-ai privi. E orașul perfect în care să-ți trăiești studenția, dar care te seduce și nu te mai lasă să-l părăsești.
Cel puțin asta e experiența mea, de om rătăcit aici tocmai din Constanța, venit la facultate în 2007 și care de atunci n-a mai plecat.
Am totuși o relație love-hate cu orașul, tocmai pentru că îmi place așa mult și știu ce potențial ar avea dacă ar fi condus de o administrație competentă.
Cum orice oraș are secretele și particularitățile lui, am adunat aici câteva sfaturi care sper să-ți facă viața mai ușoară în caz că doar ce-ai ajuns în Iași.
Evenimente, festivaluri, mai mereu se întâmplă câte ceva
Ce-i lipsește Iașului e un spațiu adecvat evenimentelor foarte mari, neavând un stadion modern sau o sală polivalentă. Există însă o selecție foarte bogată de festivaluri indie de muzică, culturale sau culinare răspândite de-a lungul anului. Câteva dintre ele:
Rocanotherworld: festival eclectic de muzică autohtonă și internațională care susține cauze sociale
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT): unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa
Rock’N’Iași: festival rock care aduce trupe mari din lume și care susține și trupele tinere din țară
Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI): festival curatoriat cu exigență în fiecare an în jurul unei anumite teme
Street Delivery: festival de artă urbană al cărui scop e să redea cetățenilor o bucată de spațiu public în fiecare an
Hangariada: Festival de artă și zbor
Serile Filmului Românesc: festival dedicat cinematografiei românești
Cel mai mic festival de vin: degustare de vinuri ale producătorilor din județul Iași
Classix: festival de muzică clasică cu concerte în afara sălilor tipice
Mai sunt și multe alte festivaluri mai mici, cum e Festivalul Filmului Francez, Festivalul Străzii Lăpușneanu și alte evenimente dedicate mâncării, vinului, tradițiilor și așa mai departe.
De asemenea, săptămânal sunt evenimente de tot felul: concerte, sportive, culinare, de modă, comedie, culturale, seri de beer pong, quiz-uri, board games etc. Dacă urmărești newsletter-ul nostru, în ediția de vineri afli ce urmează să se întâmple în weekend-ul următor.
Un alt agregator de evenimente pe termen mai lung este Destination Iași.
Viața de noapte e iarăși foarte bogată. În centru, zona căreia localnicii îi spun „La Cub” sau „La spirală” are vreo zece baruri, cluburi și șoterii la stradă și la subsol. Mai găsești locuri de petrecut în Piața Unirii, la Palas, la Ciric sau în jurul Campusului „Tudor”.
Găsești mâncare bună indiferent de buget
Se mănâncă bine în Iași, atât în localurile mai scumpe cât și în zona mai puțin pretențioasă. Câteva restaurante pe care trebuie să le încerci sunt Salsa, Cheffa sau Andalu. Pastele cu vită și trufe de la Cheffa sunt 10/10 și la Salsa absolut tot ce-am comandat vreodată a fost bun.
CUIB și Bindu au opțiuni vegetariene și vegane foarte bune. Meniul de la Cuib e unul sustenabil, bazat pe ingrediente de sezon, de la producători locali, iar ciupercile pleurotus pané de la Bindu sunt excelente.
Pe fine dining poți încerca Zori, Trai sau Trufanda. Pentru pizza, Di Napo sau Umami. Recomand și pizza cu smochine și rozmarin de la Brics (delivery sau la Beer Zone).
Dacă vrei o șaorma cinstită, Warda și Dania se bat pentru locul I. Mie mi se pare imbatabil sosul de usturoi de la Warda, iar la Dania secretul e să le spui să-ți pună și sos de rodii. Și dacă ești în zonă, poți să intri și la AMY, un minimarket oriental cu condimente, ceai, cafea și altele.
Mai e Class în Tudor, care parcă și-a mai pierdut din farmec în ultimii ani, dar tot alunecă după o noapte în oraș. La fel și Kiwan’s: nu chiar ca la început, dar încă decent. Nu ezita să le ceri extra cheddar la sajul de pui sau de vită.
Pentru comenzi după ora 23, singurul local care livrează non-stop e Mamma Mia, unde mâncarea e decentă, not great, not terrible. Tot ei livrează și tot felul de produse alimentare și nealimentare, în caz că ai nevoie de o pâine și niște mănuși menajere la 4 dimineața.
Pe lângă aplicațiile cunoscute de livrare de mâncare mai e și Iași Delivery, prin care poți comanda atât mâncare cât și produse de băcănie, aprozar, florărie, tabac și altele.
Dacă ești student, mâncarea diferă în funcție de cantina fiecărei universități. Eu am terminat UAIC și acolo mereu mi s-a părut mai totul fără gust. La cantina Universității Tehnice mâncarea e bună și cea mai bună mi s-a părut cea de la Universitatea de Științele Vieții (fosta „Agronomie”), de unde poți lua mâncare și dacă nu ești student al universității, dar doar la pachet.
Avem și mai multe cafenele de specialitate: Fika, Navar, Jassyro, Gist sau The Beginning.
Dacă vrei să experimentezi beri artizanale, la Beer Zone sigur găsești ceva ce n-ai mai încercat până acum. Neapărat să încerci și un signature cocktail de la Oddity. Nut my problem, de exemplu, e absolut delicios.
Chiar e un oraș bogat în cultură
Mereu e ceva de făcut din punct de vedere cultural în Iași:
teatru de stat - Teatrul Național, Teatrul Luceafărul, Ateneul Tătărași
teatru independent - Teatrul 21 și Teatrul din Stejar
operă, filarmonică, dans sau evenimentele de la Institutul Francez și Centrul Cultural German.
În ce privește filmul, oferta nu e așa bogată. În afară de Cinema Ateneu, unde selecția e decentă, Cinema City, unde sunt doar producții comerciale, și ocazionala proiecție de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou sau de la vreun centru sau institut cultural, nu mai e nimic. Așa că, în afară de festivaluri de film, va trebui să fii foarte norocos să prinzi filmul independent pe care-l așteptai la cinema.
Orașul are atât de multe muzee că nu cred că ai timp să le vizitezi pe toate într-o lună. Neapărat de vizitat Casa Muzeelor, cu cele patru de aici: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i) și Muzeul Copilăriei în Comunism. Și Muzeul „Vasile Pogor”, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Muzeul Unirii merită o vizită.
În incinta Palatului Culturii mai sunt încă patru muzee: Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Palatul merită oricum vizitat și doar pentru frumusețea clădirii.
Dacă ești pasionat al galeriilor de artă, îți recomand Borderline Art Space.
Ești înconjurat de natură
În partea de nord a orașului e pădurea Breazu, între oraș și aeroport sunt pădurea Ciric și lacurile Ciric și Veneția, mai la nord puțin lacurile Aroneanu și Dorobanț, în partea de jos a Grădinii Botanice ai un lac și o pădurice, iar la sud de oraș sunt Codrii Iașilor: Pădurea Bârnova-Repedea, o pădure de 12.200 de hectare cu multe trasee de drumeție și bicicletă.
Pe platoul de pe dealul Repedea e o cabină panoramică de unde poți admira orașul și tot de acolo începe Traseul Tematic „Codrii Iașilor”. În zilele senine, poți vedea de aici silueta Ceahlăului la apus.
Din păcate, relația Iașului cu copacii e una complicată. Tei impunători sunt toaletați agresiv și apoi tăiați; în Copou, unul dintre puținele parcuri din oraș, Primăria vrea să construiască noul sediu al Operei; iar în Codrii Iașilor se taie în voie.
Traficul e prost și transportul în comun lasă mult de dorit
Ca și celelalte orașe mari din România, Iașul e un oraș construit pentru mașini și nu pentru oameni, iar pentru mulți șoferi regulile de circulație sunt orientative. Îți recomand să te uiți de două ori înainte să treci strada și să nu te bazezi pe faptul că, dacă ești pe trecere, cel de la volan va și opri.
Nu există transport în comun de noapte. Programul, în funcție de traseu, e undeva între 5:15 - 22:45. Unele mijloace de transport în comun, cum sunt 30, 43, 46 sau 52 vin și după jumătate de oră.
În multe stații e câte un panou care anunță în câte minute vin următoarele autobuze sau tramvaie, dar nu e mereu precis: uneori cinci minute trec în zece, alteori unele mijloace pur și simplu nu apar pe panou și te trezești cu ele în stație.
E adevărat că s-au făcut și mici progrese în ultimii ani: bandă unică pentru transportul în comun în CUG - Nicolina, tramvaie și autobuze noi pe câteva rute și transport extins în zona metropolitană.
E util de știut că tarifarea e împărțită în două zone. În principiu, dacă ai treabă în oraș, îți trebuie bilet pentru Zona 1. Zona 2 e cea metropolitană: Miroslava, Ciurea, Tomești, METRO. Ai aici harta. Poți lua bilet de la chioșcurile sau automatele din stații, cu cardul în autobuz sau tramvai sau din aplicația 24pay. Eu mai folosesc aplicația HereItIs, care îți arată în timp real mijloacele de transport din jurul tău.
Multă lume circulă cu bicicleta, deși orașul nu e bike-friendly: pistele sunt puține și pe trotuar.
Un aspect pozitiv e că nu trebuie să te ferești de taxiuri, ca în București. În 16 ani de stat în Iași nu am întâlnit taximetriști țepari sau mârlani. Sunt și câteva aplicații locale, pe lângă serviciile cunoscute de ridesharing, cum ar fi EuroLux Taxi sau Taxi Iași Online.
Nici conexiunea cu restul țării sau cu alte țări nu e grozavă. Neavând autostrăzi și căi ferate moderne, Iașul și Moldova în general sunt destul de izolate. Zboruri interne sunt doar spre București cu Tarom, iar selecția de zboruri externe e mediocră, cele mai multe curse fiind de la Wizz Air.
Fiecare cartier are avantaje și dezavantaje
Prețurile la chirii sunt relativ mai mici față de Cluj-Napoca sau București, însă și salariile în multe domenii la fel. În căutarea unui apartament, poate instinctul este să te uiți la zona Centru - Copou, fiind mai verde, aproape de universități și de multe localuri și alte afaceri, însă vine și cu câteva dezavantaje. Dacă stai la bulevard, se simt traficul și poluarea, iar Copoul nu are vreun magazin mare sau vreo piață în apropiere, deci te vei deplasa mai mult pentru cumpărături serioase.
Tătărași e un cartier liniștit, verde, cu piață - Piața Chirilă - și cu marele avantaj de a avea Pădurea Ciric și lacurile în apropiere. Găsești chirii și de la 200 euro / lună pe o cameră.
Păcurari e un cartier destul de anost în ce privește aspectul, dar bine conectat cu restul orașului, cu hypermarket-uri, băcănii și Piața Păcurari. Poți ieși și aici la o plimbare sau alergare pe malul Bahluiului, dar al cărui aspect, în lipsa unei amenajări serioase, e destul de trist. Pe la 350 euro / lună un apartament cu două camere ok.
Din Podu Roș ajungi ușor în orice zonă a orașului. Ești aproape de centru și ai acces la toate magazinele de care ai nevoie. Cum și zona asta e destul de tranzitată, îți recomand să te uiți după un apartament care să nu fie la stradă. Multe dintre blocurile vechi, de patru etaje, mai ferite, au încă spațiu verde generos între ele. Găsești și două camere la 250 euro / lună într-un apartament mai vechi.
Zona CUG - Nicolina e ceva mai departe de centru, însă e foarte bogată în oferte de chirii, fiind foste cartiere muncitorești. Zona a și trecut printr-un proces de regenerare urbană și se bucură și de banda unică pentru transportul în comun. Pentru o plimbare în natură, în apropiere e Pădurea Cetățuia.
Ai acces la hypermarket-uri și la Piața Nicolina. În Nicolina se ține și talciocul de duminică, în caz că ești amator de vechituri. Găsești apartament cu o cameră care să arate bine și sub 250 euro/lună.
Lista de mai sus nu e exhaustivă. Mai sunt zone ale Iașului care merită luate în considerare când te muți aici. Dacă îți cauți o chirie, pe lângă OLX, câteva grupuri unde poți găsi ceva sunt:
Dacă ești student și n-ai prins loc în cămin, poți să încerci și la unul dintre căminele private, cum ar fi Studis sau Privius.
Uite și câteva grupuri de Facebook unde se postează locuri de muncă în oraș:
Ai multe oportunități sportive
Poți să ieși la alergat sau la biciclit în pădurile Bârnova, Ciric sau Breazu. Cu bicicleta ai acces la și mai multe zone pe care le poți vizita într-un mod sustenabil pentru natură: sate cu 100 de locuitori, unele înconjurate de păduri, vechi conace moldovenești sau lacuri. Sau treci granița pe la Sculeni și dai o fugă până la Ungheni și înapoi.
Poți să alergi și în parcurile din oraș, în păduricea din Grădina Botanică sau pe stadion. Găsești caiace de închiriat cu care să padelezi pe lacul Veneția sau în Delta Moldovei, la 30 de km de Iași.
Sunt și foarte multe cluburi și asociații sportive în oraș, orice de la dans sportiv, arte marțiale, cățărat, culturism la tenis sau fotbal. Ai la tot pasul săli de fitness pentru toate buzunarele și preferințele. De asemenea, cluburi unde poți juca bowling, biliard sau tenis de masă. Cu un search pe Facebook găsești și instructori care organizează cursuri de yoga în aer liber, uneori combinate cu alte activități (drumeție prin pădure, picnic etc).
Din multe puncte de vedere, Iașul e încă un diamant neșlefuit. Are multe de oferit și e frumos, dar ar putea oferi încă pe atât în ce privește oportunitățile sau timpul liber dacă ar fi administrat în interesul cetățenilor.
În același timp, e un oraș cu oameni prietenoși și primitori; cel puțin asta a fost experiența mea, de om venit de departe. Dacă ai ales să-ți petreci aici următoarea parte a vieții, îți recomand să-i oferi timp și să fii curios, că mai mereu se petrece ceva imediat după colț.
Un oraș cu oameni minunați,tineri și plini de viață!o istorie bogata și locuri superbe...un oraș cu un potențial imens dar cu o administrație bolnavă
In zona Cug este si piata CUG, sub pod, vis-a-vis de selgros. Nu e la fel de mare ca piata nicolina sau piata alexandru, dar gasesti ce ai nevoie 😊. Inainte pt relaxare in natura, lumea se ducea la lacul Cug pt gratar, picnic sau chiar plimbare. Din pacate cu toate blocurile construite in ultimii ani, e mai putin placut. Talcio ul de duminica, daca e cel de langa bazar, inca apartine de cug, nu de nicolina. Multa lume confunda granita (o mare vina o au agentii imobiliari). E fain sa vezi ca multi oameni vad Iasiul ca un oras frumos. Eu stau de aproape 30 ani si pot zice ca m-as muta si maine 😅 (poate din cauza ca stiu ce potential ar avea si nu are)