Ce facem cu ciorile?
Deși sunt păsări inteligente și sociale, ciorile devin o bătaie de cap pentru ieșenii care ajung în Copou
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași.
În zilele următoare avem lapoviță și maxime cu plus la Iași. De marți apare din nou soarele, dar temperaturile scad cu câteva grade.
Știri locale pe scurt
Moldova este excepția de pe harta epidemiologică a Europei, fiind una dintre cele două zone verzi de pe o hartă a Europei colorată în roșu închis.
în Iași, rata de infectare a ajuns la 0.53 cazuri COVID la mia de locuitori, însă unii experți avertizează că valul 5 deja a început.
Unchiul primarului Mihai Chirica este pe cale să primească un hectar de teren în Moara de Vânt, în valoare de 700.000 euro, pentru „meritele de revoluționar”.
potrivit Reporteris, Vasile Chirica a obținut o victorie importantă în procesul prin care speră să obțină 10.000 mp de la Primărie
în replică, Primăria susține că decizia instanței nu este definitivă, astfel că nu este obligată să atribuie terenul unchiului primarului
Tren metropolitan Iași-Ciurea. Prețul unui bilet pe această noua rută este de 3.4 lei, studenții și elevii beneficiază de reducere, însă trenul de tip Săgeata Albastră nu circulă în weekend și nici în sărbătorile legale.
Ce facem cu ciorile?
Acum câteva săptămâni, am văzut o știre despre panseluțele plantate de Primărie, care au fost acoperite cu plase pentru a fi protejate de ciori.
Ceea ce pare o problemă derizorie, de orășel olandez în care restul problemelor au fost deja rezolvate, dar pentru cei care stau în Copou sau vin în parcurile din zonă, ciorile chiar sunt o bătaie de cap.
Însă, la fel cum se întâmplă cu viperele sau cu urșii, oamenii care propun „soluții” barbare nu au și expertiza necesară, așa că am apelat la biologul Lucian Fasolă-Mătăsaru de la filiala locală a Societății Ornitologice Române pentru a înțelege care-i treaba cu ciorile.
Interviul a fost editat pentru concizie și claritate.
Lucian, de ce avem atât de multe ciori în Iași, în special în Copou?
Asta se datorează în primul rând capacității mari de adaptare a acestei specii la condițiile urbane. Însă acest atu al ciorilor nu poate explica proliferarea acestei specii în zona Copou, așa că trebuie să ne uităm și la alte elemente cum ar fi disponibilitatea resurselor de hrană, a locurilor de cuibărit și a celor pentru odihnă.
Or, odată cu creșterea din ultimii ani a numărului de locuitori din Iași, mai ales în zona periurbană, la care se adaugă și creșterea puterii de cumpărare a populației a dus la o creștere importantă a cantității de deșeuri menajere generate, o sursă importantă de hrană pentru aceste păsări deloc pretențioase.
Apoi, odată cu dispariția multora dintre aliniamentele de arbori de pe marginea drumurilor sau a perdelelor de arbori de pe terenurile agricole, a dus la concentrarea ciorilor în zonele cu parcuri extinse și arbori maturi, disponibile în Copou și nu numai.
Un alt aspect important este reprezentat de temperatura aerului din interiorul orașelor care poate fi cu 2-3 grade peste temperatura din exteriorul acestora, grade în plus suficiente pentru a asigura un microclimat optim păsărilor, mai ales pe timpul iernii.
Dacă ai fi în locul oamenilor din Primărie care se ocupă de serviciile publice, ce ai face pentru a gestiona cât mai sustenabil populația de ciori din oraș?
Gestionarea sustenabilă a populației de corvide din oraș - pe lângă ciori, Corvus frugilegus, avem și un număr apreciabil de stăncuțe, Corvus monedula - ar trebui să aibă la bază un studiu serios despre impactul pe care îl prezintă prezența ciorilor în număr mare în oraș.
Până atunci însă, persoanele responsabile din Primărie ar trebuie să asigure gestionarea corectă a gropilor de gunoi, conștientizarea populației privind risipa alimentară, plantarea de arbori, reducerea pierderilor de căldură a clădirilor și încurajarea utilizării transportului public, spălarea străzilor și a mobilierului urban, printre altele.
Ciorile au o reputație de păsări inteligente și sociale. E adevărat sau e mai mult un mit?
Este foarte adevărat. Ciorile, ca de altfel toate speciile din această mare familie, sunt printre cele mai inteligente păsări, cu un raport între dimensiunea creierului și cea a corpului comparabil cu al cimpanzeilor.
Studii ample au arătat la corvide o capacitate extraordinară de a rezolva probleme necunoscute, de a învăța deprinderi noi și de a comunica despre obiecte și situații care nu sunt prezente în acel loc la momentul comunicării.
Și da, ciorile sunt păsări sociabile, cuibăresc în colonii, se hrănesc, zboară, dorm în grupuri.
Când eram copil, aveam vecini care foloseau petarde sau pocnitori pentru a alunga ciorile din parcul din fața blocului. Este asta o metodă bună de a le ține la distanță?
Nu. Petardele sunt interzise prin lege, de principiu ele nu ar trebui folosite nici de sărbători din cauza zgomotului și al stresului pe care îl produc, mai ridicat poate decât zgomotul generat de un stol de păsări.
Apoi, așa cum spuneam mai sus, ciorile au o bună capacitate de adaptare și de învățare și pe parcursul utilizării petardelor sau al altor dispozitive de alungare vor constata că nu reprezintă un pericol real și atunci îl vor ignora.
În afară de mizeria pe care o lasă în urmă și de panseluțele distruse, ar trebui să ne îngrijoreze prezența ciorilor în oraș sau să învățăm să conviețuim cu ele?
Ei bine, dacă ne îngrijorează posibilitatea de a ne îmbolnăvi din cauza ciorilor, așa cum spuneam și mai sus, este nevoie de cercetări țintite în acest sens, însă un studiu din 2007 a concluzionat faptul că „transmiterea directă a unui agent infecțios de la păsările sălbatice la om este rar identificată”, așa că evitarea contaminării surselor de apă și a alimentelor, evitarea atingerii păsărilor moarte și a excrementelor, plus o igienă bună a mâinilor ar trebui să ne ferească de probleme.
Alte articole care vizează ciorile vorbesc despre aportul adus de acestea la diminuarea dăunătorilor prezenți pe pajiști și terenurile agricole dar cunoscute sunt și cazurile unor fermieri care au reclamat faptul că ciorile dezgroapă și consumă o parte din semințele cu care au fost cultivate terenurile agricole.
Alte articole științifice vorbesc despre rolul ciorilor în dispersia semințelor unor specii de arbuști fructiferi în zonele urbane iar unele experimente realizate pe ciori au arătat că pot fi antrenate să realizeze anumite sarcini cum ar fi aruncarea la gunoi a deșeurilor.
Așadar, punctual, trebuie să vedem prin efectuarea de studii multidisciplinare serioase dacă prezența păsărilor reprezintă o problemă, o soluție sau ne sunt indiferente.
Încă ceva
De câțiva ani, în fiecare iarnă, cumpăr din Piața Nicolina câțiva saci de semințe de floarea soarelui, pe care părinții mei le pun în trei hrănitoare agățate în merii din grădina lor, pentru a ajuta păsările sălbatice să treacă peste iarnă.
🙏 Dacă vreți să le dați și voi o mână de ajutor, Societatea Ornitologică Română, care are o filială și la Iași, derulează o campanie de donații de-a lungul iernii.
🐦 Cu o donație lunară de 30 de lei putem să ne asigurăm că o hrănitoare din parc are suficiente semințe pentru păsările care o vor vizita iarna aceasta.
Nou în oraș
Cuptorul Moldovencei a deschis săptămâna asta a opta locație din Iași, în complexul SuperCopou, la etaj, lângă Pepco.
dacă vă era poftă de o porție de julfă sau dacă vreți să faceți cadou o cutie cu bunătăți de Crăciun, Cuptorul Moldovencei este acum și în Copou
Apropo de pachete gastronomice pentru Crăciun, iată câteva dintre cele mai gustoase opțiuni din oraș:
1️⃣ Zori Restaurant are un pachet de Crăciun pentru 4 persoane (340 de lei), care include banana bread, pate de porc, quiche cu brânzeturi de Șipote, pui coquelet și ceafă de porc în foietaj, piure cu parmezan și sos de vin cu usuroi.
2️⃣ Trai Restaurant a pregătit un pachet cu bunătăți tradiționale reinterpretate: porchetta, pulpe de rață confiate, jumări și julfă cu semințe de cânepă. Prețul unui pachet pentru 4 persoane este de 440 lei.
3️⃣ Iar dacă preferați un cadou mai frugal, până mâine mai puteți comanda un kit al unei casuțe din turtă dulce de la Soft&Grace.
Ce facem săptămâna asta
🐶 Ai cumva o păturică? | Sâmbătă, de la 13:00 la 15:00, în parcarea Centrului Comercial Felicia se strâng alimente, pături, haine vechi, covoare, medicamente (pipete antiparazitare) și produse de curățenie pentru câinii și pisicile de la padocurile din Iași și din împrejurimi.
🍹 Cu alte cuvinte | O seară cu muzică, cocktailuri şi socializare cât e Bindu de mare. Gazda acestei seri în bar, este nimeni altul decât Adriano, master bartender specializat în cocktailuri şi creator de stări. Sâmbătă de la 16:05.
🚲 Cicloturism magic de Crăciun | O tură veselă cu bicicleta, pusă la cale de Probikeaddiction, de la Palatul Culturii până în Copou. Luni de la 18:15.
De citit la alții
Trei lecturi despre dezvoltarea urbană mai mult sau mai puțin controlată:
🛴 E-Scooters Are Everywhere in Europe. So Are Grisly Accidents - Wired
🚚 The Dark Side of 15-Minute Grocery Delivery - Bloomberg
🗾 Why Tokyo Works. Understanding how urban design makes this city work - Metropolis
Suntem recunoscători că ne citiți, că ne trimiteți idei de subiecte și că le spuneți prietenilor despre Iașul nostru. 🙏
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local, mai luminos și mai constructiv.
Această ediție a newsletter-ului merge către 989 abonați - dintre care 46 de susținători - însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare.
Până la finalul anului, ne-am propus să depășim pragul de 1.000 de abonați și 50 de susținători, două borne importante în căutarea unui model de business viabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.