Ce merită văzut la Casa Muzeelor

Plus un interviu cu Mihai Bulai, cel mai harnic ambasador al Iașului

Bună dimineața și bun venit la prima ediție „clasică” a newsletterului Iașul nostru.

Am avut câteva zile mohorâte săptămâna asta, dar vremea va fi perfectă în weekend, iar de săptămâna viitoare revin maximele de peste 30 de grade.

Știri locale pe scurt

  • Iașul este pe locul 8 într-un top al celor mai eficiente primării din țară, potrivit unei analize UrbanizeHub. Vestea proastă este că, în primele șase luni ale anului, Iașul a absorbit doar 17% din fondurile europene disponibile, la jumătate față de Cluj.

  • Actrița Diana Vieru, absolventă a Universității de Arte din Iași, a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Marusiei din spectacolul „Orașul cu fete sărace”, de la Teatrul Național din Iași, în regia lui Radu Afrim.

  • Un start-up fondat de doi ieșeni, Metabeta, a primit o rundă de finanţare în valoare totală de 500.000 de euro. Fondurile au ca obiectiv dezvoltarea Metabeta într-un marketplace pentru investitori şi startup-uri, bazat pe machine learning, devenind una dintre puţinele soluţii de acest fel la nivel european.

  • Iulius construiește două complexe de tip Family Market, unul la Bucium, în zona Hotelului Bellaria, iar celălalt la Miroslava. Investiția totală este de 17 milioane de euro.


Nou în oraș

Ieri s-a deschis pentru public Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri 6.

La invitația Ameliei Gheorghiță, am primit un preview zilele trecute și am avut șansa să fac tur al muzeului împreună cu managerul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Lucian Dan Teodorovici.

Iată câteva impresii despre cele cinci muzee găzduite de una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului, restaurată cu fonduri europene.

Muzeul Literaturii Române - mutat de la Casa Pogor; o incursiune în istoria literară a Iașului, de la Junimea la Emil Brumaru, omagiat printr-o instalație originală, semnată de artistul Felix Aftene.

Muzeul Poeziei - conceptual, îndrăzneț, imaginat și amenajat de Ion Barbu, unul din cei mai cunoscuți artiști vizuali din România.

Muzeul Copilăriei în Comunism - o expoziție permanentă, formată dintr-o sală de clasă tipică anilor 70-80 și o cameră cu obiecte care-i vor fac nostalgici pe cei care au copilărit înainte de ‘89.

Muzeul Teatrului Evreiesc - o colecție de afișe și elemente de decor care atestă că Iașul a fost primul oraș din lume care a avut un teatru profesionist de limbă idiș, fondat în 1876.

Muzeul Pogromului - fotografii și mărturii ale supraviețuitorilor Pogromului din 1941, când la Iași au fost uciși peste 13.000 de evrei

Aș recomanda oricui să viziteze măcar o dată noile muzee deschise la Iași, mai ales pentru a înțelege mai bine rolul culturii evreiești în istoria orașului.

La ieșire vă puteți opri la magazinul de suveniruri, unde veți găsi tot felul de lucruri creative, semnate de artiști locali. Muzeele vor putea fi vizitate de marți până duminică, între 10:00 și 17:00.

Dacă ar fi să găsesc un minus, aș spune că arhitectura clădirii - cu multe camere mici, proiectate ca birouri ale unui nou sediu al Consiliului Județean -, îți dă un sentiment de claustrofobie. Dar nu lăsați asta să vă descurajeze.


Iașul lui Mihai Bulai

În fiecare săptămână, vom avea în newsletter un scurt interviu cu ieșeni s-au atașat de acest oraș, cu farmecul și problemele lui.

Pentru început, nu m-am putut gândi la cineva mai potrivit ca Mihai Bulai, prodecan la Facultatea de Geografie și cel mai harnic ambasador al Iașului în ultimii ani.

Mihai, spune-mi două locuri în care ai duce un vizitator din afara orașului.

Eu sunt ghid de turism pasionat de Iași. Am aflat de-a lungul timpului că ghidul trebuie să își aducă o notă de originalitate și să își arate capacitatea de a duce vizitatorul în locuri insolite, altele decât obiectivele consacrate aflate în harta turistică sau ghidul turistic imprimat.

Dacă vizitatorul a văzut deja atracțiile principale, l-aș duce în Turnul de Apă al Universității Alexandru Ioan Cuza, de unde vom vedea împreună cele șapte coline și panorama Iașului.

Apoi l-aș duce la Urban Coffee & Pizza pe strada Cuza Vodă pentru a îl pune în contact cu doi localnici care au demarat o mică afacere de tip familial într-o zonă afectată de degradarea patrimoniului construit, la a cărui revitalizare ei pun umărul de fapt.

Ce sfat i-ai da cuiva care se mută definitiv în Iași?

L-aș sfătui să se deschidă către noi prietenii, să nu preia toată autocritica și frustrările istorice ale ieșenilor (campioni vechi la așa ceva), să își facă program săptămânal de descoperire a unui colț din Iași, să îmbrățișeze caracterul blând, așezat, romantic, familial al Iașului, să își aducă aportul real la schimbarea în bine a comunității.

Dacă ai putea să schimbi un lucru la orașul nostru, care ar fi acela?

Aș schimba convingerea autorităților (alimentată de o serie de ieșeni mai vocali și mai puternici) potrivit căreia dezvoltarea orașului se face doar prin infrastructuri tehnice și de transport.

„Un milion de euro cheltuiți pentru oameni și ideile lor sunt mult mai valoroși decât un milion de euro cheltuiți pentru betoane.”

Spune-mi despre o comoară ascunsă a Iașului.

Comorile ascunse ale Iașului sunt numeroasele pivnițe, galerii, tuneluri care pot deveni atracții. Acestea se găsesc în subteranul din zonele Piațeta la Cub, Piața Palatului, sub Palatul Culturii, Bolta rece, Pivnițele Pogor etc.

Zi-mi despre un proiect la care lucrezi și cum te-ar putea sprijini cititorii newsletterului Iașul nostru.

Lucrez, în mod latent, la brandul destinației Iași și poate chiar la brandului orașului Iași.

Mi-aș dori să creez o structură solidă, de tip cluster sau „organigramă” de persoane și instituții / companii care să pună umărul la brandul de Iași.

Asociația Destination Iasi, înființată în 2019 ca parteneriat între Primărie, Universitate, Aeroport, Hoteluri și Agenții receptoare din Iași își propune să demareze acest proces cât de repede.

Dacă vreți să aflați mai multe de la Mihai Bulai despre turism și istoria Iașului, vă recomand conversația recentă cu Igor Rotaru, pentru podcastul local Oameni Brici.


Lucruri de făcut

🎦 Deschidere aniversară TIFF 2021 | În weekendul 23-25 iulie, vezi cele mai recente filme premiate, unele în premieră națională, în aer liber, de la ora 21:30 la Amfiteatrul Palas din Iași.

🍞 Drumul Pâinii | Un atelier de brutărie și de făcut borș, pentru părinți și copii. Se întâmplă pe 24 iulie, ora 14:00, la Probota. Prețul unui bilet este de 100 lei/persoană, iar copiii au intrarea gratuită. Biletele pot fi achiziționate de la Magazia Morăriței.

🥳 Senzoria | Un mic festival de o zi, la The Secret (Ciric), care începe sâmbătă la prânz cu o serie de activități family friendly și continuă seara cu muzică electronică pentru „cei care trăiesc emoțiile cu toate simțurile”.

🎸 Lăpușneanu Jam Session | O sesiune de muzică live care va avea loc duminică 25 iulie, la ora 16:00, pe esplanada Cub de pe Bulevardul Ștefan cel Mare.

📙 Noaptea plec, noaptea mă-ntorc | Un dialog cu scriitorul Florin Lăzărescu, urmat de o ședință de autografe, despre romanul său apărut recent la editura Polirom. Joi, 29 iulie, la ora 19.00, pe terasa librăriei Cărturești Palas.


Poșta redacției

Ca să fiu sincer, încă sunt copleșit de mesajele primite în ultimele zile, de generozitatea oamenilor care și-au luat din timp ca să recomande acest newsletter cunoscuților.

Una dintre reacțiile care mi-au dat încredere că în Iași există o audiență pentru jurnalism constructiv și de calitate a fost cea a Luizei-Izabela Drian, psiholog:

Cam dintotdeauna (in viața mea de adult) mi-am dorit (și am gândit că intr-o zi o) să mă mut din țară, iar exceptând faptul că oamenii pe care îi iubesc sunt aici, n-am prea găsit motive să-mi doresc altfel.

Pentru că vreau să pot avea încredere in sistemul de sănătate, vreau școli gândite pentru și cu drag de copii, vreau șosele pe care să circul în siguranță cu mașina și posibilitatea de a renunța la ea când e mai la îndemână bicicleta, iar mai presus de toate, vreau să trăiesc printre oameni care să se respecte suficient pe ei înșiși încât să nu-si permită să-i trateze rău pe alții, fie că vorbim despre servicii proaste sau mizerie, grosolănie sau abuz.

Ori mie, una, România mi-a oferit puțin spre deloc din toate câte le-aș vrea, iar gândul c-am să plec a fost mereu o chestiune de când și nu de dacă.

De la o vreme, însă, încep să-mi iasă în cale excepții - oameni altfel, care modelează în jurul lor o realitate ca aia la care eu visez, iar Alex, dacă am înțeles eu bine proiectul lui, își propune să-i caute tocmai pe ei și să-i aducă în atenția abonaților lui, publicând săptămânal o poveste și o listă de evenimente frecventabile de prin târg.

In plus - ceva ce mi-a plăcut mult - își propune să facă “jurnalism, nu activism”, adică să ne spună despre una-alta fără să ni le bage și pe gât sau să ne pună la colț dacă gândim altfel. Ceea ce-i foarte cool, motiv pentru care îi urez succes, iar pe voi vă invit să dați click, să citiți și să vă abonați.


Instagramul săptămânii

A post shared by @gabriel.pris

Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.


Ia legătura cu noi

Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.

Nu vă promit că vom reuși să dăm drumul la reportaje chiar de săptămâna viitoare, pentru că abia am început munca de teren, dar dacă ai un pont sau un subiect despre care ai vrea să scriem, poți da reply la acest email sau poți lăsa un comentariu mai jos.

Dacă vrei să publici pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.

Pe curând,

Alex Enășescu