Ce poți face ÎntreVecini
Un ONG pune la bătaie 15.000 de euro pentru panouri fotovoltaice pe bloc și 10 activități comunitare
Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
vin alegerile, primarul scoate iarăși machetele cu stadionul
15.000 de euro pentru panouri fotovoltaice pe bloc
Servicii Publice Iași taie arbori ca să pună gazon
Știri locale pe scurt
Mandatul și stadionul. Primarul Mihai Chirica propune un credit de 100 de milioane de lei, care ar asigura un sfert din fondurile necesare construcției unui nou stadion.
Context: Construirea unui nou stadion a fost proiectul pe care, în campania electorală din 2020, răspunzând la o întrebare a presei, primarul și-l asumase ca fiind investiția pe care o va finaliza în actualul mandat.
Taxe și impozite de cinci ori mai mari pentru clădiri în paragină. Potrivit primarului Iașului, taxele și impozitele pe clădirile și terenurile care sunt în proprietatea personală a unor cetățeni și care se află în stare de degradare au fost majorate de cinci ori.
Parcări supraterane în Poitiers și Copou. Consiliul Local a aprobat construirea a două parcări supraterane, dar niciuna dintre acestea nu va avea un caracter public, investițiile fiind asumate de către entități private.
o parcare pe 9 etaje, cu 1.200 de locuri, pe bulevardul Poitiers, care va deservi complexul rezidențial din zonă
o parcare în zona turnului de apă (din spatele Universității), care va avea două niveluri în subteran, demisol, parter și un etaj
15.000 de euro pentru panouri fotovoltaice pe bloc și 10 activități comunitare
Nu știu cum e la voi, dar la mine în bloc vecinii se aliază doar de nevoie, când avem de reparat o țeavă de canalizare sau de cârpit o bucată de acoperiș.
Ce mi-a schimbat perspectiva despre cum ar putea arăta o comunitate adevărată de vecini a fost interviul Oanei Filip cu Sabina Mihăilescu, co-fondatoarea unui ONG care își propune să regenereze spiritul comunitar la bloc și să transforme micro-comunitățile urbane din România.
După o serie de proiecte pilot care au transformat mici comunități din București, cei de la ÎntreVecini au deschis recent apelul pentru proiecte în orașe din toată țara, inclusiv în Iași.
Concret: ÎntreVecini pune la bătaie finanțări de 15.000 de euro care acoperă atât activități comunitare, cât și montarea de panouri fotovoltaice pe bloc.
Pentru a afla mai multe despre ce presupune implicarea într-un astfel de proiect, am apelat la Ana Chioveanu, community catalyst & amplifier la ÎntreVecini.
Am văzut că ați făcut un studiu care arată că ceea ce îi motivează pe români să-și cunoască mai bine vecinii este, în primul rând, soluționarea unor probleme comune.
Ce fel de probleme ar putea oamenii să rezolve cu ajutorul vostru?
Un spațiu verde în jurul blocului care nu aduce un minimum de beneficii pentru cei care au acces la el poate fi considerat o problemă. Unde mai pui și că prin „ignorarea” acestuia, se poate transforma în orice ți-ai putea dori mai puțin - loc de depozitat obiecte/deșeuri, spre exemplu, căci na, se-ntâmplă. Putem, așadar, să începem cu acest exemplu.
Vecinii din Sectorul 6 din București și-au amenajat împreună grădina blocului și au inaugurat-o cu o seară de film pentru comunitate, în aer liber.
Pe lângă mural, aleea primitoare cu pietricele și zona de compostare, a luat naștere acolo chiar și o mică grădină urbană, îngrijită atent de o doamnă foarte pasionată din comunitate.
Acum e cu adevărat grădina vecinilor de acolo și servește drept spațiu social, util din mai multe puncte de vedere. Iar unde e context și loc de dialog, sunt și multe șanse de a semnala și rezolva alte probleme comune.
În funcție de comunitate, succesul poate arăta în multe feluri.
Totuși, fie că e vorba de amenajat grădina blocului, de construit căsuțe pentru pisicile din comunitate sau de realizarea unui „card de vecin” care să lege mai bine relația dintre vecini și afacerile locale, cred că un succes general este chiar satisfacția vecinilor atunci când povestesc despre ce au reușit să realizeze de unii singuri.
Pentru că în general ne așteptăm ca schimbarea să vină de undeva din exterior, dar ea poate pleca și de la noi, dacă ne unim puțin forțele.
Pentru cineva care ar găsi trei vecini și un președinte de asociație mai deschiși la minte - cât timp ar trebui să aloce dacă echipa lor ar fi acceptată în programul vostru?
Două ore pe săptămână din partea fiecărui vecin implicat este mai mult decât suficient, iar asta depinde oricum de fiecare comunitate în parte și de cum anume își așază activitățile în timp. Apoi, desigur, fiecare se implică cât poate, când poate.
Pot fi persoane care să ajute constant pe parcursul proiectului, vecini care oferă o mână de ajutor din când în când ori care pot doar să participe. Fiecare dintre aceste roluri este important în formarea unei comunități.
Concret, vecinii se înhamă la identificarea unor nevoi comune și propunerea unor activități prin care să le amelioreze sau chiar să le rezolve, with a twist. Acest twist este chiar ce îi va ajuta în timp să formeze o comunitate.
Mai exact, dacă tot ne organizăm să montăm un foișor și niște băncuțe în curtea blocului, hai să facem și o masă comunitară la sfârșitul acestei activități. Poate jucăm și un joc de cunoaștere, dacă tot ne simțim bine împreună. Despre asta e vorba.
Cât despre condițiile de eligibilitate, acestea se rezumă la:
un spațiu verde/de adunare în proximitatea blocului
un grup inițial de minim cinci vecini care să se înscrie în proiect, din care să facă parte și Președintele Asociației de Proprietari
cel mai important, dorință de colaborare cu ceilalți din comunitate
În rest, noi suntem aici pentru orice tip de ajutor e nevoie.
Ce le-ai spune celor care citesc despre proiectele voastre și se gândesc: „Ok, sună minunat, dar așa ceva n-ar funcționa niciodată în blocul meu, pentru că avem mulți chiriași/pensionari sau pur și simplu locatari individualiști”?
Aș spune că am mai auzit lucrurile astea chiar și în comunitățile pe care le sprijinim. Ce bine, totuși, că părerea este ceva variabil. 🙂
Am văzut oameni schimbându-și abordarea în funcție de cum au început să se simtă în acest proiect. Dacă la început nu aveau încredere că s-ar putea întâmpla ceva la ei la bloc, acum propun să organizăm o activitate socială, unde să vină cât mai mulți vecini, să putem stabili detaliile pentru următoarea activitate și să aflăm cine și cum anume dorește să se mai implice în organizare. Pentru că și-au dat seama că vecinii sunt mai deschiși la astfel de activări soft. Aici, majoritatea sunt pensionari.
Mă întorc la amenajarea grădinii din S6. A început cu doar 2-3 vecini din comunitatea respectivă, împreună cu colegii mei, care s-au izbit chiar de refuzuri înainte să înceapă. Cu toate astea, zi după zi, din ce în ce mai mulți vecini au început să iasă și să ofere ajutor, să se implice, să se bucure.
Motivul pentru care atitudinea s-a schimbat este faptul că persoanele respective au văzut că lucrurile chiar se întâmplă. Și știu că de asta avem nevoie cu toții, atunci când suntem neîncrezători sau demotivați.
Aici intervine beneficiul comunității și puterea exemplului, căci oamenii se încurajează reciproc. Dacă tu nu ai suficientă încredere, un alt vecin s-ar putea să aibă. Așadar, nu strică să dai vestea mai departe.
Iar noi suntem oricum aici să ajutăm fiecare comunitate cu metode și procese de antrenare aplicate - mult mai umane decât termenii în sine.
📝 Mai departe: Dacă știi pe cineva sau ești chiar tu persoana care își dorește să facă echipă bună cu vecinii pentru a reînvia spiritul civic în cartier, găsești formularul de aplicare și ghidul aplicantului aici.
Ce facem săptămâna asta
🌳 5 ani de Codrii Iașilor | Comunitatea şi grupul civic de inițiativă Codrii Iaşilor îşi serbează în acest weekend aniversarea prin 3 activități pentru toate gusturile.
🎛️ Seri aparte | Vineri seară, de la 22:00, Oliv găzduiește o prestație marca Soundopamine printr-un DJ set ce va contura esența Serilor Aparte. Se va alǎtura la pupitru Melak, percuționist şi contributor-cheie în proiectul Nopame. Bilete aici.
🎸Concert Delta Pe Obraz | În seara asta, trupa Delta Pe Obraz vine de peste Prut cu un sunet nou de rock alternativ. Ei vor lansa noul lor album, „Ritm Color”, la Underground Pub. Ultimele bilete aici.
🧵 Schimb de Ațe | Mâine, de la ora 10:00, la FAR yard sale-ul va fi indoors, vino cu haine pe care nu le mai folosești sau propriile tale mici creații și caută altele.
🎷Jazzings | Duminică, la Acaju, va fi o nouă seară de jazz și dans cu trupa Jazú, care aduce o combinație de soul, pop, funk sau bossa nova. Bilete aici.
🎙️Concert Snails | Joi, 7 martie, de la ora 20:00, la Legend Pub, trupa Snails aduce un rock în stilul anilor ‘60. Bilete aici.
👩🎨 ArtFeminiTUdine | Un spectacol artistic provocator, unde opt femei remarcabile își dezvăluie esența prin pictură, fotografie și cuvânt. Expoziția este deschisă pentru vizitare între 3 și 16 martie la Galeriile de Artă din Pasajul Sfânta Vineri/Hala Centrală.
Coming soon
🎤 Concert Sukar Nation | Pe 14 martie, băieții de la Sukar Nation vin să facă show pe ritmurile tradiționale balcanice combinate cu energia explozivă a punk-rock-ului. Bilete aici.
🥁 Watch me rise | Pe 16 martie, la Ateneu, Ines Dumitriu își lansează cartea Așa a început totul. Oana Filip îi va fi alături, într-un interviu despre durere și triumf, suferință și bucurie.
#decitit
Nicuşor Dan le aruncă mănuşa „rechinilor imobiliari”: „Candidați voi, nu vă mai ascundeți în spatele unor amărâți!” - Buletin de București
Cine se luptă la Iași cu cele șapte capete ale Hidrei - Scena9
La Iași, există doi profesori care au pariat că literatura poate sculpta generațiile pe care ni le dorim mâine - Școala9
Palatul Împăratului: șapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii - Recorder
Dublin to Ban Driving Through Its City Center - Bloomberg CityLab
Încă ceva
Săptămâna asta, lucrătorii de la Servicii Publice Iași au venit să termine ce au început la mine în cartier, cu un an întârziere - adică să taie arbori ca să facă loc pentru gazon.
Se putea și mai rău. Un abonat la newsletter mi-a trimis ieri câteva fotografii cu tăierile de arbori aparent sănătoși de pe strada Decebal din Cantemir.
„Înlăturăm vegetația uscată, degajăm terenul de orice resturi, împrospătăm și mobilizăm solul”, se laudă cei de la Servicii Publice Iași.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Mulțumesc mult pentru mențiune și mă bucur că am contribuit la răspândirea poveștii ÎntreVecini! 🫶