Bună dimineața, Iași! ☀
În ediția de azi:
un nou traseu de drumeție aproape de Iași
ce se întâmplă când gazonul nu ajunge pentru tot orașul
ieșenii plătesc cele mai mari tarife din România pentru colectarea gunoiului
Știri locale pe scurt
Cum arată Policlinica de pe Lăpușneanu după renovare. Constructorul Conest a dat jos schelele de pe clădirea Policlinicii de Stomatologie Infantilă de pe str. Lăpușneanu, imobil care este în administrarea Universității de Medicină și Farmacie.
Traseul pistelor de biciclete propuse în masterplanul Velo. Un document strategic care să redefinească deplasarea cu bicicleta pe raza municipiului Iași a fost recent întocmit de o firmă de specialitate și este acum în faza de dezbatere publică.
În prezent, pe raza municipiului Iași sunt 8 trasee de piste de biciclete, dar rețeaua prezintă numeroase deficiențe, de la modul de amenajare și până la lipsa continuității.
Prin intermediul masterplanului Velo, experții propun remedierea deficiențelor de pe traseele existente și completarea lor.
Un nou traseu tematic aproape de Iași. Traseul parcurge Pădurea Floreanu – Frumușica – Ciurea și are o lungime de 7 km, dificultate medie, fiind localizat pe raza comunei Mădârjac, județul Iași.
Poveste de cartier
Pe 1 martie 2023, curățenia de primăvară ajungea și pe strada mea. Mai mult, directorul Servicii Publice Iași, Laurențiu Ivan, anunța chiar un parc nou „pe strada Garabet Ibrăileanu, în zona Păcurari vechi, unde este o zonă generoasă”.
„Ca în fiecare an, decopertăm anumite zone de pământ, scoatem vegetaţia îmbătrânită, dar şi gardurile vechi dintre blocuri (…), completăm cu pământ vegetal, apoi se realizează sistemele de irigaţii. Ulterior, se trece la gazonarea zonei.”
Pe pagina Primăriei Iași, Servicii Publice Iași anunța că va planta 6.895 mp de rulouri de gazon pe Garabet Ibrăileanu în primele șase luni din 2023.
Deși ne apropiem de finalul anului, spațiul verde dintre blocuri arată și mai rău decât arăta înainte de descălecarea celor de la Servicii Publice Iași. Lucrătorii primăriei au decopertat, au smuls gardul verde, au pavat alei pietonale, dar nu au plantat nimic în loc, nici gazon, nici arbori, nici măcar bolarzi.
„Unde nu sunt stâlpișori, sunt mașini.” Așa se face că ceea ce înainte era spațiu verde inaccesibil mașinilor, după cum se vede în arhiva Google Street View, în acest an a devenit parcare improvizată. Pământul adus pentru a pregăti „gazonarea” este bătătorit în fiecare zi de mașinile pacienților Spitalului CFR.
Un teren pe care primăria ar fi putut amenaja un parc sau construi o parcare pe mai multe niveluri era maidanul de peste 2.000 mp dintre blocurile rusești și cele de vizavi de Negruzzi.
Aici însă, cu aportul primăriei, a fost ridicat un bloc de cinci etaje în baza unui fals grosolan, prin care scările din dreptul Colegiului Negruzzi apar în acte drept cale de acces auto. În acest bloc, un apartament de 82 mp este costă 286.000 de euro fără TVA.
Cam așa s-a schimbat panorama de la geamul apartamentului meu în ultimii cinci ani, cu tot mai puțin cer și tot mai mult bloc.
Străduța secundară care asigură de facto accesul auto către acest bloc, de la Negruzzi către Spitalul CFR, a devenit și ea tot o parcare improvizată, cu rânduri de mașini care se afundă în noroi și apoi îl aduc înapoi pe carosabil.
Scriu lucrurile astea nu pentru că ce se întâmplă pe strada mea ar fi ieșit din comun, ci tocmai pentru că asta vedem în toate cartierele din Iași - mașini care se revarsă pe spațiul verde și pe trotuar din cauza lipsei sistematizării locurilor de parcare, blocuri construite între blocuri, arbori tăiați și înlocuiți de rulouri de gazon.
Ce facem săptămâna asta
🗣️ TEDxCopou | Sâmbătă, la Ateneu, de la ora 11:00, va fi organizat un eveniment tip TedTalks, unde 13 speakeri vor relata despre provocări, lumea antreprenorială, ambiție și experiențele lor.
Printre invitați se numără Felix Pătrășcanu (owner Fan Courier), ilustratorul Adrian Serghie, Andra și Andrei Dodițe (Aer de Vacanță), Bogdan Puiu (Soft&Grace) și mulți alții. Biletele le găsiți aici.
🎦 Les Films de Cannes à Iași | Filmele premiate la Cannes se văd pe marele ecran de la Cinematograful Ateneu din Iași. În acest weekend, ieșenii au ocazia să vadă șapte titluri de film, printre care și câștigătorul Palme d’Or de anul acesta.
Biletele sunt puse în vânzare online și la casieria Ateneului, la prețul de 20 lei/bilet.
🕯️ Atelier modelaj lut | Sâmbătă, cei de la Caferamica Iași vă invită să creați împreună recipiente unice de lumânări, care pot fi un experiment al creativității sau un viitor cadou. Rezervă un loc.
🎺Fanfara Ciocârlia | Duminică, 12 noiembrie, legendara formație balcanică ajunge la Iași, unde va concerta pe scena Unirii, începând cu ora 20:00. Cei 12 membri vor aduce sunetul lor specific, prin care combină ritmul balcanic cu genuri ca jazz, pop și rock. Bilete aici.
🎭 Sunt un Orb | Pe 15 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Victoria, va veni actorul Horațiu Mălăele. Acesta va pune în scenă un spectacol plin de umor, emoție și carismă. Bilete aici.
#decitit
Cum am ajuns să avem cel mai scump gunoi și cea mai scumpă apă din țară - Reporter de Iași
De ce stau centurile Iaşului blocate în birocraţie? Niciun proiect de variantă de ocolire nu a ieşit din hârtii - Ziarul de Iași
Lipsa toaletelor publice din București: „Contribuția la buget e că ne ținem mai mult pe noi până acasă” - PressOne
The Definitive Guide to Balcony Designs - Bloomberg Citylab
Bulgaria’s Key Startup Leader Becomes Mayor of Sofia - The Recursive
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Pentru că lucratul de acasă cu un junior de trei luni nu prea funcționează, de câteva săptămâni mi-am mutat biroul în două locații aproape de casă.
La Acaju, un abonament cu 20 de intrări la coworking costă 450 de lei și include cafea/ceai/apă și un discount de 20% la mâncare.
Oddity Copou nu are un spațiu dedicat pentru coworking, dar mereu găsești o masă liberă în timpul zilei și ai un meniu de băuturi excelente și produse de patiserie de la Frateria.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu