Ce simte un copil autist
Un ONG din Iași a creat un labirint senzorial care simulează senzațiile și stările unei persoane din spectrul autist
Bună dimineața, Iași! ☀
🌨 De duminică încolo vine frigul la Iași, cu maxime negative și vreme închisă în prima parte a săptămânii.
Știri locale pe scurt
Unul din cele mai mari proiecte imobiliare din Iași este votat astăzi în Consiliul Local. Este vorba despre 14 blocuri în Dacia, majoritatea imobilelor având un regim cu 16 etaje.
dacă va fi aprobat în plen, investitorul (Cristin Zămosteanu, prin intermediul firmelor sale) va putea solicita emiterea autorizației de construire.
A fost aprobat bugetul județului. Majoritatea PNL-PMP din Consiliul Județean a votat bugetul general al județului Iași pentru anul 2023.
76% din cheltuieli sunt alocate pentru funcționare, adică salarii și utilități, în timp ce pentru dezvoltare rămân doar 78 de milioane de euro
în comparație, CJ Bihor are un buget pentru investiții de 2.5 ori mai mare decât Iașul, după ce Ilie Bolojan a redus personalul la jumătate, la preluarea mandatului de președinte
Reporter de Iași: De ce Bolojan stă la bloc și face investiții de 2 miliarde de euro, iar Chirica și Alexe sunt putred de bogați și nu fac nimic?
Consiliul Județean Iași a ratat o finanțare pentru cicloturism de aproape 100 milioane lei, prin PNRR.
proiectul depus de CJ Iași s-a clasat pe locul 7 din 10, în urma unor proiecte similare în județele Suceava, Dolj și Timiș
Mihai Chirica a crescut salariile din Primărie cu 30%. De majorare beneficiază toți cei 620 de oameni din aparatul propriu, inclusiv funcționarii cu dosare penale și șefii de serviciu, care vor câștiga peste 16.000 lei pe lună, fără sporuri.
Povestea unui experiment social
Dacă te-ai întrebat vreodată cum este să fii în pielea unui copil cu autism, duminica asta poți să-ți faci o idee.
Un ONG din Iași care oferă programe de terapie specializate pentru copii cu tulburări din spectru autist (TSA) a creat un labirint senzorial prin care persoanele neurotipice pot trăi senzațiile și stările unei persoane din spectrul autist.
Timp de 5 minute - cu ajutorul unei perechi de ochelari speciali, a unei perechi de căști care amplifică sunete și a unei greutăți pentru gleznă - poți înțelege cum simt copii cu autism.
Labirintul va fi amplasat în zona Atrium din Palas Mall duminică, între 10:00 și 21:00. Pentru a afla mai multe, am apelat la Andra Fedor, coordonator proiect și fundraising la Asociația Zbor de Fluturi.
Care e povestea din spatele Asociației Zbor de Fluturi? Cum ați început și care este misiunea voastră?
Povestea Zbor de Fluturi a început acum 6 ani când, împreună cu Georgiana Șerban și Roxana Acsinte, am deschis asociația și am început să oferim servicii de terapie copiilor cu autism.
Ne-am dorit schimbare și un loc în care terapeuții să aibă cursuri și informații actualizate. Am dorit un loc în care părinții să poată intra în camerele de terapie și să fie parte activă a echipei de terapie a copilului.
Toate trei ne-am cunoscut lucrând cu același copil cu autism, acum mai bine de 10 ani.
În acea perioadă în Iași existau foarte puține servicii de terapie oferite copiilor cu autism iar părinții erau nevoiți să aducă specialiști din afara țării și să formeze oameni, pentru că aceștia să lucreze la domiciliul copilului.
Acel băiețel și familia lui ne-au inspirat să facem un pas înainte și să pornim un centru care oferă servicii de terapie copiilor cu autism în Iași.
Misiunea noastră este să maximizăm șansele lor de recuperare. Credem în potențialul lor și vrem să le oferim abilitățile necesare spre o viață împlinită.
Pentru cei care nu știu prea multe despre tulburările din spectru autist, cât de importantă este terapia în recuperarea copiilor cu TSA?
Abordarea noastră terapeutică se bazează pe principiile analizei aplicate a comportamentului (ABA), terapie cu cele mai bune rezultate în lucrul cu copii cu Tulburări din Spectru Autist.
Acest tip de terapie se bazează pe o serie de programe de intervenție care vizează acumularea a diverse abilități cognitive, de comunicare, de limbaj, de interacțiune socială și de autonomie personală.
Studiile arată că sunt 47 % șanse de recuperare dacă copilul este implicat într-un proces de terapie și un adult continuă obiectivele și pe durata zilei.
Recomandarea de 8 ore de terapie pe zi înseamnă un stil de viață în care atenția este asupra nevoilor copilului și capacitatea părintelui și a specialiștilor de a lucra în orice context astfel încât să deprindă mai multe cunoștințe.
Așadar, prin terapie, copilul învață, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independent. Fără terapie simptomele autismului se agravează în timp.
De aceea neintegrarea copilului diagnosticat într-un program individualizat de terapie este o oportunitate ratată, acest copil riscând să se transforme, în final, într-un adult neintegrat şi, de cele mai multe ori, instituționalizat.
Din experiența voastră, care sunt cele mai mari provocări pentru părinții copiilor cu TSA?
Prima provocare este de a primi un diagnostic corect pentru copilul lor. Încă există medici care consideră că autismul înseamnă că acel copil nu aude sau care trimit părinții acasă și transmit să lase copilul, că e băiat și până la 4-5 ani are timp să învețe să vorbească.
O dată cu primirea diagnosticului, o altă dificultate majoră este acceptarea a acestui diagnostic. De multe ori este și cel mai dificil pas. Susținerea psiho-emoțională a părinților este foarte importantă.
Urmează apoi o provocare în a găsi surse de informare de încredere, a găsi servicii și specialiști care pot să susțină copilul cu TSA. Și bineînțeles aceste servicii presupun costuri ridicate ce nu pot fi deocamdată decontate de CAS.
Integrarea copilului cu TSA într-un program de terapie presupune și schimbarea stilului de viață al părinților. Este necesar un efort susținut din partea familiei pentru a obține rezultatele dorite. Motiv pentru care părinții sunt adesea suprasolicitați, și pot apărea conflicte și tensiuni în cadrul familiei.
Din păcate autismul nu este înțeles la nivelul comunității și adesea familiile copiilor cu autism se confruntă cu stigmatizare, discriminare sau izolare socială.
Voi ați creat și ați adus în câteva școli din Iași un labirint senzorial care simulează senzațiile unei persoane cu autism. Cât de bine reușesc copiii cu autism să fie integrați în școlile de stat?
Integrarea copiilor cu TSA în scoală de masă trebuie privită din două perspective. Prima este legată de nivelul de cunoștințe și înțelegere al cadrelor didactice și al copiiilor din clasă, iar a doua perspectiva este legată de nivelul achizițiilor copilului cu TSA.
Am observat în cadrul școlilor în care am desfășurat activități, deschidere din partea cadrelor didactice în procesul de integrare al copilului cu TSA, dar o lipsa de pregătire și înțelegere a nevoilor specifice ale acestora.
Pentru a merge la scoală și a începe procesul de integrare școlară, copilul cu TSA trebuie să poată înțelege și să poată susține activitatea de la clasă sau activitatea adaptată, să aibă un comportament adecvat astfel încât și copilul integrat și restul clasei să aibă de câștigat.
De aceea este esențial să urmeze un program de terapie, unde să primească sprijinul necesar și să existe colaborare între cadrele didactice și coordonatorul de terapie al copilului.
De asemenea copilul cu TSA are nevoie de însoțitor la școală. Rolul acestuia este de a învăța copilul să devină independent și de a-l susține unde apar dificultăți. Din păcate prezența acestuia depinde de cele mai multe ori de resursele financiare ale familiei sau de imposibilitatea de a găsi un specialist disponibil.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Call to action
Orașul Creatorilor este platforma profesioniștilor din industriile creative din Iași. Până acum, 125+ de profesioniști din mai multe sub-sectoare și-au făcut cont pe platformă, dar sigur există mai mulți makers care încă nu au auzit de această inițiativă.
În newsletterul despre comunități, Oana Filip face un apel la cei care vor să se implice în proiect și să îl transforme într-o voce comună și coerentă care să reprezinte interesele și nevoile antreprenorilor creativi.
Ce facem săptămâna asta
🎛 Concert La Chica | Acaju, împreună cu Institutul Francez din România la Iași vă invită să luați parte la o călătorie muzicală aparte.
Vineri de la ora 20:00, La Chica vine pentru prima dată în Iași, cu un set electronic care promite să ne plimbe prin stări diverse. La Acaju, pe Anastasie Fătu nr 2A. Mai sunt doar câteva bilete disponibile aici.
☕ 2 ani de Gist | Două zile de concerte, stand-up comedy și o petrecere mare prin care sărbătorim doi ani de când avem o nouă cafenea chiar în inima orașului. Vineri și sâmbătă, la Gist, vizavi de Select.
🎙 Treij' de Lei | Un show de comedie pentru care plătești 20 de lei și râzi de 30. Joi, pe 9 februarie, de la 19:00, are loc la Acaju primul astfel de spectacol, în care Gabriel Dumitriu și Petrică Iștoc vin cu o oră și ceva de comedie locală.
🎻 Taraf de Caliu live | Șaraimanic vine în Moldova, în ținutul lui Barbu Lăutaru, să pornească din nou legendele. De data asta, începem cu legendele din Clejani, haiducii din Taraf de Caliu. În premieră la Iași, în Legend Pub, joi de la 19:30. Ultimele bilete disponibile aici.
#decitit
Antreprenorii din Moldova fac planuri de dezvoltare în paralel cu șantierele A7 și A8: „Autostrada va schimba totul” - Republica
A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urma Olandei. Dar nu suntem singurii” - Libertatea
Un interviu despre Muzeul Literaturii, cu directorul Lucian Dan Teodorovici - Cațavencii
La o crescătorie de măgari izolată, viața e liniștită, dar grea (video) - PressOne
The Double Whammy Making Italy the West’s Fastest-Shrinking Nation - The New York Times
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Iar dacă ai câteva minute în weekend, spune-mi ce putem face pentru a schimba Iașul în bine.
Weekend fain,
Alex Enășescu