Cum să călătorești mult cu bani puțini
O conversație despre călătorit inteligent cu Andra și Andrei, cuplul din spatele proiectului Aer De Vacanță
Bună dimineața și bun venit noilor abonați care au descoperit acest newsletter local pe Reddit r/iasi!
Good news: Avem deja primii câștigători ai noului program de recomandări, dar avem nevoie de ajutorul vostru în continuare pentru a depăși pragul de 2.000 de abonați până la finalul anului. 🎉
Ce trebuie să faci: Dă mai departe oricare ediție a newsletter-ului Iașul nostru către prietenii care l-ar aprecia, iar când se adună 5 adrese de email în urma recomandărilor tale, noi îți facem cinste cu două eclere de la Leche.
Nu uita: trebuie să fii logat pe Substack, pentru ca recomandările să fie luate în calcul
🌤 După două săptămâni de caniculă, maximele coboară sub 30 de grade la Iași, iar nopțile vor fi ceva mai răcoroase.
Știri locale pe scurt
Județul Iași a absorbit sub 9% din fondurile europene pentru care au fost semnate contracte în ultimii 9 ani, potrivit Reporter de Iași.
procentele de absorbție din alte județe, în special din Ardeal, sunt mult mai mari: 20-30%
Primăria Iași, cel mai mare beneficiar de fonduri europene din județ, are proiect pornite cu 6-7 întârziere, când ele ar fi trebuit să fie deja finalizate
Centura ocolitoare de la Podu Iloaiei va fi finanțată de la bugetul statului. CNAIR a alocat 1.3 milioane de lei în acest pentru realizarea unui studiu de fezabilitate.
Cosette Chichirău vrea să candideze la Primăria Iași, iar Marius Bodea ar fi una dintre propuneri pentru Consiliul Județean.
în urmă cu doi ani, Chichirău a candidat pentru funcţia de primar pe listele USR-PLUS, obţinând 30% din voturi
Noi blocuri înalte în centrul Iașului, în zona din spatele facultăților tehnice. Firma condusă de omul de afaceri Cristin Zămosteanu a înaintat Primăriei Iași un nou plan urbanistic zonal pentru completarea ansamblului care cuprinde 6 tronsoane de blocuri înalte.
în vecinătate, Zămosteanu a ridicat deja blocuri cu 8 și 12 etaje
Mesajul tău poate fi aici
💌 Iașul nostru este alături de inițiativele și business-urile locale. Dacă ești antreprenor sau lucrezi într-o companie care vrea să vină în sprijinul jurnalismului local independent, dă-mi un semn.
M-aș bucura să găsim o cale de a aduce la lumină mai multe din lucrurile bune care se întâmplă în Iași. 🤝
Ieșenii cu Aer De Vacanță
Deși am fost mereu omul care căuta zboruri, cazări și se documenta zile întregi înaintea unei vacanțe, făcând planuri pentru o săptămână în Sicilia la final de septembrie, mi-am dat seama că nu mai am aceeași răbdare. Vreau să simplific cumva tot procesul ăsta.
Așa i-am descoperit pe Andra Darie și Andrei Dodițe, un cuplu din Iași care se ocupă de proiectul Aer de Vacanță, prin care învață sute de mii de urmăritori pe Instagram și Tiktok să călătorească inteligent.
De la oferte de avion până la ponturi despre cazări și închiriatul mașinilor în aeroport, cei doi vin zilnic cu sfaturi practice despre cum poți economisi bani în timp ce călătorești.
Iar curiozitatea și energia lor te fac să ieși din zona de confort și îți arată cum te poți descurca disciplinat in orice călătorie.
M-am întâlnit cu Andra și Andrei la Cuib zilele trecute și am povestit despre cum călătoritul îți deschide mintea, fie că e la business class sau la ofertă.
Cum a început totul
Noi călătoream destul de mult pentru niște studenți obișnuiți, iar lumea era curioasă cum ne descurcăm cu un buget relativ limitat. Apoi prietenii și familia ne rugau să îi ajutăm cu un sfat, un itinerar, un bilet de avion mai ieftin, iar nouă ne plăcea să-i încurajăm să călătorească, să descopere lumea.
Când a început pandemia, în martie 2020, am zis că dacă tot ne întreabă toată lumea despre călătorii, hai să facem un canal. Am învățat să edităm clipuri pe YouTube, să facem fotografii mai profi, și am început să creștem ușor-ușor și să ne creăm o comunitate. Apoi a apărut TikTok-ul, care ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-a oferit o expunere foarte mare.
Ce înseamnă să călătorești inteligent
Lumea nu știe că poți să călătorești foarte mult cu bani puțini. Un sfat simplu ar fi să cauți un hotel pe Booking și să suni direct la recepție și să le spui: „Uite, am găsit prețul ăsta pe Booking. Poți să dai comisionul jos și să-mi faci o ofertă mai bună?”
Călătoritul inteligent înseamnă să economisești acolo unde se poate. Spre exemplu, la un bilet de avion low-cost, poți găsi un preț mult mai avantajos dacă-l cumperi din timp, chiar pentru același zbor.
Mai sunt ofertele care apar atunci când nu se umple avionul, iar aici regula nr. 1 este să te abonezi la newsletterele companiilor aeriene.
Apoi, cel mai important lucru este să ai un buget pentru fiecare călătorie, unul general, și o limită pentru fiecare zi în parte.
La toate informațiile astea noi le spunem rețete de călătorie. La fel ca Jamila, noi îți arătăm unde am mâncat, unde am dormit, ce am vizitat, din ce bancomat am scos bani.
Trei insule mai puțin cunoscute
Menorca - Noi am promovat insula asta foarte mult, pentru că este superbă, un adevărat paradis cu plaje virgine, la care ajungi după ce mergi prin pădure. Este una dintre Insulele Baleare, iar în plin sezon este și ea destul de aglomerată, dar nu la fel ca Mallorca, care e mult mai turistică.
Syros - capitala administrativă a Insulelor Ciclade, din care fac parte și Mykonos și Santorini. Noi am fost în plină pandemie, când era destul de liber, dar e genul de insulă în care vezi mai mulți greci decât turiști străini. E la 2-3 ore de Atena cu feribotul și este o insulă relativ ieftină pentru că nu sunt multe zboruri directe din Europa.
Koh Lanta - insula noastră preferată din Thailanda, care ne-a dat un sentiment de libertate totală. Când am fost noi, la începutul pandemiei, erau puține resort-uri, e un loc în care nu au ajuns marile lanțuri hoteliere. Ai plaje lungi de 4 km, un parc național, un port vechi în care au ajuns primele triburi.
Cum este să lucrezi remote din Zanzibar
Tanzania este o țară mai slab dezvoltată, dar frumusețea și prețurile mici o fac destul de accesibilă pentru turiști. Noi am plecat pentru două săptămâni, dar am rămas acolo două luni, pentru că am găsit o cazare cu 10 dolari pe noapte, cu tot cu mic dejun.
Chiar dacă nu ai plajele din Zanzibar, pe continent ai cascade, ai ape termale, poți face safari. Este un loc de unde poți lucra remote foarte bine, mai ales că e doar o oră diferența de fus orar cu România.
Acolo am mâncat supă din cap de capră cu ierburi afrodisiace. Am aflat că sunt peste 40 de tipuri de banane, am mâncat banană fiartă, prăjită, la grătar, supă de banane, vin de banane.
Ce lipsește Iașului pentru a deveni o destinație
Din păcate, Iașul încă nu are o imagine la nivel național ca o destinație de city-break. Ok, am câștigat acum Destinația Anului, dar dacă nu încercăm să mișcăm ceva, o să rămână doar un premiu și atât.
Noi am dat mailuri, am căutat un pic de sprijin, dar autoritățile sunt destul de pasive. În Bucovina am găsit mai multă deschidere, pentru că oamenii de acolo sunt mai conștienți că trăiesc din turism.
De ce merită să călătorești
Cea mai mare bucurie pentru noi este când cineva ne spune că a călătorit pentru prima dată datorită nouă. Chiar am avut pe cineva care a reușit să-și convingă părinții să iasă pentru prima dată din țară. Ei erau convinși până în ultimul moment că nu ai cum să iei un bilet de avion cu 10 euro.
Scopul final este să te educi, să descoperi că lumea toată e cumva la fel. Noi, în România, suntem un pic chisați, iar călătoritul te ajută să mai scapi de preconcepții.
#decitit
Patru idei și un câștigător: detaliile din spatele proiectelor concursului de arhitectură de la Iași - PressOne
Din august, șoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate în centrul Bucureștiului sau pe trotuar - Hotnews
„Ce nu înțelegeți voi este că…” 11 lecții despre oraș - Dilema Veche
Viața în autorulotă: un cuplu de jurnaliști, teleleu de 8 ani - Lovedeco
Toronto wants to kill the smart city forever - MIT Technology Review
One of Europe’s Smallest Nations Tries a Big Idea: Free Public Transit - Bloomberg CityLab
Ce facem săptămâna asta
🍞 Iașul în bucate | Un târg care aduce la Iași producători tradiționali și locali din toate cele 6 județe din nord-estul țării.
În cadrul târgului, va avea loc și Atelierul de gătit pentru copii, cu produse de la producători locali, atelier care are o puternică componentă educativă în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Sâmbătă și duminică în Parcul Expoziției.
🖼 Ecrane | Artistul Adrian Crîșmaru va expune la ArtEast Gallery din Iași o serie de lucrări sub titlul „Ecrane”. Vernisajul expoziției al cărei curator e Dana Lungu este programat astăzi de la ora 19:00 la galeria din Păcurari.
🎸 Underground Rock Festival | Trei seri de Rock live, outdoor, la Enduranch în parc. Concertele încep la 19.00 în fiecare seară, de vineri până duminică, însă nu uitați de zona Arts & Crafts.
🪕 Serile Teiului | În fiecare joi din această lună, pe scena din fața Teiului eminescian, se va desfășura a doua ediție a Festivalului de muzică Serile Teiului. Ieșenii vor putea asista la concerte extraordinare de folk, rock, jazz și blues.
🟣 Lavanda Festival | Spații amenajate pentru fotografii memorabile, produse din lavandă, limonade răcoritoare, concert în fiecare seară și multe alte surprize vă așteaptă între 8-10 iulie, de la 10:00 la 22:00, în lanul Aura Essential din Movileni.
Încă ceva
Prieteni, am o rugăminte: oare aveți un contact care m-ar putea ajuta să aplic la StartUp Nation 2022?
Dacă mă poți pune în legătură cu cineva care se pricepe, te rog dă-mi un semn ca reply la acest email, sau pe Facebook/LinkedIn.
La prima vedere, cred că aș fi eligibil cu Iașul nostru, dar am nevoie de un pic de ghidaj cu birocrația și punctajul.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ți-a plăcut ediția de azi, nu uita că poți câștiga două eclere de la Leche dacă o dai mai departe prietenilor!
Weekend fain,