Cele mai bune eclere din Iași
Povestea din spatele Leche, chioșcul de cafea de specialitate din parcarea complexului Royal Town
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași. 💌
🌨 Vremea rămâne însorită astăzi și mâine, dar frigul și ninsorile revin începând de duminică.
Știri locale pe scurt
Se scumpesc biletele la transport public în Iași. Prețul unui bilet va crește de la 2.5 lei la 3 lei, primarul Mihai Chirica invocând costul real al unei călătorii, care ar fi dublu. Totodată, primarul a amintit și de scumpirea cu 10% a serviciilor de salubritate.
Aeroportul Iași a urcat pe locul doi în topul aeroporturilor regionale din țară, după cel din Cluj-Napoca.
Este pentru prima dată când Aeroportul Iași reușește această performanță, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie, devansându-l cu 10.000 de pasageri pe cel din Timișoara.
Manifestările publice de Ziua Unirii au fost anulate, pe fondul creșterii numărului de infectări cu virusul COVID-19. La Iași, se estimează că până luni incidența cazurilor de infectare cu coronavirus va fi de peste 6 la mia de locuitori.
Asta nu-l va opri pe liderul AUR, George Simion, să tulbure apele sub pretextul unui „marș al unioniștilor”.
🐕 Fun fact: Peste 2 tone de trufe au fost culese în pădurile din Iași anul trecut. Într-un reportaj mai vechi, Viorel Ilișoi a însoțit o echipă de culegători profesioniști de trufe, care folosesc câini antrenați, al căror preț ajunge până la 10.000 de euro.
Actorul care face cele mai bune eclere din Iași
După ce s-a împărțit între cântat și actorie în timpul facultății, Ștefan Hitruc și-a dat seama că genul ăsta de viață boemă presupune multă instabilitate financiară și a căutat o alternativă.
Timp de câțiva ani a ținut cursuri de public speaking pentru liceeni, dar nici calea asta nu-i asigura un trai stabil, așa că s-a reorientat spre catering, livrând sandvișuri pentru cafenele din Iași.
Când unul din clienți i-a comandat o banana bread, Ștefan a descoperit că patiseria este mai ușor de gestionat și mai predictibilă decât uleioasele aripioare crispy.
Fiind meticulos și perfecționist, nu i-a luat mult să devină furnizor pentru majoritatea cafenelelor de specialitate din Iași, unde a adus pentru prima dată orange cake și mango bread.
În timp, și-a dat seama că volumul enorm de muncă, combinat cu marjele mici de profit, îl duce către epuizare, așa că și-a pus în minte să aibă un spațiu al lui.
Așa a apărut Leche, chioșcul de cafea de specialitate din parcarea complexului Royal Town, care pe lângă checuri vinde și cele mai bune ecleruri eclere din Iași, care se termină zilnic în câteva ore de la deschidere.
Am stat de vorbă cu Ștefan Hitruc despre cafea, eclere și ce a învățat de când este antreprenor pe cont propriu.
Cea mai faină parte din munca lui
Când vezi reacția oamenilor, când vezi că cineva necunoscut îți apreciază munca, că piața răspunde pozitiv la propunerea ta. Am avut zile în care am fost sold-out de două ori, în care am făcut încă o tură de eclere. Asta e ceva ce nu mă așteptam când am dat drumul.
De ce preferă să rămână autodidact
Eu sunt un om intuitiv, curios. Dacă nu am răspuns la o chestie, nu-l caut neapărat într-o carte, ci experimentez.
Când m-a rugat un prieten să fac un ecler cu mango, am zis ok, dar nu am căutat pe net o rețetă, ci am testat singur să văd cum se comportă piureul de mango, cum fac să obțin din chestia asta o cremă.
Tot ce avem în vitrină e bazat pe rețete unice, la care nici angajații nu au acces, obținute prin trial and error.
Cum a descoperit eclerele
Am fost prin București, am mâncat la Chocolat, French Revolution și Grace, și mi s-a părut o prăjitură spectaculoasă, ca o operă de artă. Am încercat să fac și eu eclere, dar mi-a luat un an de zile să ajung la o formă decentă.
Eclerul este un aluat pe care nu am reușit să-l sistematizez, să-l fac să iasă exact la fel de fiecare dată.
La fel ca la cafea, în funcție de mediul înconjurător, textura aluatului este variabilă. Nu ai cum să zici: punem 6 ouă medii sau 500g de ouă, după ce ai făcut etapa de opărire a aluatului. El poate fi suficient de umed, dar să nu aibă elasticitatea necesară.
Chiar și la French Revolution în București, singurul lucru făcut cu o mașinărie este turnarea, dar turnarea este cea mai mică problemă în prepararea unui ecler.
Despre colaborarea cu Navar
În anul 2022 nu mai poți porni un business la fel ca în anii 90. Piața nu-ți mai permite să faci la fel de multe greșeli, omul deja înțelege cafeaua de specialitate.
Fără Navar, cafeaua nu ar fi fost la calitatea de acum. Le sunt dator 100% pe partea de cafea.
Eu nu vreau să vând o cafea de care să fiu nemulțumit, așa că de multe ori îl chem pe Vlad de la Navar să verifice ce fac, pentru că nu am încredere neapărat în gustul meu.
Când primim o cafea nouă, nu lăsăm lucrurile la voia întâmplării. Dacă e prea amară sau prea acidă, o reglez ca să obțin un gust cât mai echilibrat.
Așa că m-aș bucura ca oamenii să știe că nu facem doar eclere, că avem și cafea de specialitate și ciocolată caldă făcută de la zero după o rețetă proprie.
Despre sprijinul partenerei de viață și de business
Prietena mea, Carmen Morianu, care face un master pe grafic design, este implicată 100% aici. Ea este responsabilă pentru logo, tot ce înseamnă social media și mare parte din designul chioșcului și al produselor, inclusiv felul în care e turnată crema chantilly.
N-am mai cunoscut pe cineva atât de implicat într-o chestie despre care nu știi dacă va ieși.
Despre ce ar fi vrut să știe când a pornit afacerea
A trebuit să aștept foarte mult după niște formalități. Și cred că ar fi fost util să învățăm în școală despre ce înseamnă obligativitatea unei instituții să dea un răspuns, ce înseamnă să închiriezi un spațiu, să semnezi un contract, ce înseamnă cheltuieli.
Nu te învață nimeni cât durează să ajungă un container, că termenele nu se respectă, că nu ești prioritatea nimănui, decât a ta.
Dacă oamenii obișnuiți ar avea ocazia să-și deschidă un business pe bune, nu cu statul, nu cu bani de la părinți care au prea mulți, un business în care banii chiar să conteze, ar fi mai multă apreciere față de antreprenori.
La noi nu te lupți doar cu piața, cu concurența, te lupți și cu niște formalități la care nu găsești răspunsuri clare. Eu am pierdut mii de euro din cauza asta, pentru că am pierdut timp în care am avut cheltuieli.
Ce urmează pentru Leche
Pentru prima dată am sentimentul că într-adevăr construiesc ceva cu potențial. În câțiva ani simt că putem ajunge la multe locații, câteva în franciză, poate în mai multe orașe, nu doar din România. Asta e o chestie faină, e un potențial pe care nu l-am mai simțit nicăieri.
Trei locuri din Iași unde se mănâncă bine
Eu sunt obsedat de gust. Cofetăria s-a întâmplat să fie oportunitatea mea în viața asta, dar eu dacă merg undeva am niște așteptări foarte mari. Dacă dau bani pe ceva care are calorii și mă îngrașă, trebuie să merite.
Un loc care e o comoară, nu știu cât de ascunsă, e Sushi Fusion. Când merg acolo, și am fost de câteva ori, niciodată nu plec dezamăgit.
În ultima vreme, am luat frecvent pizza de la Partigiano.
Iar cel mai bun desert pe care l-am mâncat în Iași a fost la Zori, unde am rămas impresionat de un preparat cu brânză de capră și foietaj prăjit, din vechiul meniu.
☕ Coming soon: Dacă ți-a plăcut interviul de mai sus și ești curios să afli poveștile celor mai faine cafenele din Iași, săptămâna viitoare vom publica un reportaj amplu despre locurile care servesc cafea de specialitate și comunitățile care s-au format în jurul lor. 👇
Ce facem în weekend
🕯 O istorie a luminii | La Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași poate fi vizitată una dintre cele mai sensibile alcătuiri expoziționale din ultimii ani: „Ecleraj. Obiecte şi sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă”.
🖼 Jurnal de virus | Vineri, de la ora 16:00, Tudor Pătrașcu, unul dintre artiștii implicați în proiectul Jurnal de Virus, va oferi un tur ghidat celor interesați de expoziția găzduită de Borderline Art Space.
🧀 Cheese & wine | O nouă seară de raclette cu vin, brânză, cartofi și charcuterie, pusă la cale de Jassyro. Vineri de la 18:30, 150 lei/persoană. Tot în Copou, restaurantul Travagant găzduiește o degustare de vinuri Cotnari și brânzeturi. Vineri de la 19:00, 99 lei/persoană.
💳 Despre provocarea NFT-urilor | O conversație pe Zoom cu Gabi Dumitriu, consultant blockchain, care va vorbi despre istoria NFT-urilor (non-fungible token) și aplicațiile lor în domeniul artei. Sâmbătă de la 16:00.
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
De citit la alții
1️⃣ Cred că au încurcat statuile! Povestea statuii lui Ștefan cel Mare - Iași.Travel
2️⃣ Cuejdel, un basm în sălbăticia Carpaților - Biblioteca Exploratorilor
3️⃣ Sonia Butuc-Cerchez - cât de greu e să crești o campioană în tenisul din România - PressOne
4️⃣ Walking the World: Bucharest. A city of the grandiose, filled with the humble - Chris Arnade
5️⃣ Italians Avoided Pizza for Centuries—Tourism Changed Everything - Food52
Suntem recunoscători că ne citiți, că ne trimiteți idei de subiecte și că le spuneți prietenilor despre Iașul nostru. 🙏
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local.
La finalul anului trecut, am depășit pragul pragul de 1.000 de abonați și 50 de susținători, însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare, pentru ca newsletter-ul să devină sustenabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.