Cel mai bun sushi din Iași

Două locații noi pentru amatorii bucătăriei asiatice

Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletterului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași.

Săptămâna asta avem vești despre câteva investiții majore în infrastructură și două locații noi cu specific asiatic.

Vremea rămâne însorită, chiar caniculară, cu șanse minime de precipitații în săptămâna care vine.


Știri locale pe scurt

  • Esplanada din fața Teatrului Național va fi modernizată, cu fonduri de la bugetul local. Fântânile existente vor fi demolate și înlocuite de „o fântână interactivă”, iar arborii dinspre Ștefan cel Mare vor fi mutați pentru eliberarea unui „câmp vizual”.

  • Iașul va avea un sistem de bike-sharing, finanțat din bani europeni. Proiectul VeloCity, în valoare de 17 milioane de lei, include peste 800 de biciclete mecanice și 37 de biciclete electrice, care vor fi amplasate în 50 de stații din oraș.

  • Cum va arăta terminalul de la Aeroport cu o capacitate de 3.5 milioane de pasageri/an. Noul terminal va avea o suprafață de 30.000 mp, de 10 ori mai mare decât actualul T3 și va avea șapte porți de îmbarcare.

  • Traficul rutier din Bucium va fi dat peste cap timp de o lună, din cauza lucrărilor pentru extinderea reţelei de termoficare. Din patru benzi de circulaţie, rămân trei. Porţiunea afectată este cuprinsă între Spitalul `Socola şi intersecţia cu strada Trei Fântâni.


Nou în oraș

Nu știu alții cum sunt, dar eu nu prea mă încumet să mănânc sushi în Iași. Ideea de pește crud implică multă încredere în cei care-l prepară și în întregul lanț de aprovizionare, ținând cont că Iașul e cam departe de ocean.

Când am aflat că vizavi de intrarea în Grădina Botanică s-a deschis un restaurant care-și propune să servească cel mai bun sushi din oraș, am tras o fugă la Sushi Fusion, ca să văd dacă promisiunea e pe bune sau doar marketing.

Am stat de vorbă cu Sorin Dumitrașcu, un ieșean care s-a întors acasă după 10 ani în Danemarca, unde a plecat să studieze management de hoteluri și restaurante și a urcat treptat în ierarhia uneia dintre cele mai mari francize de sushi din Europa.

Deși aprovizionarea nu este foarte simplă, Sorin și asociatul său, Ionuț Asiei, se străduie să respecte etica și standardele ridicate pe care le-au deprins din cultura scandinavă.


„Suntem oameni muncitori, încercăm să dăm tot ce-i mai bun și să punem experiența clientului înaintea profitului.”


Mai departe îl las pe Sorin să vă povestească despre provocarea de a livra sushi de calitate în Iași:

Despre materia primă: Peștele înghețat își pierde un pic din calitate. Fibra de carne conține apă, iar apa se dilată la înghețare și rupe un pic fibra, ceea ce îl face fărâmicios când se dezgheață.

Noi folosim somon proaspăt din Norvegia, dar există anumiți timpi pe care trebuie să-i respecți. Din momentul în care somonul este eviscerat, noi putem să-l folosim maxim 7 zile. El ajunge în România în patru zile, deci avem două zile să-l folosim. Marja de timp este mai mică, dar încercăm să ne încadrăm.

Despre gastronomia locală: Uitându-mă la ultimii cinci ani, mi se pare că piața restaurantelor din Iași s-a dezvoltat foarte mult, chiar mai mult decât în Danemarca, aș spune. Românii sunt mai creativi, mai inventivi, iar unele trend-uri ajung mai repede aici decât în Danemarca.

Despre birocrație: Dacă știam cum va fi, nu mă mai apucam. Plecând de la 18 ani din România, n-am avut nicio experiență cu piața muncii sau cu legislația. Mai mult, am fost obișnuit cu sistemul din Danemarca, unde birocrația aproape că nu există.

Treburi care în Danemarca se rezolvau în 30 de minute, aici durează trei zile. Pentru altele, care pot fi rezolvate pe mail, trebuie să te duci la cinci ghișee. Sunt lucruri la care mă așteptam, dar nu știam că o să fie chiar așa de complicat.

Dacă vă era poftă de sushi „ca în afară”, la Sushi Fusion găsiți roll-uri, sashimi și nigiri făcute cum trebuie.

Prețurile sunt peste medie, cum este și firesc, ținând cont de lipsa de compromisuri din bucătărie, de care se ocupă cinci chefi cu ani de experiență în prepararea de sushi.

O altă veste bună pentru gurmanzi este deschiderea unui magazin specializat în preparate și ingrediente asiatice. După Cluj și Timișoara, Iașul este al treilea oraș din țară care va avea un magazin Taste of Asia.

Noul magazin se deschide luni, 16 august, în apropierea gangului de la Moldova, pe strada Costache Negri.

Eu am ajuns la ToA Iași zilele trecute și am fost încântat de diversitatea de pe rafturi, de la noodles și alge până la mochi și perle de tapioca, genul de produse pe care nu le găsești în supermarket.


5 întrebări pentru Mircea Serediuc

Mircea Serediuc este om, soț și tată, face product management un startup ieșean, creează video-uri pe Youtube, două podcasturi - La Psiholog și Antoccino - iar, când e chemat, ține discursuri inspiraționale.

Mircea, zi-mi două locuri din Iași în care ai duce un vizitator din afara orașului.

L-aș plimba prin Tudor după zece seara, pentru că viața studențească e reprezentativă pentru Iași. Apoi l-aș duce la Releu, cât să se plimbe prin oraș și să îi stârnesc curiozitatea să exploreze.

Dacă ar fi să dai un sfat cuiva care se mută definitiv în Iași, ce i-ai spune?

I-aș spune că Iașul e mai mult decât Palas și Piața Unirii și l-aș lăsa să își găsească singur sensul.

Dacă ai putea schimba un lucru la orașul ăsta, care ar fi acela?

Aș încuraja producția în masă pentru export, de la textile la farmaceutice.

Iașul stă în industria de servicii, doar că, pe termen lung, nu știu cât o să rezistam în comparație cu țările care fac „același lucru” cu mai puțini bani.

Zi-mi o persoană sau o organizație din Iași despre care mai multă lume ar trebuie să știe.

I-as duce pe oameni la Humans Anticafe. Acolo e doar contextul de întâlnire, ce se petrece după ce ești acolo face toată magia: de la discuțiile autentice la evenimentele cu impact social, până la prieteniile care rămân si după ce părăsești locul. Nu degeaba se cheamă Humans.

De unde comanzi mâncare cel mai des în ultima vreme?

Oscilez intre Splend’Eat și Pizza Di Napo, mâncare pentru corp și pentru suflet.


Ce facem săptămâna asta

🎞 Serile Filmului Românesc continuă în acest weekend la Iași. Programul complet îl găsiți aici.

Eu am luat deja bilete la Superhombre, un documentar regizat de un fost coleg de la PressOne, dar mi-ar plăcea să ajung și la proiecția Holy Father, cel mai bun documentar pe care l-am văzut anul ăsta.

🎸 13 ani de Acaju | O petrecere ca pe vremuri, vineri de la ora 20:00, cu DJs les animaux și Dan Basu. Intrarea la petrecere este 13 lei, suma simbolică aniversară. Biletele se iau direct la intrare, dar locurile sunt limitate.

🧀 Eco-Brunch la Șaru Dornei | Un meniu care include ciorbă de păstrăv, gălbiori cu smântână și mămăliguță, brânzeturi proaspete și maturate „Călimani”, un program de folclor autentic și o drumeție ghidată în Șeștina. Sâmbătă, 14 august, de la ora 11:00. Un bilet costă 130 de lei.

💃🕺 Jassyro Nostalgia party | Un bairam cu bufet și bânțuială ca-n anii 2000, alături de N&D, Anda Adam, Asia, Pepe. Joi, 19 august, de la 18:30. Prețul este de 100 lei / persoană. 40 locuri disponibile online.


Instagramul săptămânii

A post shared by @elenaamelia

Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.


Ia legătura cu noi

Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.

Căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.

Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.

Pe curând,
Alex Enășescu