Bună dimineața, Iași! ❄️
În ediția de azi:
un nou stadion în Copou
de ce să mergi la vot chiar dacă simți că nu ai cu cine vota
Iași Coffee Festival în acest weekend la Palatul Culturii
Știri locale pe scurt
Un nou stadion va fi construit de Universitatea pentru Științele Vieții în Copou. Investiția se ridică la aproape 40 milioane lei, iar fondurile sunt asigurate prin intermediul PNRR.
Noua arenă sportivă va avea o capacitate de 2.100 de locuri.
Primele detalii despre investiția Berăria H de la fosta fabrică Țigarete. Planurile companiei sunt să deschidă la Iași o berărie comparabilă ca dimensiune cu cea din Parcul Herăstrău din București.
Berăria din Capitală are o suprafață de 5.000 mp. La Iași, firma are la dispoziție un teren cu o suprafață de 30.000 mp și cu construcții în ruină.
Încă 32 de km din autostrada A7 au fost deschiși circulației, între Buzău şi Râmnicu Sărat. Până la finalul anului, se va putea circula pe aproape toți cei 82 de km ai autostrăzii Buzău – Focșani.
În ce privește A8, cel mai dificil traseu din sectorul montan al autostrăzii, Grințies – Pipirig, a fost scos la licitație.
Amazon concediază sute de angajați în România, însă este neclar câți dintre angajații de la birourile din Iași ale companiei vor fi afectați.
Din primele informații, Amazon va închide departamentul de Machine Learning din România, unde lucrează circa 400 de oameni.
De ce să mergi la vot chiar dacă simți că nu ai cu cine vota
Avem în față trei runde de alegeri, care încep duminică, cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
În absența unor candidați de talia lui Nicușor Dan sau a Maiei Sandu, cred că puțini dintre noi ne simțim reprezentați de vreunul dintre candidați.
„Dacă mai e cineva care crede că există un candidat la președinția României care «merită» votul, înseamnă că suntem cu toții razna, și atunci ne urez OK pentru anii care vin.” - Codruța Simina
Se simte atât de multă blazare în jur în perioada asta, încât o să încerc să explic, cât mai simplu, de ce merită să mergem la vot în ciuda contraselecției candidaților.
Caracterul contează mai mult decât doctrina politică
Zilele trecute am ascultat un interviu recent cu Horia-Roman Patapievici la Profesioniștii. Eugenia Vodă l-a întrebat care e cel mai scandalos lucru la România de astăzi. Patapievici a răspuns așa:
„Am să fac o remarcă pe care a făcut-o Neagu Djuvara, care a spus, la mijlocul anilor ‘90: Problema noastră este una singură: furăm. Furăm pe rupte și ca nesimțiții. Asta este problema noastră. Problema noastră este furtul, iar numele curent pentru furt este corupție.”
Așa se explică, într-un paragraf, de ce suntem unde suntem. Într-o țară măcinată de corupție, ăsta e nivelul candidaților.
Drept urmare, primul tur al alegerilor prezidențiale nu este despre dreapta vs stânga sau despre cine stăpânește mai bine politica externă. Avem de făcut o alegere relativ simplă între hoție și bună-credință.
Miza votului de duminică este bătălia pentru locul doi
Nu pentru că locul doi ar avea prea multe șanse în fața lui Ciolacu în turul următor, ci pentru că acel candidat devine o locomotivă pentru partidul său la alegerile parlamentare de duminica viitoare, după cum observă Sebastian Zachmann aici.
În sondajele cele mai recente/credibile, George Simion și Elena Lasconi sunt la egalitate, Nicolae Ciucă este în urma lor, iar Geoană pare să fie ieșit din cursă.
Niciun sondaj nu include votanții din diaspora, unde, la europarlamentare, partidele proruse AUR și SOS au adunat împreună 28% din voturi, mai mult decât PSD și PNL la un loc.
Pe baza datelor pe care le avem, asta înseamnă că:
George Simion pornește ca favorit pentru locul doi;
Elena Lasconi e aproape, dar pleacă de la 8.5%, cât a luat USR la europarlamentare;
Nicolae Ciucă nu este votul util, nici dacă cineva e atât de naiv să creadă că aliatul PSD din ultimii trei ani ar fi cel mai legitim opozant al unei viitoare coaliții anti-PSD
Aici suntem. Duminică avem de ales între George Simion și Elena Lasconi, ca să nu fim puși să alegem între Simion și Ciolacu peste două săptămâni.
Cel mai bun argument pentru a ieși la vot duminică este pentru a stăvili influența partidelor proruse din România într-un context în care nimeni nu știe ce urmează în Ucraina. Să nu fim idioți utili acum, cum ar spune Mihai Diac.
This is not business as usual
Alegerile din următoarele săptămâni pot fi decisive pentru viitorul nostru, dar văd în jurul meu cum oamenii au obosit să le mai pese, căci fiecare rundă de alegeri prezidențiale din ultimii 25 de ani a părut la vremea ei decisivă pentru viitorul României.
Dacă te uiți la profilul candidaților la prezidențiale, ai zice că nu s-a schimbat nimic din 2000 încoace, dar dacă facem un pas în spate ne dăm seama cât de multe s-au schimbat. Nu atât de multe pe cât am fi vrut, nu în ritmul pe care-l așteptam, nu suficient de profund, dar s-au schimbat.
În același interviu, Patapievici mai spune că:
România traversează cel mai bun moment din istoria sa modernă, de 500 de ani încoace,
am depășit țări ca Grecia și Ungaria la PIB pe cap de locuitor,
satele și orașele în care trăim arată incomparabil mai bine decât în anii ‘90, când românii erau „stăpâni în țara lor”.
Toată armătura care a făcut posibilă pacea și prosperitatea pe care le luăm de bune se erodează treptat, așa cum s-a întâmplat în Deceniul Iohannis, apoi brusc, în cazul unei recesiuni economice sau a unui război.
Alegerile din următoarele săptămâni, începând cu cele de duminică, sunt despre rămânerea pe această traiectorie care ne-a adus aici. Ceea ce nu e puțin lucru.
Ce facem săptămâna asta
🍖 Smoked buffet | O experiență all you can eat pregătită de cei de la FOOM. Coaste de porc, dinosaur ribs de vită, curcan întreg, toate preparate low & slow, după tradiția americană a pregătirii cărnii pentru grill & smoker. Duminică între 12.00 și 18.00. (P)
Participarea costă 100 lei/persoană și include o bere Nemțeana gratis.
Copiii până în 16 ani plătesc doar 50 lei și primesc o limonadă/apă gratis.
☕️ Iași Coffee Festival | Pe 22-24 noiembrie, la Palatul Culturii are loc cel mai amplu festival dedicat cafelei din regiunea de Nord-Est a României, care găzduiește și Campionatele Naționale de Roasting, Cup Tasters și Brewing.
🎦 Apă și talpă | Două proiecții speciale, în prezența echipei, a documentarului care explorează limitele umane și frumusețea României de-a lungul traseului Via Transilvanica. Miercuri de la 16.00 la Cinema Ateneu. Bilete aici.
Coming soon
🇷🇴 FOOMFest | Pe 1 decembrie, FOOMFest se întoarce pentru ediția a V-a. Chef Ștef Costin și Leo pun la cale un ospăț tradițional românesc cu accente internaționale, în care se vor regăsi preparate la ceaun și cărnuri frăgezite la smoker. (P)
Bogdan-Mihai Simion & Lăutarii de Mătase vor readuce muzica lăutărească veche pe Lăpușneanu, de data aceasta sub prezentarea lui Andi Moisescu.
Participarea se face pe baza unui bilet ce include o zi de eveniment, mâncăruri și băuturi cu acces nelimitat, sprijin artiști, dar și înscrierea la tombola „11 ani de Nemțeana”, care te poate trimite într-un weekend boieresc la Durău. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Marți după-amiază, în drum spre Piața Unirii, am găsit rondul de la Fundație complet blocat, din toate direcțiile. E și asta tot o consecință a alegerilor pe care le-am făcut, I guess.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu