Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului despre oamenii care fac Iașul un oraș mai bun. ✨
🌦 Maximele rămân cu plus la Iași, dar de marți încolo apare lapovița.
Știri locale pe scurt
O firmă de proiectare din anturajul PNL Iași câștigă licitații pe bandă rulantă prin descalificarea firmelor concurente.
Potrivit Reporter de Iași, firma Geo Myke a ajuns la 113 contracte pentru proiectare drumuri între 2019-2021, toate prin achiziții directe, majoritatea de la primării liberale.
cumnatul lui Costel Alexe ridică 72 de vile la Miroslava.
mama lui Costel Alexe și-a făcut casă pe malul lacului Aroneanu, unde cei patru copii ai săi au deja case sau terenuri
Primul pas pentru interzicerea maşinilor în Grădina Botanică. Comisia de circulaţie din Primărie a avizat iniţiativa venită din partea a 3.000 de ieşeni care au solicitat interzicerea circulaţiei rutiere.
pentru ca drumul care traversează Grădina Botanică să devină pietonal, mai este nevoie de avizul Poliției Rutiere și aprobarea Universității Cuza
Primăria vrea bandă unică pentru biciclete și autobuze pe marile bulevarde din Iași. Conform unui nou proiect, pe marile artere din oraș nu se va mai permite parcarea pe prima bandă.
de asemenea, primăria a cerut și limitarea vitezei la 30 de kilometri pe oră pe prima bandă de pe marile artere ale orașului
Eroii urbani ai Iașului
Una dintre convingerile de la care am pornit acest newsletter este că nu vorbim destul despre oamenii care schimbă Iașul în bine.
De aceea, când Fundația Comunitară m-a invitat să dau o mână de ajutor la selectarea eroilor urbani ai Iașului, am luat-o ca pe o șansă de a-mi arăta recunoștința față de o mână de oameni care fac mai mult pentru orașul ăsta decât tot aparatul de partid tăietor de panglici și combinator de licitații:
Petronela Petrea - directorul Școlii Gimnaziale din Valea Lupului
Dan Damaschin - preotul misionar de la Maternitatea Cuza Vodă
Alexandrina Dinga - activistă pentru democrație, președintă a Asociației CIVICA
Bogdan Tănasă - fondatorul și coordonatorul proiectului Casa Share
Mihai Melnic - creatorul primului robot umanoid din România
Anca Chirilă–Gheorghică - ecologista care coordonează Asociația Mai bine, întreprinderile sociale verzi CUIB și REDU
Alex Luchici - președinte al Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași – APTA
Dacă ajungeți zilele astea pe strada Lăpușneanu, portretele celor șapte eroi urbani sunt postate în dreptul Muzeului Unirii.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Deși în România peste 800 de mii de persoane se confruntă cu o dizabilitate, cred că mulți dintre noi mai avem de învățat despre cum îi putem sprijini fără a-i face să se simtă stingheri.
Pentru că azi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, prietenii de la Fundația Bethany, care lucrează zi de zi cu tineri cu abilități diferite, mi-au amintit de trei lucruri simple pe care fiecare din noi le putem face pentru ei: să le zâmbim, să îi acceptăm și să îi susținem.
De-ale gurii
Ieri la prânz am tras o fugă la Trufanda, restaurantul fast-casual la care bucătarul Bogdan Zamfir meșteșugește de câteva luni.
Spațiul de lângă cafeneaua FIKA are un design elegant, dar nepretențios, genul de loc unde te poți opri să mănânci ceva bun fără să te stresezi că nu ești îmbrăcat la cămașă.
Meniul este încă în teste, cu doar șapte feluri principale, dar pâinea prăjită cu fasole bătută (25 lei) și friptura de conopidă cu hribi (35 de lei) mi s-au părut remarcabil de gustoase și echilibrate.
Conceptul minimalist de la Trufanda mi-a adus aminte de pizzeriile Franco Manca din UK, unde am văzut pentru prima dată că obsesia pentru calitate nu înseamnă musai prețuri nerezonabile și un chef cu un orgoliu mare cât o roată de parmezan.
Sper să apară tot mai multe astfel de locuri în Iași și mă bucur enorm pentru Bogdan și al său overnight success, ten years in the making, cum se zice în engleză.
Și apropo de locuri faine deschise recent, în parcarea Mega Image-ului de la Royal Town a apărut un chioșc care servește cafea de specialitate, în colaborare cu Navar, și niște eclere fabuloase, cu ciocolată, căpșuni, caramel sărat sau alune pădure.
Dacă aveți drum în Copou, faceți un ocol până la Leche, dar nu lăsați pe după-amiază, căci eclerele se cam termină în prima partea a zilei. 😋
Ce facem săptămâna asta
🥙 Micul Prânz | CUIB găzduiește un eveniment culinar cu doi protagoniști: Pasiunea Gătitului și uleiul Zorian. Meniul include hummus de sfeclă coaptă și turte cu maia, lasagna verde și tartă cu dovleac și cu nucă. Sâmbătă de la ora 12:00. 50 de lei / persoană.
👟 Secret Santa pe bune | Mergi la Jassyro Copou să tragi un bilețel norocos și până pe 15 decembrie poți aduce cadoul pentru copilul ales. Vei primi numele copilului, vârsta și mărimea la încălțăminte, toate aceste informații te vor ajuta să alegi mai ușor cei mai călduroși papucei.
🖼 Glăjărie | Prezent cu o nouă expoziție la Iași, pictorul Ștefan Câlția ne invită să redescoperim o lume a unui meșteșug uitat, dar atât de actual prin obiectele din viața noastră cotidiană: sticlă suflată și decorată de artizani care duc mai departe o tradiție din secolul al XVII-lea din Transilvania.
Încă ceva
Pe 1 decembrie s-a lansat prima platformă online dedicată muzeelor de la sat, care cuprinde tururi virtuale, fotografii și informații documentate pentru 28 de muzee din zona rurală a Moldovei.
Suntem recunoscători că ne citiți, că ne trimiteți idei de subiecte și că le spuneți prietenilor despre Iașul nostru. 🙏
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local, mai luminos și mai constructiv.
Această ediție a newsletter-ului merge către 935 abonați - dintre care 40 de susținători - însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare.
Până la finalul anului, ne-am propus să depășim pragul de 1.000 de abonați și 50 de susținători, două borne importante în căutarea unui model de business viabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.