FAQ despre bani și abonamente
Răspunsuri la câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim despre modelul de business al newsletter-ului Iașul nostru
De unde au venit banii pentru Iașul nostru? Cât ați primit?
În vara acestui an, după ce am aplicat pentru un loc în programul Substack Local, am fost unul din cei 12 jurnaliști din toată lumea care au primit o finanțare pentru a lansa o publicație locală.
Finanțarea de la Substack este menită să acopere cheltuielile acestei publicații în primul an. Dacă contractul nu ar fi confidențial, nu aș avea nicio reținere să fac publică suma pe care am primit-o. Nu am nimic de ascuns, însă mai devreme de iulie 2022, nu pot face asta, din motive care nu țin de mine.
Ca să vă faceți o idee, potrivit unui material publicat de New York Times, o publicație din Statele Unite a primit $75.000. Pentru noi, finanțarea este semnificativ mai mică, dar mai mult decât suficientă pentru a derula acest experiment timp de un an.
De ce investește Substack într-o publicație locală din România?
Nu din motive filantropice, asta ni s-a spus de la început. Iașul nostru este practic un startup jurnalistic care a primit o investiție de tip seed de la platforma care găzduiește newsletter-ul.
Substack finanțează acest newsletter, și altele similare, pentru a testa dacă modelul bazat pe abonamente plătite poate funcționa la nivel local.
Altfel spus, NU sunt alte interese mari la mijloc. Finanțarea de la Substack nu implică niciun fel de supervizare sau constrângeri editoriale, dar vine cu două condiții legate de ipoteza pe care ei încearcă să o valideze:
să nu publicăm niciun fel de reclamă sau conținut promoțional în primul an
să introducem abonamentele plătite în 90 de zile de la lansare
Cum funcționează abonamentele cu plată?
Pentru că avem o finanțare inițială care ne asigură o stabilitate în primul an, ni s-a părut firesc să fixăm cele mai mici tarife permise de Substack, adică 5 euro pe lună sau 30 de euro pe an.
Banii adunați din abonamente nu ne revin nouă în totalitate. Aici devine ceva mai complicat. În mod normal, Substack păstrează 10%, iar publicația păstrează în jur de 87% din încasările din abonamente, restul de 3% fiind comisionul procesatorului de plăți.
În cazul nostru, pentru că deja a riscat masiv investind într-o publicație locală din România, Substack încearcă să-și amortizeze parțial investiția păstrând un procent mai mare în primul an. (Dacă vreți să aflați cât, citiți până la final materialul din NYT.) 😉
Ce primesc în schimbul unui abonament?
Pentru început, recunoștința noastră și satisfacția că susții un alt fel de jurnalism local. 🙏
Un abonament digital la Iașul nostru este, de fapt, o donație care ne ajută să aducem în echipă mai mulți colaboratori și să-i plătim mai bine.
Iată de ce am ales un model bazat pe donații. Majoritatea newsletter-elor găzduite de Substack folosesc un paywall pentru a face anumite articole disponibile doar abonaților care plătesc un un abonament lunar/anual.
Pentru că publicațiile independente din România, precum PressOne, Recorder sau DoR, au avut succes cu un model bazat pe donații, am cerut o derogare de la Substack pentru a încerca ceva similar, adică abonamente plătite, fără articole ascunse în spatele paywall.
Deși pare idealist, acest model are logica lui. În general, rata de conversie a abonaților de la free la paid este undeva în jur 5%. Dintre cei dispuși să plătească, cei mai mulți ar face-o în primul rând pentru ca newsletter-ul să devină viabil pe termen lung.
Asta ne-a convins că ar fi o mare pierdere ca un reportaj longform care presupune o documentare de câteva săptămâni, cum este cel despre Codrii Iașilor, să fie ascuns în spatele unui paywall doar pentru a converti 2-3% din cititori în abonați.
De aceea, veți putea citi tot ce publicăm fără a plăti un abonament, dar dacă dacă puteți să ne sprijiniți cu un abonament lunar/anual, ne-ar ajuta mult.