Ghid local pentru ajutarea refugiaților
Unde poți dona în Iași și în ce ONG-uri poți avea încredere
Bună dimineața!
E greu de crezut că au trecut doar 8 zile de când vecinătatea colțului de lume în care trăim a luat foc.
Într-un fel, lucrurile care ne indignau până mai ieri - lipsa autostrăzilor și a locurilor de parcare, problema ciorilor și a ciuntirii copacilor - par acum mofturi pe lângă crimele de război care se derulează, cu fiecare refresh, atât de aproape de noi.
Și totuși, cu cât citesc despre propaganda și manipularea care au pregătit terenul pentru genocidul din Ucraina, cu atât am impresia că același fir le leagă pe toate, că bătălia nu se dă doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume civilizată, așa cum bine spunea Borys, IT-istul din Kiev.
Dacă e ceva bun în tot ce s-a întâmplat în ultima săptămână, este că barbaria armatei ruse a declanșat o reacție uimitoare în toată lumea liberă, un amestec de solidaritate și sacrificiu și un sentiment că bieții ucraineni care fug de război sunt din aceeași frăție cu noi, că la fel de bine puteam fi noi în locul lor.
De la oameni obișnuiți până la business-uri locale, toată lumea vrea să ajute cumva, ca și cum bunătatea a devenit virală.
Cum pot da o mână de ajutor? Asta este întrebarea pe care am auzit-o cel mai des în ultimele zile, așa că am făcut un mic ghid pentru cei care nu știu de unde să înceapă sau în ce organizații pot avea încredere.
Ce trebuie să înțelegem înainte de toate este cum putem ajuta refugiații din Ucraina astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine.
În acest moment este vorba despre nevoile oamenilor din Ucraina care ajung la noi în țară și nu de nevoia noastră „să facem ceva". Pe ei putem să-i ajutăm primii și numărul lor va fi din ce în ce mai mare. - Mădălina Marcu, Asociația pentru Relații Comunitare
Pentru că a trecut doar o săptămână de când refugiații au început să vină în România, structurile de sprijin abia se formează.
La punctele vamale este în continuare haos. La unele este deficit de medicamente și paturi, în timp ce la altele sunt aduse prea multe alimente perisabile. În general, ajutoarele în natură sunt dificile de gestionat, iar îmbulzeala de la vamă nu-i ajută pe cei care trec granița.
Ieri am dat o fugă la centrul improvizat la Egros, care poate găzdui peste 200 de refugiați. Doamnele care se ocupau cu organizarea mi-au spus că majoritatea nevoilor sunt acoperite, dar situația se schimbă de la o zi la alta.
Așadar, dacă vrei să dai o mână de ajutor, iată ce poți face:
dacă lucrezi în IT sau orice alt job care implică skill-uri specializate, este mai eficient să îți vezi de treabă și să donezi direct profesioniștilor care au experiență în ajutarea persoanelor vulnerabile. Iată câteva ONG-uri de încredere:
Fundația Bethany, Fundația Comunitară și Civica au reactivat Fondul de Urgență
dacă vrei să donezi simplu, fără să îți bați capul cu conturi IBAN, o poți face direct din aplicațiile Emag, Tazz, sau Revolut, banii mergând către Crucea Roșie
dacă vrei să donezi alimente neperisabile, produse de igienă personală, paturi, lenjerii sau saci de dormit (noi), articole pentru copii, le poți lăsa la Muzeul Literaturii, Jassyro, Acaju sau Bindu. Produsele colectate vor fi organizate de către Crucea Roșie Română în transport umanitar și trimise celor de la Crucea Roșie Ucraineană.
donații - alimente neperisabile, pături noi, haine noi, jucării noi - se colectează și la intrarea principală Iulius Mall și Palas Mall de către Asociația Grupul Zâmbetul Nostru
dacă vrei să plătești o masă pentru un refugiat poți cumpăra o „porție de dragoste” la Harmony Cafe sau poți acoperi o parte din costul meniurilor pe care ei le servesc la vama Sculeni
dacă poți merge pe teren, poți ajuta cu transportul refugiaților sau cu organizarea logistică, atunci alătură-te echipei de voluntari Civica completând acest formular
dacă poți să oferi adăpost te poți înscrie pe această listă
dacă vrei să livrezi tu singur produsele necesare, urmărește grupul de Facebook Iașul alături de Ucraina, unde sunt postate update-uri despre nevoile grupurilor de refugiați de la Aeroport sau din vămi
De citit
1️⃣ Unde sunt adăposturile de protecție civilă din Iași – 170 în oraș, iar alte 11 în restul județului - Apix.ro
2️⃣ Povestea Smarandei, curajoasa ieşeancă ce a scos 600 de oameni din Odesa - Ziarul de Iași
3️⃣ Why no mass protests in Russia? Sociologist Grigory Yudin demonstrated against the invasion and ended up in the hospital. He says we’re living in a new era. - Meduza.io
4️⃣ A View From Russian Academia - Tatyana Deryugina
5️⃣ Putin’s bloody war on Ukraine should remake the West’s mindset - Philip Stephens
6️⃣ Why Ukraine wants a no-fly zone — but is unlikely to get one - Axios
Fotografia săptămânii
Trei artiști stradali - HarceaPacea, Vladude și Burok - au realizat o lucrare care omagiază curajul ucrainenilor în fața invadatorilor și a ororilor războiului. Lucrarea se află pe peretele Plajei Nicolina, între Spitalul de Recuperare și Oxygen Galata.
Încă ceva
Dacă ai cinci minute libere, ascultă mărturia unui artist din Rusia lui Putin:
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local, mai optimist și mai preocupat de soluții.
Dacă genul ăsta de jurnalism îți este folositor, ne-ar ajuta enorm dacă ai da mai departe acest newsletter către prietenii care l-ar aprecia.
Iașul nostru are peste 1.200 de abonați și 60 de susținători, însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare, pentru ca newsletter-ul să devină sustenabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.