Bună dimineața și bun venit cititorilor newsletter-ului Concentrat, care ne-au ajutat să depășim pragul de 500 de abonați în prima săptămână de la lansare.
Astăzi avem vești bune de la Piatra Neamț și o rivalitate provincială care a făcut valuri pe Facebook.
Vremea rămâne caniculară în weekend, dar de luni încolo încep să apară ceva precipitații.
Știri locale pe scurt
Harta investițiilor publice din țară a fost publicată de Recorder.ro, după ce a colectat informații de la autoritățile locale și județene. Iașul apare cu investiții în valoare de 2.8 miliarde lei, din care 1.6 miliarde sunt fonduri europene, însă datele nu cuprind unele proiecte majore de investiții din Iași.
Primăria propune limitarea vitezei la 30 km/h, pe prima bandă, pe mai multe străzi din oraș, printre care Păcurari și Independenței. O viteză mai mică pe prima bandă va crește siguranța celor care circulă pe pistele pentru biciclete sau pe trotuare, spun specialiștii Primăriei Iași.
Singura elevă care a obținut nota 10 la examenul de admitere la Facultatea de Medicină a UMF Iași este o tânără de 18 ani, dintr-o familie cu venituri modeste din Lețcani. Ea s-a pregătit alături de soții Nedea, doi dascăli din Iași care, în ultimii 10 ani, au oferit meditații gratuite elevilor care vor să devină medici.
Un băiat din satul Hermeziu a fost admis la Colegiul „Grigore Moisil“ din Iași, după ce a primit sprijin din partea unor ONG-uri locale și a unei firme IT, precum și meditații gratuite din partea a doi profesori de matematică.
A început construirea casei pentru părinţii copiilor internaţi la Spitalul „Sfânta Maria”. Construită de Fundaţia „Ronald McDonald”, casa va putea găzdui părinţi ai căror copii au nevoie de tratamente şi internări de lungă durată din toată zona Moldovei.
Împreună pentru Moldova
La Piatra Neamț a fost inaugurat spitalul modular care va înlocui secția ATI distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut.
Spitalul a fost construit de Asociația Dăruiește Viață în doar jumătate de an, cu 2.7 milioane de euro, proveniți din donații și sponsorizări.
„A fost o inaugurare frumoasă, am arătat ce am făcut, am vrut să le arătăm sponsorilor noștri că am făcut ce am promis, că lucrurile au ieșit așa cum trebuie.
Am spus din start că nu vrem să vedem picior de politician, ceea ce s-a și întâmplat, n-am avut pe nimeni, nici de la Consiliul Județean, nici de la Primărie, nici de la altă instituție publică și totul a decurs bine.
Noi credem că, dincolo de faptul că acest proiect va ajuta la salvarea de vieți, va da un pic de încredere și celor din Moldova că nu toate proiectele sunt pe hârtie sau în promisiuni, ci iată că se și întâmplă!”, a declarat Oana Gheorghiu pentru Investigatoria.
Dacă vreți să vedeți cum arată spitalul modular ATI Piatra Neamț, puteți face un tur virtual.
… și pentru Via Transilvanica
Într-un interviu pentru Radio Hit, Alin Ușeriu, omul din spatele fundației care construiește traseul Via Transilvanica, spune că proiectul are nevoie de sprijin pentru a fi dus la bun sfârșit:
În acest moment noi suntem la pământ, adică intrăm într-un faliment organizațional, spun eu, pentru că nu mai avem niciun fel de resurse. (…) Oricât mi-ar fi mie de drag proiectul, el are nevoie de sustenabilitate. Atunci, noi dacă suntem cu buzunarele goale, ne va fi foarte greu. (…)
Trebuie să mergem la târguri internaționale să promovăm acest proiect spectaculos și fabulos, care este acum în România. Apetitul românilor pentru distrugere este ceva pe care eu nu l-am știut înainte. Știam că el distruge. (…)
Vreau să vă spun că totuși 500 din 1.000 de semne au fost distruse, deci asta este realitatea.
Noi nu ne smiorcăim din cauza asta și nu vorbim neapărat de distrugere, dar trebuie să spunem și lucrurilor pe nume. Este o invitație către toți cei care ne ascultă: Oameni buni, mergeți pe drum pentru că o cărare nebătută este o cărare care există acolo, are energie.
Despre ce vorbește lumea
Zilele trecute, Vlad Mixich a pus cărbuni peste rivalitatea provincială între Moldova și Ardeal, cu o postare împotriva curentului:
Ştiu că e posibil să stârnesc un mic jihad aici dar, cu 0 implicare emoțională, vă informez că zona centrală a Iaşiului e mai frumoasă, mai curată şi mai prietenoasă decât zona similară a Clujului. Oricât de intensă moda şi marketingul, aceasta este realitatea obiectivă.
Lucrând în ultimii ani la PressOne, care avea redacția fix în centrul Clujului, înclin să-i dau dreptate lui Mixich.
Centrul Iașului, pe axa Palas-Ștefan-Lăpușneanu-Copou, ia ochii, pe bună dreptate, turistului care petrece 2-3 zile aici.
Dar odată ce te îndepărtezi de centru, ce ajungi pe o stradă secundară din Păcurari sau Metalurgie, ca să nu zic de Valea Lupului sau Vișan, lucrurile nu mai arată fel de bine.
Nu mă înțelegeți greșit, încerc mereu să fiu „iubitor de colțul său, de Iașii săi, mândru și dezinteresat”, așa cum spunea Rudolf Șuțu despre „vechiul boer moldvovan”. Dar centrul orașului este unul din puținele capitole, dacă nu singurul, la care Iașul stă mai bine decât Clujul.
Dacă ați avut drum în Cluj în ultima vreme, sunt curios cum se vede la voi comparația asta. Dați-un un reply la acest email sau lăsați un comentariu la versiunea online publicată pe Substack.
Iașul Georgianei Vieru
Georgiana Vieru a lucrat 15 ani la Fundația Bethany, mare parte din ei ca fundraiser.
O cunoașteți fie ca omul din spatele evenimentului Balul de La Castel, fie ca ajutor de nădejde al lui Moș Crăciun, pentru copiii de la sate.
De aproape un an, Georgiana e community builder la Rubik Hub, o comunitate de startup-uri și un loc musai de vizitat în Piatra Neamț.
Georgiana, cum te-a ajutat experiența într-o fundație în noua ta slujbă?
Jobul actual e o continuare foarte naturală a ceea ce am făcut în Fundația Bethany, chiar dacă domeniul e diferit.
La Bethany eram în zona socială. Prin munca mea am ajutat copiii de la sate să aibă parte de educație, iar pentru copiii cu nevoi speciale mi-am dorit să aibă șansa la servicii de recuperare de calitate.
În Rubik Hub, rolul meu este să construiesc o comunitate, de data asta în jurul celor care-și doresc să dezvolte un startup.
Dacă mă întrebi pe mine, am rămas într-o zonă puternică de impact, fiindcă startup-urile sunt inițiative car vin să rezolve o problemă. Practic, ele sunt cele care, prin inovație, fac lumea să se dezvolte, să evolueze. Îmi place mult să fiu în rolul acesta de a aduce oameni aproape de o cauză în care cred.
Să zicem că un coleg de la Piatra Neamț vine în Iași într-un weekend. Unde îl duci să mănânce?
Cred că prima dată l-aș duce la Navar, unde se bea un cold brew demențial, și am auzit că până la finalul zilei de obicei se epuizează stocul.
Apoi, după ceva plimbări prin zona centrală, m-aș întoarce pe pietonalul Ștefan cel Mare, unde l-aș invita la încă o cafea bună și o porție de quiche cu somon la Bistro La Noi. E foarte mult suflet acolo, onestitate și, mai ales, energie bună.
La prânz mi-aș invita colegul la Andalu GastroBar, pentru o porție de paella cu fructe de mare. E un restaurant cu specific spaniol deschis de un cuplu tânăr, după mai mulți ani petrecuți în Spania, și fac lucrurile absolut ca la carte. De la felurile de mâncare delicioase, până la atenția la detalii și prezența lor acolo zi de zi. Admir foarte mult asta!
Spre seară i-aș propune colegului o plimbare pe Copou, și-aș avea grijă să fie una din serile în care prietenii mei de la Jassyro organizează o seară socială.
Sunt petreceri tematice care se organizează în fiecare joi și unde știu sigur că găsim gustări buuuune, dar bune rău, vinuri alese de Silviu pe sprânceană și oameni de calitate.
Termină propoziția: Dacă Iașul ar avea _____, aș fi mulțumită. Piste de bicicletă cu adevărat adaptate nevoilor.
Eu am învățat să pedalez abia anul trecut. Târziu, știu, dar pentru mine a fost o realizare uriașă. Din păcate, infrastructura la noi lasă mult de dorit.
Pe stradă, în rând cu mașinile, nu mă bizui să merg, mi se pare extrem de periculos. Iar pe trotuar trebuie să negociez constant cu oamenii care merg pe jos, și-i înțeleg că de multe ori sunt deranjați de claxonul meu.
Cred că există apetit pentru transportul alternativ, dar ne-ar ajuta să existe și infrastructură.
Zi-mi despre un proiect (mic sau mare) la care lucrezi și cum te-ar putea sprijini cititorii newsletterului Iașul nostru.
Păi mă întorc la Rubik Hub, la un proiect pe care l-am primit foarte de curând și care-mi place de mor!
Vrem să lansăm în curând programul Startup Retreat, un program prin care punem hub-ul la dispoziția startup-urilor sau unor echipe mai mici din corporații, pentru retreat-uri, teambuilding-uri sau, știu eu, întâlniri de planificare strategică pe care vor să le facă altundeva decât în biroul de zi cu zi.
Adevărul e că la noi la hub, când te uiți pe geam, vezi muntele și pădurea, e super-inspiring și relaxant. Dar partea care-mi place mie cel mai mult e că cei care vin la noi nu trebuie să plătească. Sau nu pe noi.
Ce le cerem e să susțină comunitatea noastră de startup-uri, și o pot face împărtășind startup-urilor pe care le ajutăm să crească din know-how-ul lor.
Într-o discuție ne putem da seama împreună dacă ne pot ajuta cu sesiuni de mentorat, cu un Ask me Anything Session sau un workshop.
Pentru că Rubik Hub e un spațiu care aparține comunității, și mă refer aici la toată regiunea de Nord Est. Și pentru că în mijlocul muncii noastre stă un principiu foarte important: ”Give before you get”.
Deci da, dacă știți echipe mici care ar putea folosi oportunitatea asta, spread the word! 🙂
Ce facem săptămâna asta
🥂 Wine and dine | Restaurantul Krud găzuiește o degustare specială în colaborare cu Divino Wine Shop. Vineri, 30 iulie, la 18:30. Meniul (mâncare și pairing băuturi) este 235 ron/persoană.
Hora Wine, micul magazin de vinuri de pe strada Arcu, organizează o degustare de 6 vinuri din soiuri albe autohtone. Vineri, 30 iulie, ora 19:00. Un bilet costă 65 de lei.
🍹The Evening Gist | O seară de muzică live și cocktail-uri la cafeneaua de vizavi de Select. Vineri seară, de la ora 20:00, Gist va fi îmbrățișat de Skaieții, trupa care îmbrățișează, la rându-i, jam-ul și improvizația.
📺 Destinația Anului | Un episod dedicat Iașului, sâmbătă de la 17:30, pe Prima TV. Dacă vreți să votați Iașul în această competiție, o puteți face aici.
💃 Lasă-mă, papa, la party | Muzica anilor 80-90 mixată de Vali Bărbulescu la Rooftop Palas, sâmbătă de la ora 19:00. Intrarea costă 60 de lei în ziua evenimentului.
🎦 Proiecție de artă video | Luni și marți, 2-3 august, curatoarea festivalului de artă video VIDEONALE, Tasja Langenbach, vine la Art+Design să prezinte o selecție de filme.
Încă ceva
Iertați-mă dacă devin un propovăduitor al jurnalismului local, dar acum câteva zile am nimerit peste un fragment dintr-o emisiune CNN, în care o jurnalistă din SUA vorbește importanța presei locale:
Cred că publicul nu își dă seama întotdeauna cât de important este jurnalismul local pentru comunitate. Reporterii care trăiesc în aceleași cartiere, care lucrează în aceste orașe mai mici, supraveghează conducătorii locali ca să se asigure că nu-ți fură banii sau nu au alte ocupații corupte.
Odată ce aceste ziare și acești jurnaliști locali dispar, comunitatea va fi mai predispusă să aibă lideri corupți. Ăsta e un motiv pentru care avem nevoie de reporteri și de presă locală.
Instagramul săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.
Dacă vrei să publici pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și scrie-ne pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu