Iașul iubește teii. Primăria îi taie la foc automat
De ce nu reușim să îngrijim mai bine arborii maturi din Iași, astfel încât tăierea lor să nu fie singura soluție?
Bună dimineața!
Pentru că administrația locală a rămas la fel de harnică în tăierea teilor din oraș, astăzi vorbim despre cauze și soluții pentru declinul arborilor urbani, cu o profesionistă care s-a pregătit trei ani la Royal Botanic Gardens Kew din Londra. 🌳
⛅ Vremea rămâne primăvăratică la Iași, cu maxime neobișnuit de ridicate pentru perioada asta.
Sondaj scurt: Te interesează prognoza meteo?
Pentru că feedback-ul vostru despre utilitatea prognozei meteo este mixt, sunt curios dacă vreți să o păstrăm sau nu în newsletter. Un click pe unul din răspunsurile de mai jos este suficient.
Știri locale pe scurt
Primăria Iași și-a schimbat prima opțiune în ceea ce privește construirea unui sediu pentru Opera Iași.
după ce oficialii Primăriei au vorbit în ultimii ani despre spațiul verde de la intersecția străzilor Anastasie Panu și Elena Doamna, primarul Mihai Chirica a declarat miercuri că prima opțiune a municipalității este, în prezent, un alt amplasament, respectiv reconversia clădirii fostului cinematograf Republica.
Blue Air va introduce două zboruri pe zi între Iaşi şi Bucureşti de la data de 1 aprilie. Biletele pentru această rută vor fi disponibile pe site-ul companiei.
Din capitala Moldovei, avioanele vor decola zilnic către Bucureşti la orele 5.00 şi 15.00, zborurile retur fiind programate la 6.35 şi 16.35.
zborurile externe pe care Blue Air intenţiona să le deschidă pe aeroportul din Iaşi - Barcelona, Paris, Roma, Bruxelles şi Koln - au fost amânate pentru luna iunie
Iașul iubește teii, Primăria îi taie la foc automat
Dacă ați ajuns în Copou în ultima săptămână, probabil ați observat că bulevardul este mai aerisit și mai golaș.
Începând de jos de la Muzeul Militar, urcând spre Universitate și Parcul Copou, până sus în zona Parcului Expoziției, mulți dintre arborii maturi care mai erau în picioare au fost rași de Serviciile Publice ale Primăriei. Cei care n-au fost tăiați de tot, cum sunt cei de pe Toma Cozma, arată ca niște cioate fără crengi, înfipte în pământ.
Intervenția, la fel de brutală precum cea de eliminare a teilor de pe Ștefan cel Mare, a stârnit indignarea activiștilor civici locali și a locuitorilor din zonă.
Tăierile din Copou și de pe Ștefan fac vâlvă pentru că sunt zone centrale, circulate, însă aceleași metode rudimentare au fost aplicate sistematic în toate cartierele din Iași în ultimii ani.
În prima fază arborii maturi sunt „toaletați” agresiv, după care se usucă sau se îmbolnăvesc, iar în anul următor sunt tăiați de tot, tocmai sub pretextul că sunt uscați sau bolnavi. E un sistem foarte eficient, în barbaria lui, de eliminare a arborilor maturi care stau în calea cablurilor pe care Primăria nu este în stare să le treacă prin canale subterane.
De ce nu reușim să îngrijim mai bine arborii maturi din Iași, astfel încât tăierea lor să nu fie singura soluție?
Am căutat ieri un răspuns la Serviciile Publice Iași, atât prin telefon, cât și prin email și mesaj pe pagina de Facebook, însă nu am primit unul până la ora trimiterii acestui newsletter.
Later edit: am primit după publicarea ediției răspunsul de la Serviciile Publice Iași, pe care îl găsiți atașat mai jos:
„Respingem categoric, din capul locului, afirmația dvs. potrivit căreia societatea noastră ar supune arborii „unor tratamente care duc sistematic la tăierea lor.
SPI nu aplică metode distructive în intervențiile asupra arborilor, singurele toaletări severe, și care sunt rare, fiind efectuate acolo unde există obligativitatea legală de a menține coroanele arborilor la nu nivel care să nu afecteze rețelele de utilități aeriene."
Așa că, pentru a înțelege dacă există și metode mai moderne de a conserva arborii urbani, am apelat la Loredana Văcăreanu, biolog și peisagist.
Deși nu este specializată în arboricultură, care este o meserie în sine, Loredana este absolventă a unui master la USAMV și a prestigioasei Școli de Horticultură de la Royal Botanic Gardens Kew din Londra.
Ea se declară „un grădinar pasionat ce își practică meseria cu drag si responsabilitate”, dar insistă pe necesitatea ca Servicii Publice Iași să își califice personalul care taie, pe baza bunelor practici actuale, căci altfel Iașul riscă să-și piardă cam toți arborii maturi în 5-7 ani.
Loredana mi-a răspuns la câteva întrebări pe email, iar interviul a fost editat pentru concizie și claritate.
Unii ar spune că Iașul are probleme mai mari decât uscarea copacilor de pe marginea drumurilor. Ajutați-ne să înțelegem ce rol au arborii în ecosistemul urban și ce se pierde odată cu ei.
La o scară mai mică, arborii urbani îndeplinesc roluri la fel de importante precum pădurile la nivel global. Ne îmbunătățesc în mod fundamental existența în orașele în care locuim, contribuția cea mai importantă fiind asupra sănătății colective.
Cercetările în domeniu demonstrează asta, observându-se efectele benefice asupra stării de bine (la nivel psihosomatic se reduc rata pulsului, cortizolul - hormonul stresului, tensiunea arterială, tendințele agresive sau depresive).
Pe lângă plusul estetic pe care îl aduc orașului, se pot cuantifica și beneficiile arborilor asupra mediului urban. Chiar daca nu reduce semnificativ nivelul de zgomot creat de trafic, vegetația arborescentă protejează vizual, estompând mișcarea mașinilor.
Copacii reduc poluarea prin captarea microparticulelor pe suprafața frunzelor din coronament, iar ploile spală aceste reziduuri, care ajung la nivelul solului.
Fără îndoială, copacii depozitează cantități semnificative de carbon, un arbore matur putând prelua din atmosferă până la 22 kg de dioxid de carbon într-un an.
Dar cel mai important beneficiu ține de capacitatea lor de umbrire și răcorire a mediului urban construit din beton, asfalt, sticla, metal. Radiația solară se reduce cu până la 90% sub coronamentul unui arbore.
Într-o zi toridă de vară, pavajele pot atinge și 50-60 grade în plin soare, însă umbra proiectată de un copac aduce temperatura undeva sub 30 de grade, ceea ce sporește confortul oamenilor în zona respectivă.
Arborii urbani dețin un rol important și în reducerea riscului de inundații. Când plouă, suprafața frunzelor din coronament preia din cantitatea de precipitații, apa se scurge la nivelul solului, unde se infiltrează lent pentru a fi absorbită de sistemul radicular. Scurgerea de suprafaţă spre sistemul de canalizare se reduce astfel cu până la 50%.
În locul arborilor uscați se plantează arbori foarte tineri, care de multe ori nu supraviețuiesc. De ce se întâmplă asta?
Arborii sunt crescuți în pepiniere specializate de-a lungul mai multor ani conform standardelor prestabilite care contribuie la buna prindere și dezvoltarea potrivită.
Creșterea corectă a unui arbore presupune existența unui balot de rădăcini bine format prin transplantări succesive în solul pepinierei, cu trunchiul drept, al cărui diametru măsurat la 1 metru deasupra coletului are o dimensiune specifica standardului din care face parte, cu o coroană formată ca atare.
Alte aspecte importante pentru reușita prinderii sunt: groapa de plantare potrivită, calitatea și volumul de pământ necesar dezvoltării ulterioare a rădăcinilor, îndepărtarea tutorilor la momentul oportun, protejarea trunchiului de vandalizare ori lovire mecanica prin folosirea motocoaselor, udarea corespunzătoare, utilizarea mulciului/compostului în zona de protecție a rădăcinilor, continuarea tăierilor de formare a coroanei.
Grija față de solul în care cresc arborii tineri, dar și cei maturi, presupune evitarea compactării excesive datorate traficului pedestru ori a staționării mașinilor și utilajelor în zona de protecție a rădăcinilor.
Recomand oricărui ieșean să observe calitatea arborilor pe care Serviciile Publice Iași îi plantează de ani de zile pe aliniamente sau în parcuri și să confrunte realitatea cu standardele de mai sus.
Aș vrea sa vorbim și despre tăierile agresive aplicate arborilor urbani, așa- zisa toaletare. Este aceasta cea mai bună cale de a îngriji arborii?
Arborii maturi pe care îi avem astăzi în orașul nostru sunt moștenirea deceniilor trecute. Dezvoltarea urbanistică din perioada comunistă a folosit anumite specii, în general de talie mare, cu creștere rapidă (plop, tei), pentru a înverzi spatiile dintre blocuri ori aliniamente.
De cele mai multe ori, locatarii blocurilor au plantat de la sine putere copaci tineri la vremea aceea care ocupă în zilele noastre așa-zisele „grădini dintre blocuri”. Această vegetație arborescentă nu a fost întreținută adecvat de-a lungul timpului, coronamentele crescând la maximul potențial înscris genetic în fiecare specie.
Când autoritatea locală a devenit responsabilă de vegetația orașului, conform legii spațiilor verzi intravilane nr. 24 din 2007, existența acestor copaci de talie mare care „încurcă” cablajele supraterane sau construirea de noi străzi și trotuare a determinat o serie de practici neadaptate standardelor existente.
Tăierile brutale practicate de ani de zile de instituțiile abilitate din teritoriu (în cazul nostru Secția Spații Verzi care ține de Servicii Publice Iași) și prezentate publicului larg drept „toaletare” cu scopul nobil de a reîntineri arborii, de a elibera căile de rulare, de a evita prăbușiri în urma furtunilor, produc efecte negative ce duc la declinul și uscarea arborilor.
De ce vrei să tai o plantă, în cazul nostru un copac, înainte de a trece la lucru? Această întrebare trebuie să stea la baza tuturor acțiunilor întreprinse asupra arborilor, deoarece fiecare specie răspunde diferit.
Topping-ul reprezintă tăierea drastică a ramurilor principale, cele cu diametru mare, în arbori maturi, expunând răni deschise, largi, predispuse spre boli si putrezire.
În urma acestei operațiuni forma naturală a coroanei este distrusă, sunt provocate creșteri epicormice (lăstari lacomi) care nu sunt bine ancorate in tesurile mecanice (de aici riscul ruperii în urma furtunilor).
Eliminarea unei părți importante din aparatul foliar odată cu reducerea masivă a ramurilor „înfometează” arborele, deoarece scade nivelul fotosintezei care produce carbohidrații necesari metabolismului.
Rădăcinile „slăbesc”, ceea ce implică și o reducere a stabilității structurale. Chiar dacă arborele supraviețuiește unei tăieri brutale, se reduce drastic durata de viață a acestuia.
Bunele practici folosite astăzi de arboriștii acreditați și toți cei implicați în gestionarea copacilor urbani se bazează pe cercetarea științifică a fitopatologului american Dr. Alex Shigo din anii 1960-1970 care a elaborat principiul CODIT (compartimentarea zonelor putrede din structurile lemnoase ale copacilor).
„A tree is much more than a chunk of dead wood. Trees are alive; they live all year 'round, not just for a short time in the summer. They work during the winter, too. Many people spend time on what goes wrong with a tree; I wanted to study what goes right." - Alex Shigo
Întreaga cercetare știintifică care completează de decenii cunoștințele despre biologia arborilor, ecologia lor, bolile și dăunătorii care îi pot ataca, este transpusă practic de arboriștii calificați după standarde precum cele elaborate de Societate Internațională de Arboricultură sau Consiliul European al Arboriculturii.
În România avem doar Asociația Română de Arboricultură, arboristul Alexandru Purcaru și peisagista Diana Culescu
Ce alte cauze contribuie la uscarea arborilor urbani?
Arborii în mediul urban își auto-susțin creșterea, durata specifică de viață dacă dispun de cantități adecvate de apă, căldură, lumină, dioxid de carbon, oxigen, substanțe nutritive. Deficitul sau excesul acestor factori poate cauza declinul și, în cele din urmă, moartea copacului.
compactarea solului prin trafic auto sau pedestru
rănirea trunchiului prin lovire sau atingere cu firul motocoasei
vandalizarea de orice fel (scrijelire, perforare trunchi, rupere de ramuri)
montarea bordurilor trotuarelor prea aproape sau deasupra coletului
ridicarea nivelului solului peste colet și îngroparea trunchiului (umezeala constantă poate provoca putrezirea zonei acoperite)
reducerea rădăcinilor datorită săpării șanțurilor pentru utilități
irigarea necorespunzătoare în anotimpul cald
Când ieșim într-un city-break, vedem că orașele europene au reușit să conserve arborii bătrâni. Ce fac diferit administrațiile de acolo?
Din experiența celor trei ani petrecuți în Londra, știu că legislația are grijă de arborii bătrâni, fiind foarte bine pusă la punct, prin reglementări precum TPO - tree preservation order.
Administrațiile locale gestionează vegetația arborescentă în baza unor strategii și planuri de management structurate pe baza bunelor practici doar cu profesioniști: arboriști certificați (cu formare continuă si acumulare de credite în urma participării la seminarii, training-uri, cursuri online) și inspectori.
Simplu spus, le pasă de arborii lor, știu cum să îi îngrijească și chiar dacă costurile de întreținere sunt considerabile, beneficiile aduse de arbori la nivel local primează.
Context: Dacă ești interesat să afli mai multe despre ce face un peisagist și de ce primăriile au nevoie de astfel de specialiști, citește acest interviu mai vechi din PressOne cu Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România.
Aici sunt banii dumneavoastră
Mai devreme de august nu vom avea reclame sau conținut sponsorizat în acest newsletter, dar las mai jos două inițiative despre care am aflat săptămâna asta și pe care mă bucur să le sprijin pro-bono.
Viața nu se termină la 25 de ani, abia începe
Alin Apetrei este programator și lucrează la Bytex Technologies. El a fost diagnosticat cu cancer la doar 24 de ani. De atunci, a trecut prin multe momente grele în care a dat dovadă de curaj și în care sprijinul celor din jur a făcut toată diferența.
După mai multe runde de chimioterapie și multiple metastaze în organism, Alin luptă cu la fel de multă încăpățânare și dorință de viață ca la început.
El are însă nevoie de ajutorul nostru pentru a putea continua. Echipa Bytex a pus la cale o donație cu tombolă, la finalul căreia câștigătorul va primi un iPhone 13.
Pentru că am promis că 15% din banii adunați în primul an din abonamentele digitale la Iașul nostru vor fi redistribuiți către cauze care merită, ieri am donat 825 de lei din partea noastră pentru tratamentul lui Andrei. Dacă îi dați și voi o mână de ajutor, sunt convins că putem atinge sau chiar depăși targetul costurilor necesare pentru tratament.
Vrei să lansezi un startup, dar nu știi de unde să începi?
Rubikigai e programul de auto-descoperire pe care echipa Rubik Hub l-a construit pentru oameni care vor să pornească o afacere, sau își doresc să rezolve o problemă în comunitate și nu știu de unde să înceapă, sau care pur și simplu nu se mai regăsesc acolo unde sunt, profesional.
Cel mai bine este să pornești de la propriile valori. Ușor de zis, destul de greu de făcut. Care-s alea? Cum le descopăr? Cum știu care-s cele mai importante pentru mine?
Dacă ești în căutare de răspunsuri la întrebările astea, înscrie-te în Rubikigai, un program care durează patru săptămâni, timp în care vei avea la dispoziție instrumente și vei descoperi care sunt valorile tale, ce te motivează și ce misiune vrei să îți asumi în viață. 🚀
Programul nu implică niciun cost financiar pentru tine, însă este important să îți asumi participarea la toate întâlnirile. Costul programului (500 euro/persoană) este acoperit în totalitate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.
Înscrierile sunt deschise până pe 4 martie, iar locurile sunt limitate.
Trei degustări de vin în weekend
🍷 Romanian love story | Jassyro găzduiește astăzi de la 19:00 o degustare de 5 vinuri românești, în prezența lui Marian Alexandru, negustor de vinuri. Seara va fi completată de nelipsitele delicii de la Gourmeteria Sapori, care se vor asocia perfect cu vinurile alese pentru eveniment. 130/lei de persoană.
🍾 Seară italiană | Tot astăzi de la 19:00, Hora Wine organizează o degustare de vinuri italiene din Regiunea Veneto. Deși această regiune est celebră pentru Prosecco, aici întâlnim și vinuri albe elegante, vinuri roșii complexe, și vinuri dulci de renume. 95 de lei/persoană.
🥩 Zori & Strunga Winery | Un eveniment gastronomic în care brânza Camembert în panko cu salată de sfeclă și pere, mușchi de vită și tarta cu pere și mango vor fi asociate cu vinuri locale de la Crama Strunga. Sâmbătă de ora 17:00, 170 lei/persoană.
De citit
1️⃣ Iaşul se pregăteşte să fie „invadat” de nomazii digitali. Cine sunt și ce vor - Ziarul de Iași
2️⃣ Comparaţie detaliată între banii Iaşului, Clujului, Timişoarei şi Oradiei - Ziarul de Iași
3️⃣ Poluarea Iașului și o soluție simplă. Cum poate face Iașul rost de o pădure de 20 de hectare - Dan Radu (Facebook)
4️⃣ Half-Vulture, Half-Phoenix. Zăganu Brewery in Măneciu-Ungureni, Romania - Good Beer Hunting
5️⃣ Cele mai bune cărți românești de nonficțiune de anul trecut - Biblioteca Exploratorilor
6️⃣ Horia Colibășanu despre chemarea muntelui și bucuria vieții: „Bă, am mai trăit un an!” - PressOne
Fotografia săptămânii
Mi-am propus ca în 2022 să aduc newsletter-ul în zona jurnalismului constructiv, prin care nu vorbim doar despre problemele orașului, ci și despre soluții. Iar soluțiile, așa cum vedem cu parcările și cu îngrijirea arborilor urbani, tind să vină de la experți, nu de la politicieni.
Așa că dacă îți vine în minte cineva care excelează în domeniul lui - poate fi urbanism, sănătate mintală, sport sau orice altceva - și poate vorbi liber, fără șabloane, dă-mi un reply la acest email, m-aș bucura să stau de vorbă cu el/ea. - Alex Enășescu