Intră cine vrea, rămâne cine poate
Muzeul Vasile Pogor s-a redeschis publicului, fiind reamenajat în jurul societății culturale Junimea
Bună dimineața!
A trecut o lună de când Rusia a invadat Ucraina, iar adevărul este că am început să ne obișnuit cu războiul de lângă noi, așa cum constată Marius Sescu.
Nu știu ce să spun decât că trebuie să căutăm o cale de a bucura de fiecare zi de pace care ne este dată, fără să devenim indiferenți la suferința vecinilor noștri. 💛💙
🌤 Astăzi avem o zi mohorâtă la Iași, dar de luni încolo maximele ajung la 20 de grade.
Știri locale pe scurt
Iașul a fost cel mai poluat oraș din România joi, 24 martie. La trei stații de monitorizare a aerului au fost înregistrate depășiri și de 3 ori a particulelor în suspensie PM10.
Drumul european E583 va avea, în premieră, sectoare de circulaţie alternantă. Pentru început, va fi implementat un proiect pilot pe două porţiuni: zona comunei Bălţaţi şi între Strunga şi podul de la Şcheia.
soluţia a fost testată deja de CNAIR în alte locuri din ţară, iar modelul care va fi aplicat la Iaşi este cel de pe DN2, din zona localităţii Afumaţi
măsura vine după ce un accident grav petrecut la începutul lunii februarie a făcut și mai clară nevoia de a avea separatoare între sensurile de circulație
Iașul nu este pe lista orașelor eligibile pentru a incluse pe lista celor 100 de orașe neutre-climatic până în 2030. Această inițiativă a Comisiei Europene implică consultanță în crearea unui plan de investiții, accesul la fonduri și finanțări special dedicate.
din România au fost selectate 11 orașe eligibile: Alba-Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, Cluj–Napoca, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Roman, Suceava, Timișoara și Tulcea
Wizz Air reia zborurile din Iași către Bari, Catania, Larnaca și Tel Aviv. În prezent, Wizz efectuează 18 curse externe de la Iași, dar 5 dintre acestea (Basel, Berlin, Hamburg, Memmimgen și Verona) sunt mutate temporar de la Chișinău din cauza războiului din Ucraina.
Nou în oraș
Muzeul Vasile Pogor s-a redeschis publicului săptămâna aceasta, după o pauză de trei ani, în care a fost restaurat și reamenajat.
Deși nu e la fel de spectaculos precum Casa Muzeelor, Muzeul Vasile Pogor a primit același tratament modern, noi forme de proiectare a informațiilor și un limbaj muzeografic proaspăt.
Una dintre sălile de la etaj recreează atmosfera întâlnirilor junimiste printr-o instalație digitală care aduce la viață dezbaterile dintre personalități care au marcat istoria României moderne, precum Maiorescu, Eminescu sau Caragiale.
Muzeul Vasile Pogor se poate vizita de marți până duminică, între 10:00 și 17:00.
Caveat: Singura dezamăgire este că în 2022 e în continuare nevoie de solicitări și aprobări pentru a putea face câteva poze într-un muzeu, când fotografiile sunt probabil cea mai simplă metodă de atrage vizitatori. ☹
Cum sunt îngrijiți arborii la Timișoara față de Iași
Dacă la Iași arborii de pe marginea străzilor sunt transformați în cioate, la Timișoara primarul Dominic Fritz a schimbat modul de întreținere al aliniamentelor stradale.
Toamna trecută, angajații Direcției Infrastructură Verde din cadrul Primăriei Timișoara au participat la un Cursul de Arboricultură Urbană, organizat de Asociația Peisagiștilor din România.
Astfel, cei care se ocupă de tăierea arborilor de pe spațiile publice din Timișoara au învățat să aplice tăieri de corecție, mai puțin agresive, analizând individual fiecare arbore și respectând perioadele optime ale fiecărei specii în parte.
Pe pagina sa de Facebook, primarul Dominic Fritz a postat și câteva fotografii cu arbori după tăierile de corecție.
La Iași, după ce am scris despre tăierile agresive din Copou în urmă cu câteva săptămâni, am primit un răspuns țâfnos de la conducerea Serviciilor Publice Iași:
SPI nu aplică „metode distructive” în intervențiile asupra arborilor, singurele toaletări severe, și care sunt rare, fiind efectuate acolo unde există obligativitatea legală de a menține coroanele arborilor la nu nivel care să nu afecteze rețelele de utilități aeriene. (…)
Periodic, angajații noștri participă la cursuri susținute de cadre didactice și specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole Iași pentru actualizarea tehnicilor privind tăierile de corecții și formare a arborilor.
Acesta este tonul sfidător prin care serviciile din cadrul Primăriei comunică de ani de zile cu părțile din presa locală și societatea civilă care nu sunt „de partea bună a Forței”.
Fie că vorbim de spații verzi, parcări sau planificare urbană, administrația locală refuză soluțiile care vin din afară. Primăria Iași este auto-suficientă. Iar rezultatul este ceea ce vedeți mai jos, o fotografie pe care am luat-o ieri în dreptul Casei Universitarilor.
Pe banii noștri: Directorul Laurențiu Ivan a încasat 262.000 lei în anul 2020 din leafa de la Servicii Publice Iași, adică peste 4.000 de euro net pe lună, potrivit declarației de avere.
Acest lucru este posibil pentru că directorii companiilor subordonate Primăriei primesc indemnizații care practic le dublează salariile.
Ce facem în weekend
🥩 Vestitorii primăverii | O cină specială pregătită de restaurantul Trai, care include scoici Saint Jacques cu piure de napi, steak de caracatiță, ceafă de mangalița cu mămăligă și vinuri asociate de la Crama Strunga. 190 de lei meniul, 67 lei/persoană vinurile. Vineri de la 18:00.
🐝 Micul Prânz | Un brunch găzduit de CUIB-ul proaspăt renovat, cu un meniu pregătit de Dana Burlacu Visternicu din ingrediente primăvăratice ca leurda și verdețuri de sezon și un desert făcut cu miere de la Prisaca Bârnova. Sâmbătă de la 12:00 la 15:00.
🎸 Aproape Unplugged | O seară de muzică live la Arcu House of Beer cu un meniu larg de muzici faine pregătite de băieții de la Aproape Unplugged. Sâmbătă de la 20:00. 25 lei sprijin pentru artiști.
📷 Expoziție de fotografie | Diana Drăghici reflectă asupra multiplelor posibilități de constituire a timpului, folosind tehnici fotografice specifice, precum expunerea prelungită, prelucrarea digitală sau alterarea printului fotografic. Expoziția se deschide vineri la 18:00 la Borderline Art Space.
🎦 Romanian Mental Health Film Festival
Săptămâna asta a fost făcut public programul primului festival de film din România dedicat sănătății mentale, care se întâmplă la Iași între 5 și 8 mai.
Alege filmele care ți se potrivesc și păstrează-ți locul folosind acest link
Iar dacă vrei să te alături ca voluntar completează acest formular până pe 3 aprilie
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
Încă ceva
„Iașiul este orașul care are poate cea mai puternică presă locală din țară, asta și pentru că are o formidabilă școală de presă și foarte mulți jurnaliști pasionați.
Pe o parte am avut onoarea să îi cunosc și discuțiile cu ei mi-au întărit convingerea că, dacă e să căutăm eroi în presa din România, cu siguranță în presa locală îi vom găsi.
Aici colegi de-ai mei de breaslă reușesc să facă o treabă nemaipomenită cu infinit mai puține resurse decât la București și, uneori, cu mult mai multe presiuni.” – Alex Nedea, jurnalist Recorder
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local, mai optimist și mai preocupat de soluții.
Dacă genul ăsta de jurnalism îți este folositor, ne-ar ajuta enorm dacă ai da mai departe acest newsletter către prietenii care l-ar aprecia.
Iașul nostru are aproape 1.300 de abonați și peste 60 de susținători, însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare, pentru ca newsletter-ul să devină sustenabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.