Bună dimineața, Iași! 🌞
În ediția de azi:
Autostrada A7 ar putea fi gata vara viitoare
un interviu cu muzicianul Andrei Irimia
ce să faci la Iași în aprilie
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Autostrada A7 Ploiești – Pașcani ar urma să fie dată în circulație în vara anului 2026, odată cu finalizarea ultimului tronson, cel între Mircești și Pașcani, potrivit unui document CNAIR consultat de Apix.ro.
GOOD NEWS: Până în luna noiembrie 2025, ar urma să se poată circula pe întregul traseu între Ploiești și Bacău.
BAD NEWS: Pe Autostrada A8, tronsonul Motca – Letcani – Ungheni este oficial blocat de lipsa finanțării și de birocrație
Răzvan Timofciuc a pierdut definitiv unul din cele două procese contra Agenției Naționale de Integritate.
CONTEXT. Fostul viceprimar a fost găsit în stare de incompatibilitate de ANI după ce a ocupat simultan calitatea de membru în Consiliul de Administrație la Spitalul de Recuperare și funcția de vicepreședinte al USR Iași.
CE URMEAZĂ. Dacă ar fi fost consilier local sau viceprimar, Timofciuc ar fi trebuit să renunțe la mandat. Nu este clar dacă va putea putea ocupa în continuare funcția de șef al Cancelariei Prefectului de Iași, în care a fost numit recent.
O suprafață de 35 hectare va fi împădurită pe raza comunei Trifești în cadrul unui proiect care va beneficia de finanțare PNRR. Pădurea va fi amenajată în zona cunoscută de localnici drept „Răchiți”: vor fi plantați peste 22.500 de plopi.
Nou service Porsche la Iași. Posesorii modelelor Porsche au la dispoziție un nou service autorizat, inaugurat de Porsche Inter Auto România și APAN Motors.
Centrul de la Iași este cel de-al treilea autorizat din țară, alte două fiind în București și Timișoara
CULTURĂ LOCALĂ
Pianistul și compozitorul Andrei Irimia și actorul Marius Manole — alături de violonistul Răzvan Păun și violoncelistul Thibault Solorzano — au pornit prin țară într-un turneu muzical și vizual, Lumini și umbre.
DETALII. La Iași, spectacolul va avea loc pe 12 aprilie, de la 19.00, la Sala Unirii, Cinema Victoria.
ULTIMELE BILETE. După ce a fost sold-out în Timișoara, Craiova și București, la spectacolul de la Iași mai sunt câteva bilete disponibile.
Fiind un spectacol inedit, imersiv — care a ajuns și pe scenele din Paris și Londra — l-am întrebat pe muzicianul Andrei Irimia la ce să aștepte publicul ieșean.
Andrei, nu sunt un cunoscător de muzică clasică, dar am citit undeva că unul dintre compozitorii care te-au inspirat este Arvo Pärt, a cărui muzică e parcă din altă lume.
Pentru cei care nu au avut șansa să te asculte până acum, cum ai descrie muzica ta și în ce fel este diferită de muzica clasică „obișnuită"?
Muzica mea este o punte între trecut și prezent, între emoție și reflecție. Deși are rădăcini în muzica clasică, nu respectă neapărat tiparele tradiționale.
Dacă muzica lui Arvo Pärt pare din altă lume, aș spune că muzica mea este un dialog între lumi: una interioară, profund personală, și una exterioară, în continuă mișcare.
Încerc să creez un spațiu sonor care să invite ascultătorul la introspecție, dar și la visare. Spre deosebire de muzica clasică „obișnuită”, care poate avea o anumită rigiditate, muzica neoclasică se lasă ghidată mai mult de emoție decât de reguli.
Pe lângă muzica compusă și interpretată de tine, spectacolul „Lumini și Umbre" include versuri recitate de Marius Manole și jocuri de lumini.
Ca artist, simți că e nevoie să te strădui mai mult ca să aduci oameni la un spectacol de muzică neoclasică, într-o lume în care există Spotify și YouTube și TikTok?
Spectacolul „Lumini și Umbre” nu este doar despre muzică, ci despre o stare, o poveste spusă prin sunet, cuvinte și lumină. Nu mă bazez doar pe muzică pentru a capta atenția, ci creez o întreagă poveste care să merite drumul până la sală.
Oamenii nu vin doar să audă, ci să simtă. Odată ce experimentează asta, revin.
Spuneai într-un interviu că cea mai bună investiție pe care o putem face în noi este călătoritul.
Cum găsești echilibrul între tumultul vieții de pianist care călătorește constant pentru concerte și tihna necesară pentru a compune?
Călătoriile sunt pentru mine o formă de inspirație, dar și o provocare. Lumea unui muzician aflat mereu pe drum e plină de contraste: pe de o parte, agitația scenelor, repetițiilor, întâlnirilor cu oameni noi, pe de altă parte, nevoia de liniște pentru a putea crea.
Echilibrul nu vine de la sine, ci trebuie găsit mereu, ca într-un joc de lumini și umbre. Încerc să îmi creez momente de respiro, să transform locurile prin care trec în spații de meditație, să las orașele, peisajele și oamenii să îmi vorbească. În fond, muzica pe care o compun este și ea o călătorie.
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
🎙️ Crowd work cu Gherghe | În seara asta de la 20.00, la FOOM, se râde zdravăn! Gabriel Gherghe, aka șefu' la crowd work, vine să detoneze orice urmă de seriozitate care ne-a mai rămas. Bilete aici. (P)
Pregătește-te pentru un show de crowd work live & filmat, unde ai toate șansele să interacționezi cu Gherghe și să-i dai material pentru cele mai tari glume improvizate pe loc.
🍷 Degustare de vinuri georgiene | Astăzi, la 19:00, vino la restaurantul Caucaz la un eveniment în care vinurile spun tot, iar fiecare pahar este însoțit de o combinație culinară atent gândită. 185 lei/persoană.
🖼️ Vernisaj Marinela Ciobanu | „Beyond Instinct” este un proiect despre forțele invizibile care ne guvernează existența, despre fragilitatea umană în fața propriilor sale impulsuri și despre echilibrul subtil dintre instinct și rațiune. Astăzi la 18.00 la Art East Gallery.
🧶 Atelier de Croșetat | Departe de ecrane mari și mici, vei afla bazele uimitoarei tehnici de croșetat. În pauze îți poți delecta simțurile cu gustări speciale și arome de primăvară.
Sâmbătă, de la 11.00, la Flairscent, pe Albineț 3. Doar patru locuri. 400 de lei de persoană sau 600 / cuplu.
🎹 TAINE | Un concert caritabil va aduce împreună două lumi muzicale diferite, dar interconectate: tradițiile bizantine și clasicismul monumental al operei lui Mozart. Pe 5 și 6 aprilie la Palatul Culturii.
✊ Oamenii Dreptății Suceava | O seară în care poveștile devin punți, în care ascultăm, simțim și ne amintim că puterea este la fiecare dintre noi. Că schimbarea începe cu o voce, o decizie sau un „nu” spus la timpul lui, care inspiră și dau curaj.
Pe 8 aprilie 2025, de ora 19:00, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.
🧥 Freeshop | Pe 10 aprilie, cei de la CUIB te așteaptă la un schimb de lucruri gratuite, reutilizate.
Vino oricând în intervalul 14.00-18.00 și adu cu tine haine, obiecte sau decorațiuni în stare bună/funcțională, de care nu mai ai nevoie, și ia acasă ce îți place.
🎸 Concert Vița de Vie | Cea mai cunoscută trupă de rock alternativ, Vița de Vie, vine la Legend pe 10 aprilie, de la 19.00.
COMING SOON
🫶 Cum facem să rămânem împreună | O conferință susținută de Paul Olteanu și Raluca Anton la Sala Unirii, Cinema Victoria. Vineri, 11 aprilie, de la 18.00.
🎤 REVUP Inspiring Leaders | O conferință care aduce împreună 5 speakeri excepționali, care vor aborda leadershipul din perspective diferite, ca tu să ai o viziune globală a ceea ce înseamnă acest mindset. Pe 12 aprilie, la BCU Iași.
🎋 Garden Fest | Un festival de weekend pentru specialiști și pasionați din domeniile peisagisticii, horticulturii, sustenabilității, dar și pentru cei interesați de amenajarea spațiilor verzi urbane. 12-13 aprilie la Arena USV Iași.
🎷 Șubi Tuba | Un proiect muzical marca Liviu Mărculescu, ce cuprinde muzici vesele și nostime, adunate de prin prima jumătate a veacului trecut, cu teme cunoscute, din filme, ori desene animate.
Joi, 17 aprilie, de la 19.00 la FOOM by Nemțeana. Bilete aici. (P)
🎸 Ritualul Primăverii | Robin and the Backstabbers revin la Iași, alături de Altorchestra, pentru a doua invocare a Ritualului Primăverii. Miercuri, 23 aprilie, de la 20.00, la Casa de Cultură a Studenților.
🐧 Apolodor | Povestea pinguinului Apolodor, inspirată de cartea lui Gellu Naum, prinde viață într-un spectacol-concert unic, cu muzică și text adaptat de Ada Milea. Sâmbătă, 26 aprilie, de la 11.00, la Casa de Cultură a Studenților.
🏃 Semimaraton Iași | Pe 27 aprilie, transformăm fiecare kilometru în sprijin pentru educația copiilor din medii vulnerabile. Înscrie-te acum și fii parte din energia care schimbă vieți.
🎥 Romanian Mental Health Film Festival | Programul celei de-a patra ediții a RMHFF a fost anunțat zilele trecute și include două tipuri noi de evenimente. 8-11 mai 2025.
Intrarea este liberă la toate evenimentele, cu înscriere începând din 14 aprilie.
FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
ÎNCĂ CEVA
Merg săptămânal la Piatra Neamț de câțiva ani. Ei aveau acolo un sistem de parcare centralizat destul de bun, care a devenit nefuncțional în ultimii ani, din cauza lucrărilor din oraș.
Acum câteva săptămâni, având treabă în centru, nu știam dacă are sens să plătesc 4 lei parcarea. Am zis să nu risc și am plătit prin SMS.
Când am ajuns înapoi la mașină, în mai puțin de 30 minute, am găsit mașina de lângă mine cu roțile blocate.
Zilele trecute, aceeași poveste — doi angajați ai Primăriei verificau mașinile din centru, ceea ce explică de ce, dintr-o dată, erau suficiente locuri de parcare libere pe una dintre cele mai aglomerate străzi din oraș.
Așa se întâmplă în orice oraș civilizat, dar nu și în Iași, unde politica de parcare așteaptă de trei ani să fie implementată.


Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu