Mâncarea ca o îmbrățișare din copilărie

Muse GastroBar vrea să cucerească Copoul cu un meniu bazat pe comfort food

Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletterului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași.

Săptămâna asta avem vești despre două clădiri de patrimoniu pe cale să fie redeschise și despre un nou loc unde se mănâncă bine în Copou.

🌦 Vremea rămâne relativ călduroasă în weekend, însă minimele scad sub 0 grade de luni încolo.


Știri locale pe scurt

Construcția noului Spital Regional de Urgență Iași ar urma să înceapă în 2023. Senatul a aprobat contractul de finanțare pentru noul spital, în valoare de 250 de milioane euro.

  • În schimb, Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava are șanse mici de a primi finanțare prin PNRR, ceea ce ar putea amâna construcția efectivă după 2026.

Cum arată Palatul Braunstein după finalizarea lucrărilor de restaurare. Palatul Braunstein a intrat în faza de recepție a lucrărilor, iar Primăria pregătește inaugurarea monumentului istoric, după ce termenul a fost amânat de mai multe ori. În mod normal, lucrările trebuiau recepționate în primăvara anului 2020.

Investitorul imobiliar Prime Kapital a finalizat joi demolările de pe fosta platformă Tomiris unde va construi un ansamblu rezidențial.

Două startup-uri românești au creat un curs de Robotic Process Automation (RPA) pentru studenții de la FEEA.

  • Prin acest demers, universitatea își propune să pregătească mai bine studenții pentru locurile de muncă ale viitorului și să ofere astfel un sprijin solid companiilor din România care activează în sectorul automatizării.


Citatul săptămânii

Mihai Bălan, primarul PNL din Bârnova, fost primar PSD, curat murdar despre refacerea alianței USL:

Este o procedură bună, un demers bun, părerea mea. Cu USR-ul nu că încurca, dar nu se dezvoltau proiecte, consider că PSD este o opțiune bună, iar oamenii când au fost la vot, au avut peste 30% și a fost primul partid care a câștigat.

Dacă mergea din prima cu PSD-ul și cu UDMR-ul, cred că eram în față cu un an la multe. Și la proiecte, și la sănătate, învățământ, cu toate.

Proiectul acesta cu Anghel Saligny, când am depus, ei s-au opus pentru că ar fi câștigat baronii, PSD-iștii, PNL-iștii, dar proiectele erau pentru comunitate, de canalizare, gaz și drumuri pentru oameni, cetățeni. Ei nu au fost de acord.

Eu chiar am multe proiecte depuse, și la Compania Națională de Investiții, dar stau pe loc. Tot ce văd, ce urmăresc, cred că o vină o are USR-ul.


Comfort food la SuperCopou

Recunosc că n-aș da Copoul pe niciun alt cartier. Dar, locuind în zona blocurilor rusești de mai jos de Negruzzi, de cele mai multe ori când ies să mănânc în oraș, o iau la vale, nu la deal.

În ciuda vadului și a animației de pe străzi, în Copou nu-s prea multe locuri unde să mănânci bine, la modul hai-să-mergem-și-mâine bine.

Poate tocmai de aia, când am aflat că Muse GastroBar și-a deschis bucătăria, am fost curios să văd ce și cum.

La o masă retrasă de la subsol, l-am găsit pe Alex Flutur, proprietarul Muse și totodată omul din spatele cofetăriei La Folie din Palas Mall.

Gurmand și meticulos de fel, Alex e genul de cârciumar căruia îi place să regleze cele mai mici detalii, de la extracția cafelei până la tipul de ras-el-hanout folosit la hummus.

Conceptul pe care a construit meniul de la Muse este cel de comfort food, adică felurile alea de mâncare care se simt ca o îmbrățișare din copilărie, vorba Cristinei Mazilu.

Lansat de o săptămână, meniul este încă experimental, cu preparate puține, dar rafinate, un fel de best of al bucătăriilor mediteraneene, completat de o selecție de vinuri pe măsură.

Eu, unul, am fost încântat de rața crocantă cu piure de cartofi cu trufe și de legendarul cheesecake cu ciocolată și rodii, împrumutat de la La Folie.

La interior, spațiul este generos, pe două niveluri, iar designul este contemporan-industrial, cu mese din lemn, cărămidă aparentă și lumini calde.

Deși are în spate peste 10 ani de experiență în industria ospitalității, Alex mi-a spus că simte presiunea investiției de peste 200.000 de euro în Muse.

Într-o perioadă în care numărul clienților s-a înjumătățit de la o lună la alta, e tentant să te adaptezi cererii, să livrezi mult și ieftin.

Muse e un pariu în direcția cealaltă, în care oferta, simplă și delicioasă, își va găsi în timp oamenii care s-o aprecieze.

Ce să comanzi: creveți în sos de unt ușor picant și pâine prăjită cu pesto de busuioc

Prețuri: 25-35 lei antreurile, 35-40 felurile principale, 15-20 lei vinul la pahar

Locație: Complex SuperCopou, intrarea principală de pe bd. Carol I


Ce facem în weekend

🎨 Artă contemporană | Muzeul de Artă de la Palatul Culturii găzduiește, în perioada 9 noiembrie – 5 decembrie, expoziţia „Retrospektiv”, semnată de artistul Maurice Novac. Expoziția este deschisă de marți până duminică, între orele 10.00 - 17.00.

🍤🍹Food & Cocktail Pairing | 5 preparate și 5 cocktailuri care arată și se potrivesc mai mult decât armonios, servite de Zori Restaurant în colaborare cu bartenderii Oddity. Costul experienței este 300 de lei.

🎸 Early birds | Începând de astăzi se pun în vânzare biletele pentru concertul special pe care Sting îl va susține la Cluj, la Sala Polivalentă BT Arena, pe 15 martie 2022.


De citit la alții

Trei lecturi urbane care mi-au plăcut în ultima săptămână:


Instagramul săptămânii

A post shared by Marius Andrei (@iasinframes)

Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.


Cam atât pentru săptămâna asta. Nu avem o promoție de Black Friday, însă avem nevoie de susținerea ta pentru ca newsletter-ul Iașul nostru să devină sustenabil financiar.

Fiecare donație ne ajută să spunem poveștile oamenilor care fac Iașul mai bun, precum comunitatea Codrii Iașilor sau bucătarul Bogdan Zamfir.

Dacă vrei să sprijini jurnalismul local independent, un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.