Muzica bună vine la Iași
Peste 60 de artiști din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13-19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival
Bună dimineața!
Astăzi trecem în revistă concertele și expozițiile care ajung la Iași zilele astea, dar și câteva dintre cele mai bune meniuri de Ziua Îndrăgostiților. 😋
⛅ Vremea de aproape-primăvară continuă, cu maxime de peste 10 grade în unele zile și fără precipitații în săptămâna care vine.
Știri locale pe scurt
Filiala municipală Iaşi a PSD are un nou lider, după ce conducerea organizaţiei a fost dizolvată, din cauza rezultatelor slabe la ultimele alegeri.
Preşedinte interimar este Bogdan Balanişcu, secretar de stat în Ministerul Mediului. Acesta îl înlocuieşte la şefia organizaţiei pe deputatul Marius Ostaficiuc.
între timp, la USR Iași
SNAFUcontinuă războiul intern
Prima parcare Park&Ride va fi în zona CUG. Încă de acum peste 7 ani specialiștii recomandau Primăriei parcări Park&Ride la intrările în Iași pentru a reduce fluxul de mașini. În tot acest timp nu s-a întâmplat nimic, ba chiar primarul suspendat Mihai Chirica declara acum 2-3 ani că ele nu sunt necesare. Acum, pare că Primăria și-a schimbat strategia.
Comisiile de specialitate de la nivelul Consiliului Local au aprobat un amendament la bugetul local prin care sunt alocate 150.000 lei în vederea realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru parcarea P&R din zona CUG.
Cătălin Urtoi a fost numit consilier personal al ministrului Transporturilor. Militant activ de mai bine de cinci ani în favoarea Autostrăzii Unirii, Urtoi a condus, alături de Ionel Apostol, Asociaţia Împreună pentru A8, reuşind să organizeze marşuri în coloane de autovehicule și întâlniri la Bucureşti cu șefii CNAIR.
Ieşeanul a mai fost consilier al ministrului Transporturilor în prima jumătate a anului 2020. A renunţat la această calitate după ce şi-a înfiinţat un partid - Împreună pentru Moldova -, cu care a mers în alegerile locale din 2020.
Iașul va găzdui în premieră un turneu din seria WTA 125k, în perioada 1-7 august. Directorul turneului va fi Daniel Dobre, fostul antrenor al Simonei Halep și antrenorul nejucător al echipei de Billie Jean King Cup a României.
Turneul WTA 125k se alătură, la Iași, competiției de nivel Challenger din circuitul masculin, care deja are ceva vechime: Concord Iași Open își va desfășura anul acesta a treia ediție. Competiția masculină are loc între 11-17 iulie și îl va avea pe Andrei Pavel ca director de turneu.
De citit
1️⃣ Povestea Podului de Piatră, martor al istoriei Iașului - Iași.Travel
2️⃣ De ce Iașul nu este (încă) o destinație de călătorie? - Sorina Dănăilă
3️⃣ Un interviu cu arhitectul ieşean Tiberiu Teodor-Stanciu, cel care a creat noua hartă turistică a Iașului - RFI România
4️⃣ Mașina ta omoară orașul. O conversație cu cu designerul urban Mikael Colville-Andersen despre cum poate fi Bucureștiul de sub roțile a milioane de mașini pentru a-l reda oamenilor - Scena9
5️⃣ O zi de iarnă printre oamenii străzii. O noapte, pe teren, alături de asistenții sociali care se ocupă, în stradă și în spitale, de persoanele fără adăpost - Recorder
6️⃣ Cum putem reuni România dezbinată. Lipsa de perspectivă, lipsa de valori comune, lipsa de empatie, lipsa încrederii – iată cele patru cauze fundamentale ale furiei care bântuie prin România. - PressOne
Salvează-ți aerul!
Agent Green a lansat un apel pentru sprijinul demersurilor necesare pentru a opri tăierile din pădurea Bârnova:
Viteza tăierilor din Codrii Iașilor este foarte, foarte alertă. Acestea sunt noi imagini realizate în doar ultimele câteva zile.
Plâmânii orașului dispar și lasă locul unor deschideri care nu vor mai produce nici oxigen, nu vor mai reține nici apa, nu vor mai atenua schimbările climatice și nu vor mai fi un loc de recreere.
Abia am strâns 1500 de lei pentru a ține piept în instanțe cu Romsilva și Ministerul Mediului. Dar avem nevoie de cel puțin 10 ori pe atât să continuăm procesele curente și să le începem pe cele noi necesare pentru a suspenda tăierile în curs. Salvează-ți aerul!
Evenimentele culturale ale săptămânii
Classix Festival
Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13-19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival.
8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.
Această ediție a festivalului propune descoperirea frumuseții într-o formă feminină – mistică, plină de putere, precum și urmărirea instinctului primar ce poartă spre abandonul temporar al melodiei, îmbrățișând puterea ritmului.
Iată programul complet al festivalului și pagina de unde puteți cumpăra bilete la spectacolele care nu sunt deja sold out.
„Școala de la Cluj” vine la Iași
ArtEast Gallery vă invită vineri, 11 februarie, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției Scene de vânătoare, semnată de artista clujeană Ioana Olăhuț și curatoriată de Lucian Dan Teodorovici.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11 februarie – 6 martie 2022 la sediul ArtEast Gallery din Strada Păcurari, nr. 108, Iași.
Ioana Olăhuț este una dintre cele mai importante artiste contemporane, implicată activ în fenomenul artistic național și internațional pe care-l cunoaștem sub numele de „Școala de la Cluj”.
Ce mai ascultăm în weekend
🤘 Concert Bucovina - trupa de folk metal revine pe scena din Underground Pub, sâmbătă 12 februarie de la ora 20:00. Un bilet costă de 75 de lei.
🎸 Concert Wanted - Pe scena Arcu House of Beer vine o trupă locală, cunoscută în mediul muzical din Iasi pentru cover-urile unor piese din repertoriul Guns’n’roses, Queen, Police, Van Halen, Stevie Wonder, Sting, Jimi Hendrix, Michael Jackson, Bryan Adams si multe altele. Duminică de la 19:00, prețul unui bilet este 30 de lei.
Unde ieșim de Ziua Îndrăgostiților
Dacă plănuiți o masă romantică luni seară, iată 7 dintre cele mai tentante meniuri din oraș:
Trufanda - colțunași cu prosecco, piept de curcan sau pulpă de rață cu legume coapte, Petit Gateau cu jeleu de căpșuni - 150 de lei - 13 și 14 februarie, după ora 16:00
ZORI Restaurant - meniul de degustare al lunii februarie include telemea în kataif, supă de ceapă cu pere caramelizate, pate de crab, vrăbioară de vită cu scoici Saint-Jacques, mousse de ciocolată neagră. 160 de lei, cu wine pairing opțional 80 de lei
Trai Restaurant - salată cu fructe de mare sau carpaccio de vită, file de calcan cu risotto al limone sau piept de rață cu piure de cartof cu șofran, mousse de ciocolată cu caramel și dulceață de fructul pasiunii. Fiecare fel este însoțit de un pahar de vin/cocktail - 240 de lei
Casa Lupu - ton tataki, mușchi de vită sau steak de struț cu piure de țelină, dor blue la desert - 215 lei
Cheffa - amuse-bouche, file mignon în crustă de piper sau file de dorada în viță, millefeuille cu spumă de mascarpone, bezea și gem de căpșuni făcut în casa. Fiecare fel este însoțit de un vin Cotnari - 130 de lei
Soft & Grace - dacă n-aveți chef de ieșit în oraș, Soft & Grace pregătește 4 kituri pentru 2 persoane, care trebuie doar încălzite. Carpaccio de sfeclă, tentacule de caracatiță, piept de rață sous-vide, pavlova în formă de inimoară. Comenzile se pot face până pe 13 februarie, iar livrarea se face pe 14.
Jassyro - dacă sunteți prinși pe 14, dar vreți ceva bun în weekend, Jassyro a pus la cale două seri de boîte chaude, brânză încălzită la cuptor, cu pâine crocantă, charcutterie și un vin bun - 100 de lei, 11 și 12 februarie, de la 18:30
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
Încă ceva
Weekendul trecut am dat o fugă cu prietena mea în zona Brașovului, pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o drumeție până la vârful Ciucaș. N-am ajuns chiar până sus, pentru că deja se pornise viscolul, dar ne-am potolit cheful de munte cu două documentare grozave: 14 Vârfuri și Meru, ambele pe Netflix.
P.S. Dacă aveți drum spre Brașov, faceți un mic ocol la Sf. Gheorghe pentru Szikra, unul din cele mai faine restaurante din România.
„Autoarea” este Mădălina Sánta, o femeie de 30 de ani care și-a început cariera în publicitate, iar apoi a pivotat către gastronomie, studiind arta culinară la Institut Bocuse din Lyon. Întoarsă în țară, a deschis Szikra, un restaurant care îmbină tehnici de bucătărie moleculară cu noua bucătărie românească.
Cu minunata cofetărie din Onești - Arhitectura Gustului - nu vă mai bat la cap, căci sper că e deja o oprire obligatorie în drumul către munte. 😃
Dar ca să rămânem în zonă, vă recomand un newsletter despre Sibiu și împrejurimi, pe care l-am descoperit prin excelentul newsletter bi-săptămânal semnat de jurnalistul Victor Kapra.
Over and out! Dacă v-ați luat bilet la Creativ înainte de cafea, ne vedem duminică!
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local, mai optimist și mai curat.
Dacă genul ăsta de jurnalism îți este folositor, ne-ar ajuta enorm dacă ai da mai departe acest newsletter către prietenii care l-ar aprecia.
Iașul nostru are aproape 1.200 de abonați și peste 60 de susținători, însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare, pentru ca newsletter-ul să devină sustenabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.