Noua Bucătărie Românească ajunge în Iași
Trai Restaurant, un spațiu elegant care servește preparate românești reinterpretate, se deschide astăzi pe strada Gavriil Musicescu
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului despre oamenii care fac Iașul un oraș mai bun. ☀
Fără să fi plănuit, săptămâna asta vorbim despre o nouă generație de bucătari, care se străduie să ridice standardele gastronomice din Iași.
După ce zilele trecute v-am povestit despre Trufanda, proiectul culinar al lui Bogdan Zamfir, astăzi avem un preview de la cel mai nou restaurant al Iașului - TRAI. 👇
⛅ Vremea rămâne semi-însorită în weekend, iar săptămâna viitoare se anunță nopți ceva mai călduroase.
Știri locale pe scurt
Primăria a cheltuit în acest an doar 20% dintre banii estimaţi pentru investiţii și a absorbit 19% din fondurile europene estimate. Ca de obicei, fondurile pentru funcţionarea instituţiei au fost cheltuite în cea mai mare parte.
Una dintre scuzele Primăriei este că bugetul local a fost aprobat târziu în acest an (12 mai), pe fondul unei crize politice.
Banda unică pentru transportul public a fost prelungită până în capăt CUG, iar, în prezent, tramvaiele și autobuzele circulă pe traseul Podu Roș – capăt CUG pe calea de rulare delimitată de carosabil prin popici.
Cătălin Hopulele: Întrebat de reporteri legat de banda unică din oraș, o mizerie de execuție + concept din partea Primăriei, dar asta e altă discuție, primarul Mihai Chirica a răspuns - „și [n.m. oamenii] când au cumpărat mașină nu au văzut dacă au spațiu fizic să parcheze?”
Asta după ce a decis de pe o lună pe alta să interzică parcarea pe prima bandă a unuia dintre cele mai mari bulevarde din Iași, unde erau zilnic circa 1.000 de mașini, fără a construi o singură parcare nouă în cei 3-4 kilometri „decongestionați”.
Lanțul Kaufland a început procedurile pentru autorizarea proiectului de construire a celui de-al treilea centru logistic din țară, cel de la Miroslava, de unde vor fi alimentate toate magazinele Kaufland din zona de est a țării.
Centrul regional va fi amenajat pe un teren de 40 de hectare, din care 70% construcții, 15% parcări și carosabil, 15% spații verzi. Înălțimea maximă a unei hale este de 45 metri – similară cu cea a unui bloc de locuințe cu 14 etaje.
Blue Air a anunțat trei noi zboruri sezoniere spre insulele grecești Mykonos, Zakynthos și Heraklion. Acestea vor fi operate începând cu luna iunie 2022 și vor avea câte două frecvențe pe săptămână.
Din luna martie, odată cu redeschiderea bazei permanente Blue Air la Iași, vor deveni operabile noi curse regulate spre capitala Cataloniei, Barcelona, cu două frecvențe săptămânale.
Noua Bucătărie Românească vine la Iași
Trai Restaurant, un spațiu elegant care servește preparate românești reinterpretate, se deschide astăzi pe strada Gavriil Musicescu, mai sus de CUIB, mai jos de Coriolan.
Omul în jurul căruia a fost construit acest proiect este chef Cătălin Amarandei, pe care s-ar putea să-l știi din finala concursului Chefi la Cuțite.
După câțiva ani în care a lucrat în restaurante de elită din Anglia și Irlanda, iar apoi ca bucătar privat pentru o familie din Saint-Tropez, Cătălin s-a întors acasă pentru a pune în practică principiile învățate acolo: atenția obsesivă la detalii, meniul sezonal și folosirea ingredientelor locale.
„Știi cum e: când vii după mult timp petrecut la un anumit standard în afară, vrei să aduci lucrul ăsta și acasă.
În străinătate, restaurantele având clienți în continuu, automat și furnizorii se adaptează nevoilor lor, și în felul ăsta se creează un cerc.”
El recunoaște însă că acest cerc virtuos abia se formează în Moldova, unde încă nu toți producătorii lucrează cu factură sau își permit să respecte cu strictețe normele privind transportul frigorific.
„În măsura posibilităților, vreau să mă bazez pe producători locali. În România avem acces la anumite chestii, dar nu avem constanță.
Mi s-au promis unele lucruri și acum mă trezesc că omul îmi spune: Vino și ia-ți rața vie, ți-o faci tu!”
Aseară am avut șansa să particip la o degustare și am fost încântat de creativitatea și finețea preparatelor din meniul de toamnă-iarnă, un sentiment de împlinire culinară pe care în Iași l-am mai avut doar la Zori. 😋
Las mai jos câteva poze, cu precizarea că porțiile au fost ceva mai mici decât cele din meniu, deci nu vă temeți că va fi nevoie să mergeți la Mac ca să vă săturați. 😃
Ce trebuie să știi
Locație: Clădirea care găzduiește restaurantul este una de patrimoniu, fiind zidită de familia Negruzzi pe la 1840, pentru ca apoi să devină sediu al Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică.
Ce să comanzi: trai obergine (un starter cu salată de vinete afumate și brânză de capră), trai gras (mușchi de vită în sos de foie gras).
Prețuri: Meniul va fi disponibil online începând de luni. Ca să vă faceți o idee, un antreu costă în medie 35-45 de lei, o supă 20-25 de lei, iar un fel principal 50-65 de lei.
Ce facem în weekend
🎞 Proiecție de gală a filmului Scara | Filmul este inspirat din povestea de viață a actorului Dragoș Pâslaru, un actor cunoscut al anilor ‘80, care a fost bătut până la comă la Mineriadă, iar apoi a decis să se călugărească. Vineri de la ora 19:00, la Cinema Ateneu.
🎭 Trei piese triste | Un spectacol regizat de Radu Afrim pe baza a trei piese ale belgianului Maurice Maeterlink, laureat cu Nobel în 1911, care au în centru tema morții. Vineri de la 19:00 la Sala Teatru la Cub.
🌺 Expoziția „Flori de toamnă” 2021 începe sâmbătă la Grădina Botanică din Iași. Vor fi prezentate colecţii de crizanteme, varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum şi eşantioane de fructe şi seminţe, care aparţin unor specii de plante indigene și exotice cultivate în Grădina Botanică.
De abonat
Oferta de newslettere românești pe Substack este mai bogată cu două titluri noi, desprinse din Concentrat, newsletter-ul zilnic publicat de DoR.
Anca Iosif a lansat Re:mediu, un newsletter bi-lunar dedicat legăturilor dintre natură și natura umană.
Nicoleta Rădăcină se va ocupa de Work in progress, un newsletter lunar despre cum muncim azi, după un an și jumătate de pandemie care ne-a zguduit prioritățile, și cum am putea s-o facem mai sustenabil și mai cu sens.
Încă ceva
Șeful meu de la PressOne, Adrian Mihălțianu, care e unul dintre cei mai apreciați autori SF în limba română, a fost la Iași cu ocazia FILIT.
Entuziasmul lui m-a făcut să mă întreb dacă noi, localnicii, suntem nerecunoscători sau dacă centrul orașului ia ochii turiștilor care nu apucă să vadă kitch-ul și traficul din cartierele periferice. 🤔
La o săptămână după ce am dat drumul la abonamentele plătite, avem deja 14 donatori recurenți, cărora le suntem super-recunoscători. 🙏
Pentru a putea continua să facem jurnalism de calitate în Iași, avem nevoie ca mai mulți cititori să ne sprijine financiar.
Dacă vrei să citești mai multe povești despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași, dă-ne o mână de ajutor.