

Discover more from Iașul nostru
Podul-galerie de artă urbană
Parcul „Octav Băncilă” va găzdui pentru prima dată un eveniment cultural: festivalul Bridge Delivery
Bună dimineața, Iași!
Ioan Stoleru aici. Următoarele două săptămâni o să vă țin eu de urât, poate mă știți din textele pe care le-am mai scris în trecut aici sau prin alte părți sau după pozele de pe munți și memele din social media.
☀️ După un weekend tomnatic, revin temperaturile de vară.
Știri locale pe scurt
Încep lucrările la terminalul de pasageri T4 al Aeroportului Iași. Termenul lucrării este sfârșitul anului viitor, însă firma care conduce asocierea câștigătoare a contractului spune că acesta poate fi afectat de aprovizionarea cu materiale de construcție.
Încă o încercare de revitalizare a Pieței Halei Centrale. Dacă singura ofertă depusă va fi desemnată câștigătoare, piața va deveni, conform Primăriei, „un pol de atracție și un nucleu de promovare a produselor agroindustriale din zona Moldovei”.
La începutul lunii octombrie Primăria va anunța și rezultatul în cazul concursului pentru esplanada din fața Palatului Culturii.
Destination Iași a publicat draft-ul strategiei de brand a orașului și invită ieșenii și organizațiile să contribuie cu feedback și sugestii la adresa welcome@destinationiasi.ro până pe 18 octombrie.
forma actuală a strategiei a fost elaborată în colaborare cu reprezentanți ai comunității creative din oraș și luând în considerare feedback-ul primit de la ieșeni în ultimele luni.
Comunitatea creativă din oraș a lansat Orașul Creatorilor, platformă unde cei interesați pot descoperi și intra în contact cu creatori din cele 12 sectoare ale industriilor creative din Iași.
Orașul Creatorilor promovează oamenii care creează produse și servicii în economia creativă locală.
platforma a fost creată în colaborare cu Destination Iași și Namogo.
Street Delivery devine anul acesta Bridge Delivery
Festivalul în cadrul căruia o stradă a orașului era închisă pentru mașini și redată cetățenilor se desfășoară acum ca ediție experiment într-un loc nou: Parcul „Octav Băncilă”, unde vor avea loc de vineri până duminică aproximativ 20 de evenimente pe zi: ateliere de creație, dans, pictură, experimente chimice, concerte, performance-uri, artă contemporană participativă etc.
Bridge Delivery Iași este organizat de Asociația Artipic în parteneriat cu Fundația Cărturești.
Atracția centrală a festivalului va fi Pasarela „Pictor Octav Băncilă”, care a fost transformată zilele astea de zeci de artiști din Iași și din țară într-o galerie de artă urbană - peste 500 de metri pătrați, cea mai mare suprafață pictată din Iași, dedicați operei și valorilor artistului Octav Băncilă.
Harcea Pacea, artist coordonator RegenerARTE:
Sunt implicați artiști consacrați din Iași și din alte orașe, București sau Piatra Neamț, și 15 elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”.
Ca tematică le-am cerut să facă ceva inspirat din viața și activitatea lui Octav Băncilă, pictorul al cărui nume îl poartă podul, sau să abordeze una dintre temele sale recurente, cum e pacifismul, feminismul, diversitate culturală, socială și etnică.
Avem nevoie de revitalizare urbană, deoarece, fie că vrem sau nu sau că suntem conștienți sau nu, mediul în care trăim sau ne desfășurăm activitatea, orașul, lasă o amprentă asupra psihicului nostru. Dacă ești înconjurat de un peisaj dezolant, acesta îți va marca, chiar fără să fii conștient, dispoziția și modul în care te raportezi la ce e în jur.
Cu ajutorul revitalizării urbane prin artă, spații aparent neglijate sau degradate devin repere ale locului sau puncte de atracție. Ceva urât se transformă în ceva frumos și e o chestie care se face cumva accesibil și ieftin comparativ cu alte mijloace, cum ar fi anveloparea clădirilor în finisaje mai moderne, amenajări sau lucrări de construcții.
Vrem să promovăm acest tip de artă, să fie cât mai mult public expus la ea, să-i cunoască beneficiile și pe viitor poate chiar să susțină astfel de inițiative.
Cum pot ieșenii să susțină arta urbană?
Cineva care stă la un bloc care are un perete ofertant și vizibil, care momentan nu oferă nimic, ar putea de exemplu să discute la asociația de proprietari despre posibilitatea pictării peretelui respectiv și să strângă semnături de la colocatarii blocului. Noi suntem în continuă căutare de pereți și de suporturi pentru arta noastră.
Cu sprijin logistic poate. De exemplu, acum, administratora de la blocul din vecinătatea pasajului a fost foarte drăguță și ne-a pus la dispoziție un spațiu în care noi să ne putem depozita pe parcursul nopții materiale, scări, vopseluri și ce mai folosim, să nu facem naveta cu ele acasă și înapoi.
Pot fi și chestii mărunte, să aducă o cafea unui artist.
Amelia Gheorghiță, PR Bridge Delivery:
Una dintre direcțiile pe care merge Street Delivery la nivel național în acest an este de shared spaces, spații comune, cum le folosim, cum le întrebuințăm astfel încât să creăm trasee culturale. Așa că anul acesta ne-am alipit celor de la Artipic, pentru că ei aveau în plan această mișcare mare de artă urbană, RegenerARTE, iar arta urbană este una dintre direcțiile pe care le dezvoltă Street Delivery încă de la început.
Noi am venit cu resurse pentru a completa proiectul lor și în același timp am dezvoltat mai multe activități în stilul Street Delivery, în jurul artei performative, concerte, artă contemporană, ateliere de creație, dans, pictură și așa mai departe.
Parcul „Octav Băncilă” nu a mai fost utilizat niciodată în scop cultural și nu a adunat oameni în jurul unui eveniment, iar pajasul va fi integrat într-un traseu de artă urbană. Zona va fi animată și sperăm noi că va atrage mai mulți turiști și locuitori ai orașului, ea având și foarte mult potențial artistic, de altfel aici se află foarte multe ateliere ale artiștilor din Uniunea Artiștilor Plastici.
Festivalul va include și un traseu de artă urbană, unde o să fie explorate zone mai puțin cunoscute din Iași și picturile murale de mari dimensiuni din cartierele Alexandru cel Bun, Dalas și Păcurari vor fi prezentate împreună cu alte puncte turistice, istorice etc.
Ce facem în weekend
🎨 Bridge Delivery | Pasajul „Octav Băncilă” se transformă în galerie de artă urbană și în parcul de lângă vor fi ateliere de creație, dans, concerte și alte evenimente de vineri până duminică.
🍲 Târgul „Iașul în bucate tradiționale” | Producători din Moldova vin cu bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale în Parcul Expoziției sâmbătă și duminică.
🤝 Bazar Solidar | Textile recuperate și recondiționate au șansa la o viață nouă la bazarul organizat sâmbătă de Asociația Mai Bine.
🚋 La plimbare cu tramvaiele istorice | Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Mașini, ieșenii pot circula cu vagoanele Muzeului Transportului Public Iași pe traseul Târgu-Cucu – Copou, duminică, între orele 11 - 18.
Coming soon
Hai cu pluta | Ce poți face cu 50 de lei într-o zi? De exemplu ai putea degusta peste 100 de vinuri! Unde? Când? Cum?
Hai cu pluta la Trai Restaurant pe 1 și 2 octombrie, festivalul de vin la care vei întâlni peste 20 de producători din toată țara dar și din Republica Moldova și Italia. Biletele se găsesc aici. (P)
#decitit
O analiză a diferențelor dintre cei mai bogați și cei mai săraci membri ai diferitelor societăți occidentale: Britain and the US are poor societies with some very rich people - Financial Times
Noii nomazi digitali ai pandemiei. Poveștile oamenilor care s-au mutat în alte țări fără ca angajatorii lor să știe: Some WFH Employees Have a Secret: They Now Live in Another Country - VICE
Demontarea narațiunilor unui influencer negaționist în ce privește schimbările climatice: Minciunile unei veri fierbinți. Harta viralelor care au promovat negaționismul climatic în România (I) - Scena9
#devăzut
The Making of Moden Ukraine. Cursurile despre Ucraina ținute de Timothy Snyder la Yale University luna asta:
Fotografia săptămânii
Încă ceva
❄️ Deși e toamnă și o să avem temperaturi de peste 20 de grade în oraș săptămâna viitoare, în mai multe masive muntoase din țară deja ninge.
Dacă ai planificate ieșiri în natură în viitorul apropiat, informează-te în prealabil de condițiile meteo din zonă și starea traseelor.
Dacă vrei, lasă și un comentariu cu drumeția pe care ai făcut-o sau vrei s-o faci, că mai mereu caut inspirație pentru noi ieșiri.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-ne un reply la acest email. 🤝
Weekend fain,
Ioan
Podul-galerie de artă urbană
De adăugat că pentru construcția pasajului, in 1986 a fost demolată casa din Păcurari unde a locuit pictorul Octav Băncilă. Pasajul inaugurat in 2015 a fost redus în lățime și nu ar fi fost incomodat de casa pictorului, deci a fost demolată degeaba.