Realitatea virtuală în școlile de la sat
PLUS: Iașul nostru are două nominalizări la ediția din acest an a premiilor Superscrieri
Începem ediția de săptămâna asta cu o corespondență de la Ionuț Teoderașcu, despre un proiect care aduce muzeele mai aproape de elevii de la sat.
Cu portbagajul plin cu ochelari de realitate virtuală (VR), mergem de ceva timp la școlile de la sat și le arătăm copiilor muzee pline cu animale sau cu „obiecte vechi”.
Înainte de a începe acest proiect, când i-am întrebat pe profesori dacă elevii au nevoie de o vizită, chiar și virtuală, la muzeu, mi-au spus că mulți dintre copii n-au ieșit deloc din sat și că n-au văzut niciodată cum arată un muzeu.
„O pereche de ochelari VR și un calculator pot adăuga un număr considerabil de km la visurile unor copii care au acces limitat la cultură”, mi-a scris o învățătoare de la Galați, care face parte din Teach for Romania, partener în acest proiect.
Primele două vizite le-am făcut la două școli din satele ieșene Țibănești și Mironeasa, unde am înțeles ce a vrut să spună doamna învățătoare. Elevii sunt cu adevărat entuziasmați când descoperă camerele unui muzeu prin pași virtuali.
Au „trecut” pe lângă animalele împăiate de la Muzeul Zoologic „Constantin Romanescu” din sat Dreptu, județul Neamț, și au văzut o sală de clasă cum era pe vremuri, când erau părinții sau chiar bunicii lor la școală. Vor să afle cât mai mult și, poate cel mai important, spun că și-ar dori să meargă și fizic în muzeul pe care l-au văzut virtual.
Am mai descoperit și alte muzee de la platforma muzeedelasat.ro, un proiect la care lucrăm din 2021 și unde sunt disponibile, astăzi, 53 de muzee de la sat scanate și documentate de noi.
Spre exemplu, aici poți explora și tu Muzeul Zoologic „Constantin Romanescu” sau cele două muzee rurale din județul Iași: Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul sitului arheologic Cucuteni.
La școli am vorbit despre cultură și i-am întrebat pe elevi la ce muzeu au fost ultima dată și dacă le-a plăcut. „Nu-mi amintesc... nu am fost”, au răspuns unii dintre ei. Alții au spus că au mers la „Amintiri din copilărie”, dar n-au știut să-mi spună dacă este vorba despre Bojdeuca lui Ion Creangă de la Iași sau despre Casa Memorială din Humulești.
Marian ne-a povestit că a mers în Spania. „Cum în Spania?”, am răspuns. Mi-a zis că acolo s-a născut, că vorbește spaniolă și că, deși acum locuiește doar cu bunica, înainte învăța la o școală din Spania. În prezent, părinții lui și cele două surori sunt tot acolo, doar el a rămas în România.
Gioni mi-a spus că a mai fost la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, dar că nu prea i-a plăcut pentru că nu era cu animale, ca aici. Și-ar dori să viziteze o expoziție cu animale preistorice și mi-a promis că data viitoare când o să meargă la unchiul lui de la Neamț, o să-l roage să-l ducă la muzeul de la Dreptu (pe care l-a văzut virtual).
Profit de toate aceste vizite și îi întreb pe copii ce planuri au, ce le place sau nu la școală și dacă este loc de mai bine. Mulți îmi spun că au nevoie de o atmosferă mai puțin tensionată la ore, că vor ca toți profesorii să fie ca doamna (sau domnul) cutare, care o interesează cum se simt, le ascultă gândurile și emoțiile înainte de a-i întreba ce au învățat.
După cele două vizite din școlile de la Iași, o să mergem la alte opt școli din zone rurale ale regiunii Moldova. Ne puteți urmări traseul pe De la sat.
Știri locale pe scurt
Lucrările la prima autostradă din județul Iași vor demara la începutul lunii mai, după ce ieri a fost emisă autorizația de construire.
sectorul Mircești – Pașcani are o lungime totală de aproape 29 km și tranzitează comunele Mircești, Hălăucești, Mogosești-Siret, Stolniceni-Prăjescu și Pașcani
constructorul român UMB are la dispoziție 30 de luni și 1,76 miliarde de lei (fără TVA) pentru execuția lucrărilor
A început amenajarea benzii unice pe Nicolae Iorga, din Podul de Piatră și până în Țesătura. Banda unică ar urma să fie dată în folosință după Paște.
toate stațiile CTP de pe banda de la trotuare vor fi desființate, iar autobuzele vor circula pe calea de rulare a tramvaielor
Se lucrează la noua stradă între zona Sf. Andrei și str. Palat, care va fi construită în lateralul Școlii „Gh. Asachi”.
au fost executate deja lucrări de stabilizare a versantului și, de scurt timp, a început turnarea fundației viitoarei străzi
Începe programul „Rabla local”. Plenul Consiliului Local a aprobat participarea municipiului Iași în cadrul programului „Rabla local”.
vor putea fi casate 2.000 de mașini uzate cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară
fiecare proprietar de mașină uzată care vrea să-și caseze mașina va încasa 3.000 lei, fără obligația de a cumpăra alt autovehicul
Vremea la Iași
Astăzi avem o zi însorită, urmată de o perioadă mai lungă de averse și ploi ușoare.
Vineri 🌤 20 🌡 8
Sâmbătă 🌧 17 🌡 7
Duminică 🌧 14 🌡 9
Luni 🌧 13 🌡 8
Marți 🌧 14 🌡 8
Miercuri 🌧 14 🌡 7
Joi 🌧 14 🌡 7
#decitit
Revolta unui moldovean față de „bogații privilegiați” din București și Ardeal care au luat partea leului din PNRR - Republica
Mihai Bulai: „Iaşi este singurul oraş mare din România care a depăşit pandemia“ - Ziarul Financiar
Un circuit turistic inedit de sute de metri prin „pântecele” Iaşului se deschide luna viitoare. Reportaj inedit din hrubele Copoului - Ziarul de Iași
Iașul este pe locul 88 într-un clasament al celor mai sigure orașe din lume, după Cluj, Timișoara, Brașov și București
Radu Cucuteanu: „Cred că ieșenii au ceva anume al lor, dar nu știu ce, e o atmosferă care nu-ți permite să pui degetul pe ceva anume.” - Ieșenii.ro
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Suntem onorați și bucuroși că Iașul nostru are două nominalizări la ediția din acest an a premiilor Superscrieri, care premiază materiale publicate în 2022:
reportajul lui Ioan Stoleru despre bicicletele care străbat Europa să-și trăiască a doua viață în Moldova
mărturia unui refugiat ucrainean în Iași, un interviu luat în a doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina
Poți citi toate nominalizările și vota materialul preferat aici.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 💌
Paști fericit și luminat celor care sărbătoresc în zilele care vin!
Pe curând,
Alex Enășescu