Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
un laureat al Premiului Nobel pentru Literatură vine la FILIT
soluții pentru sistemul centralizat de încălzire
Festivalul Străzii Lăpușneanu și muzica anilor 80-90 în weekend la Palas
Știri locale pe scurt
Primăria Iași a estimat costurile aferente contractării noului credit pentru sistemul de termoficare la 37 milioane lei. Municipalitatea a lansat rapid procedura de identificarea a unei bănci, la câteva zile după ce PNL a beneficiat de suportul PSD în Consiliul Local (CL) pentru inițierea demersului de a împrumuta 145 milioane lei.
Partidul CURAJ, condus de Cosette Chichirău, va merge la alegerile parlamentare alături de partidul DREPT, fondat de fostul europarlamentar Vlad Gheorghe.
Curat-murdar: Datorită afilierii a zece deputați veniți de la aproape toate partidele parlamentare, DREPT a beneficiat de o portiță legală și s-a putut înregistra ca partid parlamentar, ceea ce îi asigură participarea în secțiile de vot. Ulterior, cinci dintre cei zece deputați care s-au afiliat în urmă cu două săptămâni au fost excluși din partid.
Un laureat al Premiului Nobel pentru Literatură vine la FILIT. Între 23 și 27 octombrie, publicul va avea ocazia să interacționeze cu autori renumiți, reprezentanți de seamă ai literaturii contemporane atât din străinătate, cât și din România.
Pe lista invitaților se află scriitori precum:
Abdulrazak Gurnah - laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021;
Colm Tóibín - romancier, poet, dramaturg, jurnalist și critic literar irlandez, tradus în peste 30 de limbi;
Clara Usón - voce emblematică a literaturii spaniole contemporane, deținătoare a numeroase premii internaționale;
Zeruya Shalev - scriitoare israeliană apreciată la nivel internațional, având cărți traduse în peste 27 de limbi;
Pascal Bruckner - cunoscut romancier, eseist și filosof francez, tradus în peste 30 de limbi.
Florin Lăzărescu, directorul artistic al FILIT: Răsplata cea mai frumoasă e că vedem în FILIT oameni bucuroși. Ăsta cred că cel mai mare câștig. (…) Pentru mine personal, asta cea mai mare bucurie, să văd oameni care se bucură, că nu-i doar un festival în care venim și pe urmă rămân doar gunoaiele, ca după nu știu ce concert și aia a fost. Adică FILIT lasă urme, fiecare observă, asta nu-i o laudă de sine.
Conținut sponsorizat
Soluții pentru sistemul centralizat de încălzire
În ediția trecută am explicat pe scurt povara unui sistem nemodernizat de termoficare pentru bugetul local al Iașului.
Astăzi punem în context problemele sistemului centralizat de termoficare din Iași și soluțiile care funcționează în alte orașe din România și din Europa.
Acest material este realizat în colaborare cu Bankwatch România, o organizație non-guvernamentală pentru protecția mediului, care sprijină tranziția sistemului energetic bazat pe combustibili fosili către unul eficient, axat pe producția din surse regenerabile. (P)
Dacă ai câteva minute, completează un scurt chestionar legat de experiența pe care ai avut-o cu sistemul de termoficare din oraș.
Rezumat pentru cei care sunt pe fugă
În Europa: Principala utilizare a energiei de către gospodăriile din UE în 2022 a fost pentru încălzirea locuințelor - 63,5% din consumul final de energie în sectorul rezidențial.
În țară: România și-a asumat, prin Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice, creșterea ponderii energiei regenerabile în sectorul de încălzire și răcire cu cel puțin 1,1% pe an în perioada 2026-2030.
În Iași: În sistemul de termoficare al Iașului s-au făcut investiții, dar acestea sunt fie insuficiente, fie ineficiente. Însă tranziția și modernizarea sunt posibile și susținute atât la nivel guvernamental, cât și european.
Evoluția generațiilor sistemelor de termoficare se îndreaptă spre soluții inovative și sustenabile, care sunt eficiente, reduc riscurile asupra sănătății comunității și au un impact cât mai redus asupra mediului.
Câți beneficiari mai are sistemul centralizat de termoficare din Iași?
În fiecare an, mii de apartamente din Iași se deconectează de la sistemul centralizat de termoficare.
Dacă acum 10 ani erau racordate peste 45.000 de gospodării, în vara acestui an, la sistemul centralizat de termoficare mai erau racordate mai puțin de 21.000 de locuințe, adică 13.5% din totalul locuințelor din Iași.
La acestea se adaugă 171 agenți economici, 48 instituții publice, 81 unități de învățământ cu 145 clădiri aferente acestora, 10 spitale și 7 universități.
În acest ritm, numărul celor care se vor debranșa de la sistem va crește în fiecare an, pe măsură ce costurile de funcționare a sistemului vor crește și ele. De altfel, un proiect susținut de primarul Iașului, care prevedea dublarea prețului gigacaloriei, a fost respins în două rânduri de consilierii locali în această vară.
De ce sistemul actual nu funcționează?
În primul rând, din cauza lipsei investițiilor în eficientizarea sistemului. Aproximativ 40% din rețea este în continuare deteriorată. Este nerealist ca un serviciu public să funcționeze cu peste 40% pierderi, așa cum se întâmplă cu termoficarea din Iași în ultimii ani.
În contextul în care alte orașe, precum Oradea sau București, fac investiții masive în modernizarea sistemului de termoficare și transport, Iașul pare că nu ține pasul.
An de an, administrația locală îndatorează bugetul local, ori pentru cumpărarea de cărbune din afara Europei (40 de milioane de euro pentru cărbune acum două ierni), ori pentru a subvenționa costurile de funcționare (30 de milioane de euro pentru iarna aceasta).
Totuși, Iașul nu este printre orașele codașe în ce privește numărul de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Asta înseamnă că încă poate evita soarta unui oraș precum Brașovul, unde mai sunt racordate la sistem puțin peste 5.000 de apartamente.
Care este alternativa mai eficientă la sistemul tradițional de încălzire?
În ultimii ani, atât în România, cât și în străinătate, au apărut diferite modele sustenabile care folosesc energie regenerabilă.
În județele din vestul țării energia geotermală a ajuns să devină alternativă economică și prietenoasă cu mediu. Municipiul Beiuș folosește doar energie geotermală pentru încălzirea clădirilor, iar în Oradea aceasta a ajuns să reprezinte 15% din totalul agentului termic.
Montarea pompelor de căldură și a instalațiilor fotovoltaice în cartierele unde există consum ridicat și pierderi. În Sectorul 3 din București există proiecte pilot pentru montarea unor panouri fotovoltaice pentru producerea de electricitate și a pompelor de căldură pentru apă caldă la 50 de blocuri.
Pompe de căldură de mari dimensiuni pentru înlocuirea actualelor CET-uri. Tehnologiile au o eficiență ridicată, dar costul și complexitatea investiției sunt mai mari. Există astfel de proiecte în Finlanda și Danemarca.
Și în România există un studiu realizat pentru municipiul Motru, care demonstrează avantajele unui astfel de sistem bazat pe pompe de căldură, comparativ cu investiția într-o termocentrală pe gaz.
Ce șanse sunt să vedem astfel de soluții în Iași?
Investițiile de mai sus sunt complexe, ele necesită timp și expertiză. Deși provocările sunt considerabile, schimbarea nu este imposibilă.
Să luăm un cartier unde blocurile sunt majoritare, de exemplu Tătărași. Aici, într-un termen relativ scurt, să spunem 4-5 ani, se pot reabilita o serie de blocuri, monta panouri fotovoltaice și integra o serie de pompe de căldură de bloc sau de cvartal care să deservească apartamentele racordate la sistemul centralizat.
Implementarea acestor soluții ar moderniza infrastructura și ar îmbunătăți calitatea vieții, prin reducerea necesității sistemelor de încălzire tradițională.
Ce facem săptămâna asta
🎉 Festivalul Străzii Lăpușneanu | Timp de trei zile, ieșenii vor putea participa la expoziții, concerte, spectacole de stand up și diverse alte activități. Evenimentul reunește artiști precum Andra Botez, Bosquito și Fără Zahăr.
🪩 Diskoteka | La Palas va avea loc, în acest weekend, cel mai mare Festival Retro din Europa, unde sunt invitați artiști ca La Bouche, Tehnotronic ft. Eric Martin, No Mercy, Boney M. XP. Bilete aici.
🎼 Melancholia | Un concert în aer liber cu Răzvan și Andreea Stoica, acompaniați de Kamerata Stradivarius, într-un program ce include Vivaldi, Bach, Mozart, Rahmaninov și Jenkins. Vineri, 20 septembrie, ora 19:00, în Auditorium Grădina Botanică. Ultimele bilete aici.
🎤 TedX Iași | Printre invitații ediției de toamnă, sub tema Navigating through Uncertainty, sunt Dora Morhan, Angela Achiței, Dan Lungu și Bogdan Iliescu. Pe 21 septembrie, ora 10:00, la Aula Magna a Universității. Bilete aici.
🎨 Bridge Delivery | Ne vom bucura împreună de lucrările murale ale artiștilor români și din străinătate, concerte la două scene, spectacole și performances, ateliere și activități interactive și inaugurarea celei mai mari Galerii de Artă Urbană din zona Moldovei. 20-22 septembrie la Pasajul Octav Băncilă.
🎸 Trabanda Live | O trupă formată recent, care interpretează cover-uri autentice și captivante ale celor mai cunoscute piese. Joi, 26 septembrie, de la 19:00 la Foom. Bilete aici.
#decitit
Trei Directoare din Iași sunt finaliste la Gala Directorii Anului 2024 - Ziarul de Iași
Nu suntem bogați, nu avem autostradă, stadion, sală polivalentă, dar avem un primar care nu se laudă că e cinstit - Ziarul de Iași
Școala independentă energetic din Ciugud - Patru Pereți
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Săptămâna asta am sărbătorit doi ani de căsnicie cu o cină la Andalu. Nu apucăm să ieșim în oraș la fel de mult ca înainte de a fi părinți, așa că tindem către „pariuri sigure”, iar la Andalu găsim mereu echilibrul ideal între ospitalitate și mâncare simplă și autentică.
Niște tacos, o cremă catalană, un pahar de sangria cu cava. If this isn’t nice, what is?
Am avut șansa să le trec pragul în primele săptămâni după ce au deschis, când nu multă lume îi descoperise, iar faptul că acum greu găsești o masă liberă fără rezervare, chiar în timpul săptămânii, vorbește de la sine despre ce au construit Ioana și Daniel în ultimii ani. ¡Bien hecho!
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
"Partidul CURAJ, condus de Cosette Chichirău, va merge la alegerile europarlamentare alături de partidul DREPT" aici trebuia scris "alegerile parlamentare" ca alea Euro au trecut :)