Bună dimineața, Iași! ☀️
Începem ediția de azi cu ultimul ghid local dintr-o serie pe care am început-o în februarie. Simona Filip a testat și a documentat unele dintre cele mai bune pizza din oraș. 🍕
Există fel de mâncare mai popular ca pizza sau oameni care nu ar mânca o felie la orice oră din zi și noapte? Acest preparat minunat prin simplitatea lui, care poate fi în același timp și foarte inventiv, e de găsit acum pe toate drumurile (se înmulțesc pizzeriile în sate), însă nu peste tot e „ca în Italia”.
Ducem lipsă de multe în Iași, dar nu de localuri în care poți mânca pizza, de la felurile clasice, la variante mai puțin banale – noi le-am selectat pe cele unde se face pizza cu pasiune și fără compromisuri în privința calității.
Autentica Napoletana
📍 Bd. Tudor Vladimirescu nr. 66, vizavi de Iulius Mall | L – D: 11:30 - 22:30
📞 0799 622 222
New in town, Autentica Napoletana e un pizza truck care s-a pus în mișcare la începutul acestui an, cu Silviu Vasilică la cârmă, un pizzer pe care s-ar putea să-l știi deja.
Silviu se tot specializează în pizza de 18 ani, a învățat ce înseamnă gustul autentic napoletan chiar în Napoli, de la proprietarul uneia dintre cele mai cunoscute pizzerii de acolo și are experiență cu food trucks (poate îți aduci aminte de furgoneta Pizza di Napo din Copou).
După o pauză de vreun an, pizzerul a revenit în forță, în mijlocul agitației din Tudor, unde face pizza de dimineață până seara, mereu cu zâmbetul pe buze.
Pizza e ce trebuie, cu șanse mari la premiul „cea mai bună din Iași”. Blatul subțire, cu margini pufoase are gustul inconfundabil al aluatului dospit îndelung și copt la foc de lemne, sosul de roșii este foarte gustos, toate ingredientele sunt de calitate.
Specialitatea casei e pizza Buffalo cu mozzarella din lapte de bivoliță DOP într-o combinație irezistibilă cu roșii cherry coapte și busuioc proaspăt. Am mai testat și Crudo, cu prosciutto, parmezan și o cremă de oțet balsamic care dă o notă rafinată unui sortiment clasic.
Pizza e gata în 5 minute și, în zilele cu vreme bună, o poți mânca proaspăt scoasă din cuptor pe terasa mică și simpatică pe care au amenajat-o lângă food truck.
Pizza di Napo
📍 Str. Palat nr. 48 | L – D: 11:00 - 23:00
📞 0790 535 570
Tot din categoria pizza autentic napoletană este și cea de la Pizza di Napo, pizzeria cu vedere la Palat, locul potrivit în care să împarți mai multe feluri de pizza cu prietenii – aici găsești peste 30 de sortimente, variante diferite ale celor clasice.
Când au deschis, în 2020, Pizza din Napo a devenit imediat the place to be și i s-a dus rapid vestea că are una dintre cele mai bune pizza din oraș. Gustul napoletan e dat de blatul rumenit în cuptorul cu lemne și produsele proaspete, bine alese. Cei care iubesc carnea au multe opțiuni în meniu, printre care și niște combinații interesante cu cârnați.
La Pizza di Napo eu aleg mereu pizza Pesto, cu pesto verde din abundență și Mortadella pentru că are fistic.
Brics by Beer Zone
📍 Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 15 | L – D: 12:00 - 22:00
📞 0790 654 455
Restaurantul desprins din Beer Zone, cel mai apreciat pub din oraș, nu e specializat în pizza, dar aici găsești pizza care nu dezamăgește niciodată. Brics oferă gusturi din întreaga lume, care se potrivesc cu zecile de tipuri de bere craft din local, iar pizza ocupă un loc important în meniu.
La ei am încercat prima dată pizza cu smochine, chiar la inaugurarea bucătăriei și mi-a rămas în memorie de atunci combinația de vis de ingrediente: mozzarella, gorgonzola, smochine uscate, ceapă caramelizată și un pic de rozmarin pentru un gust desăvârșit.
Pizza Stefy e un răsfăț cu ciuperci chiodini, brie, ricotta și pesto, iar Ventricina cu salam italian picant, cea mai comandată pizza la Brics, e oricând o idee bună.
Când nu ai chef de-o pizza-pizza, încearcă cele trei feluri de foccacia: cu parmezan, cu anșoa și mozzarella sau cu bacon și usturoi.
E unul dintre locurile unde am mereu încredere să comand pizza pentru că știu că va fi gustoasă mâncată caldă, dar și a doua zi, iar asta se datorează blatului, la a cărui rețetă au lucrat destul de mult.
„Nu suntem singurii din oraș care folosim ingrediente de calitate, așa că ne diferențiem prin aluatul mult mai hidratat decât al celorlalți competitori.
Nu punem accent pe volum și ne permitem să lucrăm cu un aluat care e destul de anevoios de manevrat. E lipicios și ai nevoie de mai mult timp să-l modelezi, dar rezultatul e pe măsură, pizza e ușor crispy, dar nu foarte și e delicioasă când e mâncată pe loc, dar și la livrare”, detaliază Iulian Bănilă, co-fondator Brics.
Madre Pizza
📍 Șoseaua Națională nr. 26 | L – D: 10:30 - 21:30
📞 0743 881 804
La Madre Pizza cel mai prețios ingredient este timpul – e nevoie de timp și răbdare ca să pregătești aluat cu maia pentru cea mai sănătoasă pizza din Iași. Rețeta cere între 30 și 47 de ore pentru dospire, maturare la rece și toate celelalte etape ale unui proces elaborat din care rezultă un aluat cu gust aparte, aromă complexă și ușor de digerat.
Anca și Ionuț Stoina, cei care cresc domol mica afacere de familie Madre Pizza, au investit timp și pasiune ca să descopere toate secretele aluatului cu maia, care îi fascinează de aproape zece ani, iar după nenumărate ore de studiu, specializări și multe teste, în primăvara lui 2020 au deschis o pizzerie cu livrare sau ridicare personală.
Nu doar aluatul diferit te atrage la Madre Pizza, ci și multe toppinguri creative, cu ingrediente bune și proaspete, unele îndrăznețe. De exemplu, pizza Melanzane, cu vinete și roșii cherry, are și fulgi de drojdie inactivă, cu gust similar parmezanului și aromă ușoară de nuci, iar pizza Acajou e cu dovlecei, roșii uscate și cremă de caju homemade – două variante vegane care se remarcă față cele din meniul altor pizzerii.
De altfel, cred că Madre are cele mai multe opțiuni pentru vegetarieni sau cei care țin post și nu dintre cele cu brânzeturi vegetale procesate.
Aș mai recomanda pizza Pesce, cu ton, anșoa și capere, dar și pizza Desert pentru combinația de gusturi și texturi: mozzarella și ricotta care merg perfect cu vișine, amarene și nutella. Des menționată în recenzii este și pizza Pollo, preferată în special de copii și apreciată de părinți pentru calitatea ingredientelor (carnea de pui e gătită in-house, la cuptor, cu condimente naturale).
Zano
📍 T17, Bd. Tudor Vladimirescu 111 | L – D: 11:00 - 23:00
📞 0752 931 586
Pizza bună ne aduce împreună – asta e esența Zano, pizzeria din Campusul Tudor Vladimirescu deschisă în noiembrie 2022, unde mâncarea savuroasă e pretext de socializare și conectare cu prieteni vechi sau noi.
Aici îți dai seama că și atmosfera în care mănânci contează, nu doar calitatea preparatelor: spațiul e luminos și primitor, poți să stai mai retras și să te bucuri de ceva intimitate sau în mijlocul altor pasionați de pizza, iar personalul e amabil.
Rețetele sunt semnate de Giovanni Santarpia, un pizzaiolo cu peste 30 de experiență și un bucătar apreciat în Florența, pe care cei de la Zano l-au invitat în Iași ca să creeze meniul pizzeriei și să împărtășească tips & tricks la inaugurare.
Pizza este napoletană autentică, are aluat moale și margine groasă, crocantă, e coaptă în cuptor Valoriani (un producător italian cu tradiție), iar principalele ingrediente sunt aduse din Italia. Ai la dispoziție 26 de tipuri de pizza dintre care să alegi și 7 feluri de panozzi, care e un fel de pizza sandwich popular ca mâncare stradală în Napoli. Așadar, opțiuni pentru toate gusturile și poftele.
Dacă vrei o experiență spicy, trebuie să încerci pizza Monella, cu burrata cremoasă și celebrul salam picant tartinabil nduja din regiunea Calabria, iar dacă iubești gusturile puternice, greu de uitat, pizza Tartufo e pentru tine (conține mozzarella fior di latte, ciuperci și sos de trufe).
Mie îmi place pizza Pesto pentru că nimic nu se compară cu un pesto de busuioc proaspăt în combinație cu dovlecei prăjiți și roșii cherry, iar următoarele pizza care mă tentează să le încerc sunt cele cu cartofi copți și brânză Provola afumată.
Partigiano
📍 Șos. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 4, Copou (Exclusive Residence) și Str. Palas nr. 7A, etaj 1
L – D: 09:30 - 22:00
📞 0728 281 281
Pizzeria cu măslinul în centrul restaurantului, cum am auzit că o recomandă mulți, Partigiano e locul în care mergi când vrei o experiență mai stilată. Ambele locații sunt amenajate cu mult bun gust și personalul e atent așa că merită să savurezi experiența în atmosfera relaxată din restaurant.
Însă primul lucru care ar trebui apreciat la Partigiano e că folosesc făină Caputo, unul dintre cele două branduri care se luptă pentru titlul de cea mai bună făină pentru pizza și care contribuie la aroma specială și crusta aerată a blatului. Și celelalte ingrediente sunt din categoria premium: roșii San Marzano, mozzarella fior di latte și bufala de la producători renumiți – gustul intens al brânzeturilor se simte cel mai bine în pizza Felicita.
Mi-a plăcut mult și calzone Quatro Formaggi, pe care nu îl găsești în multe locuri și am pus pe lista de încercat în viitor pizza cu somon afumat și rucola.
Vremea la Iași
După câteva zile mai răcoroase, luna iulie aduce la Iași maxime peste 30 de grade și nopți în care termometrul abia coboară sub 20 de grade.
Vineri 🌤 28 🌡 16
Sâmbătă 🌤 31 🌡 17
Duminică 🌤 32 🌡 18
Luni 🌤 29 🌡 18
Marți 🌤 31 🌡 19
Miercuri 🌤 32 🌡 19
Joi 🌤 33 🌡 19
Știri locale pe scurt
Principala firmă implicată în actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Iașului este Arc Design, companie a arhitectului ieșean Paul Filip Ciobănașu.
Firma a semnat, în această primăvară, șase contracte cu Primăria, așa cum APIX.ro a mai anunțat, și, în prezent, este unic ofertant la o nouă licitație legată de PUG.
Context: în acest moment, construcțiile sunt autorizate în baza unui PUG realizat în anii ’90, documentul fiind aprobat în anul 1998.
Terenul pentru sediul Operei pare bătut în cuie. Ministerul Culturii a trimis o adresă prin care pare să accepte amplasamentul sediului Operei Naționale Române Iași din Copou, pe un teren administrat acum de operatorul ApaVital.
Ministrul Sănătății l-a demis pe managerul Spitalului Sf. Spiridon, dr. Dan Timofte. a fost înlocuit cu Corneliu Mihai, care a fost manager al Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.
Ce facem în weekend
🎭 Bazar din Teatrul din Stejar | Închidem Teatrul din Stejar și vindem ce mai e prin el: dăm recuzită din spectacole, scaune din sală, dăm și bucăți de scenă dacă vreți.
În total, trebuie să strângem vreo câteva zeci de mii de lei ca să umplem găurile începute din cei doi ani de pandemie. Așa că putem să îi zicem cum vreți - strângere de fonduri, garage-sale, bazar, nuntă cu strigare, ideea e să tăiem cât mai mult din ce avem la caiet. Astăzi de la 21:00 la Teatrul din Stejar.
🎤 Trupa SPAM live | Pe 30 iunie vă urcăm în mașina timpului. Pornim toți din Iași, de la The Trumpets și oprim prin toate cântecele frumoase pe care le-am trăit împreună de când cântăm pentru voi. Prin cele trecute și cele ce se nasc acum.
Și mai ales, veți asculta pentru prima dată noua piesă trupa SPAM - Mașina Timpului. Astăzi de la 20:00.
🍓 Piața Metropolitană Rediu | În perioada 1-2 iulie, va avea loc prima ediție a Pieței Metropolitane din acest an în comuna Rediu, la baza sportivă.
Acest eveniment special este o ocazie perfectă de a susține producătorii locali și de a cumpăra produse autentice și delicioase, care reflectă tradiția și pasiunea zonei noastre.
#decitit
Primăria-ISJ au făcut praf licitația pentru containere: elevii de la Școala Normală nu au unde învăța. „Chirica a făcut promisiuni nerealiste” - Reporter de Iași
Baștanii care cumulează pensia cu salariul la stat: ridică 4.000-5.000 de euro/lună, au câte două case, trei mașini și soțiile în Sistem - Reporter de Iași
Drumurile alternative pe care puteţi ocoli calvarul din Bucium. Merită sau nu? - Ziarul de Iași
Un strălucit matematician plecat de la Iaşi, ajuns profesor în SUA la numai 24 ani, s-a întors acasă de la Berkeley. - Ziarul de Iași
Încă ceva
Aseară am fost la lansarea cărții Via Transilvanica. Drumul care unește, semnate de fostul meu coleg de la PressOne, Voicu Bojan.
Alături de Alin și Tibi Ușeriu, cei trei au povestit despre cum o idee care părea atât de utopică încât inițial n-a găsit sprijin de la niciunul din cei 20 de sponsori a Asociației Tășuleasa a devenit în cele din urmă realitate, în contra unui întreg sistem de primari, ierarhi, pădurari și moșieri ostili.
“O potecă de anduranță de 1400 de kilometri, care traversează o Românie atât de diferită din punct de vedere cultural, etnic sau gastronomic poate că merita o cronică ceva mai lungă. Scrisă din perspectiva personală a unui drumeț oarecare, dar și a jurnalistului de călătorie, cartea Via Transilvanica are un scop nemărturisit. Să îl determine pe cititor să desfacă harta supracopertei, să se încalțe și să o pornească la drum pentru a descoperi ceva ce nu bănuia despre el însuși.
Recent, Via Transilvanica a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2023, alături de alte 29 de proiecte din 21 de țări. Premiul cel Mare și Premiul Publicului vor fi decernate în septembrie, la Veneția, din rândul celor 30 de câștigători. Poți vota Via Transilvanica aici.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 5.300 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Nu înțeleg de ce vă feriți să specificați prețurile la pizza, un aspect important pentru un review.
Topul personal:
1. Umami
2. Brics
3. Autentica Napoletana
4. Partigiano
5. Madre
6. Zano - are preț ok
7. Di Napo - la început avea un gust mai bun, au schimbat bucătarul/patronul și nu mai este la fel.
O pizza EXCELENTA gasiti la Atelierul de Bere (vis-a-vis de judecatorie)