Cel mai bun pizza truck din Iași
De vorbă cu pizzerul care a adus cu el din Italia rețeta de aluat autentic napoletan
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași. ✨
Zilele trecute am publicat un interviu cu un cuplu de francezi care au ajuns în Iași pe bicicletă, pedalând pentru o cauză nobilă. 👇
☀️ Astăzi avem 23 de grade la Iași, dar vremea se răcește brusc și probabil definitiv începând de mâine.
Știri locale pe scurt
Două creșe noi în Iași. Proiectele de construire a două noi creșe la Iași au primit aprobarea Consiliului Local. Prima va fi construită pe șos. Nicolina, pe un teren al Școlii Gimnaziale Ion Neculce, iar cea de-a doua pe un teren aflat pe șoseaua Iași – Voinești.
Oradea a cheltuit triplu față de Iași pe dezvoltare, în 2021. În primele nouă luni ale anului, Primăria Oradea a cheltuit 293 milioane de lei pentru dezvoltarea orașului, iar Primăria Cluj 262 milioane de lei, în timp ce la Iași suma a fost doar 103 milioane de lei.
Sute de oameni din zona străzii Nicolina contestă reluarea lucrărilor la un bloc ridicat la câțiva metri de geamurile lor. În 2019 au fost proteste puternice împotriva unui proiect imobiliar realizat pe doar 420 mp de teren, în curtea interioară formată din blocurile din zona Capăt CUG, partea dreaptă. Investitorul a reluat, de puțin timp, șantierul, ridicând deja cele patru etaje.
Pizza di Napo a Copou
Silviu Vasilică a lucrat ca pizzer de la 16 ani, dar abia când a ajuns în Napoli și-a dat seama că ce făcuse până atunci nu era pizza adevărată.
Povestea - așa cum am auzit-o de la el - e apocrifă, dar vorba italianului: se non è vero è ben trovato. 😃
Plecat la muncă în Italia, Silviu a nimerit într-o zi ca lucrător în grădina unui bătrân în scaun rulant, care avusese una dintre cele mai cunoscute pizzerii din Napoli.
După ceva timp, aflând că Silviu era pizzer în România, bătrânul i-a pasat rețeta autentică de aluat napoletan pe care îl folosea la pizzeria lui.
A fost nevoie de multe încercări până să ajungă la ceva digerabil, dar când aluatul i-a ieșit pentru prima dată, a știut că nu va mai fi niciodată nevoit să lucreze ca grădinar.
S-a întors în Iași, a vândut un apartament pe care îl avea în Podu Roș, iar o parte din bani i-a investit într-o furgonetă pe care a plasat-o într-o curte din Tătărași. Neavând vad, a început cu livrări, dar vorba s-a dus repede și vânzările au crescut de la o săptămână la alta.
Unul dintre clienții săi a fost Alex Holicov, fondatorul Adservio, care i-a propus să se asocieze. Așa a apărut Pizza di Napo, pizzeria de pe strada Palat, ceva mai jos de Pizzeria Domnească.
De câteva săptămâni, Pizza di Napo are o a doua locație în Copou. Silviu s-a întors în pizza truck-ul cu care a început, dar e la fel de mândru de aluatul lui, pe care îl lasă la dospit 72 de ore.
„Eu folosesc trei feluri de aluat, contează foarte mult să știi să controlezi dospirea. Dacă greșești un singur gram de sare, aluatul se taie, exact ca maioneza. Tu când ai intrat în camera tehnică, trebuie să fii cu mintea acolo, nu în alte direcții.”
Dacă ar fi după Silviu, meniul ar avea doar șase feluri de pizza, cele tradițional italiene, dar „românul vrea carne, carne, carne”, așa că e nevoit să se adapteze la preferințe clienților.
Preferata lui e pizza fritta, o specialitate napoletană, însă piața din Iași nu e pregătită pentru o pizza care arată ca o gogoașă. 😃
Ce să comanzi: Margherita sau Marinara, cele mai căutate în Napoli, unde pizza cu salam sau prosciutto e o raritate
Prețuri: 22 de lei o pizza ceva mai mică decât una normală, 18 lei un panini
Locație: Aleea Veronica Micle 8, lângă JassyRo Copou
De citit la alții
PressOne a scris despre programul care-i integrează pe tineri pe piața muncii fără a-i îngropa în hârtii, Solidarity FabLab, care a debutat în noiembrie 2020, la Iași.
Timp de un an, 90 de tineri vulnerabili din județ – organizați în șase grupe – au participat gratuit la cursuri de pregătire tehnică, unde au învățat tehnici și instrumente de fabricare digitală.
Pe românește, au învățat să folosească imprimante 3D, lasere, mașini de de frezat CNC și tehnici de proiectare asistate de calculator.
În Iași, responsabil de implementarea programului este Dan Zaharia, președintele Asociației FabLab Iași, care, cu ajutorul unei finanțări de la Fundația Orange, a asigurat spațiul, a cumpărat echipamentele și recrutat mentorii.
Dan Zaharia spune că a ținut morțiș ca profesorii să fie angajații unor companii de profil din oraș, adică oameni care lucrează zi de zi cu tehnologiile respective, nu doar teoreticieni.
Ce facem în weekend
🏙 Strategia de Brand a Destinației Turistice Iași | Un workshop ținut de Guido Van Garderen, profesor asociat la London School of Economics, la B618 - Creative Business Lab din cadrul FEEA. Evenimentul este dedicat specialiștilor și mediului de afaceri. Vineri de la ora 15:00.
🥘 Foodies Weekend | Un fel de lansare soft a noului meniu de la Muse GastroBar, pentru gurmanzii în căutare de experiențe culinare noi. De vineri până duminică, de la 12:00 la 20:00.
✍️ Dostoievski200 | Palatul Culturii găzduiește, în perioada 2–15 noiembrie 2021, o expoziție a Muzeului „Dostoievski” din Sankt Petersburg, consacrată vieții și operei marelui scriitor.
Instagramul săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
Pentru că unii dintre voi ne-ați semnalat că trecerea la abonamentele plătite nu e tocmai intuitivă, vă datorăm lămuriri.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, dă click pe butonul de la jos și introdu din nou adresa ta de email. Vei avea opțiunea de a selecta tipul de abonament dorit.
Până acum avem 22 de membri fondatori, dar este nevoie de câteva sute pentru ca newsletter-ul Iașul nostru să devină sustenabil financiar.
Fiecare donație ne ajută să spunem poveștile oamenilor care fac Iașul mai bun, precum comunitatea Codrii Iașilor sau bucătarul Bogdan Zamfir.
Dacă vrei să sprijini jurnalismul local independent, un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.