Bună dimineața, Iași! ☀️
Zilele trecute s-au făcut trei ani de când am lansat Iașul Nostru, așa că vă sunt dator cu un update anual.
Ce nu s-a schimbat față de anii precedenți este the big picture. Jurnalismul local independent rămâne o ecuație greu de rezolvat pentru că, cel puțin în Iași, nu este clar dacă există:
masa critică de audiență care să-l facă sustenabil,
companii locale sau filantropi care să-l sprijine,
reporteri care să vrea și să poată face o carieră din munca asta.
După trei ani, încă nu avem product/market fit, cum s-ar spune în lumea start-up-urilor de tehnologie.
The media business is all hard, but local news is the hardest of the hard problems. - Brian Morrissey
Condițiile astea sunt precum gravitația, n-ai cum să le ignori. Și atunci fiecare publicație locală caută o cale pentru a supraviețui.
Pentru majoritatea publicațiilor locale din România, inclusiv cele din Iași, soluția de supraviețuire e banul public. Noi, la Iașul Nostru, nu am luat niciodată bani de la instituții publice sau de la partide, așa că am continuat să mizăm pe granturi.
Despre granturi mai bine nu vorbesc, ca să nu am probleme, vorba lui Mourinho, însă tot mai multe voci din Europa critică tendința celor care acordă granturile de a dirija agenda editorială în anumite direcții.
În ultimul an, am aplicat pentru două granturi europene dedicate jurnalismului local. La primul dintre ele, unde am aplicat cu un ghid pentru alegerile locale, au fost alese inclusiv din România publicații naționale care au aplicat cu proiecte locale - ceea ce nu e foarte fair față de publicațiile locale autentice, pentru care astfel de resurse sunt vitale.
La cel de-al doilea, un grant cross-border, am aplicat în parteneriat un newsletter similar din Ungaria. Proiectul nostru a trecut de juriul din România, dar cel din Ungaria l-a picat pentru că era axat pe imigranți și expați, nu pe minoritatea etnică locală.
Astfel, în absența unui alt grant, calea către sustenabilitate devine tot mai îngustă.
Jurnalismul este deja în era more with less, una în care am intrat și eu în viața personală, odată cu nașterea fiului meu, Teodor, care zilele astea împlinește un an. Pentru mine, ăsta a fost game-changer-ul din ultimul an.
Așa cum v-o poate spune oricine, viața de părinte este în același timp cel mai greu și cel mai împlinitor efort. Pentru că ai semnificativ mai puțin timp ca înainte, ești forțat să fii mai eficient și să te organizezi mai bine.
Însă tensiunea între muncă și viața de familie e mereu acolo, iar după 35 de ani, viața începe să fie tot mai mult despre trade-offs:
And then he gave me a little rule that has stuck with me always: Work, family, scene. Pick two. Your creative output, your personal relationships, and your social life—balancing all three is impossible. You can excel in two if you say no to one. If you can’t, you’ll have none.
Pentru mine, ultimele 12 luni au fost relativ neremarcabile în plan profesional în comparație cu anii dinainte. N-am mai ajuns la Superscrieri și nici la festivalul anual de jurnalism de la Perugia.
Iar de fiecare dată când deschid LinkedIn și văd colegi jurnaliști luând premii sau prezentând la conferințe, mă simt un pic vinovat că nu pot să trag la fel de tare în perioada asta.
Dar în același timp, știu că lui fii-meu nu-i pasă de numărul meu de urmăritori de pe LinkedIn și că fiecare dintre noi suntem mai mult decât ceea ce scrie în CV.
Așa că mă strădui să fac cât pot cu ce am, știind că în viață sunt sezoane în care pășești mai lent pentru ca apoi să poți merge mai repede.
La fel ca anul trecut, newsletterul intră în vacanța de vară în luna august, care e mai degrabă o perioadă în care pot să lucrez on the business, not just in the business.
Tocmai de aceea, am pregătit un scurt chestionar pentru a înțelege mai bine ce fel de subiecte și de formate sunt relevante pentru voi.
Dacă aveți câteva minute, feedback-ul vostru ne ajută să construim pe o temelie sigură, nu pe ideile și opiniile noastre nevalidate.
Știri locale pe scurt
O clădire monument istoric din centrul Iașului va fi restaurată. UMF Iași a lansat o licitație de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare a clădirii Casei Asigurării Meseriașilor – Policlinica stomatologică din zona centrală, de pe bd. Independenței.
Imobilul, alături de corpul de clădire de pe Lăpușneanu recent restaurat de UMF, este cunoscut ieșenilor drept „La Boltă”.
Turbionul de la Pașcani prinde contur. Viitorul nod rutier turbion din zona Pașcani, o construcție unică în România, va avea 12 pasaje și raze ale bretelelor cuprinse între 400 și 600 m.
Acesta se va întinde pe o lungime de aproximativ 2 km și pe o suprafață de 220 hectare.
Lucrările la nodul rutier turbion sunt parte a proiectului Autostrăzii A7, Lotul 3, Mircești – Pașcani.
Ce facem săptămâna asta
🎥 Serile Filmului Românesc | Timp de cinci zile, evenimentul va aduce în prim-plan filme în avanpremieră și premieră, invitați și momente speciale dedicate celor care au adus o contribuție în teatrul și cinematografia românească. 31 iulie - 4 august. Programul complet.
🎸 Guns n' Roses Tribute Band | O trupă formată în 2003 în Ungaria de o mână de artiști îndrăgostiți de hit-uri precum Sweet Child O'Mine, November Rain", Don't Cry", Welcome to the Jungle sau "Paradise City. Sâmbătă de la 21:00 la The Trumpets. Bilete aici.
🐶 Be Our Hero | 2 show-uri de stand-up comedy, 5 concerte și alte activități care ne vor dinamiza weekendul te așteaptă timp de 2 zile în care poți fi eroul ființelor necuvântătoare de pe străzi. Sâmbătă și duminică la Amfiteatrul Palas.
🎹 Classix Lab | O inițiativă menită să promoveze muzica clasică în rândul tinerilor, adunând împreună pasionații și artiștii într-un mediu inspirațional. Ultimele bilete aici.
🌿 Caravana Neutralității Climatice | Ne întâlnim la Conferința M100 să vorbim despre oportunitățile pe care orașele din Nord-Estul României le pot accesa prin Platforma M100. Pe 30 iulie la Palatul Culturii.
Coming soon
🕺16 ani de Acaju | Cei de la Acaju sărbătoresc o nouă aniversare sub cerul liber, în natură, cu toți prietenii făcuți în acest timp. Pe 2 August la Baza FEG (The Secret). Bilete aici.
⤴️Zilele Nordului | În 1-4 august ne revedem la Darabani, cel mai nordic oraș al României, pe granița cu Moldova și Ucraina.
Un festival cultural cu 50 de invitați din lumea culturii și a economiei și cu 50 de concerte și evenimente dintre cele mai diverse, o vacanță de poveste și o călătorie surprinzătoare în Moldova neștiută. Bilete aici.
Încă ceva
Draftul ediției de azi l-am scris la Watra Chalet, unde am petrecut câteva zile cu familia.
Dacă căutați o cazare modernă pentru un grup mai mare în zona Vatra Dornei, Watra Chalet le are pe toate - 5 camere cu băi separate, foișor cu tot ce trebuie pentru grătar, ciubăr și o priveliște panoramică pusă în valoare de geamurile mari de sticlă.
P.S. Nu sunt influencer, nu primesc nimic în schimb pentru astfel de recomandări, doar mă bucur să descopăr și să dau mai departe lucruri făcute cu simț de răspundere.
Prieteni, vă sunt recunoscător celor care ne citiți și ne sprijiniți financiar și antreprenorilor locali care au ales Iașul Nostru ca partener media în ultimul an.
Să aveți o vară răcoroasă în continuare! Următoarea ediție ajunge la voi vineri, pe 6 septembrie.
Pe curând,
Alex Enășescu