Babe opărite și alte delicatese
Brunch boieresc la Muzeul Poni - Cernătescu, duminică de la 10:00
Bună dimineața! Săptămâna asta povestim despre caravana care a dus dușul în comunitățile care nu au apă curentă și ne pregătim pentru un ospăț boieresc după o carte de bucate din 1841.
🌦 Vremea se răcește treptat în weekend și rămâne răcoroasă, dar însorită, în săptămâna care vine.
Știri locale pe scurt
Boom de nașteri la Iași. Deși 2020 a fost anul în care în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 100 de ani, în primele opt luni din 2021, la Maternitatea Cuza Vodă, s-au născut deja mai mulţi copii ca într-un an întreg din intervalul 2016 - 2019, deşi anul încă nu este la final.
Medicii spun că, în spatele cifrelor paradoxale, stă şi o explicaţie logică: anul în care s-a declanşat pandemia a indus teama în rândul tinerelor familii, iar anul acesta se „recuperează” timpul pierdut. Este, cumva, ca acea vorbă din bătrâni: după război se nasc totdeauna mai mulţi copii. (Ziarul de Iași)
Ce se mai construiește în oraș. Publicația locală Apix.ro publică o serie de update-uri despre proiectele care sunt în construcție sau așteaptă să primească aprobare în viitorul apropiat:
cele trei blocuri construite de Conest în zona Rampei au ajuns la nivelul 5 (din 6), în doar două luni de la începerea lucrărilor
un ansamblu de 12 blocuri cu 9 și 13 etaje, pe malul Lacului CUG 2 (spre Valea Adâncă)
un ansamblu de 18 blocuri cu regim redus de înălțime și 32 vile, întins pe 11 hectare în Bucium
un ansamablu de 12 blocuri cu 7 etaje, în zona Dealu Zorilor, în apropierea Aleii Sadoveanu
un ansamblu de blocuri cu 4, 6 și 8 etaje în Hlincea, în apropiere de zona magazinului Selgros
Un curs de teoria mobilităţii urbane a avut loc la Iaşi miercuri și joi. Experţi olandezi din oraşul Utrecht au venit în premieră în capitala Moldovei pentru a promova mersul pe bicicletă ca obisnuinţă socială şi mod de transport urban.
Batavii au călătorit cu bicicleta prin oraş şi au discutat cu reprezentanţi ai administraţiei locale, manageri de instituţii şcolare şi reprezentanţi ai poliţiei rutiere pentru a găsi împreună soluţii ca Iaşul să devină un oraş al bicicletelor, dupa modelul olandez. (TVR Iași)
În stare de bine
Trăind la oraș, dușul e unul din acele privilegii pe care le luăm de bune, dar unu din trei români nu are acces la apă curentă.
Am aflat asta însoțind Caravana MicroDUȘ - o autoutilitară echipată cu două dușuri mobile -, la școala din Șipote, o comună la 50 de km de Iași.
A fost ultimul popas dintr-o călătorie de cinci săptămâni prin comunele și satele din Moldova, Caravana MicroDUȘ ajungând la peste 800 de copii. Pentru mulți dintre ei, acesta a primul duș din viața lor.
Cu ajutorul actorilor de la Teatrul Fix, care au pus în scenă o piesă de teatru pe înțelesul copiilor, cei mici au învățat câte ceva despre normele elementare de igienă și despre riscurile nerespectării lor.
Dacă simțiți că genul ăsta de eforturi merită susținute, puteți da o mână de ajutor Fundației Bethany, care se implică activ în sprijinirea comunităților vulnerabile din zonele defavorizate.
Moldova Brunch
Dacă v-ați întrebat ce gust au babele opărite sau răciturile cu cap de vițel, duminica asta aveți șansa să încercați un meniu inspirat de una dintre primele cărți de bucate în limba română, publicată de Negruzzi și Kogălniceanu în 1841.
Am stat de vorbă cu Bogdan Puiu de la Soft & Grace, cel și-a luat misiunea de a pregăti un brunch modern după rețete boierești, în curtea Muzeului Poni-Cernăescu, în apropierea liceului Eminescu.
Bogdan, cum este să gătești după o carte de bucate veche de 180 de ani?
În primul rând, este o onoare, în al doilea rând, o provocare. Este o carte cu rețete vechi boierești. Am ales rețetele mai accesibile, mă refer la ingrediente. Unele nu se găsesc, sau se găsesc foarte greu, de aceea le-am evitat.
Am ales și preparate mai interesante precum supa de raci, limba cu sardine, etc. Îmi doresc să expun cât mai bine povestea care stă în spatele fiecărei rețete, de aceea voi fi foarte atent la pașii rețetelor. Chiar dacă sunt elemente pe care poate le-aș înlocui, le las așa cum sunt pentru a reuși să ne întoarcem cu adevărat în acele vremuri.
Din ce-am citit, rețetele sunt nu sunt foarte exacte. Cât de greu ți-a venit să reproduci supa de raci sau „frigănelele cu crieri”?
Așa este, rețetele nu au gramaje. Poate puțin complicat și din cauza limbajului, fiind multe arhaisme. Acum, nu pot spune cu exactitate că este rețeta pe care a mâncat-o Kogălniceanu, însă pașii sunt urmați precum a spus el.
Este ca în orice rețetă, nimănui nu îi iese același gust sau aspect. Fiecare aduce nota lui personală în orice rețetă.
Hai să vorbim și despre mise-en-place. Povestește-ne ce presupune un ospăț pentru câteva zeci de meseni.
Pregătirile le începem cu două zile înainte de startul evenimentului. Începem cu procurarea ingredientelor, realizarea rețetelor, decorul specific, farfurii, tacâmuri, mese și toate cele necesare.
Având in vedere că evenimentul se desfășoară in aer liber, nu pot spune că este ușor, asta pentru că sunt foarte multe detalii la care trebuie să fii atent, fie că este vorba de un servețel sau de prezența unui coș de gunoi.
Cu alte cuvinte, vă așteptăm duminică la brunch să vedeti ce am reusit să facem!
Ce facem în weekend
🚲 Urban Talks Iași | O conferință care aduce soluții inteligente și durabile pentru orașele din Moldova. Vineri, 17 septembrie, la Palatul Culturii.
Se vor aborda subiecte precum calitatea vieții, orașe pentru oameni, concepte de mediu și sustenabilitate, concepte de management public colaborativ încurajând implicarea cetățenilor în procesul de dezvoltare.
Urban Innovation Hackathon Iași | Un concurs care oferă inginerilor, arhitecților, experților IT sau urbaniștilor oportunitatea de a dezvolta soluții sustenabile care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții urbane în Iași. Sâmbătă și duminică la Primăria Municipiului Iași.
🍷 Muse Evenings - Spanish Wines | O degustare de 6 vinuri din diferite regiuni ale Spaniei, completate cu brânzeturi și jamon după gust. Amfitrion va fi Liviu Spiridon de la DiVino Wineshop, iar prețul este 110 lei/persoană.
🏎 Romania Cars Festival | 3 zile de expoziție cu probe auto și 2 nopți de festival muzical cu o zonă de food & camping în aer liber cu diferiți DJ și artiști locali. Se întâmplă în acest weekend la Dobrovăț.
Două lucruri de văzut
1️⃣ Un cuplu de vloggeri canadieni care călătoresc prin lume au ajuns în Iași și au postat pe YouTube un clip cu primele impresii.
2️⃣ România sălbatică – cel mai spectaculos documentar dedicat naturii din țara noastră – intră de astăzi în cinematografe.
Iată unde poate fi văzut documentarul în Iași în perioada următoare:
Cinema Ateneu - Vineri (17 septembrie): 20:00
Cinema City Iași Iulius Mall - Vineri (17 septembrie): 14:20, 19:20 | Sâmbătă (18 septembrie): 14:20, 19:20 | Duminică (19 septembrie): 14:20, 19:20 | Luni (20 septembrie): 14:20, 19:20 | Marți (21 septembrie): 14:20, 19:20 | Miercuri (22 septembrie): 14:20, 19:20 | Joi (23 septembrie): 13:40, 17:40
Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.
Căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu