Beer Zone împlinește 10 ani
O conversație despre berea craft cu Iulian Bănilă, cofondator Beer Zone
Bună dimineața, Iași! ☀
În ediția de azi:
Bojdeuca lui Ion Creangă se redeschide astăzi
cel mai vechi pub de bere craft din Iași împlinește 10 ani
trei propuneri de petreceri de Revelion
Știri locale pe scurt
Bojdeuca lui Ion Creangă se redeschide astăzi. Vizitatorii vor avea acces gratuit după următorul program:
Vineri, 15 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 17:00;
Sâmbătă, 16 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 17:00;
Duminică, 17 decembrie, în intervalul orar – 10:00 – 17:00.
Elevii de la Colegiul Pedagogic vor învăța în containere până când școala va fi reabilitată complet.
Primăria Iași a alocat Colegiului Pedagogic suma de 800.000 lei pentru ca unitatea școlară să organizeze licitația pentru închirierea, transportul, montarea și punerea în funcțiune a containerelor modulare pentru o perioadă de 36 de luni.
Kaufland va amenaja un parc de retail la Iași, în apropiere de Carrefour Felicia, pe terenurile fostei fabrici Moldomobila. În imediata apropiere a acestor terenuri va fi construit și un ansamblu rezidențial.
10 ani de Beer Zone
Primul pub de bere artizanală din Iași împlinește 10 ani, pe care-i sărbătorește în această seară de la 20:00 cu un concert ReTrebled.
Am povestit cu Iulian Bănilă, cofondator Beer Zone, despre cum a evoluat piața de bere craft în ultimul deceniu și la ce folosește experiența de jurnalist în antreprenoriat.
Iulian, felicitări pentru aniversare. 10 ani este o bornă semnificativă în industria ospitalității. Cum ți se pare că s-a schimbat piața din Iași, profilul vostru de client, de când ați început și până acum?
Mulțumesc tare mult, sper să îmi iei un interviu și la a cincizecea aniversare. 😄 Dacă este să dau timpul în urmă cu 10 ani și să compar situația de atunci cu cea de acum, oh, da, s-au schimbat multe.
În primul rând, acum zece ani aș spune că barurile și restaurantele semnificative erau împânzite în tot orașul. Acum, acestea s-au restrâns pe o axă: Palas - Ștefan cel Mare - Piața Unirii - Lăpușneanu - Copou. Există locații emblematice și în alte zone ale Iașului, dar mult mai puține ca în trecut. De exemplu, campusul Tudor Vladimirescu avea înainte o mulțime de locații renumite, acum au mai rămas doar câteva.
Dacă tot vorbim de schimbări, o trăsătură distinctă a ultimilor ani este nișarea pe piață. Eu m-am specializat pe bere, Croitoria de Shoturi pe shoturi, Bindu sau Oddity pe cocktailuri, Jassyro, Gist, Noir, The Beginning și alții pe cafea, Vivo pe burgeri și așa mai departe.
Apoi, apariția corporațiilor a avut ca efect multe angajări și creșteri salariale, ceea ce în Horeca s-a transpus prin creșterea exponențială a livrărilor la domiciliu. Ieși mai bine dacă, în loc să-ți aloci timp pentru a face tu mâncarea, lucrezi pentru corporație și comanzi online.
Pentru că nivelul salarial a crescut, clienții au devenit mai selectivi. Oamenii petrec o mare parte a timpului la serviciu, dar atunci când ies în oraș vor să se distreze, vor servicii de calitate, vor, pe cât posibil, experiențe.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în cei 10 ani de Beer Zone?
Mi-a luat ceva vreme să înțeleg că oamenii tind să folosească superlative, dar eu nu sunt confortabil cu ele. Mi-am dat seama că „berea cea mai bună” este cea care îți place, că nu există „cea mai bună pizza”, ci pizza care îți place, că nu există „cel mai bun local”, doar localul preferat de tine.
Referindu-mă strict la Horeca, domeniul a devenit competitiv, sunt mulți antreprenori care se străduiesc să facă lucruri de calitate și chiar o fac. De aceea, „cea mai” sau „cel mai” folosite în promovarea unei business mă deranjează.
Am mai învățat că, pe termen mediu și lung, miza principală a unui antreprenor nu este să-i ia banii clientului, ci să-și facă mulțumit clientul de locul unde a ales să-și cheltuiască banii.
Desigur, erori apar și de o parte, și de alta, dar dacă te străduiești constant să-ți faci clientul mulțumit că a cheltuit banii la tine, eu cred că succesul vine.
Înainte să fii „horecar", ca să împrumut expresia ta, ai lucrat în presă. Simți că experiența de jurnalist te-a ajutat sau te-a încurcat ca antreprenor?
Evident că m-a ajutat. În primul rând, am cunoscut mulți oameni care, la început, au reprezentat nucleul în jurul căruia a crescut Beer Zone.
În al doilea rând, am cunoscut oameni care poate nu fac parte dintre cei care ne trec pragul zilnic, dar au generat diferite evenimente culturale în locație. Până la un punct, știu cum funcționează mass-media, iar asta mă ajută.
De pildă, am adus una dintre cele mai scumpe beri din lume. Berea era învechită timp de 30 de ani, costa în jur de 1500 de lei, am avut un adaos de vreo 10 lei la ea. Scopul nu a fost profitul, berea în cauză era ea însăși o poveste, așa că a devenit o știre interesantă pentru mass-media locală și națională. A fost prima dată când s-a auzit de Beer Zone la nivel național.
Minulescu spunea despre Guerlain că a reușit să-și surprindă iubita într-o picătură de parfum. Poate că, uneori, experiența de jurnalist m-a ajutat să transmit altei persoane gustul, culoarea și mirosul unei beri prin câteva rânduri scrise pe Facebook.
E drept, acum scriu foarte rar pe pagina Facebook a berăriei, consider că am pierdut ritmul cu rețelele de socializare și îi las pe alții să o facă.
De la tine am aflat despre una dintre cele mai bune și puțin cunoscute beri artizanale din România, Lab No. 1. Ce alte beri remarcabile aveți pe stoc în perioada asta?
Simt că aș fi nedrept să spun că o anumită fabrică face cea mai bună bere, mai ales că există mult mai multe beri românești pe care nu le-am încercat decât cele pe care le-am încercat. Se deschid des făbricuțe noi, altele vechi se închid.
În Iași se face bere bună, sunt mai mulți producători. Probabil, cele mai cerute beri în Beer Zone sunt cele de la Hop Hooligans și Beer Zone Lager, un pils făcut de noi, după rețeta noastră, în fabrica celor de la One Beer Later. Blackout, din Cluj, și Wicked Barrel, din Bicaz, sunt branduri care vând mai mult în afară decât în România, unde pot fi găsite doar în câteva locații.
La final, zi-mi 2-3 locuri unde ai duce un oaspete din afara Iașului.
Am avut niște prieteni din București care m-au vizitat acum 2-3 săptămâni. Am început ziua la Bindu, cu omletă și thai tea, apoi am fost la Trei Ierarhi, unde își duc somnul de veci Alexandru Ioan Cuza și Dimitrie Cantemir, am vizitat pentru prima dată Muzeul Mitropoliei, care m-a surprins în mod extrem de plăcut cu o expoziție de pictură atipică bisericii. Dacă n-ai văzut Muzeul Mitropoliei, e musai să-l vezi.
A urmat Baia Turcească, unde am avut norocul să dăm de un domn amabil care ne-a făcut un tur și ne-a explicat ce și cum s-a renovat, am mers la Palas și Palat, apoi bere și burgeri la Beer Zone.
În drum spre pălincile autentice și shot-ul cu boaba de cacao de la Croitoria de Shoturi, am trecut pe lângă Select, câțiva metri mai încolo fiind locul unde, sper să nu greșesc, a fost făcută celebra și trista fotografie cu mama, tatăl și copilul omorâți în timpul Pogromului de la Iași.
Îmi pare rău că amestec amintiri triste cu aspecte vesele, dar pur și simplu un turist cu timpul limitat preferă să culeagă informațiile una după alta, la foc automat.
După Croitorie a urmat zona de jos, de la Cub, luată pe rând: Oddity, La Bază, Taverna și ce mai e acolo. Un traseu făcut într-o zi în care vremea a fost extrem de mohorâtă.
Iașul e generos, ai ce vedea. Îmi place foarte mult clădirea UMF, dar nu când iluminatul arhitectural e comutat noaptea pe roșu. Nu am văzut-o, dar înțeleg că UMF deține o replică a „Ecorșeului”, o statuie din gips realizată la începutul secolului de Constantin Brâncuși.
Un prieten îmi spunea că i se pare foarte interesant că statuia lui Grigore Ghica Vodă al III-lea, aflată aproape de Rock’n’Rolla, este poziționată chiar pe locul unde turcii l-ar fi decapitat pe domnitor.
Crucea lui Ferentz este iarăși interesantă, nu ea în sine, ci pentru că, dacă vrei să afli ce e cu Ferentz, realizezi că nu e chiar așa cum am învățat la școală: n-am fost mereu în dușmănie cu tătarii, uneori eram prieteni. Ferentz era un mercenar belgian, trimis de austrieci să-l omoare pe domnitorul moldovean Mihai Racoviță. Acesta din urmă se aliază cu tătarii și îl învinge pe Ferentz.
Teiul lui Eminescu, Bojdeuca lui Creangă, Cabana lui Ceaușescu din Pădurea Dobrovăț, vilele vechi din Copou, Grădina Botanică, chiar și casele romilor din Ciurea și Grajduri atrag atenția celor care vizitează Iașul.
Un mesaj de la noinoi (P)
noinoi împreună. 10 ani
Viața trăită în comunitate este o viață care merită trăită cu adevărat. Iar fiecare comunitate are nevoie de un loc care încurajează frumusețea simplității, respectul pentru natură și bunătatea dintre oameni. Iar pentru noinoi, cea mai importantă este bunătatea.
De aceea, la aniversarea a zece ani, schimbarea de la Happy. Oameni și natură la noua noastră identitate a fost un gest firesc. Pentru că noinoi înseamnă o înțelegere mai profundă a relației dintre oameni și oameni, dar și dintre oameni și natură.
Am găsit un nume care vorbește mai clar despre cine suntem și cine vrem să fim. Un nume ca o chemare naturală la a fi împreună, un ecou care îndeamnă la a clădi în continuare o comunitate puternică în jurul bunătății.
Pentru a marca 10 ani împreună, 1 an în locația de pe Lăpușneanu, 32 de ani ai afacerii de familie și o nouă identitate de brand, echipa noinoi vă așteaptă azi, de la ora 17.00, să sărbătorim împreună alături printr-un bread bar pus la cale de Pan Artisan și o selecție de vinuri dezalcoolizate de la Casa Petru.
Hai la noinoi, să învățăm împreună despre bunătate!
Ce facem săptămâna asta
🍞 Panettone Christmas Delight | Astăzi, între orele 18:30 și 21:30, vino la Hanu' Sărărie să încerci patru sortimente de Panettone, fiecare cuplat cu un vin diferit. Înscrieri aici, participarea e de 150 de lei / persoană.
🎧 Silent Disco caritabil | Ne vedem în seara asta în Acaju pentru un Silent Disco pe trei canale: 174, Friends of Acaju, Ivan The Rave Van.
Participarea la eveniment este pe bază de donație, începând de la 30 de lei. Cu fondurile strânse se vor achiziționa daruri pentru copiii aflați în centrele de plasament ale DGASPC Iaşi
🎶 Winter Party | În seara asta, de la ora 19:00, cafeneua FAR vă invită la o petrecere ritmată de pop și RnB, la butoane va fi Amalia Vornicu. Dresscode winterish.
🧵 Schimb de Ațe #3 | Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 12:00, la FAR yard sale-ul va fi indoors, vino cu haine pe care nu le mai folosești și caută altele.
🐶 Ai cumva o păturică? | Ca în fiecare an, înainte de Crăciun, ne revedem în parcarea Centrului Comercial Felicia, din Iași, pe 16 decembrie, între orele 13-15, pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiașe adăposturi pentru animalele fără stăpân din Iași și din jurul orașului.
🔔 Crăciun creativ la Oază | Atelier culinar, drumeție și decorațiuni de Crăciun, așa îți propun cei de la Oaza Taină Vie să-ți petreci duminica, între 10:30 și 16:00.
🎸 Concert Wanted | Ultimul concert din acest an la Acaju este cu trupa locală Wanted, care aduce ritmul de blues, rock & funk duminică de la 19:00.
🖼️ Expoziție-laborator: Revisited Art Spaces:Dreams and Histories | Galeria Aparte găzduiește o expoziție cu o instalație video cu interviuri și filme realizate de Dorothee Albrecht, în colaborare cu alți artiști.
Coming soon
🥂 Revelion la FOOM | Un show plin de energie, distracție și zâmbete, în care nu vor lipsi momente de muzică live, stand-up și concursuri haioase, plus un meniu special pregătit de echipa FOOM.
Prețul pentru aceasta experiență este de 550 lei/persoană. 300 lei - meniu mâncare, iar accesul la băuturi se va face pe baza voucherului de 250 lei.
🍻 Revelion la Beer Zone | Bucătarii de la Brics au pregătit un meniu cu pulpă de rață și dorada cu spumă de praz, iar barmanii de la Beer Zone vă vor stinge setea în sistem open bar cu 4 sortimente de bere draught, prosecco, whisky The Singleton of Dufftown de 12 ani și Connemara Peated.
Preț: 500 lei/persoană pentru biletele achiziționate până pe 15 decembrie. 600 lei/persoană după 15 decembrie.
🪩 Revelion la Acaju | Întâmpinăm 2024 cu o petrecere în care să dansăm cât ne țin picioarele, pe fundal de clinchete de pahare și cu energie bună. Ne țin pe ringul de dans Gala, My Future Self & Cristu, cu ale lor ritmuri pe alese groovy, funk, disco, rnb, hip&hop.
Până pe 25 Decembrie, prețul unui bilet este de 190 lei. De pe 26 decembrie, prețul va fi de 250 lei. În această sumă intră muzica, un bufet cu gustări vegetariene și șampanie la miezul nopții. Bilete aici.
#decitit
Elena Doamna: maternitatea se prăbușește peste paciente, curtea geme de mașinile de lux ale medicilor - Reporter de Iași
Deși a cheltuit 7,5 milioane de euro cu Esports, Iașul a avut în 2023 cu 12.000 de turiști mai puțin decât în 2022 - Reporter de Iași
Studenţi la 55 de ani - poveşti de viaţă care pot motiva pe oricine. Cum e să ai nepoţi şi să fii şef de promoţie? - Ziarul de Iași
Paris mayor plans to triple SUV parking tariffs to cut air pollution - The Guardian
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Weekendul trecut am fost într-un teambuilding cu colegii de la Recorder, de unde mi-am luat o doză de speranță, într-un moment în care presa independentă din România este sub asalt, așa cum arată ingerințele editoriale de la Libertatea, capitularea Digi24 sau kompromatul Emiliei Șercan.
dacă investigațiile și restul producțiilor video Recorder vorbesc de la sine, ce poate nu se vede la fel de limpede din afară e calitatea umană a oamenilor din redacție. E așa cum se spune - competition happens at the bottom, the people at the top are collaborating.
Magor Csibi ne-a ghidat cu autoritate printr-un exercițiu despre ce înseamnă să lucrezi eficace în echipă. Dacă nu l-ai prins la conferința Insipiring Leaders din toamnă, începe cu acest interviu.
pentru că pornisem la drum în grabă, cu mâna goală, am făcut un popas la magazinul Strunga, de unde am luat o cutie de Fetească Neagră Barrique, care a fost o revelație pentru toată lumea. E poate cel mai bun vin roșu făcut în județul Iași.
P.S. Dacă nu vrei să te decuplezi cu totul de la știri, dar ai prefera doar esențialul, fără balast, Recorder publică de luni până vineri un rezumat de 10-15 minute al știrilor zilei.
Iar în fiecare sâmbătă dimineață, trimitem un newsletter cu cele mai importante știri puse în context și câteva recomandări de citit/văzut/ascultat. Te poți abona aici.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu