Burgeri și cannoli

8 food-truck-uri care merită încercate la Street Food Festival

Bună dimineața! Ieri am tras o fugă la Street Food Festival și am pregătit un preview cu cele mai gustoase feluri de mâncare pe care le găsiți în acest weekend la Palas.

⛅ Vremea rămâne stabilă și însorită în săptămâna care vine, cu maxime de 25-26 de grade ziua și minime de 12-13 grade noaptea.


Știri locale pe scurt

Traficul din Bucium revine la normal. Constructorul Conest va finaliza în acest weekend lucrările la rețeaua de termoficare care au afectat partea carosabilă șoselei Bucium.

  • Miercuri au fost făcute asfaltări pe sectorul Pleiada – Socola, iar joi a fost redeschisă circulația pe banda de la trotuar, pe sensul de ieșire din oraș.

Primele patru tramvaie poloneze au fost puse în circulație. Cu o viteză limitată la 50 km/h, tramvaiele PESA au o capacitate de 230 de pasageri – aproape dublu față de vehiculele vechi ale CTP.

Compania ieșeană Gemini CAD Systems va fi preluată de grupul francez Lectra, într-o tranzacţie ce va ajunge la circa 13–20 de milioane de euro şi va dura aproximativ cinci ani.

  • Fondată în 2004 de Traian Luca, Gemini CAD Systems oferă mai multe soluţii de software pentru companii mici şi mijlocii din industria de fashion.

Vârf de trafic la Aeroport în 2021. Aeroportul Internațional Iași are, în această perioadă, un trafic mai mare față de perioada dinaintea pandemiei Covid, fiind disponibile 27 de destinații externe din 15 țări.

  • Mai mult, începând cu martie 2022, Blue Air va adăuga 5 noi zboruri directe de la Iași la Paris, Roma, Barcelona, Bruxelles și Köln, iar Wizz Air va introduce un zbor Iași-Madrid din decembrie.


Moldova profundă

Jurnalista ieșeană Violeta Cincu a fost în comuna Răchiteni și a vorbit cu medicul care a înfruntat-o pe senatoarea Diana Șoșoacă:

Comuna Răchiteni, județul Iași. Cam la 74 de kilometri de Iași. Prima comună intrată în scenariul roșu la Iași. 3.300 de locuitori. Tot aici funcționează o fabrică locală de mezeluri cu un număr important de angajați. La 3.300 de suflete nu există nici un medic de familie.

Dar s-a construit un modern centru medical. Prin PNDL. Un milion și jumătate de lei fără TVA. Stă închis. Pe unele fațade se mai vede scris „cabinet medic de familie”. Dar ușile au lacăt și medicii au plecat demult. Oamenii merg la medic pe unde pot. Unii la Mircești. Alții la Podu Iloaie.

Sîmbătă 4 septembrie oamenii au fost mobilizați pentru vaccinare, iar DSP Iași a trimis o echipă mobilă pentru a-i imuniza pe sătenii din Răchiteni. Ușile dispensarului s-au deschis pentru echipa medicală.

Dar, nu după mult timp, au fost blocate de un adevărat desant al unui grup care neagă pandemia, condus de senatoarea Diana Șoșoacă.


Ce găsești bun la Street Food Festival

În grădina de la Palas s-au adunat 15-20 de food-truck-uri, multe din ele fiind la prima descălecare la Iași.

Ca să fiu sincer, oferta e un pic mai subțire decât în anii trecuți - poate din cauza suprapunerii cu festivalurile Untold și Saga -, dar dacă a venit camioneta cu cannoli, eu mă declar satisfăcut. 🤤

Ca să vă faceți o idee, iată câteva dintre cele mai interesante food-truck-uri pe care le găsiți în acest weekend la Palas:

1. Burger Peter

De încercat: burgerul omonim - carne de vită, salată iceberg, brânză gorgonzola și dulceață de ceapă

2. Pleșcavița Van

De încercat: Urnebes Pleșcavița - un fel de burger balcanic, cu carne de vită amestecată cu ceapă, brânză picantă, kajmak și ardei iute

3. Bistro del Puerto

De încercat: Gambas al Ajillo - creveți decorticați în ulei de măsline cu usturoi, chili și condimente

4. Cheffa Food Truck

De încercat: O.B.G. burger - pain brioche, beef steak, cheddar, roșii, salată, ceapă roșie, castraveți, murați

5. Indivan Food Truck

De încercat: Butter Chicken - pulpe de pui marinate, cu sos din piure de roșii, unt clarifiat, ceapă, pastă de ghimbir și usturoi, smântână și condimente indiene

6. Pizzeria da Tonino

De încercat: Pizza Quatro Stagioni - pulpă de roșii, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, ciuperci, măsline, anghinare, oregano

7. Thaice Cream

De încercat: Like a Boss - înghețată cu nutella, banană și oreo

8. Mr. Cannoli

De încercat: cannoli sicilieni tradiționali, cu cremă de ricotta dolce și vanilie sau fistic


Ce facem săptămâna asta

🤸‍♀️ Street Delivery - Leapșa | Nu va fi un festival în sensul clasic, ci un program de micro-intervenții artistice, sâmbătă și duminică, pe strada Ion C. Brătianu.

🎦 Festivalul de Psihanaliză și Film se desfășoară de vineri până duminică la Ateneu. Invitații speciali ai ediției vor fi Irina-Margareta Nistor (cine-interpret), Andrea Sabaddini (online de la Londra) și Vlad Ivanov (actor).

🍫 Bunătăți locale în Farfuria Sănătoasă | Patru ateliere găzuite de Casa Memorială ”Mihail Sadoveanu” din Iași, duminică de la 10:00 la 17:00. Vei afla cum să faci ciocolată și paste, dar poți învăța și despre arta muzeografică și folosirea materialelor sustenabile

📙 STRĂLUCITOR | Viorel Ilișoi, unul dintre cei mai buni autori de reportaje din presa românească, vine la Iași pentru a-și lansa volumul de povestiri. Luni de la ora 18:00, la Beer Zone. Prezintă criticul literar Bogdan Crețu.


Încă ceva

Vinerea trecută am rămas cu mașina în pană la OMV-ul de la ieșirea din Piatra Neamț. Fără niciun avertisment, uleiul din cutia de viteze s-a scurs pe jos, iar mașina nu se mai urnea, ca și cum n-ar fi fost în viteză.

Fiind prima dată când am pățit asta, l-am sunat pe unchiu-meu să îl întreb dacă știe o firmă de tractări în Iași.

Mi-a dat un număr de telefon de la RLT Team, i-am sunat, și în trei ore „platforma” era la Piatra.

Răzvan, șoferul care a venit după noi, s-a dovedit a fi un tip super-profesionist și inimos. Mi-a povestit pe drum despre anii în care a lucrat pe TIR în Suedia și despre camaraderia din firmă.

Știu că nu e nimic special, dar am ajuns să am așteptări atât de scăzute, încât sunt impresionat când cineva își face treaba eficient, fără tergiversări sau alte bătăi de cap.

În concluzie, nu vă doresc să fiți tractați, dar dacă este să aveți nevoie, vă puteți baza pe RLT Team.

P. S. Dacă ați avut experiențe pozitive cu firme locale, dați-mi un reply, m-aș bucura să le promovez în newsletter.


Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.

Căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.

Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.

Pe curând,
Alex Enășescu