Leurda este o delicatesă
Cum ne putem bucura de leurda din Codrii Iașilor fără să o distrugem pe termen lung
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași!
🌤 Vremea se cam strică în weekend și rămâne ușor răcoroasă după ce am fost răsfățați de-a lungul săptămânii.
Zilele trecute citeam că în Anglia leurda este din nou la modă și vânată pentru rețete trendy precum celebrul pesto.
Ca să nu repetăm aceleași greșeli, o las pe Laura Cozmîncă să vă povestească cum ne putem bucura sustenabil de una dintre ierburile care dau farmec Codrilor Iașilor. 🌱
În fiecare primăvară abia aștept perioada leurdei pentru că aceste frunze usturoiate îmi aduc aminte de mâncărurile simple pe care le făceau bunicii mei cu toate „buruienile” de sezon.
Câteva lucruri interesante despre leurdă
Leurda este o plantă sălbatică ce crește în pădure, în special la umbra copacilor sau în zonele cu umezeală mai mare în sol și face parte din flora spontană de primăvară. I se mai spune și usturoiul sălbatic datorită gustului său.
Este consumată în mai multe țări din Europa și se crede că a fost o plantă preferată adesea în meniurile grecilor antici. Pe teritoriul României este considerată o plantă comestibilă și medicinală.
O folosim ca aliment în diferite preparate culinare datorită aromei pe care o dă, fiind la „limita dintre legumă, dacă o comparăm cu ceapa verde, şi condiment, fiind suficiente 2-3 frunze pentru a da gust; sunt slabe şanse să poţi consuma 100 g de leurdă la o masă”, după cum explică nutriţionista Mihaela Acasandrei.
Ea crede că „e important ca alimentația modernă să vizeze pe lângă calitatea nutrițională și savoare, sustenabilitatea și impactul redus asupra mediului.”
„Leurda este cunoscută în mod tradițional pentru efectele ei anti-microbiene, antioxidante și protective ale sistemului cardiovascular. Deși studiile privind proprietățile terapeutice ale leurdei sunt limitate și puține, putem valorifica consumul de leurdă prin conținutul bogat în carotenoizi (vitamina A), vitamina C (100 g frunze de leurdă conțin cca. 50% din necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult) compuși sulfurați care se găsesc și în usturoi, respectiv ceapă”, mai explică Mihaela.
Ea ne recomandă să o includem în alimentaţie sub formă crudă şi dacă suntem adepţii postului, deoarece „în post leurda, asociată celorlalte verdeţuri de sezon, aduce mai multă prospețime și savoare preparatelor specifice, fără a aduce un exces de carbohidrați și grăsimi sau implicit de calorii”.
Dar frunzele de leurdă pot fi folosite şi ca remediu naturist. De exemplu, ursul consumă această plantă pentru a-și recăpăta puterile după ce iese din hibernare, ceea ce, într-un fel, facem și noi la finalul iernii.
„Compuşii din leurdă au în special acţiune antioxidantă, ceea ce înseamnă că ajută la contracararea stresului oxidativ. Acesta favorizează de regulă mecanismele patologice ale bolilor cardiovasculare, a cancerului dar şi mecanismele îmbătrânirii.
Datorită compuşilor săi activi, leurda are potenţialul de a preveni apariţia unor boli, având şi o acţiune antiinflamatorie şi antiproliferativă”, explică Iulia Margasoiu, fondatoarea Centrului de Nutriție Clinică.
Aşadar, tot acest cocktail dă o mână de ajutor sistemul imunitar în această perioadă în care suntem predispuși virozelor de sezon.
Cum putem integra leurda în alimentaţie
Dana Burlacu este blogger culinar. Poate ai gustat preparatele ei delicioase la Cuib sau la mici evenimente cum este Creativ înainte de cafea.
Ea spune că este într-o sincronizare permanentă cu leurda şi că de câţiva ani este în alertă maximă de cum începe sezonul de leurdă.
„Mereu inventez câte ceva, dar nu uit nici de rețetele pe care deja le-am pus în practică. De exemplu focaccia cu leurdă și nuci o fac de câteva ori pe sezon, pesto de leurdă este la loc de cinste în frigider, iar omletele parcă nu au farmec fără câteva fire de leurdă.
Este ingredientul cu care am permanentizat o relație în bucătărie, chiar dacă sezonul este destul de scurt.”
🥗 Recomandare: dacă vrei să afli mai multe despre cum poate fi folosită leurda în bucătărie și să încerci o salată de leurdă cu halloumi și dressing cu miere, Dana Burlacu găzduiește un eveniment culinar la Cafeneaua Taină Vie din Bârnova, duminică de la 10:30.
Ce înseamnă recoltarea responsabilă a leurdei
„Știu ca exista voci ce acuză cu vehemență culesul leurdei din pădure, însă eu încurajez echilibrul şi bunul simt. Din punctul meu de vedere culesul responsabil înseamnă un cules fără bulb, doar frunză, un cules pentru consumul propriu în principal. Adică să nu dăm cu coasa în acel loc,” spune Dana Burlacu.
Un ciclu complet de dezvoltare a frunzelor începe în martie și se termină în aprilie, după care începe să înflorească şi nu mai este comestibilă. De regulă, eu merg cam de 3 ori în acest interval și culeg câteva mănunchiuri, pentru că îmi place să fie proaspătă. În stare congelată își pierde gustul său caracteristic.
Am observat că frunzele de leurdă se comercializează şi în unele magazine specializate în produse bio, în unele supermarketuri sau în majoritatea piețelor agroalimentare.
Însă mi-am pus și întrebarea legată de culesul și consumul etic al acestei plante care, până la urmă, aparține pădurii în momentul în care am văzut comercianţi ambulanţi care aveau, la propriu, saci de leurdă, din care îmi imaginez că aruncau proporţii generoase.
Același lucru se întâmplă anual și cu florile din flora spontană, comercializată tot mai des la marginea drumului. Am văzut de nenumărate ori buchete de ghiocei sau viorele smulse direct cu bulb, atitudine care va lăsa pădurea stearpă în următorii ani.
Aşadar, cum ne putem bucura de gustul acestor frunze şi de proprietăţile ei, dar fără să distrugem pădurea?
În prezent, leurda crește, într-adevăr în smocuri dense și bogate, dar orice plantă pe care o avem din belșug, dacă o exploatăm și o tratam ca și cum ni s-ar cuveni, riscă să fie peste câţiva ani pe cale de dispariție.
În acest moment nu ne împiedică nicio lege să culegem leurda, dar dacă nevoie de frunzele ei aromate, nu trebuie să o culegem fără să ne gândim la viitor.
Ce se poate face? Potrivit site-ului naturalherbs.ro, de pe o tulpină se pot recolta cel mult două frunze, astfel încât să nu-i afectăm prea mult procesul de dezvoltare. Adică din loc în loc și doar atât cât consumăm.
Așa cum am văzut, aceste frunze au un impact mai mare consumate în stare crudă și pentru că au un gust destul de pregnant, câteva frunze per preparat sunt suficiente. Deci culegerea lor în cantități industriale și depozitarea în congelator nu își are rostul, ci mai degrabă, cumpătarea.
Știri locale pe scurt
Consilierii județeni au aprobat studiul de fezabilitate al Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară din Miroslava. Valoarea totală a proiectului este de 330 de milioane de euro, fără TVA.
aflat la Iași zilele trecute, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a susținut că Institutul Inimii va beneficia de finanțare prin PNRR, de circa 60% din valoarea proiectului.
Iașul pierde constant lupta împotriva poluării. De mai bine de o săptămână, în Iași se depășesc zilnic valorile maxime admise la stațiile de monitorizare a aerului din oraș și comunele limitrofe.
principalele cauze ale poluării din Iasi sunt emisiile de noxe de la mașini, praful provenit din șantiere și incendiile tot mai dese de vegetație
Iașul va fi gazda Campionatelor Mondiale de Esports anul viitor. Cu o durată de 10 zile, peste 1.200 de jucători din mai mult de 110 țări, 10 Esporturi, această ediție se anunță a fi mai complexă de până acum.
Ce facem în weekend
🚴♀️ Cu eșarfa pe bicicletă | Cercetașii mici și mari, alături de voluntari și de susținătorii cercetașilor vor pedala sâmbătă pentru a trage un semnal de alarmă asupra nevoii acute a comunității ieșene de a avea acces la o infrastructură modernă și sigură pentru biciclete. Adunarea se face la 09:30, în fața Palatului Culturii.
📚 Dialog filosofic | Este posibil să fim prieteni cu Timpul sau să simțim că nu ne ajunge pentru a face tot ceea ce ne propunem. Aspecte ale acestei probleme sunt tratate de Seneca, filosoful stoic oferind în scrierile sale câteva idei și reflecții care ar putea să ne ajute în a deveni „prieteni ai Timpului”. Sâmbătă, începând cu ora 11.00, la Muzeul Poni Cernatescu.
🎭 Zelda was not from around here | Toți zeii și titanii se temeau de Moire așa cum și noi ne temem de multe altele și ne prețuim nespus de mult viața, dar uităm că a fi viu și a trăi sunt două verbe cu nuanțe diferite. Spectacol găzduit de Teatrul din Stejar, sâmbătă de la 19:00. 40 lei biletul.
🎭 Molly Sweeney | Un spectacol-poveste al cărui final e de luat acasă și de scris de către fiecare spectator în parte. Duminică de la 19:00 la Teatrul 21.
🍣 ÎnSușirea Mon Gato | Un eveniment gastronomic-muzical găzduit de restaurantul Turnul de Apă din Copou. Sushi de la Sar Mon Gato și băuturile sunt incluse în bonul de consumație de 40 de lei. Sâmbătă de la 20:00.
🌼 Atelier de făurit IERBARE | Un atelier creativ prin care copii au șansa de a-și face propriile ierbare și a descoperi flori naturale. 95 lei / copil, gustări și apă plată incluse. Duminică de la 15:30 la Zada.
🚙 Degustare de Camper | Îți surâde ideea de a merge în vacanță cu autorulota, dar ai tot felul de temeri? Le poți risipi la una din sesiunile de demo show & drive test, care au loc sâmbătă și duminică, la orele 11.00, 13.00 si 15.00 in fiecare din cele două zile, la Taină Vie Cafe.
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
Încă ceva
Trei mese care i-au adus bucurie în ultima săptămână acestui biet gurmand care se străduie să țină post, dar abia așteaptă dezlegările la pește:
paella neagră cu creveți și calamari de la Andalu, care rămâne unul dintre cele mai primitoare restaurante din Iași
setul de prânz pentru 4 persoane de la Sushi Fusion, atât de delicat și de proaspăt
meniul zilei la Cuib, care include un borș/supă cremă, toast cu pastă de semințe și o negresă, pentru doar 27 de lei
Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.
Căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu