Cel mai bun chef al anului
O conversație cu Marian Zăncianu, desemnat cel mai bun chef al anului la o gală a industriei gastronomice din România
O parte din mica noastră redacție este la Viena zilele astea pentru un bootcamp jurnalistic legat de proiectul ghidurilor locale - săptămâna asta am lansat primul episod, despre spațiile de coworking din Iași - așa că azi îi predau legătura Oanei Filip, community builder pentru industriile creative.
Hey! De mai bine de 11 ani, am o curiozitate, aproape obsesie aș zice, pentru narațiunile antreprenorilor creativi: ce le dă zvâc, ce îi ține treji noaptea, de unde își iau combustibilul să continue călătoria lor sau cum navighează prin dileme.
Indiferent de forma pe care o iau - povești scrise, interviuri live sau un mix - sunt sigură că strâng rândurile în comunitatea locală.
„Când am văzut pe scenă numele astea mari, nu mi-a trecut prin cap că aș putea câștiga”
Acum aproape un an, îl luam la întrebări pe Chef Zăncianu pe scaunul de invitat la Creativ înainte de cafea. Deși experiența cu pricina nu mai există, curiozitățile față de antreprenorii locali nu s-au potolit.
Ne-am revăzut la ZORI, unde am mâncat o reinterpretare curajoasă a clasicei prăjituri „Albă ca Zăpada”, ca să aflu cât cântărește faptul că a luat două premii importante la prima ediție a evenimentului „Chefi de România.”
Ai luat două premii care pun Iașul pe harta unei gastronomii despre care tot vorbim: „Cel mai bun chef al anului” la nivel național și „Cel mai bun Chef” la secțiunea Fine Dining. Ce înseamnă reușita asta pentru tine?
Astea sunt niște premii care atrag atenția că există și alți Chefi care sunt relevanți și implicit mai multe zone de interes, nu doar ce se întâmplă în București.
Cred că am reușit să confirm cu ZORI și cu ce facem aici - activitatea noastră de zi cu zi, faptul că invităm chefi ca să lucrăm împreună la experiențe gastronomice și inclusiv că promovăm și alte restaurante din țară.
Odată cu prima ediție „Chefi de România”, îmi este limpede că trebuie să demonstrez constant că sunt acolo, așa că standardele nu au voie să coboare.
Deși sunt simbolice, le simt greutatea. Claritate am, viziune am,
trebuie să continui să fac din ce în ce mai bine.
Ai împărțit scena cu nume sonore din București, cum e NOUA, Kane sau Kaiamo. Cum ai resimțit compania asta în contextul în care nu ai urmat drumul clasic de chef școlit în afară?
Când am văzut pe scenă numele astea mari nu mi-a trecut prin cap că aș putea câștiga. Alex Petricean de la NOUA nu a putut participa și m-a rugat să îi ridic premiile, așa că așteptam să apară locul 1 și să urc pe scenă pentru el.
S-a anunțat locul 3 și 2, iar eu făceam poze, iar după m-am întors la masă și am continuat discuțiile pe care le aveam. Când a apărut locul 1 și numele meu lângă, nu știam ce se întâmplă. Am fost foarte surprins!
În 2015, eu eram cel care făcea poze cu chefii mari din România, ei erau pe scenă, iar acum, în 2023, am fost cel care a câștigat. Wow! Toată experiența asta mă responsabilizează și mai tare pentru că toți te au în vizor.
Eu nu am făcut o școală în afară, a trebuie să învăț pe cont propriu, să deprind tehnici fără să mi le arate cineva înainte, dar cred că am evoluat foarte repede.


Care crezi că e miza pe care o astfel de evenimente o au în economia industriei Horeca? Ce își propun, cum contribuie la binele comun?
Evenimentele astea sunt pentru comunitate și își propun să ne ajute să ne cunoaștem mai bine pentru că facem parte dintr-o industrie foarte orgolioasă și necomunicativă.
Prin faptul că ne adunăm și stăm 5 ore împreună într-o seară reușim să ne descoperim, să împărtășim din viața noastră în și în afara restaurantului și să intrăm în contact cu mai mulți reprezentanți din Horeca, nu doar chefi.
E loc de strâns rândurile în breasla pe care o reprezinți sau ea este, prin definiție, una axată aproape obsesiv pe un versus, pe ideea de competiție?
Sunt două generații care se bat momentan. Generația veche, care încă are mentalitatea prăfuită, vrea să se plieze pe ce este nou, dar nu reușește. Și generația nouă, care urmează altfel de direcții și de cerințe - sunt mai atenți la ideea de no waste, mâncare gătită corectă, într-o manieră cât mai sustenabilă, cu ingrediente de la producătorii locali.
Din punctul meu de vedere, este foarte bine să existe competitivitate pentru că mă determină să cresc, să devin mai bun, să rămân actual.
Una dintre problemele mari pe care le are industria e lipsa unei asociații și a unui sindicat. Suntem sute de mii de angajați fără o reprezentare în Guvern, de asta apar legi care nu ne ajută în viața reală.
În cel fel ajută povestea ta comunitatea locală din zona de ospitalitate și ce avem de învățat?
Cred că poate să ajute generația tânără să vadă oportunități și în Iași, să capete curajul să încerce și aici. În rest, nu știu dacă povestea mea reprezintă ceva pozitiv pentru comunitate pentru că există mult orgoliu - ce fac eu e cel mai bine. Mentalitatea asta nu ne ajută să creștem împreună.
Nu mi-a scris niciun chef local după aceste premii, nu am primit vreun mesaj în care să fiu felicitat, iar asta cred că spune multe despre ego. Pe mine mă interesează ce fac alții, merg în restaurantele lor din curiozitate, vreau să văd ce tehnici folosesc, cum evoluează și încerc să fac asta la intervale diferite de timp. Evit să îmi fac o primă impresie și atât.
Ne lipsește limbajul susținerii în rândul antreprenorilor din industriile creative locale, iar asta înseamnă că fiecare plătește un cost individual și colectiv deopotrivă.
Indiferent cum te raportezi la premiile cu pricina sau la narațiunea lui Chef Zăncianu, cred că reușita lui este, într-un fel, și a noastră, a celor care trecem pragul la ZORI și suntem dispuși să îi descoperim universurile gastronomice pe care le imaginează cu atâta curaj.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc.
Știri locale pe scurt
Compania de Transport Public (CTP) va avea anul acesta un buget de peste 210 milioane lei, jumătate din fonduri mergând pentru salarii.
aportul de la bugetul local pentru susținerea activității de transport local va fi de 72 milioane lei în cazul compensației, și alte câteva zeci de milioane lei plătiți de Primăria Iași în contul gratuităților și reducerilor oferite unor categorii de persoane
Ieşenii care nu colectează separat deşeurile vor plăti peste 30 de lei/ persoană pentru factura la Salubris, o sumă aproape dublă faţă de tariful actual.
în același timp, directorul Salubris și ceilalți directori ai serviciilor Primăriei vor încasa până la 5.000 euro/lună, în urma unor bonusuri bazate pe îndeplinirea „indicatorilor de performanță'‘
Ryanair lansează în martie primele 4 curse de la Iași, către destinațiile Dublin, Milano, Paris și Bruxelles.
compania de zbor din Irlanda va realiza câte 25 de zboruri săptămânale și va crea peste 175 de locuri de muncă
#devăzut
Cel mai recent episod al emisiunii România, te iubesc a fost dedicat politicienilor locali care țin Iașul pe loc în timp ce averile rudelor lor cresc aparent inexplicabil.
Dacă nu ați reușit să-l vedeți, iată cele trei segmente ale emisiunii de duminica trecută:
De ce nu a reușit Iașiul să ajungă al doilea pol economic al României. Încrengătura politică împotriva orașului
Iași, a doua capitală istorică a României, este și al doilea cel mai poluat loc din România. Cine este de vină?
Politicienii proeminenți din Iași se „laudă” cu mai multe dosare penale și controverse decât realizări pentru comunitate
Toni Hrițac, Ziarul de Iași: Liderii din Iaşi iau totul în uşor. Se uită în cameră şi spun minciuni flagrante, râzând. Pentru ei, se poate ca Marx să fi avut dreptate atunci când spunea că istoria se repetă. Mai întâi apare ca tragedie, apoi ca farsă. O farsă care ne afectează pe toţi şi face din administraţia Iaşului o caricatură.
🌧 Mâine avem o zi călduroasă la Iași, dar vremea se răcește și apar precipitațiile începând de duminică.
Ce facem săptămâna asta
📯 Classix 2023 | Primul festival independent de muzică clasică reunește în acest an la Iași peste 90 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 18 țări în cadrul a 8 concerte. Ultimele bilete sunt disponibile aici.
🎸 Love Rocks | Trupa Wanted vine vineri la FOOM pentru un concert live de muzică blues, rock și funk. Un bilet costă 35 de lei și poate fi achiziționat pe bază de rezervare.
🎙Ad Libitum Voices | Cvartetul clujean marchează 10 ani de existență, iar cu această ocazie vine pentru prima dată la Iași, într-un concert unde vor fi acompaniați de Liber Artis Orchestra. Sâmbătă de la 19:00 la Sala Unirii - Cinema Victoria. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Încă ceva
🤫 Pssst! În ultimele săptămâni am lucrat la un ghid în care prezint 15 afaceri creative din Iași și ce mă stârnește la fiecare. Unele dintre ele au peste 10+ ani de când fac bine în partea lor de lume, altele au fost date la apă la început de pandemie. Urmează să apară cât de curând pe Iașul Nostru, așa că stai pe aproape. 💌