Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
cod roșu de caniculă în weekend
Iașul este pe locul 6 într-un barometru de performanță urbană
Festivalul Lavandei lângă Delta Moldovei
Știri locale pe scurt
Cod roșu de caniculă sâmbătă şi duminică pentru zona Moldovei. Sâmbătă şi duminică, pentru cea mai mare parte a ţării a fost emisă avertizare cod roşu, la Iași fiind anunţate maxime de 38 de grade.
Trei luni de restricții de circulație pe bd. Independenței. Lucrările de reabilitare termică a blocului Carmen necesită restricții de circulație pe prima bandă a bd. Independenței, pe sensul spre Tg. Cucu, începând de luni, 15 iulie.
Vânzările de apartamente au crescut la Iași cu 77%, în primele șase luni ale anului. Potrivit APIX.ro, este cel mai mare salt în vânzări de apartamente din ultimii ani.
Harta parcurilor industriale. Județul Iași este în continuare slab dezvoltat din punctul de vedere al parcurilor industriale.
Cu excepția parcului din Miroslava, funcțional încă din anul 2015, Primăria Iași și Consiliul Județean Iași nu au reușit să implementeze o astfel de investiție, în ciuda repetatelor promisiuni ale primarului Mihai Chirica și șefului CJ Costel Alexe.
La nivel național sunt 114 parcuri industriale și doar 3 dintre acestea se află pe raza județului Iași. Două dintre acestea au fost dezvoltate de Primăria Miroslava.
Al treilea parc este cel de la Lețcani, un proiect inițiat în anul 2008 și care nici până în ziua de astăzi nu a fost finalizat.
Locul Iașului în clasamentul orașelor din România
La finalul lunii iunie, ONG-ul Institutului pentru Orașe Vizionare a publicat un clasament al celor 41 de municipii reședință de județ din România.
Pe ce criterii au fost evaluate orașele?
Orașele din România au fost evaluate analizând 51 de indicatori din 13 domenii, grupate în final în trei componente care reflectă performanța unui oraș: calitate, prosperitate și vibrație.
Calitatea reflectă atractivitatea orașului si este o măsură a modului în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale contribuie la un standard de viață ridicat.
Prosperitatea arată puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici, cât și sociali. Categoria ilustrează în ce măsură un oraș prosperă prin dinamismul său economic și oferă rezidenților săi un mediu în care să trăiască, să muncească și să se dezvolte.
Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, subliniind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Se axează pe diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică. Experiența noastră de lucru cu orașele ne-a arătat că această componentă, deși poate părea mai puțin importantă în raport cu celelalte, este esențială pentru sentimentul de împlinire și dezvoltare al locuitorilor, dar și pentru atragerea turiștilor din țară și din străinătate, a forței de muncă și a investitorilor.
Cum stă Iașul în clasamentul orașelor din România?
Per total, Iașul apare pe locul 6 la general, în urma Clujului, Bucureștiului, Sibiului, Brașovului, Timișoarei, dar, oarecum surprinzător, înaintea Oradei.
Locul 5 la Calitate - Iașul este pe podiumul național la spitale/medici și speranță de viață, însă pe ultimul loc la calitatea aerului și în coada clasamentului la trafic urban.
Locul 8 la Prosperitate - Iașul stă bine la sporul natural și indicele de inovare, dar este tras în jos de dependența demografică și accesibilitatea locuințelor.
Municipiul Iași este singurul în care populația înregistrează un spor natural pozitiv, rata natalității fiind semnificativ mai mare decât cea a mortalității, ceea ce face și ca indicele de îmbătrânire al populației să fie mai scăzut decât în alte zone ale țării.
Locul 10 la Vibrație - Iașul este pe primele locuri ca grad de ocupare turistică și număr de elevi și studenți, pierde puncte la diversitatea populației și reputația cluburilor locale.
Numărul mare de studenți constituie unul dintre principalele puncte forte ale orașului și un factor de atractivitate pentru investitori. Faptul că aproape 40% din populația rezidentă constă în elevi și studenți alimentează, pe de o parte, vitalitatea economică a orașului, iar pe de alta face din Iași un adevărat oraș universitar, cu o viață intelectuală efervescentă și o atmosferă vie. Este singurul oraș din țară, alături de Cluj-Napoca, în care procentual sunt mai mulți studenți decât elevi.
Cât de precis poate fi un raport atât de general?
Felix Tătaru, președintele Institutului pentru Orașe Vizionare, scrie în deschiderea raportului City Index că acesta este un produs perfectibil care are nevoie de feedback pentru a evolua de la an la an.
Însă așa cum spune clișeul, nu tot ce poate fi măsurat contează și nu tot ce contează poate fi măsurat. Calitatea locuirii într-un oraș este un algoritm determinat probabil de sute de factori, iar ponderea lor este diferită.
Dacă ne uităm la mobilitate, indexul traficului urban măsoară timpul pierdut în trafic combinat cu viteza medie de deplasare în oraș.
Aici cred că ar fi loc pentru un indicator care să reflecte și cât de walkable este orașul pentru pietoni, cât de accesibil este pentru bicicliști și persoane cu dizabilități, cât de performant este transportul public.
De asemenea, aș spune că indicele de calitate a aerului sau amprenta verde a orașului ar trebuie să cântărească mai greu decât reputația cluburilor sportive locale sau numărul de brevete de invenții, care nu știu dacă e cel mai bun indice pentru inovație.
Ce facem în weekend
🟣 Festivalul Lavandei | Trei zile de spectacole, pe 12, 13 și 14 iulie, cu muzică, street food, răcoritoare, cafea, înghețată și… parfum de lavandă.
Lavanda AURA Festival se sărbătorește în aer liber, în mijlocul câmpurilor de lavandă din Movileni, Iași – lângă Delta Moldovei. Bilete aici.
🇷🇺 Caravana amintirilor din Gulag | O expoziție care reînvie emoția unor destine tragice, ale deportaților și victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică.
Expoziția poate fi vizionată în fața Centrului Internațional de Artă Contemporană Baia Turcească, str. arh. G.M. Cantacuzino, pe 11 iulie, între orele 17.00 – 21.00.
🍷 Sangria at sunset | În fiecare joi seară, cei de la Gist vă așteaptă la un prosecco sau o bere alături de prieteni și oferă 30% reducere la bere, vin și cocktailuri.
Fotografia săptămânii
N-am mai trecut de ceva vreme prin centrul orașului, așa că am fost oarecum surprins zilele trecută să constat cât de mult din spațiul public pietonal a fost predat cârciumelor.
La capătul străzii Lăpușneanu dinspre Piața Unirii, a trebuit să ne facem loc unii altora pentru a putea trece pe culoarul îngust care a mai rămas după extinderea terasei de la Boho, din laterala Hotelului Traian.
Evident, același lucru se întâmplă și pe Copou, în zona Universității, și în multe alte părți din oraș.
Nu trece săptămână să nu observ cât dispreț are administrația locală pentru cetățenii orașului și cât de împăcați suntem majoritatea dintre noi cu felul în care suntem tratați.
Încă ceva
Între Timeout și La Plăcinte, în locul Oddity Copou, s-a deschis săptămâna trecută Difereat Burgers, o extensie a fast-food-ului din Nicolina.
Nu mănânc prea des burgeri, dar smash burgerul de la Difereat mi s-a părut cinstit și echilibrat. Bonus points pentru meniul și designul minimalist al locației din Copou.
Totuși, v-aș recomanda să mai așteptați câteva zile sau să comandați acasă, pentru că încă nu au aer condiționat și e saună înăuntru în perioada asta.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Eu cred ca unele criterii alese pentru masurarea performantei nu prea au legatura cu performanta urbana, dezavantajeaza Iasul si avantajeaza orasele din vest (nu intamplator toate au note mai bune decat orasele din regat). De ex:
- accesibilitatea auto: nu e vina autoritatilor locale ca de la Bucuresti s-a decis construirea autostrazilor doar in Ardeal si Sud, iar A8 se tot taraganeaza;
- diversitatea etnica (ca parte din "vibratia orasului") - iarasi un criteriu care avantajeaza orasele din Ardeal si care nu prea vad ce treaba are cu vibratia unui oras - altfel ai zice ca miercurea ciuc e cel mai vibrant oras din Romania, lol;
- nr de turisti si locurile de cazare - nu e vina Iasului ca nu e asezat intr-o zona de munte cu pensiuni in tot judetul - ca altfel nu-mi explic cum Oradea si Suceava ar fi peste Iasi ca "vibratie".
Da, Iasul are o administratie foarte ineficienta si incapabila, dar criteriile astea sunt aiurea alese.
Pentru problema de pe strada Lăpușneanu vă recomand să trimiteți o sesizare în aplicația Iași City Report, sau online pe site-ul Primăriei Iași. O soluție ar fi relocarea tonetei de înghețată de la Moo Gelato.
O problemă asemănătoare cu spațiu îngust pe străzile pietonale este și pe bd. Ștefan cel Mare în zona terasei Mado