Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
bulevardul C.A. Rosetti va fi lărgit la patru benzi până în 2026
bicicleta este cel mai eficient mod de a străbate orașul la ore de vârf
de 1 mai muncitoresc, Simion Bogdan-Mihai revine la FOOM
Știri locale pe scurt
Bulevardul C.A. Rosetti va fi lărgit pe o porțiune de 6.1 km, la patru benzi, astfel încât să fie asigurat un acces rutier cât mai bun către viitorul Spital Regional de Urgență.
supralărgirea va costa 50 milioane de euro și ar putea fi finalizată în 2026, potrivit studiului de fezabilitate
A fost lansată licitația pentru construirea noului depou din Dacia. Procedura se desfășoară prin intermediul BERD, instituția financiară care a împrumutat Primăria Iași cu o sumă de până la 50 milioane euro pentru acest proiect.
Vin alegerile, apar randările. Primăria Iași a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor în vederea reabilitării Parcului Ciurchi, unul dintre cele mai mari parcuri din Iași, cu o suprafață de 5,8 hectare.
Încă un proiect SF lansat de Primărie. Municipalitatea a semnat un contract cu o firmă din Oradea pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui Aqua Park în zona Moara de Vânt.
Iașul lui Andrei Butnărașu
Duminica trecută, am văzut pe Facebook o poză rară cu Copoul eliberat de mașini.
A fost un mic miracol datorat Semimaratonului, care a durat doar o dimineață, dar care l-a făcut pe autorul fotografiei, Andrei Butnărașu, să meargă cu gândul mai departe:
„Cum ar fi ca accesul pe bulevard în ultima duminică din lunile de vară să fie permis doar transportului în comun?”
Mi-a mers la inimă propunerea lui Andrei, așa că am fost curios cum se vede Iașul din perspectiva lui de antreprenor obișnuit să traverseze Iașul pe bicicletă.
Andrei, mijlocul tău principal de transport în oraș este bicicleta. Cum este Iașul din punctul ăsta de vedere? Le face viața ușoară bicicliștilor sau mai degrabă nu?
Pistele de bicicletă din oraș sunt într-o stare proastă și reprezintă un real pericol pentru cei care le folosesc. Mai mult, nu sunt aduse la nivel cu carosabilul și nici sunt marcate corespunzător, astfel că, din punct de vedere legal, biciclistul este obligat să se dea periodic jos de pe bicicletă, fapt ce efectiv dublează durata deplasării.
De asemenea, pista care deservește zona Copou-Breazu este mereu blocată de mașini, dar nu am văzut niciodată vreun șofer amendat pentru obstrucționare. În schimb, bicicliștii sunt mereu în colimatorul Poliției Rutiere.
Mai trebuie spus că întâlnesc zilnic părinți inconștienți care circulă cu căruciorul pe pistele de bicicletă, fără a realiza că își pun viețile copiilor în pericol.
În ciuda celor descrise mai sus, deplasarea cu bicicleta, mai ales dacă este una electrică, reprezintă în continuare cel mai eficient mod de a străbate orașul la ore de vârf.
Andrei, cunoști împrejurimile Iașului mai bine decât majoritatea localnicilor. Zi-mi o experiență outdoor pe care ai recomanda-o ieșenilor care au o sâmbătă liberă primăvara asta.
Recomand un traseu care poate fi accesat parțial cu mașina sau integral cu bicicleta. Este vorba despre vizitarea pădurii Mârzești - cu parcurgerea câtorva poteci, bineînțeles -, iar apoi continuarea pe șosea către complexul Delta Moldovei, unde luciul apei întâlnește zumzăitul molcom al naturii, întrerupt doar de plescăitul peștilor care par să tatoneze pescarii de pe mal.
La final, programul de weekend poate include și o ciorbă pescărească sau orice alt preparat pe bază de pește proaspăt.
Dacă ai putea să schimbi un singur lucru la orașul Iași, care ar fi acela?
Aș reda tuturor ieșenilor accesul la restaurantul Casa Universitarilor, un loc cochet și plin de istorie, care momentan poate poate fi vizitat doar cu acordul conducerii Universității Alexandru Ioan Cuza.
Îmi aduc aminte cu mare drag de atmosfera boemă și de serile petrecute în compania unor oameni de cultură care captivau de fiecare dată audiența cu istorioare amuzante din mediul academic.
Mai văd terasa ca un loc cochet și accesibil, cu scaune albe din fier forjat, bere rece ca gheața, mici suculenți și prețuri studențești.
Spune-mi trei locuri din oraș care nu ar lipsi din ziua ta perfectă în Iași.
Încep ziua cu cafea bună. Prefer locurile în care nu vâjâie mașinile la câțiva metri de mine, așa că optez adesea pentru Leche Fundație sau oriunde găsesc cafea bună în zona pietonală.
Dacă am o întâlnire de business, prefer o cafenea cu mese mai distanțate, pentru a menține confidențialitatea discuției. Aici optez pentru un loc central, retras, dar cu locuri de parcare în proximitate. Să spunem că Frateria este una dintre primele opțiuni care-mi vin acum în minte.
Seara este pentru prieteni, așa că merg la Restaurant Caucaz, pe Copou. Sunt de-al casei și deși am luat cam toate preparatele la rând, nu pot spune „nu” produselor din aluat proaspăt, stropite moderat cu un pahar cu vin roșu dacă e frig sau alb dacă vremea e blândă și călduroasă.
Care este cel mai bun și cel mai puțin bun lucru la cartierul în care locuiești?
Locuiesc în zona Gării. Apreciez amplasamentul foarte apropiat de Centru, multitudinea de coffee-shop-uri și locații HoReCa din apropiere.
Ce nu-mi place este murdăria din zonă, păcănelele, oamenii străzii agresivi și elevii de la Școala Generală Nr. 15 care lasă în urmă ambalaje de la băuturi alcoolice, energizante, pungi goale de snacksuri sau țigări electronice consumate.
Dacă ar fi să dai un sfat ieșenilor, care ar fi acela?
Fiți mai toleranți cu oamenii și mai intransigenți cu nesimțirea, indiferent dacă aceasta vine din partea cetățenilor sau a autorităților.
Andrei Butnărașu este antreprenor și deține o mică agenție de advertising și PR specializată pe zona corporate, medicală și în general pe ramurile mai tehnice ale industriei.
Atunci când nu e în fața laptop-ului, îl găsiți practicând una dintre cele trei mari pasiuni ale sale: sportul, fotografia și natura.
Ce facem în weekend
🥕 Garden Fest | În acest weekend, la stadionul de la Rond Agronomie, Universitatea de Științele Vieții organizează un târg cu produse locale, care aduce împreună antreprenori, specialiști și pasionați de horticultură și peisagistică.
☕ Coffee Summit Batch | Două zile dedicate cafelei de specialitate și a pasionaților de arome fine. Expozanți din mediul local au ocazia de a-și prezenta originile cafelelor de specialitate, abilitățile în prepararea cafelei și echipamentele pe care le folosesc.
🎸 Concert Phoenix | Mâine, de la 20:00, trupa Phoenix își începe sezonul de concerte la Rocknrolla, unde se vor auzi piese celebre, fredonate de generaţii întregi: „Fata verde”, „Mica Țiganiadă”, „Mugur de fluier” și multe altele. Bilete aici.
🪩 Party with Scuffle & Socez | Mâine seară, la Acaju, Scuffle & Socez se ocupă de muzică pentru o petrecere pe ritmuri de rnb, old school hip-hop și electro groovy music. Bilete aici.
Simion Bogdan-Mihai revine la FOOM (P)
De 1 mai muncitoresc, cei de la FOOM by Nemțeana păstrează traditia și deschid terasa cu un concert special Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase.
Simion Bogdan-Mihai, cobzar, lăutar, culegător de muzică tradițională, împreună cu Lăutarii de Mătase, promit să te introducă intr-o incursiune specială prin mai multe genuri muzicale, cum ar fi muzica țărănească românească, muzica lăutărească urbană, dar și pop music generic românesc (valsuri și tangouri de la începutul sec. XX).
Un bilet costă 170 lei / persoană și include o bere sau un pahar de pahar de vin. Rezervări la 0773 776 225.
Coming soon
🎷 Jazzings: International Jazz Day | Pe 30 aprilie, la Acaju, se celebrează Ziua Jazzului. Seara va fi dedicată genului cu muzică live la saxofon, pian, chitară bas și percuție. Ritmul instrumentelor va fi acompaniat de solista Andra Botez. Bilete aici.
📽️ Romanian Mental Health Film Festival | Între 9 și 12 mai, va avea loc a treia ediție a festivalului RMHFF. Sunt programate proiecții de film, discuții pe tema sănătății mintale, dar și seri de distracție pentru publicul larg.
🍷 Vin la Cultură 2024 | În perioada 17-19 mai, la Foom by Nemțeana va avea loc un festival de gastronomie și vinuri. În două zile de festival, sunt anunțate lansări de carte, degustări de vin și mâncăruri alese.
🤘 Rocanotherworld | Ediția a noua a festivalului va avea loc în perioada 20-23 iunie, la Iași, iar line-up-ului de pe Main Stage se alătură Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak, Fără Zahăr și Denorm, primii artiști anunțați la scena de muzică electronică fiind Rosario Internullo și Gala. Bilete aici.
#decitit
Gogoașa „bugetului istoric”: Iașul a cheltuit 45% din bugetul de dezvoltare în 2023, de două ori mai puțin decât Oradea - Reporter de Iași
Tomești: trei creșe noi în trei ani. Iașul a construit zero creșe, deși are bugetul de 25 de ori mai mare - Reporter de Iași
Rușinea din Centru: scările rulante din Pasajul Hală. Pereți murdari, bălți, scările mai mult stau, iar când merg, lumea cade - Ziarul de Iași
Primarul Radu Mihaiu: „Să-și cumpere câte mașini vrea, însă nu e responsabilitatea statului să-i asigure loc de parcare pentru fiecare mașină” - Hotnews
În satul ieșean Bârnova, Dana Burlacu Visternicu, alături de Oaza Taină Vie, organizează duminica plimbări în pădure, care se încheie cu o degustare de produse -
The cycling revolution in Paris continues: Bicycle use now exceeds car use - El Pais
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu