Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
scădere de peste 50% a tranzacțiilor imobiliare în Iași
gânduri despre ce înseamnă să fii creștin
agenda evenimentelor de după Paște
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie din Iași au murit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt.
Cei doi, în vârstă de 28 şi 31 de ani, au murit subit la distanţă de două săptămâni unul de celălalt, din cauze încă necunoscute.
O investigație este în desfășurare, în contextul volumului de muncă „infernal” de la Institutul de Gastroenterologie.
Limitatoarele de viteză din dreptul trecerilor de pietoni din Valea Lupului vor fi înlocuite cu un ansamblu antiderapant de culoare roșie, aplicat pe carosabil.
măsura vine după ce, în ultimele săptămâni, cozile de mașini de la Rond Era au reapărut, iar viteza de deplasare a încetinit serios.
Mall Moldova s-a deschis oficial. Peste 250 de branduri au magazine în unul dintre cele mai mari mall-uri din țară.
în zona de food court: Wendy’s, Popeyes, KFC, Burger king, McDonald’s, Vivo, Manufaktura, Foom by Nemțeana, Gelateria La Romana.
în plus, există un spațiu de joacă de 2.800 mp și un cinematograf Cinema City dotat cu tehnologie 4DX
Scădere de peste 50% a tranzacțiilor imobiliare. Iașul a înregistrat în primul trimestru din 2025 una dintre cele mai mari scăderi ale tranzacțiilor imobiliare din țară: minus 58% față de aceeași perioadă din 2024, într-o piață națională care a scăzut doar cu 5%.
O MEDITAȚIE DE PAȘTE
Scria cineva pe Facebook zilele trecute că, dacă ar fi ca Iisus să vină din nou, tocmai creștinii l-ar repudia, pe motiv că nu e patriot și suveranist.
Nu-mi dau seama dacă așa ar fi, dar nu e neplauzibil. Anul trecut pe vremea asta scriam că religia creștină are o reputație proastă mai ales din cauza noastră, a creștinilor.
Nu reiau argumentele, dar câteva lucruri pe care le-am citit în ultimul an mi-au întărit convingerea că, dintotdeauna, creștinii se cunosc după fapte, nu după vorbe.
***
Există câteva scrisori care s-au păstrat din primele secole, când creștinii se întâlneau în case și, dacă erau descoperiți, erau arși de vii sau aruncați în arenă, ca pradă pentru lei.
În perioada aia, lucrul de care se temeau învățătorii bisericii nu era moartea, martiriul, ci ca nu cumva Numele (creștinismul) să fie discreditat de comportamentului adepților.
„Nu le dați păgânilor motive să batjocorească poporul lui Dumnezeu din cauza prostiei unora.”1
„Căci atunci când păgânii aud oracolele lui Dumnezeu din gura noastră, se minunează de frumusețea și de măreția lor. Dar apoi, când văd că faptele noastre nu sunt demne de cuvintele pe care le profesăm, ei devin batjocoritori și spun că totul este un mit și o închipuire.”2
„Unii au obiceiul viclean de a se lăuda cu Numele, purtându-se, în același timp, într-un mod nedemn de Dumnezeu. Aceștia trebuie evitați ca animalele sălbatice. Căci sunt precum câinii turbați care mușcă pe ascuns. Păziți-vă de ei pentru că mușcătura lor se vindecă greu.” 3
„Trebuie nu doar să ne numim creștini, ci să fim creștini.” 4
***
Mai târziu, după ce creștinismul devine religia oficială a imperiului, capcana cu care se confruntă biserica este formalismul, după cum arată Alexander Schmemann.
„Poporul umplea bisericile, dar în afara zidurilor Bisericii - și, cu adevărat, uneori chiar și în interiorul acestora - erau iresponsabili moral, purtau ură și făceau nedreptăți.”
„
Ei sunt (se consideră) buni creștini, pentru că au sărutat icoanele Mântuitorului și ale sfinților. În societatea bizantină se găsesc multe exemple de păcate din superstiții si din atitudini superficiale față de credință. În spatele acestora se contura ceva îngrozitor: sub aspectul creștin exterior se manifestă o dublă credință.În anul 530, un monah bizantin, Varsanufie, atacă religiozitatea „mecanică", ce reduce întreaga semnificație a creștinismului la forme exterioare. „Dacă treci pe la sfintele moaște și te închini o dată, de două sau de trei ori, asta este destul. Închină-te de trei ori, dacă vrei, dar nu mai mult."! Alți învățători i-au atacat pe cei care își exprimau credința numai „sărutând crucile si icoanele".
„Multi gândesc că este suficient să intre in biserică, să sărute toate icoanele fără să acorde atenție Sfintei Liturghii și sfintelor slujbe", scria Sfântul Atanasie Sinaitul.
Și tot așa, până în Rusia lui Ivan cel Groaznic, unde bărbații fără barbă ajung să nu mai fie înmormântați creștinește, pentru că rușii adevărați purtau barbă, iar fața bărbierită era percepută ca o adeziune la catolicism.
„Pentru prima dată, aici vom vedea foarte clar neîncrederea în gândire si creativitate. Mântuirea constă doar în păstrarea riguroasă a obiceiurilor vechi; acest tradiționalism neputincios dezvăluie toată drama si profunzimea ruperii Moscovei de cultura ortodoxă vie.
Calea către mântuire a devenit respectarea regulilor si împlinirea ritualului. Pentru că oamenii nu au înțeles, ritualul a devenit un scop în sine. (...) În cele din urmă s-a dezvoltat o simplă teamă de cărți si de cunoaștere.” 5
***
Vedem tipul ăsta de fundamentalism și în România zilelor noastre, iar tentația „liber cugetătorilor” care l-au citit pe Harari este să meargă prea mult în cealaltă direcție, și să pună multe din problemele societății pe seama religiei. Ceea ce e o supra-corecție, dar și o naivitate.
„Când văd una dintre acele pledoarii pasionate împotriva religiei, care tratează creștinismul drept cauza tuturor nenorocirilor noastre, îmi vine în minte: citește mai multă istorie, prietene.
Uită-te la istoricul conflictelor generate de fiecare societate care s-a angajat la oportunitățile și costurile unei organizării superioare celei de vânători-culegători.
Logica acestei plângeri pare să fie că, de vreme ce creștinii cred în lucruri ireale, problemele în care creștinii sunt implicați sunt inutile și ar dispărea dacă acele credințe ar fi date la o parte.
Fără creștinism am sta cu toții în jurul pianului alb alături de John și Yoko. Da, sigur. Tiparele de comportament dăunător sunt mult mai vaste și mai vechi.” 6
***
Și atunci, ce fel de oameni ar trebui să fie creștinii? Un răspuns l-am găsit în scrisorile din închisoare ale lui Dietrich Bonhoeffer, un teolog german care s-a opus nazismului și a fost spânzurat în aprilie 1945, cu doar două săptămâni înainte ca trupele americane să elibereze lagărul în care era închis.
Mâhnit că biserica germană a aderat la o ideologie criminală, el scrie:
„Am fost martori tăcuți ai faptelor rele. Am fost udați de multe furtuni. Am învățat artele ambiguității și prefăcătoriei. Experiența ne-a făcut să fim suspicioși și ne-a împiedicat să fim sinceri și deschiși. Conflicte intolerabile ne-au epuizat și ne-au făcut cinici. Mai suntem de vreun folos?
Ce avem nevoie nu sunt genii, cinici, mizantropi, sau tacticieni isteți, ci oameni simpli, onești, direcți. Va fi rezistența noastră suficient de puternică? Va fi onestitatea noastră lipsită de remușcări, astfel încât să găsim înapoi calea către simplitate și directețe?”7
***
Pe măsură ce creștinii din România și din Statele Unite, deopotrivă, își fac idoli din politicieni, din naționalism, din înstăpânirea aproapelui, calea către simplitate e tot mai îngustă. Așa cum a fost de la început, de fapt.
Vorbind cu prietenii săi, înainte să fie dat pe mâna autorităților, Iisus le spune de mai multe ori:
„De Mă iubiți, păziți-Mi poruncile! (...) Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este cel ce Mă iubește.
„De Mă iubește cineva, el va păzi cuvântul Meu. (...) Cel ce nu Mă iubește, nu-Mi păzește cuvintele.” 8
CE FACEM DUPĂ PAȘTE
🎸 Ritualul Primăverii | Robin and the Backstabbers revin la Iași, alături de Altorchestra, pentru a doua invocare a Ritualului Primăverii. Miercuri, 23 aprilie, de la 20.00, la Casa de Cultură a Studenților.
🚲 Masa Critică | O plimbare-protest cu bicicleta. Tura pornește de la stația de reparat biciclete din Podu Roș (parcul Regina Maria), pe 25 aprilie, la 18.00.
🐧 Apolodor | Povestea pinguinului Apolodor, inspirată de cartea lui Gellu Naum, prinde viață într-un spectacol-concert unic, cu muzică și text adaptat de Ada Milea. Sâmbătă, 26 aprilie, de la 11.00, la Casa de Cultură a Studenților.
🏃 Semimaraton Iași | Pe 27 aprilie, transformăm fiecare kilometru în sprijin pentru educația copiilor din medii vulnerabile. Înscrie-te acum și fii parte din energia care schimbă vieți.
🥁 Solaar | om la lună lansează Solaar, noul album, pe 2 și 3 mai, la Amfiteatrul Palas în Iași.
🎥 Romanian Mental Health Film Festival | Programul celei de-a patra ediții a RMHFF a fost anunțat și include două tipuri noi de evenimente. 8-11 mai 2025.
🎤 Ladies Wine & Design | O nouă întâlnire LWD Iași cu Mirona Gâdei, o invitată care trăiește și respiră branding. Joi, 15 mai, de la 18.00 la Krud Palas Campus.
🎻 Baroque Tour Opus 4 | Răzvan și Andreea Stoica revin la Iași, cu un program concertant dedicat lui Johann Sebastian Bach, la aniversarea celor 340 de ani de la nașterea celui mai mare compozitor al istoriei muzicii.
Cobzarul Simion Bogdan-Mihai revine la FOOM (P)
De 1 mai muncitoresc, se petrece ca-n Balcani! FoomFest Muncitoresc este o românească autentică cu mici care nu se numără și bere care curge-n valuri. Ceva ce toată lumea vrea, dar nimeni nu recunoaște!
Bogdan-Mihai Simion & Lăutarii de Mătase vin cu poveștile lor tragi-comice, spuse pe ritmuri lăutărești vechi - savuroase și neapărat de ascultat cu urechile și inima!
Formația Noi și Vechi încălzesc scena în deschidere, cu cântece culese din folclor și armonizate la instrumente precum caval, fluier, vioară, cobză, contrabas și dobă.
Biletul FOOMFest include mici fără număr, bere așijderea, concurs cu premii. Rezervări la 0773 776 225.
Cam atât pentru săptămâna asta. De Paște, se anunță vreme caldă, fără ploi, numai bună de ieșit la alergat sau la o tură prin pădure.
E și o șansă să ne decuplăm câteva zile de la știri, căci în două săptămâni vin alegerile și avem timp să continuăm războiul româno-român.
Paște fericit, prieteni!
O istorie a Bisericii de Răsărit - Alexander Schmemann
Letters and Papers from Prison — Dietrich Bonhoeffer
Evanghelia după Ioan — Capitolul 14
Felicitări!!!
Aș adăuga că dacă ar veni Isus pe pământ, probabil ar fi socotit ca un socialist comunist care urăște sistemul actual și mai ales ce afacere a ajuns biserica.