Bună dimineața, Iași! ☀️
Și bine v-am regăsit! Le mulțumesc celor 195 de abonați care și-au luat un pic de timp să lase feedback despre newsletter. Chestionarul este încă deschis, btw.
Două lucruri care au reieșit din răspunsurile voastre:
pentru cei mai mulți dintre voi, știrile și evenimentele săptămânii sunt mai folositoare decât subiectul principal;
știrile politice și în general negative legate de oraș sunt uneori prea mult.
Pe cât posibil, voi încerca să ajustez formatul și conținutul newsletterului ca să răspundă nevoilor voastre.
Planul este să continuăm să facem jurnalism local curat și onest, atât cât avem resurse, iar apoi să tragem linie la final de an și să vedem dacă putem într-adevăr face more with less.
În ediția de azi:
aripa Alexe din PNL își impune oamenii pe listele parlamentare
Brăila e model de bune practici pentru spațiile de joacă din Iași
festivaluri de jazz și folk în preajma Iașului
Știri locale pe scurt
Creșterea prețului la gigacalorie a fost respinsă în două rânduri de plenul Consiliului Local.
Potrivit primarului Mihai Chirica, fără creșterea de preț municipalitatea va avea probleme în a găsi un partener pentru concesionarea sistemului de termoficare.
Greu de concesionat: O licitație în acest sens este în desfășurare, iar la procedură s-a înscris un singur ofertant - grupul Chimcomplex, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza.
Un sistem nesustenabil: Primăria a îngropat zeci de milioane de euro în pământ, reabilitând un sistem de termoficare care mai este utilizat doar de o mică parte din consumatorii casnici.
Niciun apropiat al primarului Chirica pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Liberalii ieșeni au stabilit numele celor care vor apărea pe buletinele de vot la scrutinul de pe 1 decembrie.
La Senat, singura poziție eligibilă este ocupată de Lucian Rusu, secretar general adjunct al Guvernului. Pe locurile considerate eligibile pentru Camera Deputaților se află:
Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, deputat;
Sorin Afloarei, vicepreședinte al Consiliului Județean;
Sorin Năcuță, deputat;
Luciana Antoci, inspector școlar general.
Demisie: După ce a fost propus pe un loc care nu îi garanta un mandat de deputat, Liviu Brătescu și-a dat demisia din PNL, constatând brusc, după 25 de ani de liberalism, că în PNL „criteriul de promovare pe lista de parlamentare e cumătria”.
Sistemul de semaforizare din Podu Iloaiei ar putea fi pus în funcțiune săptămâna viitoare. Constructorul desemnat a finalizat lucrările de montare a sistemului de semaforizare la cele trei intersecții de la Podu Iloaiei, iar în următoarele zile ar urma să fie realizate branșamentele, de către furnizorul de energie electrică.
Două chestionare pentru un Iași mai respirabil
Două ONG-uri locale încearcă în această perioadă să pună un pic de presiune pe administrația locală pentru a îmbunătăți două dintre aspectele unde Iașul a rămas în urmă: parcările și spațiile de joacă pentru copii. Dar pentru asta au nevoie și de sprijinul nostru.
Cei de la APTA pledează de ani buni pentru adoptarea unei politici de parcare în Iași.
Ei au creat un document strategic, dezvoltat de specialiști în mobilitate urbană, care înaintează o serie de soluții moderne de parcare pentru un oraș ce asigură tuturor locuitorilor săi condiții optime pentru o viață activă într-un mediu sănătos.
Aceste soluții există și funcționează în orașele dezvoltate din vestul țării. Ce mai rămâne este ca politica de parcare să fie pusă în dezbatere publică, adoptată de Consiliul Local Iași și implementată efectiv de administrația locală.
Dacă vrei să fii parte din soluție, completează acest scurt chestionar despre situația actuală a parcărilor din oraș.
Cei de la CIVICA vor să facă spațiile de joacă din Iași mai apropiate de natură și mai prietenoase cu mediul.
Dacă ești părinte, bunic sau însoțitor al unui copil care utilizează spațiile de joacă din Iași, completează până pe 10 septembrie un sondaj despre cum ar trebui să fie un spațiu de joacă ideal.
P.S. Apropo de spații de joacă, în august, în drum spre litoral, am făcut o oprire neplănuită la Brăila și am petrecut două ore în parcul Monument, care a fost o surpriză plăcută.
Vorbim de un parc mai vechi decât Parcul Copou și cam de 5-6 ori mai mare ca suprafață, cu spații de joacă ample și cu echipamente pe care nu le-am întâlnit în Iași
E drept că lipsesc gazonul și băncile de piatră cu versuri de Eminescu, dar asta contează mai puțin. Brăilenii au alei lungi și umbrite de arbori maturi, pe care pot alerga, merge cu bicicleta sau plimba câinele. Adică ce contează mai mult la un parc.
P.P.S. Vara asta am ajuns după 20 de ani pe litoralul românesc, pentru că majoritatea prietenilor ne-au sfătuit să evităm Turcia/Grecia/Bulgaria pentru prima vacanță cu cel mic.
Am stat în 2 Mai la Luuma, o pensiune impecabilă, pe care nu pot să o recomand suficient. Un loc liniștit, amenajat cu bun gust și îngrijit de oameni cu mult bun-simț, toate la un raport preț-calitate decent, ținând cont de inflația generată de tichetele de vacanță.
Ce facem săptămâna asta
🎺 Cucuteni Jazz Fest | Un moment de libertate artistică, un loc unde ne conectăm cu natura pe ritmuri și melodii de jazz, deopotrivă moderne și istorice, totul într-un spațiu pitoresc, încărcat de multă energie. De vineri până duminică. Bilete aici.
🎙️Folk sub cerul Miroslavei | Două seri de folk, acompaniate de acordurile de chitară ale lui Adi Bezna și Emeric Imre. Sâmbătă de la 17:00 și duminică de la 18:00, lângă spațiul de joacă Skate Park din Miroslava.
🎻 Multisenzorial | Fiți parte din magia melodiilor binecunoscute ale trupelor Queen și Abba (11 septembrie de la 17:30) și Coldplay și Imagine Dragons (11 septembrie de la 21:00), aduse la viață de Cvartetul Sonore la Mina Pop Up din Iași.
🖼️ Lumi ale artei | O serie de conferințe ale unor specialiști din țară și străinătate, care au rolul de a ghida modul în care este expusă, percepută și semnificată arta contemporană atât în cadre specializate , cât și în spațiul public.
Prima conferință este susținută vineri, 6 septembrie, ora 18, de Erwin Kessler în Aula Magna a Universității „Al. I. Cuza”, sub titlul: „Cum e cu putință ceva recent în artă”. Programul complet.
Coming soon
🎼 Melancholia | Un concert în aer liber cu Răzvan și Andreea Stoica, acompaniați de Kamerata Stradivarius, într-un program ce include Vivaldi, Bach, Mozart, Rahmaninov și Jenkins. Vineri, 20 septembrie, ora 19:00 în în Auditorium Grădina Botanică. Bilete aici.
🎤 TedX Iași | Printre invitați ediției de toamnă, sub tema Navigating through Uncertainty, sunt Dora Morhan, Angela Achiței, Dan Lungu și Bogdan Iliescu. Pe 21 septembrie, ora 10:00, la Aula Magna a Universității. Bilete aici.
🎨 Bridge Delivery | Ne vom bucura împreună de lucrările murale ale artiștilor români și din străinătate, concerte la două scene, spectacole și performances, ateliere și activități interactive și inaugurarea celei mai mari Galerii de Artă Urbană din zona Moldovei. 20-22 septembrie la Pasajul Octav Băncilă.
#decitit
12 angajați taie frunze la câini în așa-zisa „Zonă Metropolitană”. Birouri pustii, un milion de lei – salarii, zero proiecte. - Reporter de Iași
Imaginea eșecului. Parcul din C.A. Rosetti: întârzieri de doi ani jumătate, costuri cu 70% mai mari - 7 Iași
Povestea unei străzi din Iași pe care acum 80 de ani treceau tancuri - Ziarul de Iași
The Quiet Power of Car-Free Neighborhoods - Bloomberg City Lab
Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia - Recorder
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Astăzi este ultima zi de înscriere în clubul Antreprenori în Natură. De câteva ori pe an, Igor Rotaru și George Oprea organizează drumeții și conversații cu sens în pădurile din jurul Iașului pentru un grup restrâns de antreprenori locali.
Dacă te-ai săturat de evenimentele clasice de networking, ne-am bucura să ni te alături.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu