

Discover more from Iașul nostru
Tihna care face posibilă arta autentică
Ionela-Sandrina Mihuleac găzduiește în casa și atelierul ei din Cucuteni un simpozion de artă și workshop-uri pentru copiii din sat
Bună dimineața celor care se simt mai mult sau mai puțin exotici! 😃
Uneori, când găsești o plajă faină sau un traseu de drumeție mai puțin bătut, e mai bine să-l păstrezi pentru tine. Altfel, riști să-i strici farmecul, care stă tocmai în faptul că e lăturalnic.
Cam așa simt și eu despre locul pe care l-am descoperit săptămâna asta, dar nu pot să nu vă povestesc despre el. Aveți toate detaliile ceva mai jos. 👇
Până una alta, în zilele care vin, vremea rămâne suportabilă, fără ploi și fără caniculă.
Știri locale pe scurt
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru finanțarea Spitalului Regional de Urgență Iași, în valoare de 250 de milioane de euro. Conform ultimului calendar, proiectarea spitalului este prevăzută a începe în această toamnă.
Lista străzilor care vor fi asfaltate în acest an. Primăria a scos la licitație modernizarea a 15 străzi. Cele mai multe artere care vor fi reabilitate sunt din zona Copou, în apropierea Colegiului Costache Negruzzi, iar restul din Păcurari, Cicoarei, Țicău și Tătărași.
Au început demolările la Silk District. Autorizația de demolare a fost obținută de beneficiar încă din ianuarie 2020, dar lucrările efective au început abia în această săptămână.
Surse din piața imobiliară au declarat pentru APIX.ro că investitorii au așteptat ca Primăria să elibereze și autorizația de construire pentru întregul proiect.
Kaufland deschide un nou magazin în Galata. Magazinul va fi construit pe șos. Iași-Voinești, pe partea stângă a drumului, pe sensul spre Miroslava.
În prezent, Kaufland are în construcţie un nou magazin în Tătăraşi şi are în plan amenajarea celui de-al treilea depozit logistic din ţară, pe un teren din Miroslava.
Despre ce vorbește lumea
Un panou publicitar amplasat în centrul Timișoarei a făcut vâlvă pe Reddit și pe Facebook săptămâna asta. Motivul a fost mesajul controversat de recrutare al unei companii din industria automotive:
„Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu.”
După mine, genul ăsta de non-subiect este un test Rohrsach, în sensul că reacțiile la reclamă spun mai multe despre sensibilitatea și complexele fiecăruia dintre noi decât despre reclamă în sine.
Unii s-au grăbit să se ofenseze, alții au socotit că reclama e genială de vreme atâta lume vorbește despre ea, altora puțin le-a păsat. Oricare din aceste reacții este de înțeles.
E clar că cei care au creat reclama n-au ținut cont de contextul istoric. Dar indignarea și victimizarea provincială sunt semne ale culturii scandalizării, pe care rețelele sociale o exploatează, în beneficiul lor și în dauna noastră.
Cel mai bun antidot ar fi să nu ne mai luăm atât de în serios și să ieșim un pic din bulele care ne fac atât de încrâncenați.
Meanwhile in Cucuteni
Am înțeles asta mai limpede evadând la Cucuteni, chiar în ziua în care scandalul moldovenilor exotici se derula pe Facebook.
De aproape 20 de ani, în fiecare vară, Ionela-Sandrina Mihuleac găzduiește la Cucuteni un simpozion de artă. Timp de două săptămâni, artiști din România și din străinătate vin la Cucuteni să lucreze în liniște și să-i învețe pe copiii din sat meșteșugul lor.
Când am ajuns eu, o grupă de zece copii țesea în liniște sub îndrumarea a două restauratoare de la Muzeul de Etnografie din Chișinău, iar Georgiana Dimitrescu și Vlad Mărculescu, balerini la Opera din Iași, plănuiau un dans pentru copiii din tura de seară.
Deși s-a pregătit pentru o carieră în pictură, iar simpozionul de la Cucuteni a început ca o tabără de sculptură, Sandrina Mihuleac și-a găsit vocația redescoperind ceramica de Cucuteni și ritmul de viață al oamenilor care ne-au lăsat-o moștenire.
„E ceva frumos și armonios în cultura Cucuteni. Vorbim de cantități uriașe de ceramică, decorată cu modele complexe, iar asta necesită timp și răbdare. Vasele astea erau făcute într-o anumită stare de spirit.
Arta e atât de rafinată și de profundă, încât nu putea fi făcută decât de un anumit fel de oameni. Tu când lucrezi un vas îți dai seama cum trăiau oamenii care le făceau. Era o pace, o tihnă, o liniște. Asta sunt stările pe care ar trebuie să punem accentul, nu pe concurență, pe competiție, pe viteză.”
„Tihnă” e un cuvânt care apare des în conversația cu Sandrina. Când ajungi la Cucuteni, prima impresie este că lucrurile se mișcă prea lent, prea ineficient, dar apoi înțelegi că tot ce se întâmplă în atelierul ei pleacă de la intenția de a cultiva tihna care face posibilă arta autentică.
Am întrebat-o Sandrina Mihuleac dacă ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea autorităților locale, dar candoarea felului în care ea înțelege arta nu are nimic de-a face cu mercantilismul politicienilor.
„Autoritățile vin și vorbesc pe deasupra, nu simt cu adevărat să ia o chestie și să o ducă până la capăt. Ei nu gândesc din interior, dintr-un simț la firescului, ci doar exterior, din niște cârlige și interese întortocheate. De asta nici nu le iese nimic.
«Hai să facem aici la Cucuteni un festival ca nu-știu-unde!» Păi de ce? Ca să se adune oameni și gunoaie și să fie hărmălaie? La ce-ți ajută?”
Încăpățânarea artistei de a nu face compromisuri a fost pusă la încercare de oportunitatea construirii noului atelier din fonduri europene, la care Sandrina Mihuleac a renunțat în ultima clipă din cauză că proiectul venea cu prea multe îngrădiri.
Deși n-avea toți banii, artista a început zidirea atelierului din fonduri proprii și a susținut cheltuielile din comenzile de ceramică, care au continuat să vină mereu pe măsura nevoilor.
„Eu întotdeauna m-am întrebat: de ce trebuie să-mi dea cineva ceva pe degeaba? Toată lumea așteaptă să-i dea cineva ceva ca să facă. Eu am făcut pentru că așa mi-a plăcut și lucrurile s-au legat.
Nu trebuie decât să pornești. Nu ne dă nimeni nimic și nici nu trebuie să ne dea. Dacă fiecare și-ar face treaba lui, ar fi de ajuns.”
Cum putem ajuta? Dacă vreți să contribuiți la publicarea catalogului simpozionului HUMAn 2021, puteți lua legătura cu Ionela-Sandrina Mihuleac, dar și mai bine ar fi să-i faceți o vizită la Cucuteni într-un weekend. Este acolo o energie bună care se găsește tot mai greu în online.
Ce facem în weekend
🎦 The Cleaners | Serile Filmului German continuă vineri la ora 20:00 la Art+Design cu un documentar despre cenzorii anonimi care sunt nevoiți să ia decizii în ceea ce privește nuditatea și violența de pe rețelele sociale.
🍯 Hai la noi în Prisacă | O după-amiază la Ferma Apicolă Prisaca Moldovei, sâmbătă de la ora 14:00, cu degustare de miere, ateliere pentru copii și adulți și un brunch cu produse locale.
🎛 Subcarpați & Christopher Ledger | Petrecere Dubla la Baza FEG Ciric. Începe de sâmbătă la ora 14:00. Un bilet costă 70 de lei în avans și 90 în ziua evenimentului.
🪕 Concert acustic Fără Zahăr | Duminică la ora 19:00, pe terasa Rocknrolla, „unde berea este rece şi ţânţarii sunt vegetarieni”. Un bilet costă 43 de lei.
Instagramul săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
Încă ceva
Primăria Iași s-a simțit flatată de o postare pe Facebook care laudă curățenia din oraș, într-o comparație josnică cu Bucureștiul și Clujul.
Dacă oamenii care administrează pagina Primăriei ar fi vrut să proiecteze altă imagine decât cea de inferioritate provincială, ar fi putut da mai departe această analiză despre ce poate învăța Iașul de la Cluj și invers.
Ia legătura cu noi
Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre acest newsletter local este binevenit.
Căutăm în continuare reporteri talentați sau oameni care pur și simplu au o poveste de spus, dispuși să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu