Autostrada Unirii nu este o prioritate pentru Guvern
Asociațiile civice din Iași se străduie să compenseze lipsa de influență la nivel central a liderilor politici locali
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletterului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași.
Săptămâna asta avem vești despre două expoziții proaspăt deschise la Iași și despre cea mai mare pictură murală din oraș, al cărei vernisaj are loc mâine.
🌧 Vremea se încălzește neașteptat în weekend, dar rămâne ploioasă, iar de marți încolo apare lapovița.
Știri locale pe scurt
Asociațiile ieșene pro-autostradă pun presiune pe Guvern, după ce noul plan de investiții în infrastructură plasează Autostrada A8 Iași – Tg. Mureș, considerată prioritară pentru regiunea Moldovei, pe același nivel cu A13 Bacău - Brașov.
Dorin Dobrincu, de la Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: „A8 este primordială Moldovei, este un proiect despre care discutăm deja de 14-15 ani, este introdusă în proiectul MasterPlanului de Transport al României, are o lege din 2018 care prevede construirea ei.
Este numită şi Autostrada Unirii, dar vedem că deocamdată nu uneşte nimic. A13, deşi a fost proiectată ulterior, a fost împinsă mereu în faţă de grupul PSD de la Bacău. Grupul PSD de la Iaşi pur şi simplu nu contează”
Autostrăzile și Drumurile Expres din Moldova și Bucovina: Stadiul la zi pentru fiecare proiect
Guvernul va construi un bazin olimpic la Vaslui, investiția având o valoare totală de aproape 100 milioane lei. De asemenea, executivul are în derulare proiectul construirii unei Săli Polivalente de circa 150 milioane lei la Suceava.
la Iași, astfel de proiecte fac obiectul doar unor declarații de campanie electorală: când vin vorba de fapte, autoritățile locale și centrale pică testul
Vestigii în centrul Iașului. Lucrările de cercetare arheologică din zona str. Palat au scos la iveală descoperiri importante: urme ale civilizației Cucuteni în centrul Iașului, complexe din perioada medievală și ruine ale unor clădiri simbol din istoria recentă a orașului.
Ieșenii care vor mașină nouă trebuie sa aștepte chiar și un an, din cauza crizei mondiale a microprocesoarelor. Dacă înainte era invers, acum cel mai greu sunt livrate modelele SUV, cu dotări complete. Chiar şi la modelele Dacia, fabricate în ţară, timpii de aşteptare se duc spre patru luni.
„Schimbarea orînduirii socialiste”
Istoricul Mihai Demetriade, cercetător la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a scris pe Facebook despre represiunea mișcării de protest de la Iași, din decembrie 1989, care a avut loc cu două săptămâni înainte de Revoluție:
În pregătirea represiunii, băieții de la ministerul de Interne deturnaseră organizarea „Dinamoviadei”, programată inițial pentru Oradea, mutată însă strategic la Iași, o acoperire pentru intervenția brutală preconizată. „Sportivii” au sosit pe 11 și 12, anunțând la hotelurile unde urmau să fie cazați („Unirea”, „Traian” și „Moldova” dar și la un motel) că vor sta până pe 15 sau 16 decembrie.
La hotelul „Unirea” au fost cazați 110 judoka. Nu știm cu precizie numărul lor total. Imediat după „acțiune”, în 14 decembrie, în jurul orelor 13-14, și-au achitat notele de plată și au plecat. Pentru moment, misiunea lor se încheiase.
În 14 decembrie orașul era plin de milițieni care patrulau de zor, alături de „civili”. Judoka așteptau cuminți în camere, uitându-se în piață de la ferestre, cu perdelele date la o parte, ostentativ. Cei care încercau să „staționeze” erau goniți rapid, „circulați, circulați!”. De la etajul I al hotelului „Unirea” o cameră filma mișcările din piață.
Evenimentele culturale ale săptămânii
Galeria Artep găzduiește expoziția „Glăjărie. Apropierea de un meşteşug”, care prezintă tablouri cu natură statică ale pictorului Ştefan Câlţia.
Pictorul invită la redescoperirea unei lumi a unui meşteşug uitat, dar atât de actual prin obiectele din viaţa noastră cotidiană: sticlă suflată şi decorată de artizani care duc mai departe o tradiţie din secolul al XVII-lea din Transilvania.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 7 decembrie – 20 ianuarie în spațiul de pe strada Sărărie, în cadrul complexului Exclusive Residence.
Tot în Copou, la Borderline Art Space, s-a deschis expoziția „Jurnal de virus”. Lucrările unor artiști precum Dan Perjovschi, George Roșu sau Tudor Pătrașcu ilustrează efectul pe care pandemia de coronavirus l-a avut asupra actului artistic, asupra artiștilor, dar și a societății.
Expoziția rămâne deschisă până pe 22 ianuarie și va fi dusă, apoi, la New York.
În fine, sâmbătă la prânz are loc vernisajul celei mai mari picturi murale din Iași.
Patru artiști stradali - HarceaPacea, Cuser, Vladude și Frag.menta - au realizat o pictură murală de 440 mp pe Casa de Cultură a Sindicatelor din Iași, lucrând la aceasta timp de 12 zile și aducând un tribut artistic lui Virgil Săhleanu, primul sindicalist român ucis după 1989.
👉 Despre mișcarea de artă stradală care a schimbat fața Iașului în ultimii ani veți putea citi pe larg săptămâna viitoare în newsletter-ul Iașul nostru.
De făcut în weekend
🎄 Târg de Crăciun la Zada | Sâmbătă începând cu ora 12:00 până spre seară orele 19:00. Evenimentul va avea loc în mare parte în aer liber, în grădina Zadei.
Vor exista 2 zone, una dedicată activităților pentru copii (în interior, dar și în aer liber) și alta dedicată în special adulților (doar în aer liber).
🐶 Bazar caritabil Save our Paws | Sâmbătă și duminică ai șansa să ajuți cele mai neajutorate necuvântătoare din județul Iași, într-o atmosferă caldă și primitoare de sfârșit de vară.
Artiști locali, antreprenori, meștesugari si alți membri sufletiști ai comunității noastre în creștere donează, creează și se adună la acest eveniment de strângere de fonduri.
🍷 L'aperitivo italiano | Vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 17:00, Jassyro Copou vă așteaptă la un pahar de vin și un platou de bruschete, tramezzini, salumeria, măsline, grisine și ceva surprize. 50 de lei/persoană, rezervările se pot face pentru minim două persoane.
De citit la alții
1️⃣ Un tren direct de la Iași la Odesa - De ce propunerea are avantaje, dar și multe dezavantaje - Hotnews
În ultimele săptămâni s-a vorbit în Republica Moldova despre introducerea unui tren direct între Iași și Odesa, dar lucrurile sunt la stadiul de consultări. Odesa are un milion de locuitori și este unul dintre cele mai importante destinații turistice de la Marea Neagră, dar nu prea se numără printre preferințele turiștilor români.
2️⃣ Cele mai fericite mame - PressOne
Psihologii spun că în perioada pandemiei depresia post-natală s-a accentuat, fiindcă și comunitățile mamelor s-au dispersat și s-au ținut la distanță, din pricina regulilor anti-Covid.
Înainte, în astfel de cercuri informale de joacă sau socializare pentru bebeluși, relele transpirau prin împărtășire colectivă și se dizolvau în parte în ciorba călduță a lui „am trecut și eu prin asta”, „nu ești singură”.
3️⃣ Dragostea de țară trece prin stomac. Afacerile care hrănesc nostalgiile românilor din diaspora - Panorama
De la magazine românești de cartier, la depozite uriașe în care ajung cele mai populare produse locale, de la firme de transport și până la restaurante cu săli pentru evenimente fix ca în țară, toate aceste afaceri au un numitor comun: hrănesc, de multe ori la propriu, dorul de casă.
Încă ceva
Trei mici descoperiri locale care mi-au făcut viața mai bună în ultima săptămână:
⛰ traseul prin Cheile Bicăjelului - recomandat de Ioan Stoleru - unde am scăpat ușor și de câinii de stână și de traversarea râului
🧥 vizita la atelierul Maison Chouchou - de unde am plecat cu un palton cadou pentru prietena mea și am descoperit un nou brand care produce lucruri de calitate în Iași
🍉 micii pepeni murați de la Familia Hoșliag - nici prea sărați, nici prea dulci, exact cum trebuie să fie 😋
Suntem recunoscători că ne citiți, că ne trimiteți idei de subiecte și că le spuneți prietenilor despre Iașul nostru. 🙏
În fiecare săptămână, ne străduim să arătăm că în Iași se poate face un alt fel de jurnalism local, mai luminos și mai constructiv.
Această ediție a newsletter-ului merge către 980 abonați - dintre care 46 de susținători - însă adevărul este că avem nevoie de sprijinul vostru în continuare.
Până la finalul anului, ne-am propus să depășim pragul de 1.000 de abonați și 50 de susținători, două borne importante în căutarea unui model de business viabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.