Comorile ascunse la 30 de minute de Iași
Frumusețea autentică a satului ieșean, documentată de geograful Lucian Roșu
Bună dimineața, Iași!
Și bun-venit celor peste 130 de abonați care primesc pentru prima dată acest newsletter săptămânal despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași.
Sunt super-recunoscător pentru mesajele de sprijin pe care le-am primit după primul an de Iașul nostru.
Știu că toți suntem copleșiți de volumul de știri care vine peste noi, de negativitatea de pe Facebook și superficialitatea de pe Instagram, așa că încerc să mă dau la o parte și să trimit în fiecare vineri un email cu cât mai mult semnal și cât mai puțin zgomot.
Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 💌
⛈ Vremea se mai răcorește în zilele care vin, dar weekendul aduce și ceva furtuni la Iași.
Știri locale pe scurt
Palatul Braunstein va găzdui Centrul Cultural European, noua instituție urmând să promoveze proiectele culturale locale, naționale și europene, susținând totodată valorile și tradițiile multiculturale ale României
Institutul Francez din Iași și Centrul Cultural Italian vor funcționa la etajul 1 al Palatului Braunstein
Centrul Cultural German va primi spre folosință un spațiu aflat la etajul 3
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și filiala ieșeană a Uniunii Artiștilor Plastici din România vor desfășura activități la parterul și mansarda clădirii.
Prețul apartamentelor la Iași a crescut cu 21% în ultimul an, potrivit unui raport imobiliare.ro. Un metru pătrat util costă 1.940 euro în zona centrală, 1.306 în cea semicentrală și 1.270 în cartierele mărginașe.
Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a câștigat anul trecut, împreună cu soția sa, medic și profesor universitar, peste 3 milioane de lei, adică aproximativ 50.000 de euro pe lună.
o parte din venituri sunt obținute de Tudorel Toader din activitatea de avocat, el reprezentându-i în instanță, printre alții, pe Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu.
Trei pretendenţi la Primăria Iaşi din partea USR. Marius Bodea și-a anunțat intrarea în competiția electorală din 2024, fiind al treilea candidat USR, după Cosette Chichirău și Răzvan Timofciuc.
Marius Bodea a mai candidat la Primăria Iaşi în 2016 din partea PNL, fiind învins de Mihai Chirica, la fel precum Cosette Chichirău în 2020
Comorile ascunse la 30 de minute de Iași
În afară de turele cu bicicleta la Dobrovăț sau o ieșire până la Delta Moldovei, lumea satului ieșean este un mister pentru mine.
La polul opus, unul dintre ieșenii care cunoaște cel mai bine satele din jurul orașului este Lucian Roșu, lector la Facultatea de Geografie de la UAIC.
Împreună cu echipa de la Iași.Travel, Lucian a colindat zeci de sate din județul Iași, pe care le-a documentat pentru proiectul QR4ALL, care aduce împreună mai multe GAL-uri (grupuri de acțiune locală) din zonă.
Ce mă face să citesc până la capăt fiecare episod din seria lui Lucian de pe Facebook este că privește satul cu un ochi bun, nu cu defetism și nici cu superioritatea celui care a uitat de unde a plecat.
„Am explorat la greu satele din județul Iasi. Primele au fost cele din jurul localității natale - la o vârstă când colegi de-ai mei descopereau McDonalds. Mergeam la târg în fiecare luni, cu căruța - cam 4 ore - și era o plăcere de fiecare dată să pot să descopăr ce se află dincolo de dealul din spatele casei.
Prima compunere la gimnaziu a descris chiar drumul de la coada vacii, din fundul de sat unde mă aflam până la târgul de luni - marele oraș Podu Iloaiei - acolo bărbații puteau să bea o bere la halbă, iar eu aveam extraordinara sarcină să am grijă de căruță. Mi se părea o lume total nouă - părea că pot găsi tot ceea ce îmi puteam închipui.
Astăzi am același sentiment - sentimentul că dincolo de dealul din fața mea se află orizonturi necunoscute. A fost un principiu după care m-am ghidat toată viața - să descopăr ce se află dincolo de orizonturile cunoscute. Iar proiectul #QR4ALL a picat ca o mănușă - documentarea si apoi filmarea celor mai importante locuri cu semnificație pentru comunele din județul Iași.
Pentru a face asta, am luat la pas satele, am explorat drumurile comunale, am mers cu bicicleta, am chestionat oamenii locului, primarii și am citit nenumărate surse bibliografice. Toate acestea cu scopul de a documenta satul ieșean.”
Când l-am rugat să-mi povestească despre expedițiile lui prin județ, Lucian era în practică cu studenții pe Rarău, dar tot și-a făcut timp să-mi răspundă pe email la câteva întrebări, ceea ce spune multe despre dedicarea lui.
Lucian, tu ai copilărit la sat și în ultimele luni ai explorat mai toate satele din județul Iași. Cum s-a schimbat satul ieșean după 1990?
Sunt 18 ani din copilăria mea petrecuți în satul autentic ieșean și mulți ani de explorare ai intimității fiecărui sat din județul Iași. Pe bicicletă, la pas, sau în plimbări de curiozitate, am căutat să înțeleg și să promovez elementele de autenticitate ale comunităților locale.
Sunt câteva schimbări ce s-au produs în satul ieșean. Practic în jurul orașelor și de-a lungul axelor de transport importante s-a produs un proces de dezvoltare a condițiilor de trai ce a coincis cu pierderea identității, a arhitecturii și a multor tradiții și obiceiuri.
Generația X a încercat să ducă mai departe moștenirea satului tradițional, dar apăsată de greutățile specifice tradiției post-socialiste a reușit doar parțială și pe alocuri să se implice în conservarea vieții autentice din satul ieșean.
Partea faină a întregii povești este că dacă mergi pe drumurile secundare din județ vei descoperi ceva comori ascunse, care pe mine mă fascinează. Și intrând tot mai mult în lumea aceasta a satului îmi dau seama că mai avem o șansă.
Șansa este oferită de câțiva păstrători ai tradiției, aceste tezaure umane vii, dornici să arate lumii elemente ale satului de odinioară. Iar a doua șansă este dată de tinerii antreprenori care consideră că tradiția și valorile culturale ale satului reprezintă o plus valoarea adusă produsului creat de aceștia.
Uite, să participi la degustări de miere de albine la marginea pădurii sau să petreci o după-amiază în lanul de lavandă sunt activități pornite de la inițiative ale unor persoane tinere, dar implicate în viața comunității.
Am văzut că multe dintre casele tradiționale, conacele boierești și bisericile de lemn din județ sunt în paragină. Se mai poate face ceva pentru ca ele să nu dispară de tot?
Mi-ar plăcea să cred că toate aceste elemente ale patrimoniului construit ar putea fi păstrate și integrate in tot felul de activități private, dar ne lipsește dorința de a înțelege mai bine valorile satului ieșean.
Practic nu există o cultură a patrimoniul tradițional în rândul nostru, dar nici o formă de conștientizare din partea administrației locale.
Sunt câteva inițiative locale, cum ar fi QR4ALL sau asociațiile de producători locali - ele pun în valoare, în mod punctual și ocazional o experiență ce include sentimentul ce ți-l oferă viața la țară.
Dar eu aș îndrăzni să cred mai mult - mi-aș dori să văd un muzeu al satului moldovenesc - cât încă mai avem de unde genera o asemenea infrastructură. Practic suntem singura regiune istorică care nu are conservat un sat întreg iar singura soluție este implicarea instituțiilor județene.
Conacele sunt o poveste aparte. Fac parte din istoria locului si fiecare din aceste conace și case boierești spun o poveste, își lasă amprenta asupra teritoriului și ar putea avea o continuitate. Costurile sunt mari pentru reabilitare, dar peste tot în Europa am văzut conace transformate în activități profitabile.
La noi doar Conacul Polizu și Castelul de la Miclăușeni reușesc să valorifice patrimoniul, arhitectura si sentimentul că ești purtat în alt loc. Dar mai sunt zeci de conace care au nevoie de inițiative private, smart, cu un marketing bun pentru a fi încadrate în activități ce pot reînvia aceste locuri.
Tot de la tine am aflat și despre păduri și iazuri de care nici nu știam că există. Zi-mi câteva dintre comorile ascunse naturale din jurul Iașului despre care mai multă lume ar trebui să știe.
Cel mai mult am fost impresionat de valea Jijiei si valea Prutului. De la Popricani până la Golăiești este un mix de biodiversitate, zone umede, sate tradiționale. Primăvara și toamna sunt niște peisaje incredibile, pe care nu le-am găsit nicăieri în lumea aceasta.
Cele mai frumoase aventuri au fost cu kayak-ul. Practic, am văzut 90% din ceea ce poți vedea in Delta Dunării - și asta doar la 30 de minute de Iași. Dar și plimbarea cu bicicleta pe digurile Jijiei este... demențială, aș zice.
Apoi mi se pare incredibilă puterea pădurii din jurul Iașului. În jurul ei s-a format o comunitate așa de puternică încât mi se pare așa de frumos câtă forță are comunitatea și pădurea.
Și mai sunt și producătorii locali care dau valoarea locului. Producători de miere de albine, de legume sau brânzeturi. Toți si-au găsit locul în comuniune cu pădurea Codrii Iașilor.
Pădurea aceasta nu a încetat să ne surprindă - fie că ești ambiționat de sport, de fotografie, de dorința de a (te) cunoaște mai bine sau pur și simplu pentru meditație -avem ceea ce nici un alt mare oraș din România nu are - o pădure pentru noi. Este fabulos să avem așa ceva în ograda noastră.
Uite, împreună cu Mihai Bulai, colegul meu de explorări la UAIC am creat o schemă grafică cu ce poți face intr-o oră distanță de Iași. Și uite așa poți ocupa liniștit 4-5 weekend-uri. Și mai sunt atâtea comori nedescoperite, unele foarte aproape de noi…
Noul vostru proiect, Q4ALL, vine să stimuleze turismul rural, care include vizite la crame, stâne sau lanuri de lavandă. Cum stă Iașul rural la genul ăsta de experiențe?
Proiectul QR4ALL are o provocare - aceea de a aduce la aceeași masă experți cu localnici, antreprenori si vizitatori pentru a genera experiențe rurale. Și am văzut exemple frumoase de reconectare cu mediul rural tocmai prin aceste experiențe.
Noua generație de antreprenori, care cred în visul lor de a crea inițiative în mediul rural oferă o serie de experiențe pe care le găsesc cât se poate de autentice.
Suntem la început de drum, dar observ o diversitate mare de experiențe. Doar în perioada de înflorire a lavandei am observat 3 weekend-uri cu evenimente fabuloase în lanul de lavandă - inclusiv concerte live.
Micro-evenimentele încep să se contureze mai bine, să dea substanță mediului local și să creeze o legătură mai puternică între comunitățile locale, antreprenori și vizitatori. Unele inițiative s-au permanentizat - se întâmplă aproape în fiecare week-end și oferă o predictibilitate vizitatorului ieșean.
De exemplu, Taina Vie și Jooyridez au gândit un spațiu de relaxare și viață activă chiar la marginea pădurii. Sau Anca de la Poiana cu Cetate care pregătește cele mai bune mâncăruri tradiționale, mai ales după o drumeție prin pădure, o alergare sau o ieșire cu bicicleta.
Este loc de mai mult, dar vă invit, de exemplu, să participați la seria de evenimente Hai la noi, cu tot felul de activități pentru toate vârstele dar și loc unde veți întâlni producători locali.
Cert este că trebuie să lucrăm mult și la nivelul de educație al vizitatorului - să creștem puțin si nivelul nostru de dorința de a explora mediul ieșean într-o manieră sustenabilă.
Dacă ar fi să dai un sfat ieșenilor care nu s-au încumetat până acum prea adânc în afara orașului, ce le-ai spune?
Ne dorim să ne conectăm din ce în ce mai mult cu natura, să fugim de zgomot, poluare, căldură și aglomerație. Ideea e că avem o bogăție în jurul nostru.
Plimbările prin pădure, degustările de produse locale, de vinuri sau pur și simplu explorarea satelor cu arhitectură tradițională, toate sunt experiențe așa de primitoare încât aș face un to-do list pentru fiecare ieșean.
Producătorii locali abia așteaptă să ne cunoască și îi găsim des în Parcul Expoziției sau la propriile evenimente. Oamenii locului au nevoie de o validare că ceea ce fac este într-o direcție bună, iar cadrul natural are nevoie de noi pentru a fi mai bine protejat și valorificat prin activități non-distructive.
Deci cred că și noi avem o mare responsabilitate în conservarea și valorificarea satului ieșean și a tot ce oferă acesta.
Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă Iașul în bine, aruncă un ochi peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Credits: Media kitul este meritul echipei Urban Gemini, o agenție locală care are grijă ca acest newsletter să arate 💯, de la logo până la graficele de pe social media. Dacă aveți nevoie de ajutor pe partea de design & content, dați-le un semn.
Ce facem în weekend
🎸 Concert Direcția 5 | Povestea celor 30 de ani ai trupei Direcția 5, condensată într-un concert live la Amfiteatrul Palas, vineri de la 19:30. Bilete aici.
🍺 IPA Fest | India Pale Ale este stilul de bere care a ridicat din neant lumea berii artizanale și care încă o cară pe proprii umeri. Între 29 și 31 iulie, Ironic Taproom aduce la Iași cele mai bune, reprezentative și interesante IPA-uri din toată țara.
🎾 BCR Iași Open | Luni începe la Iași prima ediție a unui turneu WTA 125, cel mai mare turneu feminin din România după cel din Cluj. Pe tabloul principal sunt anunțate nume din top 100 WTA, precum Karolina Schmiedlova sau Viktorija Golubovic. Ia-ți un bilet sau un abonament pentru toată săptămâna.
🎦 Serile Filmului Românesc | În perioada 3-7 august, Iașul găzduiește singurul festival dedicat exclusiv filmului românesc, o ediție care-l are ca invitat special pe actorul Marcel Iureș. Mai multe detalii despre program și bilete pe pagina festivalului.
Early bird
Zilele Nordului | Ediția a noua a festivalului care se va desfășura la Darabani, județul Botoșani, în perioada 12-14 august, îi aduce pe scenă pe Vița de Vie, Coma, The Mono Jacks și pe ucrainenii de la Haydamaky.
Biletele sunt aici, iar dacă folosiți codul ZN9IASULNOSTRU aveți o reducere de 20% din orice tip de bilet, ceea ce înseamnă 49 de lei la un abonament.
Încă ceva
Câteva lucruri pe care le-am gustat săptămâna asta și pe care le recomand cu încredere:
coastele cu chipotle și bibanul cu sparanghel și risotto, adăugate în meniul de la Muse Gastrobar
toast-ul cu vinete de la Trufanda și ceaiul cu gheață rooibos & ananas produs de un brand local - Gadal Tea
avocado toast cu ouă poșate și cold-brew simplu de la Harmony Cafe
stout-urile Wicked Barrel, micro-berăria din Neamț care face unele dintre cele mai bune beri negre din România
croissant-ul cu cremă de vanilie și căpșuni și limonada cu căpșuni de la Leche
Apropo de Leche, nu uita că poți câștiga două eclere de la ei dacă dai mai departe oricare ediție Iașul nostru. Cheers!