Prima bicicletă nu se uită

25 de biciclete recondiționate din Germania vor ajunge la copii din sate din județul Iași

Bună dimineața și bun venit la briefing-ul săptămânal despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași.

⛅ La ce vreme am avut săptămâna asta, weekendul va fi nesperat de însorit, dar maximele rămân sub 20 de grade de luni încolo.


Iașul nostru a publicat zilele trecute primul reportaj longform, despre comunitatea Codrii Iașilor, care se străduie să salveze pădurea din zona Bârnova-Dobrovăț.

Colegul meu, Ioan Stoleru, a petrecut câteva zile alături de oamenii care, văzând cum pădurea seculară de la marginea Iașului este rasă cu legea în mână, n-au putut sta deoparte.

🌳 Dacă n-ați ajuns în ultima vreme în pădurea Bârnova-Dobrovăț, puteți trage o fugă weekend-ul viitor pe Dealul Repedea (la Releu), unde va fi un demers de informare, educare și conservare organizat de Greenpeace și Codrii Iașilor.


Știri locale pe scurt

Iașul a intrat în scenariul galben, ceea ce înseamnă că începând de astăzi sunt impuse o serie de restricții, printre care funcționarea barurilor și cluburilor la 70% din capacitate, doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Nunțile și botezurile vor avea maximum 150 de participanți în exterior și 100 în interior; excepție fac doar acelea unde toți participanții prezintă dovezi că nu sunt infectați, unde vor putea fi 300 de participanți;

Trafic blocat în zona Nicolina. După ce ieșenii care locuiesc în zonă s-au plâns că, între 7 şi 8 dimineaţa, tramvaiul face o oră de la Rond CUG până în Podu Roş, Primăria nu face decât să constate că va fi și mai rău odată cu venirea studenților.

Un start-up de tehnologie din Iași a obținut un grant de 400.000 euro din partea Innovation Norway, a atras 80.000 euro într-o primă rundă de investiții și o pregătește pe a doua cu o valoare de până la 250.000 euro.

Sourcetask Solutions a dezvoltat o platformă - SenseTask - care utilizează inteligența artificială pentru a automatiza procesarea manuală a documentelor.


Două roți pentru toți

Asta e una dintre cele mai faine campanii de strângeri de fonduri pe plan local la care am contribuit în ultima vreme.

Cum funcționează: Doi români care trăiesc în Hamburg cumpără biciclete la mâna a doua, pe care le recondiționează și le trimit în țară, unde ajung la copii care n-au avut niciodată o bicicletă.

  • La prima ediție, în vară, s-au strâns peste 1.000 de euro, din care au fost cumpărate 18 biciclete pentru copiii din satul Icușeni.

  • Cea de-a doua ediție, care este în plină desfășurare, va trimite 25 de biciclete către copii din Cotnari și alte sate din județul Iași.

🚲 Dacă vreți să faceți un copil fericit, aici este pagina unde puteți face o donație.


Ce facem în weekend

☕ Creative Mornings | Dacă citiți acest newsletter la prima oră, încă mai aveți timp să-l prindeți pe Mircea Serediuc, care vorbește despre curaj și împărtășește poveștile care l-au format ca om. Eveniment virtual, astăzi de la 09:00.

🃏 Board Games Night | O seară de joacă și relaxare, găzduită de Human AntiCafe, care face cinste cu bere, ceai, limonadă și ceva de ronțăit. Vineri de la ora 18:00.

🤘 Rock'n'Iasi Open Air | O serie de concerte găzduite de parcarea Casei de Cultură a Studenților, de vineri până duminică. Cap de afiș sunt trupele Bucovina, Heedless Elegance și Era Divina.

🎸om la lună revine la Iași, pe 25 septembrie, pentru încă un concert la Amfiteatrul Palas. O trupă care a crescut în cei trei ani de existență cu fiecare episod de muzică și poezie, devenind foarte iubită de public pentru mesajul autentic și pentru prestațiile live extrem de intense.

🥞 Alternative Brunch | Trupa byron vine la pubul Legend pentru un concert live din seria Alternative Brunch, adică ceva bun de mâncat, dar mai ales ceva bun de ascultat. Duminică de la 17:00. Un bilet costă 60 de lei.


Instagramul săptămânii

A post shared by @valiturcuman

Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.


De citit la alții

1️⃣ Bucureștiul nu-și iubește mamele - Scena9

Lipsa rampelor de acces în magazine și mașinile care ocupă ilegal trotuarele fac orașul inaccesibil pentru o mamă cu un cărucior și un copil

2️⃣ Three Questions to Ask While Walking Your City - Cities Decoded

Unde poți ajunge fără mașină? Cât de sigur este mersul pe jos, fizic și neurologic?

3️⃣ Combatting an invisible killer: New WHO air pollution guidelines recommend sharply lower limits - The Conversation

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat zilele trecută că reduce drastic limita admisă de poluanți, de la 10 la 5 μg/m3. În Iași, valori de peste 50 μg/m3 sunt ceva obișnuit.

4️⃣ An Audacious Case for an Ancient Building Style: The Courtyard - CityLab

Pe măsură ce zonele urbane devin tot mai aglomerate, arhitecții redescoperă o metodă de folosire a spațiului veche de milenii: curtea interioară

5️⃣ 7 case superbe de la țară și poveștile proprietarilor care au lăsat orașul în urmă - LoveDeco

Șapte familii au reușit să abandoneze orașul pentru liniștea traiului la sat. Și a fost nevoie de mult efort, căci toate s-au mutat în case care au necesitat lucrări de amenajare și renovare, chiar recondiționare.


Reportajul despre Codrii Iașilor e doar începutul, de aceea căutăm în continuare reporteri talentați sau oameni care pur și simplu au o poveste de spus, dispuși să contribuie la un alt fel de jurnalism local.

Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.

Pe curând,
Alex Enășescu