Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
începe reabilitarea pasajului ACB
5 criterii care fac diferența între candidații la alegerile prezidențiale
a început a cincea ediție Romanian Creative Week
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Au început lucrările de reabilitare a pasajului Alexandru cel Bun, în cadrul unui proiect cu o valoare de circa 70 milioane lei.
Lucrările au demarat la 2 ani de la adjudecarea licitației. Primăria a întârziat semnarea contractului întrucât nu a dispus de resurse financiare pentru a începe execuția.
Primul tramvai Bozankaya, din lotul celor 18 vehicule achiziționate cu bani europeni (PNRR), va ajunge la Iași în perioada următoare.
Cele 18 vehicule au o lungime mai mică față de tramvaiele Bozankaya care circulă deja, achiziționate cu fonduri europene nerambursabile.
În prezent, pe străzile Iașului circulă 16 tramvaie moderne Bozankaya și alte 16 realizate de producătorul polonez PESA.
Universitatea Cuza va moderniza fostul sediu Romtelecom, actualul Corp R al instituției.
UAIC a achiziționat imobilul în 2018 pentru o sumă de 2,1 milioane euro.
Prin intermediul unui proiect PNRR, Universitatea va investi peste 17 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii.
Lucrările la parcul din fața Teatrului Național au ajuns la un stadiu de 80%, potrivit primarului Mihai Chirica.
Contractul de lucrări a fost semnat în luna august 2021, iar termenul inițial pentru finalizarea execuției era de 12 luni.
Cinema City va deschide noul cinematograf de la Mall Moldova pe 23 mai. Noul cinematograf va avea 9 săli, inclusiv o sală 4DX și o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri.
5 CRITERII DUPĂ CARE VOTEZ PREȘEDINTELE
Scriam înainte de turul 1 că, pentru mine, e cea mai ușoară alegere de când merg la vot.
Simion nu putea rata turul doi, unde riscul era ca alternativa să fie Crin Antonescu, adică exact profilul de politician din cauza căruia oamenii fug în brațele extremiștilor.
Cu Antonescu ieșit din cursă, alegerea devine și mai simplă. Fiecare avem un filtru propriu de criterii prin care evaluăm candidații, așa că o să vorbesc, pe scurt, despre ale mele.
1. Integritatea
Credința personală a unui candidat nu este un criteriu pentru alegerea președintelui, dar integritatea da.
Doar cei mai ipocriți dintre farisei - Simion, Neamțu, Georgescu - folosesc religia ca „marketing”. E metoda prin care falșii profeții îi amăgesc de când lumea pe cei care caută „învățători să le răsfețe auzul” (2 Timotei 4:3) cu „lucruri măgulitoare, închipuiri amăgitoare” (Isaia 30:10).
Tocmai pentru că sunt creștin, detest dubla credință și pe impostorii care „mărturisesc că-L cunosc pe Dumnezeu, dar Îl tăgăduiesc cu faptele lor” (Tit 1:16).
Am mai multă încredere într-un candidat care, pus să jure pe Biblie în prime-time, spune simplu și demn: „Eu sunt creștin ortodox practicant și nu profanez”.
2. Setea de putere
Înainte să intre în politică, Nicușor Dan a fost matematician, cercetător, oengist pentru protejarea patrimoniului. Dacă își dorea puterea, ăsta e probabil unul dintre cele mai ocolitoare trasee pe care le putea alege.
Simion, în schimb, avid de putere și dispus să facă orice pentru a o obține, a parazitat orice cauză i-ar fi putut aduce notorietate, de la Roșia Montană, la unirea cu Republica Moldova, la mișcarea anti-vaccin, la MAGA și euro-scepticism.
3. Rusia
Retorica împăciuitoare a lui Simion e mereu aliniată cu narativele rusești despre pace și neutralitate, căci „cuceritorul este mereu un iubitor al păcii, ar prefera să ne ia țara fără să întâmpine opoziție”.
Ăsta e și cel mai mare pericol pentru România în acest moment — un președinte care, pe unde a fost, a făcut jocul Rusiei, motiv pentru care este persona non grata în două țări vecine.
4. Violența
Kto, kovo? Cine pe cine va doborî? E un slogan atribuit lui Lenin despre lupta de clasă, despre care am citit în cărțile de istorie, iar acum o simțim cum mocnește, mai ales după alegerile anulate de anul trecut.
Nu știu dacă Nicușor ar fi un președinte care să reconcilieze, dar nu-l văd amplificând și mai mult tensiunile sociale, contribuind activ la dezbinare.
De cealaltă parte, George Simion inspiră teama că amenințările pentru jurnaliști, agresivitatea de peluză, legăturile cu lumea interlopă și cu mișcările legionare sunt doar un preview la ce ar urma dacă va fi ales președinte — o rocadă prin care păturile de jos vor să răstoarne nu doar sistemul, ci și intelectualii, elitele, antreprenorii, presa liberă și partidele de opoziție.
5. Demagogia
Chiar dacă nu aș urmări politica românească, mi-ar fi de ajuns să știu că unul dintre candidați e susținut de Dugin, frații Tate, Teodosie și clanurile de interlopi, ca să știu că nu aduce nimic bun.
Dar și în cel mai inofensiv scenariu — dacă Simion ar fi un președinte pe modelul primarului Chirica, un oportunist care vorbește în lozinci patriotarde și nu lasă nimic în urma lui — tot ar fi păcat ca România să aibă viteza de dezvoltare a Iașului, și nu pe cea a Bucureștiului sau Oradiei, în următorii 5 ani.
***
Greșeala noastră a fost să credem că trăim într-o țară mai bună decât este de fapt. Mi-a rămas în cap acest titlu al unui editorial publicat de The Guardian, imediat după realegerea lui Donald Trump.
Ca să nu trăim cu regretul ăsta după alegerile de duminică, e nevoie de o prezență masivă la vot, peste 60%.
În turul întâi, la Iași am avut o prezență de doar 48% în oraș și 42% în județ.
În municipiu, Nicușor a luat 42%, iar Simion 24%.
În județ, Simion a avut 36%, iar Nicușor 28%.
Simion a câștigat alegerile în aproape toate localitățile din județ. Nicușor doar în Iași, Miroslava, Rediu și Valea Lupului.
Democrația este, din nou, pe buletinul de vot. În sondaje, Simion și Nicușor sunt la egalitate. După toate previziunile, diferența va fi de câteva mii de voturi.
Ține și de noi, de ieșeni, să ieșim la vot, cu speranță și încredere, și să arătăm că trăim într-un oraș mai bun decât am crezut.
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
✨ Romanian Creative Week | A cincea ediție RCW reunește peste 1.000 de artiști, scriitori, designeri, arhitecți, antreprenori culturali și inovatori români și străini.
🐩 Animal Fest | Parada raselor de câini, demonstrații de echitație, expoziție de pisici, reptile, insecte, tarantule, iepuri, concursuri cu premii, consultanță veterinară, show de dresaj și agilitate, vizitarea bazei hipice. Sâmbătă și duminică, la Arena USV de la Rond Agronomie.
🎺 Regal de jazz | Pulsar Trio, unul dintre cele mai apreciate și interesante trio-uri din jazz-ul european contemporan, vine la BCU Iași astăzi, de la 19.00.
🎙️ TEDx Copou | Sâmbătă, pe 17 mai, de la ora 11:11, Biblioteca Centrală Universitară Iași devine locul unde ideile prind viață.
🤝 Community Meet-up | O conversație despre ce înseamnă cu adevărat să construiești o comunitate implicată și sustenabilă, cu Mădălina Neagu și Liviu Cadariu, co-fondatori We For Real. Pe 22 mai, de la 08.30, la Zbor Hub.
🎷 Jazzify | O seară de neo soul, jazz și R&B, într-o fuziune elegantă și plină de energie, joi, pe terasa FOOM. (P)
Vor fi reinterpretări moderne ale unor piese emblematice precum Overjoyed, Love for Sale, Sweet Love, Crazy și Come Together, într-un spectacol sonor ce îmbină rafinamentul jazzului clasic cu influențe contemporane.
COMING SOON
🎥 Festivalul Filmului European | O selecție de 7 filme europene, proiectate la Muzeul „Vasile Pogor" - Casa Junimii. 23-25 mai.
🎤 Cred Că Sunt Extraterestru | Un spectacol cool, colorat muzicalicește și vizual impresionant. Pe 29 mai, la FOOM. (P)
CCSE este o trupă românească de hip-hop alternativ, care se distinge prin îmbinarea unică a elementelor de rap, hip-hop, electronică și rock, precum și prin versurile profunde care transmit mesaje universale și rezonează cu publicul.
🎛️ Senzoria | Artiști de top vor urca pe cele 3 scene ale festivalului, oferind o varietate de genuri muzicale pentru toate gusturile. 30-31 mai, la Grădina Palas.
🪈 Dă-i Foale | SUBCARPAȚI aduce la Iași spectacolul „Dă-i Foale”, un proiect emblematic al trupei, care combină folclorul românesc reinterpretat, cu mesaj hip-hop si ritmuri electro. Miercuri, 11 iunie, la Cinema Victoria.
CITATUL SĂPTĂMÂNII
Într-un interviu pentru Panorama, o expertă în mobilitate urbană stabilită în Olanda explică cum au reușit orașele occidentale să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta sau transportul în comun.
„Și în Țările de Jos oamenii își iubesc mașinile. În Europa de Vest, de fapt, avem unele dintre cele mai ridicate rate de mașini pe cap de locuitor. Deci nu e vorba că oamenii de aici sunt anti-mașină.
Ce au făcut orașele de aici, însă, este că au proiectat infrastructura de transport în așa fel încât condusul să fie incomod în zonele urbane. (…)
Asta e, în realitate, singura modalitate prin care poți ajunge la o schimbare de comportament și de mentalitate în rândul populației. Dacă mersul cu mașina rămâne cea mai rapidă și convenabilă opțiune, atunci asta vor alege oamenii.”
Dacă vă întrebați cum arată o stradă care face condusul incomod, iată un exemplu de stradă reamenajată la periferia Parisului.

ÎNCĂ CEVA
Ești părinte de copil mic (0–6 ani) și locuiești în Iași? (P)
CĂTINEL Bistro & Family Retreat, un bistro local în curs de lansare dedicat familiilor cu copii, caută părinți deschiși să participe la un focus grup restrâns, relaxat și prietenos, în care vom discuta despre cum ar trebui să arate un loc cu adevărat prietenos cu părinții și copiii mici.
Când? Luni, 27 mai, între orele 9:00 și 11:00.
Unde? Str. Sărărie nr. 16, Iași, într-un spațiu prietenos și informal.
Participarea este gratuită, iar toți participanții vor primi o invitație la deschiderea oficială și consumație din partea casei.
Dacă ești interesat(ă), scrie-mi pe ioana.dabija@yahoo.com sau sună la 0755 507 476.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu