Cum protejăm pietonii?
Supraînălțarea trecerilor de pietoni, o practică folosită în orașele din vestul Europei, ar putea salva vieți la Iași
Bună dimineața!
Iașul a intrat inevitabil în scenariul roșu, dar asta nu ne împiedică să ne bucurăm de două evenimente grozave în zilele care vin:
👉 Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr și tabăra pusă la cale de Greenpeace & Codrii Iașilor.
⛅ Vremea rămâne practic neschimbată - predominant însorită și relativ călduroasă pentru început de octombrie.
Știri locale pe scurt
Familia primarului Mihai Chirica construiește o vilă de 820 mp, pe trei niveluri, pe un teren pe care l-a cumpărat cu 250.000 euro în 2018, pe numele mezinului în vârstă de un an.
Potrivit publicației 7Iasi.ro, casa și terenul ridică investiția imobiliară a familiei Chirica la o valoare de aproximativ 1 milion de euro.
Terapia Intensivă de la Spitalul din Lețcani se redeschide săptămâna viitoare, pe fondul creșterii tot mai agresive a numărului de infectări cu COVID-19 și al suprasolicitării spitalelor din Iași.
În județul Iași au fost confirmate 691 de cazuri noi la cea mai recentă raportare, rata de infectare depășind 4 cazuri la mia de locuitori în orașul Iași.
Ministerul Sănătății a amânat din nou stabilirea câștigătorului la licitația pentru proiectarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Iași, în condițiile în care procedura a fost lansată în decembrie 2019. Noul termen este 31 octombrie.
Cum protejăm pietonii? După ce doi pietoni și-au pierdut viața pe trecere în ultimele zile, Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași propune supraînălțarea trecerilor de pietoni, o practică folosită în orașele din vestul Europei.
Mai ușor cu shaorma
Un punct termic din campusul Tudor Vladimirescu a fost pictat de artiștii Harcea Pacea și Vlad Șade, care au lucrat la muralul de 200 de metri pătrați timp de 2 săptămâni.
Ilustraţiile viu colorate, transmit şi un mesaj pentru studenţii care trec zilnic prin zonă: să renunţe la mâncarea cumpărată de la fastfood şi să încerce grădinăritul urban şi mâncatul sănătos.
Cei 200 de metri pătrați au fost realizați cu vopsea Airlite, iar pereții se vor transforma în purificatori naturali, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de aproximativ 250 metri pătrați.
Iașul Dorei Morhan
Dora Morhan este omul mozaic. A glisat din zona academică la televiziune, a poposit în lumea operei și apoi a fost manager general al unui hotel de 5 stele unde a îmbinat afacerile cu sfera culturală.
Acum este hotărâtă să pună orașul nostru, prin asociația Destination Iași, pe harta locurilor de văzut într-o viață.
Dora, cum arată o zi perfectă în Iași pentru tine?
Aș începe o zi de sâmbătă cu o cafea băută la Jassyro, în Copou, complementată generos caloric cu un croissant cu limoncello.
Apoi aș coborî agale spre Muzeul de anatomie al Universității de Medicină, pentru a mă desfăta vizual cu ecorșeul lui Brâncuşi, asta dacă nu mă tentează mai mult Sala Pașilor Pierduți pictată de Sabin Bălașa.
Mai apoi aș lua o doză comprimată de experiențe la Casa Muzeelor, cea recent inaugurată și care acomodează nu mai puțin de 5 muzee must see, mai ales dacă aș fi acompaniată de Rafael, băiatul meu.
Deja s-ar face timpul pentru o masa în zona centrală, iar opțiunile sunt de pus pe gânduri și ridicat de pe ele. De la Cafeneaua Piața Unirii, la Cârciuma Veche sau Caravan, unde avem cum să ne alintăm papilele gustative în drumul nostru spre alte destinații.
Muzeul Mitropolitan este o bijuterie încă nedescoperită ce poate fi un preambul atât către vizita Mitropoliei, cât și a catedralei Catolice, iar Biserica Trei Ierarhi și a sa Sală Gotică ar fi următorul pas înainte de a vedea ce noi expoziții găsim la Palatul Culturii.
Mai apoi, o sesiune de terapie de cumpărături la Palas ar putea fi o opțiune, urmată de un ceai de la ora 5 într-unul dintre restaurantele grădinii, iar seara ar fi cu certitudine dedicată unei seri de operă sau teatru găzduite în sala Teatrului Național Vasile Alecsandri.
Iar, dacă mai apoi avem resurse de energie, aș merge pe strada Lăpușneanu la un pahar de vin și un platou de brânzeturi la Travagant sau la o bere exotică la Beerzone.
Ce crezi că lipsește Iașului pentru a fi o destinație la fel de atrăgătoare precum Clujul, Sibiul sau Brașovul?
Îi lipsim noi, oamenii care locuiesc aici și care, fiecare în parte, ar trebui să îi fim ambasadori… să avem sentimentul de mândrie locală, de apartenență.
Să ne asumăm Iașul ca fiind al nostru, al tuturor, să ne comportăm mai responsabil față de el, să îl cunoaștem, să îl prețuim, să ne bucurăm de ceea ce oferă și mai ales să împărtășim și altora.
Aici cred eu că este cheia pentru ca Iașul să fie cunoscut fie ca oraș al premierelor, al experiențelor, al unui multiculturalism greu de egalat, dar mai ales ca un oraș viu, un oras în care este imposibil să te plictisești.
Să zicem că ai un oaspete din afara orașului care vrea să încerce mâncare tradițional moldovenească. Unde îl duci?
Voi alege un loc unde rațiunea se îmbină cu emoționalul, pentru că acolo m-au dus părinții mei la restaurant în Iași, când am venit să depun dosarul pentru facultate.
Dar acela este locul unde stăteau la povești Creangă și Eminescu, unde tochitura moldovenească, incompatibilă cu dietele, chișca, platourile doldora de bunătăți sunt la rivalitate doar cu taraful ce își face simțită prezența la ceas de seară.
Este vorba, evident pentru localnici, de Bolta Rece, locația care deține „decanatul” ca vârstă pe evantaiul restaurantelor din Iași.
Ai o afacere locală preferată sau o organizație despre care mai multă lume ar trebui să știe?
Am mai multe și mi-ar fi greu să aleg una dintre ele. La nivel de turism, Iasi.Travel și CityID fac lucruri grozave și inedite în ceea ce privește cunoașterea Iașului.
Hai Hui, Harcea Parcea, Civica, Fundația Comunitară, FabLab… toți fac parte din epiderma de schimbare a ceea ce însemnă un nou Iași, care valorifică patrimoniul moștenit și îl creează pe cel actual și viitor.
Asociația Producătorilor Locali cu toți „actorii” pe care i-a adus împreună este deosebită ca dinamism și creează evenimente cu suflet.
Toți producătorii de vin - Gramma, Cotnari, Strunga, Domeniile Lungu, Casa de vinuri Bohotin - fac eforturi colosale ca să poziționeze regiunea ca un etalon pe piața oenologică.
Cuptorul Moldovencei, Select, Tuffli, Marabou, Frateria, Moft Copt îndulcesc autentic și cu ingrediente fabuloase viețile noastre.
La nivel cultural, ceva de neratat este Casa Muzeelor, absolut MI-NU-NA-TĂ, iar experiența vizitării măcăr a unuia dintre cele cinci muzee ale sale nu are cum să nu amprenteze chiar și cele mai ermetice suflete.
Spune-mi un proiect la care lucrezi și cum te-ar putea ajuta cititorii newsletter-ului Iașul nostru.
“Ghidul de identitate locală”, un proiect de suflet pe care Destination Iași îl vrea ca un motor al creșterii mândriei comunitare.
Înainte de a primi oaspeți trebuie să știm noi în ce oras grozav locuim, ce povești și locuri spectaculoase ascunde, ce personaje fabuloase și ce evenimente impactante s-au petrecut chiar pe străzile pe care noi trecem absorbiți de prezent.
Un al doilea proiect este un ghid al Iașului pentru copii, fiindcă poate fi considerat unul dintre cele mai ofertante orașe din punct de vedere al poveștilor, istoriei și al literaturii.
Iar fiindcă nimic nu se face decât în echipă, avem nevoie de voi, cititorii iubitori ai acestui oraș, să ne dați mesaj la contact@destinationiasi.ro.
Spuneți-ne ce vi se pare altfel la Iași decât în alte părți ale țării, ceea ce vă face pe voi mândri fiindcă trăiți aici și ce ar putea contribui, din perspectiva voastră, la îmbunătățirea experienței turistice a celor ce ne trec pragul ca oaspeți.
Ce facem în weekend
🌳 Vrem Parcul Natural Codrii Iașilor | Comunitatea Codrii Iașilor, despre care v-am povestit săptămâna trecută, s-a aliat cu Greenpeace România pentru o tabără de weekend, desfășurată pe platoul Repedea (la Releu), care te va face să te îndrăgostești de pădurea Bârnova,.
🎭 Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr începe astăzi la Iași. Vor fi 10 zile de reprezentații și evenimente, susținute de peste 300 de artiști din 11 țări.
Eu mi-am luat din timp bilete la Rosto - spectacolul regizat de Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș în rolul principal -, dar este încă neclar dacă prezența fizică va fi permisă, ținând cont de creșterea ratei de infectare.
🥗 Bunătăți locale în Farfuria Sănătoasă | Două workshop-uri, unul despre apicultură și altul despre gastronomie, în cadrul cărora veți învăța cum să faceți o masă sățioasă și sănătoasă, cu produse locale, fără chimicale. Duminică de la 10:00, la patinoarul din Grădina Palas.
Instagramul săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
Încă ceva
Trei descoperiri recente care mi-au plăcut și pe care le dau mai departe:
🎧 De ascultat: interviul cu neurochirurgul Bogdan Iliescu pentru podcastul Oameni Brici
📺 De văzut: Seinfeld a intrat pe Netflix începând de astăzi. Iată 10 episoade de neratat pentru cei care n-au văzut serialul până acum.
🎂 De gătit: Prajitura cu iaurt, pere si ciocolata
Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.
Căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu
Mulțumesc din inimă !