Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului local despre lucrurile bune care se întâmplă în Iași. ☀️
Știri locale pe scurt
Prețul apartamentelor din Iași continuă să crească, pe fondul cererii de locuințe noi. Comparativ cu 2015, cererea de apartamente în Iași este cu 60% mai mare, față de 37% în București și 13% în Cluj.
în zona centrală și în Copou, prețurile au crescut cu peste 50%, ajungând la peste 1.500/mp pe Aleea Sadoveanu, unde un apartament de 2 camere (60 mp) costă aproape 88.500 de euro în avans
Iașul va fi desemnat gazdă a finalei Campionatului Mondial de eSports 2023. Cheltuielile de organizare ar putea ajunge la aproape 5 milioane de euro, dar oficialii Primăriei spun că o parte din fonduri va fi recuperată.
Istoricul Sorin Iftimi a primit post-mortem titlul de cetățean de onoare al Iașului. Sorin Iftimi a murit sâmbătă seară, la vârsta de 56 de ani, după ce a fost infectat cu Covid-19.
„Marele lui har a fost acela de a face ca istoria orașului să poată ajunge la publicul larg într-un mod accesibil și prietenos. Avea simțul acesta rar de a ști să extragă din abstractul documentelor poveștile Iașiului istoric, transformându-l într-un oraș pe înțelesul tuturor.” - Otilia Bălinișteanu
Două hărți noi pentru exploratorii urbani
Comunitatea Codrii Iașilor a lansat o hartă cu trei trasee marcate, cu punct de plecare Rezervația Repedea (La Releu).
Harta va fi completată constant în următoarele luni, urmând ca, până în primăvară, să fie cartografiată întreaga pădure Bârnova-Dobrovăț, viitorul #ParcNaturalCodriiIasilor!
Un traseu adăugat recent, de la Gara Bârnova la Poiana cu Statui, este un bun pretext pentru a ajunge și la Poiana cu Cetate, una dintre comorile ascunse de lângă Iași.
„Noi avem și un fel de campanie, îi spunem #FapteNuLamentări. Este important să ieșim din defetismul ăsta românesc - 'nimic nu se schimbă, toți sunt la fel' - care, de fapt, te oprește de la acțiune, te paralizează.
Oricând vedem ceva care nu ni se pare în regulă, noi trebuie să ne gândim care e acținea pe care o facem, iar acțiunea nu poate să fie doar o postare pe Facebook, aia este o cameră a ecourilor care nu se duc nicăieri.
Eu cred că orientarea asta spre fapte, spre a fi activi, într-un mod cât mai cerebral, este foarte necesară pentru noi, pe orice subiect.” - Mihai Diac
Fiecare statuie din Iași are o poveste, iar aceste povești sunt acum adunate pe un site și accesibile printr-un cod QR.
Echipa proiectului Iași, ART Code și-a propus să realizeze o cartografiere culturală a celor mai importante monumente de for public din Iași – statui, obeliscuri, busturi, plăci comemorative.
Ce facem săptămâna asta
🌱 Grădini Urbane. Cum culegem roadele orașelor în care trăim? | O discuție online despre agricultura urbană și #orașecomestibile, utopie pentru noi dar realitate deja prezentă în multe orașe! Astăzi de la 15:00.
🩰 What we are today will change tomorrow | O experiență performativă de dans contemporan în care conectarea fluidă la corp, sunet și narativul vizual compun o călătorie personală. Sâmbătă și duminică, de la 19:00, la Teatrul din Stejar.
🧠 Călătorul și elefantul vin la TUIASI | Dorin Boabeș, cofondatorul proiectului Mindarchitect.ro, va susține un workshop online despre aplicarea neuroștiinței în viața de zi cu zi. Marți, 23 noiembrie, de la 18:15.
📦 Cutia cu vise | Până pe 6 decembrie, Harmony Cafe strânge 200 de cadouri pentru copii defavorizați, cu vârste între 2-12 ani, din mediul rural. Cum poți tu să te implici?
poți să pregătești o CUTIE CU VISE și sa o aduci la Harmony Cafe
poți dona bani/produse, iar noi pregătim cutiile (donațiile se pot face la cafeneaua Harmony, produsele donate trebuie să fie noi)
Instagramul săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
De citit la alții
1️⃣ „Storytellers” și patrimoniul. Când rețelele de socializare se dovedesc utile - Europa Liberă
Deși autoritățile nu le acordă o importanță sporită, în sfera online există persoane care au luat inițiativa și au valorizat componenta educativă a rețelelor de socializare pentru a promova și a face cunoscut patrimoniul din România. Această nișă devine din ce în ce mai populară și atrage zeci de mii de urmăritori. Ei sunt „storytellerii" culturali și urbani.
2️⃣ Acasă, în Piatra Craiului - Dan Byron
„Pe cuvânt dacă înțeleg de ce și cum, Piatra Craiului a devenit între timp un loc în care mă tot întorc. Anul ăsta am pus o fotografie cu creasta pe facebook și am scris că e locul meu preferat de pe planetă.”
3️⃣ Bucureștiul lui Mircea Eliade - Zeppelin
O călătorie prin Bucureștiul interbelic într-un video-tur ghidat, în 4 episoade, ca preambul al expoziției „Bucureștiul lui Mircea Eliade”, de la Muzeul Național al Literaturii Române.
4️⃣ Europe’s Greenest Cities Might Not Be the Ones You Think - Bloomberg
Un studiu de amploare pe 1.000 de orașe europene plasează Iașul pe locul 396 la poluare și pe 133 în clasamentul mortalității cauzate lipsa spațiilor verzi.
5️⃣ Călătorul Total - PressOne
O legendă a traseelor de anduranță de pe toate continentele lumii a parcurs toți cei 1400 de kilometri ai traseului Via Transilvanica.
‘Vrei să te regăsești? Uită spațiul tău de confort, ia-te și umblă singur pe drum, stai de vorbă cu tine însuți, ascultă natura, cunoaște oameni și nu uita să te bucuri de absolut fi-e-ca-re zi.
Cam atât pentru săptămâna asta. Orice gând sau feedback despre formatul acestui newsletter este binevenit.
Căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu
Felicitări! Așa ar trebui să fie toate știrile: plăcute la citit.