Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
trei proiecte de clădiri cu până la 18 etaje
ce putem învăța de la arhitecții care reconstruiesc Timișoara
descoperă magia științei la Noaptea Cercetătorilor UAIC
Știri locale pe scurt
Dosarul Veranda a picat rușinos la inspecția judecătorilor. Judecătoarea de cameră preliminară a criticat aspru felul în care DIICOT a realizat ancheta care ar fi trebuit să îngenuncheze mafia imobiliară din Iași.
Practic, prin eliminarea succesivă a probelor, ancheta a fost dată înapoi cu patru ani, riscând să întârzie judecarea unor fapte până la prescripția răspunderii penale.
Trei proiecte de clădiri cu până la 18 etaje, pe masa Consiliului Local. Cele trei inițiative private vizează blocuri și clădiri de birouri înalte în zonele Bucium – Trei Fântâni, Tudor Vladimirescu și Chimiei.
Primăria va amenaja un nou cimitir la Iași, în zona C.A. Rosetti, la limita administrativă cu comuna Popricani. Municipalitatea are la dispoziție un teren cu o suprafață de 15 hectare.
Panifcom, producător de produse de panificație, vrea să construiască cel puțin o fabrică pe fosta platformă Fortus.
În acest sens, a depus o cerere la Primărie, iar municipalitatea a intrat în ultima fază pentru organizarea licitației: luni, 30 septembrie, plenul Consiliului Local (CL) se va pronunța asupra oportunității acestui proiect.
Stații self-service pentru biciclete au fost montate în cinci cartiere din Iași: Centru (Piața Independenței), Podu Roș (Parcul Regina Maria), Copou (Parc Târgușor, vis-a-vis de stadion), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor) și CUG (stația CUG I).
Stațiile sunt dotate cu pompă și unelte de reparat bicicleta și sunt disponibile 24/7, putând fi utilizate în mod gratuit.
Inițiativa este derulată de grupul civic Două roți pentru toți și finanțată prin Programul pentru Implicare și Inovare Civică (PIIC) dezvoltat de Asociația CIVICA.
De ce modelul Faber nu funcționează încă la Iași
Săptămâna trecută am asistat la o dezbatere despre viitorul orașului Iași, la care au participat lideri de business, profesori universitari și politicieni locali.
Ascultându-i, am avut impresia că se face referire la un alt oraș, unul în care economia locală duduie, viitorul sună bine și mai toate problemele sistemice au fost rezolvate.
Da, Iașul este pe o traiectorie de creștere economică în următorii 10 ani, prin simplul fapt că vine din urmă și are de unde să recupereze față de orașele din Transilvania. Autostrăzile ar trebui să ridice sectorul industrial și nivelul de trai al ieșenilor.
Dar când vorbim de urbanism, de felul în care se dezvoltă orașul - ca să nu mai spun de experiența bicicliștilor sau a pasagerilor care ajung în noul terminal de la Aeroport-, suntem nevoiți mai degrabă să privim în altă parte pentru modele de bune practici.
Nu neapărat către Praga sau Viena, ci și mai aproape de noi, la orașe precum Cluj, Oradea sau Timișoara.
Apropo de Timișoara, Cultura la dubă a publicat săptămâna asta un reportaj excelent despre arhitecții care reconstruiesc orașul de pe Bega.
Pentru că ne lăsăm prea ușor flatați de concursuri de popularitate online și de eticheta de capitală culturală/istorică/a creativității, las aici trei idei care vorbesc despre diferența de mentalitate, nu doar la nivel de administrație locală, cât și în ce privește investițiile private și colaborarea cu operatorii culturali.
Binele comun înaintea profitului
Arhitecta Oana Simionescu, una dintre fondatoarele centrului cultural Faber, povestește ce le-a mânat în luptă pe ea și pe cele 7 colege care au pus bazele unuia dintre cele mai importante proiecte culturale private din România:
„Ne-am imaginat de la început că trebuie să fie un spațiu pentru oraș și am știut că asta nu va fi o investiție pe care să o recuperăm vreodată. Ce avem în comun este încrederea asta aproape naivă în acest oraș și în rolul pe care îl are fiecare dintre noi, de a face lucrurile cât mai bine aici.”
Totodată, costurile pentru achiziția, renovarea și consolidarea clădirii s-au ridicat la aproape 1.75 milioane de euro. Banii au venit de la doi antreprenori locali din industria IT – Valentin Mureșan, omul care a vândut start-up-ul Movidius gigantului american Intel, și Adrian Erimescu, cofondatorul platformei imobiliare.ro.
„Pentru mine e pur și simplu emoționant și voi fi veșnic recunoscătoare partenerilor noștri, Val și Adi, care fără să vină direct din cultură, au investit în cultură. Sunt oameni care m-au susținut constant. Aici nu sunt niște investitori care mă presează încontinuu să fac bani. Nu, aici discuția e mereu: cum putem să generăm mai multă valoare pentru oraș, pentru zona creativă?”
Un oraș în care merită să te întorci ca să dai ceva înapoi
Deși a lucrat în Copenhaga pentru unul dintre cele mai prestigioase birouri de arhitectură din Europa, Oana Simionescu a ales să revină acasă.
„Mi s-a propus să rămân, dar eu eram așa de inspirată de energia aia, atât de convinsă că ce am învățat acolo trebuie să aduc acasă, încât nu voiam decât să vin aici, nu aveam ce să fac în locul acela perfect, plin de oameni perfecți, știind de unde am plecat eu și că aici e nevoie de oameni.”
Și Valentin Mureșan a luat decizia de a se întoarce acasă, deși a petrecut un deceniu în Irlanda și chiar a devenit cetățean irlandez.
„Cred că a avut un impact major faptul că a trebuit să plec în străinătate, a fost ca un șoc să fiu parașutat într-o lume pe care nu o cunoșteam, într-o altă limbă și atunci am avut vreo 6 luni de dor sfâșietor de casă.
Mi-am dat seama cât de atașat sunt de Timișoara. Tot efortul pe care l-am făcut era ca să mă întorc acasă. Nu am făcut-o cât de repede mi-am dorit, au fost 10 ani. Dorința asta cred că m-a marcat și a fost Nordul meu tot timpul.”
De ce nu vrem neapărat o țară ca afară
Unul dintre puținele avantaje ale decalajului față de Occident este că putem învăța din greșelile care s-au făcut acolo.
Oana Stănescu, arhitectă celebră la New York și Berlin, curatoarea Bienalei Timișorene de Arhitectură 2024, explică de ce nu ar trebui să ne grăbim să copiem modele care deja sunt nefuncționale în Occident.
„Unul dintre talentele arhitectului este de a propune o viziune. Când ne raportăm la vest cred că ar trebui să ne gândim că putem evita greșelile lor. Putem să nu mai facem mall-uri, când știm că vor fi goale peste 10 ani.
Avem potențial mare aici, dar atât timp cât viziunea noastră asupra viitorului este cea vestică, it will always fail pentru că deja a eșuat acolo.”
Încă ceva
O parte din această viziune despre regenerarea urbană am regăsit-o și într-un portret din NYT al fostului designer de la Apple, Jony Ive, care își folosește avea acumulată în carieră pentru a cumpăra clădiri și revitaliza un mic colț din orașul San Francisco.
„At Apple, he had worked at Infinite Loop, a sterile office park near the interstate, and Apple Park, a futuristic circle of glass and blonde wood. Both campuses were so isolated that they could have existed anywhere. He wanted his new office to be part of the community. (…)
I don’t know whether it was reckless,” he said of his building buys. It certainly wasn’t arrogant. It was well intended. But I really felt we could have a contribution.”
Ce au în comun aceste investiții, de la Timișoara la San Francisco, este onestitatea, generozitatea și o anumită afecțiune pentru oraș și comunitatea locală.
Așa cum observă arhitecta Oana Simionescu „e nevoie ca în spatele acțiunilor să existe un sistem de valori care vorbesc despre alte lucruri decât despre bani”. Am putea spune că avem așa ceva la Iași?
Ce facem săptămâna asta
🔬Noaptea Cercetătorilor | Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 17:00, pe Esplanada Palas, transformând acest spațiu într-un veritabil laborator al cunoașterii și inovației.
🍻 Delta Beer Tap Takeover | Fabrica de bere artizanală din București vine în weekend la Beer Zone și lansează o nouă bere, cu aromă intensă de miere.
🎶 Soul Serenade | Cu venirea toamnei, reîncepem serile noastre de jazz la Acaju, cu muzici fine de blues și jazz clasic, împreună cu Soul Serenade. Duminică de la 20:00. Bilete aici.
🚘 Retroparada toamnei | Duminică, între orele 11:00 și 15:00, în Piața Unirii, membrii Clubului Retromobil Iaşi care dețin autovehicule istorice sunt invitați să participe la Retroparada toamnei.
🙋 Piața de oferte și nevoi | Evenimentul constă într-o întâlnire interactivă de două ore (+ o oră de socializare, opțională) în care vei avea ocazia să te conectezi cu alte persoane pentru a împărtăși și descoperi talentele, abilitățile și resursele existente în apropierea fiecăruia. Luni de la 17:00 la CUIB. Te poți înscrie aici.
Coming soon
🎭 FITPI | Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr va avea loc la Iași în perioada 3-10 octombrie. Programul complet.
📚 ConnectED 3.1 | Un eveniment care aduce împreună elevi, părinți și profesori, oferindu-le prilejul de a-și face auzită vocea prin participarea la sesiuni interactive susținute de experți în domenii variate ale educației. Pe 19 octombrie la Ramada.
🍷 Hai cu pluta! | Special gândit să crească organic, într-o manieră blândă și autentică, festivalul de vinuri Hai cu pluta! înseamnă o călătorie prin degustare și poveste, printre zeci de crame de top din România, Italia și Republica Moldova. Pe 26-27 octombrie la Agora. Bilete aici.
#decitit
Primăria, acuzată că tratează superficial lucrările din Bucium și Poitiers - TeleM
Dacă ar pune bariere, Primăria ar încasa de 4,5 ori mai mult din parcările publice. Dar n-o face și pierde milioane de lei. - Reporter de Iași
Smârdan, cartierul cu aspect de Bangladesh: o mare de mașini, blocuri printre case, străzi de 4 m lățime, zero trotuare în Centrul Iașului - Reporter de Iași
Un start-up din Iași a lansat o aplicaţie mobilă prin care se poate solicita ridicarea PET-urilor reciclabile la domiciliu - Ziarul Financiar
”Plăcinte Povestite”, un proiect inedit pornit de la Iași - RFI
1 din 2 orașe din România verificate de Garda de Mediu, printre care și Iași, nu asigură cetățenilor suprafața obligatorie de spațiu verde - PressOne
De ce amenda pentru tăierea unui copac în București e de doar 25 de lei? - Recorder
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu