Poezia salvează lumea
Dacă încă nu ți-ai făcut planuri pe weekend, zilele astea în Iași se întâmplă FILIT
Mulțumiri celor care și-au luat din timp pentru a răspunde la chestionarul despre Iașul nostru, care mai rămâne deschis câteva zile.
Fie că ești abonat de la prima ediție sau cititor ocazional, ne-ar plăcea să înțelegem cum putem face acest newsletter mai folositor pentru tine.
Unul dintre lucrurile pe care le-am aflat de la voi este că motivația principală pentru care ați plăti un abonament nu este neapărat accesul la conținut extra.
Iată de ce a contat feedback-ul vostru. Contractul pe care îl avem cu Substack prevede introducerea abonamentelor plătite și a unui paywall la cel mult trei luni de la lansarea publicației.
Deadline-ul a venit zilele trecute, așa că, oficial, ne puteți sprijini în misiunea de a aduce la lumină lucrurile bune care se întâmplă în Iași printr-un abonament lunar de 5 euro sau unul anual de 30 de euro.
Dar asta nu e tot. Răspunsurile voastre ne-au dat încredere să cerem o derogare de la Substack pentru a renunța la paywall și a testa un model bazat pe donații, la fel ca PressOne, Recorder sau DoR.
Pe scurt, asta înseamnă că tot ceea ce publicăm va rămâne „la liber”, însă donațiile, sub forma unui abonament digital simbolic, sunt binevenite.
Ca să nu vă mai plictisesc, și pentru că în ultimele săptămâni am primit multe întrebări despre modelul financiar care face posibil acest experiment care este Iașul nostru, am explicat într-o postare separată cum stă treaba cu banii și abonamentele.
Revenind la programul obișnuit, nu m-am gândit să vă întreb dacă preferați să păstrăm prognoza meteo, așa că o să presupun că da. 😃
☀ Astăzi este probabil ultima zi din an în care maxima sare de 20 de grade, dar temperaturile scad semnificativ în zilele care vin.
Știri locale pe scurt
Primăria a semnat joi contractul de împrumut pentru 100 milioane lei, finanțarea rambursabilă fiind acordată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Banii vor fi utilizați pentru derularea a trei proiecte: modernizarea depoului Dacia, refacerea cinema Dacia și reabilitarea a 14 unități școlare. Primii bani vor fi virați Iașului în 2022, respectiv două treimi din suma contractată.
Un ansamblu rezidenţial situat în zona BJATM - un bloc cu 18 etaje înconjurat de alte opt blocuri cu 10 etaje - a fost aprobat de Primărie.
În zonă sunt în construire sau în avizare încă trei proiecte de amploare: un ansamblu cu 14 blocuri cu 16 etaje, un altul de blocuri cu 6 etaje, iar lângă Lidl un ansamblu cu 4 blocuri tot de 16 etaje.
Fostul primar Gheorghe Nichita a fost eliberat condiționat. Nichita executa o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul UTI în care fusese condamnat pentru luare de mită.
Pe 29 septembrie 2020, magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe fostul primar la cinci ani şi două luni de închisoare într-un alt dosar, însă sentinţa nu este definitivă.
FILIT 2021
Evenimentul cultural al toamnei este, fără îndoială, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, ajuns la ediția a noua.
Am invitat-o pe Laura Cozmîncă, proaspătă absolventă de Jurnalism și voluntar FILIT să ne povestească „din interior” despre farmecul acestui festival și highlight-urile primelor zile.
Dacă încă nu ți-ai făcut planuri pe weekend, zilele astea în Iași se întâmplă FILIT. A început deja de miercuri și continuă până duminică, deci mai ai timp să ajungi măcar la un eveniment.
Anul acesta a fost dedicat în mare parte poeziei, iar alegerea nu a fost una întâmplătoare.
În primul rând, în această toamnă s-a inaugurat Muzeul Poezie(i) sub semnătura artistului vizual Ion Barbu. Însă și pentru că „poezia salvează lumea", așa cum o spune Amelia Gheorghiță, PR-ul și mama festivalului.
Dincolo de metaforă, apetitul publicului pentru poezie s-a observat de-a lungul timpului, nopțile albe ale poeziei - maratoane de citit și de ascultat poezie contemporană -, fiind mereu printre cele mai populare evenimente de la FILIT.
Eu sunt voluntar FILIT din 2017 și, recunosc, nu sunt un om al poeziei. Poate pentru că am rămas cu ideea că există un singur răspuns corect la întrebarea ce a vrut să zică autorul sau poate că de multe ori mi s-a părut inaccesibilă. Cu personajele unui roman parcă este mai ușor, ele îți deschid larg ușa și îți fac un tur al casei.
Dar tocmai asta este frumusețea la FILIT. Că sunt evenimente gândite pentru toate categoriile de cititori și pentru toate categoriile de vârstă. În medie, cam 15 pe zi, în diferite spații culturale. Pe la licee, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Casa Muzeelor sau la Teatrul Național.
„Scriitori în Centru" este unul din tipurile de evenimente ce se întâmplă zilnic la Casa Muzeelor. Sunt întâlniri restrânse, unde ai ocazia sa pui întrebări și să te fotografiezi cu autorul, dacă vrei.
Ori poți merge din pură curiozitate, să faci cunoștință cu el. Să cunoști mai întâi autorul, figura lui, felul , nu doar în versuri și abia apoi să-i citești opera. Pentru că te-a convins.
Așadar, dacă ești acel gen de cititor care a rămas în minte doar cu versurile poeților consacrați, aceasta este ocazia perfectă să descoperi că există și un „după”.
Că poezia poate fi un text care curge într-un limbaj cotidian fără pretenții, că poeții de azi nu se iau așa în serios și că nu sunt niște prețioși, mărturisire pe care o face chiar poeta Olga Ștefan la întâlnirea cu cititorii săi de la Casa Muzeelor, în dialog cu poeta și jurnalista Cristina Hermeziu.
Mai afli și ce provocări vin din online, hate sau susținere. Oricât de banal ar părea, Facebook este un spațiu de expunere generos. Dar poate fi și o capcană.
„Nu pot să aștept să-mi facă curte o revistă literară sau până să-mi publice poeziile. Aleg eu când să le public pe Facebook. Da, nu neg, am devenit dependentă de like-uri și validare”, mărturisește Olga.
Tot la Casa Muzeelor se întâmplă și două ateliere de jurnalism organizate de AIVImedia.hub, un centru media independent ce funcționează pe baza de voluntariat, unde tinerii învață să fie jurnaliști, vloggeri și realizatori de podcast.
Primul astfel de atelier a fost despre jurnalismul participativ. Adică despre cum poți tu, om obișnuit care nu a studiat Jurnalism, Litere sau Comunicare, să documentezi un material din comunitatea în care trăiești.
La întâlnirea cu liceenii, un alt tip de eveniment marca FILIT, care se întâmplă în fiecare zi de festival în mai multe școli, afli că poezia aparține și unor voci proaspete, care vin cu alte perspective și multă, multă îndrăzneală.
O astfel de voce este și Miruna Vlada. S-a deschis în fața elevilor de la Colegiul Național Emil Racoviță și le-a povestit despre ce se află în spatele poeziei pe care o scrie.
„Nu-ți propui sa te gândești la rostul poeziei, dar prin ce scrii se întâmplă și asta. Eu am pornit de la niște lucruri care mă deranjau foarte tare și am folosit poezia pentru a vorbi despre asta.”
Întâlnirea a fost una educativă, având-o ca parteneră de discuție pe colega de breaslă, Doina Ioanid, care crede că „ceea ce trăim acum se reflectă și în scris”.
Ceva mai spectaculoase sunt serile FILIT care se întâmplă la Teatrul Național, unde poți participa pe bază de rezervare. Aici ai ocazia să cunoști scriitori internaționali. Să le asculți pe larg poveștile, iar ei chiar au ocazia să spună ce a vrut să spună autorul.
Prima seară, adică gala de deschidere, a fost puțin atipică. Adună-i la un loc pe scenă pe jurnalistul Viorel Ilișoi, artistul Ion Barbu, poetul Dan Coman și jurnalistul Andrei Crăciun și vezi ce iese!
Umor și autoironie. O discuție total atipică, aproape neregizată de o grilă de întrebări și răspunsuri, dar deloc neserioasă.
Iar dacă până acum l-ai cunoscut pe Ilișoi doar prin reportajele sale, la prima din Serile FILIT, acesta s-a prezentat publicului și ca poet. Și chiar urmează să lanseze un volum de poezii în câteva luni, „Viața literară pe Bahlui".
La cea de-a doua din serile FILIT s-a schimbat registrul. Nu chiar la 180 de grade, dar destul de mult. Poate că, la fel ca și mine, nu ai auzit până acum de scriitorul portughez José Luís Peixoto. Nu poți să-i știi pe toți, dar poate că tocmai asta își propune FILIT.
Peixoto este un scriitor complex. Scrie poezie, proză și teatru și se prezintă drept un haotic. Este un fel de rebel ce ascultă black metal și scrie mult despre moarte, dar care crede și în iubire, în oameni.
A mărturisit că își controlează personajele din romane, că scrie după un plan, însă dă frâu liber cuvintelor în poezii.
„Mulți scriitori spun că personajele lor au căpătat viața și s-au dezvoltat de la sine. Însă mie nu mi s-a întâmplat. Eu știu de la început ce vreau să scriu pentru că trebuie să știu clar ce am de spus.”
Ce facem săptămâna asta
🎦 Les Films de Cannes à Iași | 7 proiecții de film la Ateneul Național, printre care și Palme d’Or, Titane. Ia bilet de pe cinemaiasi.ro sau direct de la casa de bilete, la prețul de 20 lei. Locurile sunt limitate, sala fiind deschisă la o capacitate de 50%.
🎃 Workshop cu flori și dovleci | Grădina Zadei vă invită la un workshop creativ sâmbătă, de la 12:00 la 16:00, cu un meniu asigurat de Soft & Grace. Un bilet pentru adulți costă 165 de lei, copiii au acces gratuit.
🏙 Bienala Națională de Arhitectură 2021 | Uniunea Arhitecților din România vă invită, pe 25 și 26 octombrie, la galele de premiere ale următoarelor 2 secțiuni din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură: Recuperarea patrimoniului și interpretarea identități și Fotografie de arhitectură. Programul complet.
De citit la alții
1️⃣ Printre blocuri, o comoară. Cât de frumos poate fi un oraș urât? - PressOne
Lucian Vasile e omul împotriva amneziei. Omul care te face să ții minte. Marea pasiune a lui e Ploieștiul. Ploieștiul, frate! Un oraș spulberat de bombardamentele din 1943, urâțit pe urmă de blocuri în perioada comunistă.
2️⃣ „Sunt ca un hamster pe roată” - Teleleu
Povestea unui șofer român de tir care petrece 15 ore pe zi singur într-o cabină și se gândește la familia și prietenii pe care i-a lăsat în România pentru o viață de singurătate în Marea Britanie
3️⃣ Femeie educată, caut partener - Iscoada
Un fenomen care începe să apară și în România: femeile cu studii universitare vor întâmpina dificultăți tot mai mari în a găsi un partener la fel de educat, în timp ce bărbații educați se vor bucura de o paletă mai largă de opțiuni
4️⃣ Copiii trebuie protejați când părinții se separă - DoR
Divorțul e unul dintre cele mai traumatice momente prin care trecem, copii sau părinți; dar copiilor le lasă urme care nu mai trec.
5️⃣ The Best Olive Oil in the World? This Village Thinks So. - The New York Times
Un orășel din Palestina, Rameh, ar putea fi locul în care se produce cel mai fin ulei de măsline din toată zona mediteraneană
În săptămânile care vin vom publica mai frecvent reportaje și interviuri în profunzime, însă căutăm în continuare reporteri talentați sau oameni care pur și simplu au o poveste de spus, dispuși să contribuie la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să scrii pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-ne un semn pe adresa iasulnostru@substack.com.
Pe curând,
Alex Enășescu