Bună dimineața, Iași! ☀
În ediția de azi:
PNL beneficiază de pe urma dezbinării filialei USR Iași
provocările unui business local independent în domeniul creativ
în București, 100 km de trotuare eliberați în aproape 3 ani
Știri locale pe scurt
PNL își păstrează temporar majoritatea în Consiliul Local, după ce doi consilieri USR și-au dat demisia din funcție.
Ce urmează: Este încă neclar dacă USR îi va putea înlocui pe consilierii demisionari, întrucât unii dintre candidații „de rezervă” trecuți pe lista suplimentară la alegerile din 2020 nu mai sunt astăzi eligibili.
O nouă plecare? Răzvan Timofciuc a demisionat din poziţia de lider de grup al consilierilor locali ai USR și ar putea fi exclus din partid, după ce a atacat acid conducerea filialei, controlate de Marius Bodea după plecarea lui Cosette Chichirău.
Iașul se va încălzi doar cu gaz la iarnă, fără cărbune. Pentru prima dată în ultimii 37 de ani, CET 2 Holboca, uzina care produce în cogenerare energie electrică și termică, va rămâne închisă în timpul iernii.
Motivul: Primăria vrea să limiteze uriașele pierderi, de zeci de milioane, pe care funcționarea acesteia le-ar presupune. Doar achiziția cărbunelui și plata certificatelor CO2 ar costa peste 40 de milioane de euro.
Iașul se alătură Reţelei UNESCO de oraşe creative. Iaşul a fost inclus pe o listă de 55 de orașe, la categoria „Literatură”, în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT).
Marele premiu pentru cea mai avansată inimă artificială a fost câștigat de o echipă de studenți ai UMF Iași.
Aceasta a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, în Texas, la finala unei competiții internaționale care își propune să încurajeze cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale.
Antibiotice Iași va investi într-o nouă fabrică. Compania a selectat oferta Băncii Europene de Investiții pentru contractarea unui credit de 25 milioane euro în vederea construirii fabricii.
Contractul de finanțare va fi semnat la mijlocul lunii noiembrie.
Costurile noii fabrici vor fi de 200 milioane lei, în condițiile în care 85 milioane lei sunt asigurate de statul român printr-o schemă de minimis, iar restul de 115 milioane lei fac obiectul contractului cu BEI.
Wizz Air alocă cea de-a cincea aeronavă la Iași. Astfel, va crește frecvența zborurilor pe următoarele rute:
3 zboruri pe săptămână către Liverpool și Berlin
5 zboruri pe săptămână către Barcelona, Dortmund și Bologna
zboruri zilnice către Paris și Bruxelles
9 zboruri pe săptămână către Milano
Antreprenori locali - Urban Gemini
Încă de la lansare, identitatea vizuală a newsletterului Iașul nostru este modelată de Urban Gemini, un studio local de design grafic, cu o abordare foarte personală și umană a muncii creative.
Pentru a înțelege mai bine provocările care vin la pachet cu un business local independent în domeniul creativ, am stat de vorbă cu antreprenorii din spatele brandului Urban Gemini. (P)
Cum a apărut Urban Gemini și care este misiunea voastră?
Din dorința de a crea ceva pe cont propriu și din nevoia de mai multă flexibilitate. Urban Gemini a apărut în 2008, mai întâi ca proiect de portofoliu, apoi a avut o etapă de soloprenoriat, iar din 2012 înseamnă mini-echipa alcătuită din Irina - graphic designer, Simona - account executive/content writer și Cornel - finance manager.
Lucrăm împreună de 11 ani, și în tot acest timp am avut mereu o abordare foarte personală și umană a muncii creative. Creăm și dezvoltăm identități vizuale și grafică publicitară în special pentru afaceri mici și antreprenori la început de drum, care vin la pachet cu povești de viață din care mereu avem ceva de învățat.
Știu că lucrați mult cu business-uri locale. Dacă ar fi un singur lucru pe care ați vrea ca antreprenorii locali să-l înțeleagă despre importanța designului și a identității vizuale, care ar fi acela?
Ne place să lucrăm cu business-uri locale pentru că ne putem întâlni față în față cu antreprenorii, iar asta ne ajută să construim colaborări mai strânse și putem vedea pe viu cum se dezvoltă proiectele lor.
Munca noastră necesită răgaz și o serie de etape pe care le-am validat în timp, despre care vorbim cu clientul de la prima întâlnire, ca să-și ajusteze corect așteptările.
De exemplu, o identitate vizuală are nevoie de două-trei luni pentru tot procesul de documentare, schițe, întâlniri de feedback, simulări, manual de identitate etc. Atunci când respectăm toți pașii și nu ne grăbim, rezultatele sunt mereu foarte bune.
Știm cât de greu e să demarezi o afacere, mai ales dacă ești singur într-o astfel de aventură, dar ne-am dori să înțeleagă că nimic de valoare nu poate fi creat peste noapte, mai ales în ceea ce privește designul și brandingul.
De unde vă luați inspirația pentru munca de zi cu zi?
Dacă ești suficient de curios și atent la ce se întâmplă în jurul tău, noi credem că găsești inspirație oriunde - într-o carte sau un film, în discuțiile cu clienții, prietenii sau familia, în proiectele colegilor de breaslă sau campaniile marilor branduri internaționale.
Contează mult și că alternăm proiectele personale cu cele profesionale, care sunt, la rândul lor, foarte diverse - nu acoperim o nișă, ne place varietatea și avem clienți din domenii diferite (avocatură, beauty sau medicină dentară). Când ne mai părăsește inspirația, uneori o regăsim după o plimbare și o pauză de cafea.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în perioada în care ați construit brandul Urban Gemini?
Să nu renunți la ceea ce te definește și să rămâi sincer. Astfel, poți construi relații bazate pe încredere și loialitate cu cei cu care interacționezi. Asigură-te că ceea ce comunici reflectă cu adevărat cine ești și ce oferi.
Hai să vorbim un pic și despre oraș. Dacă ați putea schimba un singur lucru la orașul Iași, care ar fi acela?
Am amenaja mai multe spații verzi și i-am da mai multă culoare, cum fac artiștii din Asociația Artipic. Ne plac mult proiectele lor de regenerare urbană, care au revitalizat multe spații și construcții din oraș cu picturi murale și graffiti și care, în plus, au fost și ocazii faine de implicare civică și muncă în echipă pentru artiștii tineri.
Multe construcții ale orașului, cum ar fi anexele clădirii CET, pot fi integrate în peisajul urban actual prin intervenții creative. De exemplu, ar putea fi folosite ca spații pentru ilustrarea vizuală a unor mesaje de conștientizare cu privire la schimbările climatice.
Care ar fi trei locuri de neratat pentru o zi perfectă petrecută în Iași?
Status Coffee, Jassyro sau altă cafenea din centru pentru o cafea de specialitate și patiserie dulce, o vizită la Casa Muzeelor, urmată de o plimbare pe Lascăr Catargi și prin Copou, Zori sau Toujours pentru răsfățul culinar perfect de încheiat ziua.
Iașul e ideal de vizitat în iunie, când înfloresc teii, sau în octombrie, când orașul e animat de o mulțime de evenimente culturale, cum sunt Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr sau FILIT.
Ce facem săptămâna asta
🎥 Între Revoluții | Astăzi, de la 18:00 la Ateneu, va fi organizat un eveniment dublu, proiecția filmului Între Revoluții și un dialog cu regizorul Vlad Petri. Bilete aici.
Tot la Ateneu va fi proiectat astăzi, de la 20:00, și duminică, de la 17:00, Anatomie d’une chute/Anatomia unei prăbușiri, filmul care a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes de anul acesta.
🚶Iașul ca poveste trăită | Sâmbătă, între 10:00 și 13:00, copiii de 12-14 ani sunt invitați să cunoască locurile preferate ale poetului Mihai Eminescu printr-un atelier interactiv.
Înscrierile se fac pe platforma De-a arhitectura, iar costul atelierului este de 10 lei de copil.
🎉 La noi e bine de 6 ani | Bistro La noi organizează o petrecere aniversară sâmbătă, de la ora 17:00. Ei au pregătit muzica, mâncarea și băutura de sezon. Tu vii doar cu voia bună!
🍂 Toamnă, Miere şi Mişcare | Duminică de la 10:30, Oaza Taină Vie organizează o drumeție prin pădurea Bârnova. Iar la întoarcere, au pregătit o masă plină cu bucate, de la o clasică salată de vinete la o tartă cu dovleac copt și brânză de capră. 70 de lei de persoană.
🧵 Schimb de Ațe No.2 | Duminică, de la ora 12:00, la FAR revine a doua ediție a unui yard sale, unde poți să vinzi hainele pe care nu le mai folosești sau să cumperi altele.
💻 Noaptea Companiilor | Joi, 9 noiembrie, între orele 16:00 - 24:00, vor fi organizate mai multe programe de vizită, activități și posibile recrutări la firme din Iași. Detalii aici.
#decitit
Bucureștiul, la bal sau la spital: ce demolăm, cât construim și ce facem cu spațiile verzi? Interviu cu urbanistul care coordonează elaborarea noului Plan Urbanistic General - Hotnews
Din New York la Brădiceşti. O incredibilă poveste despre dăruire şi dragoste de şcoală: profesoara de matematică Doina Platon - Ziarul de Iași
Ciocolata care salvează. Drumul Selenei Carază către visul de a fi ciocolatier - Curatorialist
O conversație despre comunitățile de la bloc și cum putem avea o relație mai bună cu vecinii - Lipici în comunitate
It Might Be Time to Consider Timisoara - The New York Times
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Apropo de plimbările pe strada Lascar Catargi, sunt curios câți ieșeni au citit informații despre această zonă https://turistiniasi.blogspot.com/2021/12/strada-lascar-catargi-din-iasi.html