Bună dimineața, Iași! 🌞
Și bun venit celor care au descoperit acest newsletter în urma mențiunii din Recomandata Scena9!
În ediția de azi:
Cătălin Hopulele este noul redactor-șef al Ziarului de Iași
zecile de milioane de euro îngropate în sistemul centralizat de încălzire blochează orice alte investiții majore
tur ghidat pe dealurile Dobrovățului
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Cătălin Hopulele este noul redactor-șef al Ziarului de Iași, după plecarea lui Toni Hrițac. Aceasta a explicat motivele din spatele deciziei și viziunea sa editorială pentru cotidianul local.
Vrem să scriem mai mult despre comunitatea noastră. Despre traficul care ne sufocă, despre jungla imobiliară, despre promisiunile neîndeplinite, făcute ani de zile ieșenilor de cei care s-au perindat prin funcții de conducere. Vrem să scoatem la tablă consilierii locali și pe cei județeni.
Universitatea Tehnică a montat barierele de acces în campusul Tudor Vladimirescu. Începând din 17 februarie, se va putea parca doar pe bază de abonament sau în regim de plată cu ora.
Costul abonamentului studențesc pentru alocarea locurilor de parcare este:
300 de lei / 30 zile – mașină cu motor termic/hibrid;
150 de lei / 30 zile – mașină cu motor electric;
gratuit – mașină ce aparține persoanelor cu dizabilități.
Leroy Merlin deschide al doilea magazin din Iași, în Mall Moldova, după ce a închiriat aproximativ 11.000 mp în cadrul proiectului dezvoltat de Prime Kapital.
Noul magazin va fi inaugurat în prima jumătate a anului 2025, odată cu finalizarea reamenajării fostului centru comercial Era Shopping Park, care va deveni Mall Moldova.
Blocajul autostrăzii A8. Asociația „Moldova vrea autostradă” (MVA) a făcut un apel către factorii de decizie să fie lansate ultimele trei tronsoane din autostrada A8, sectoare care vor conecta municipiul Iași, respectiv între Lețcani și Ungheni.
Ansamblul Palas va fi remodelat de o echipă condusă de arhitecții români Maximilian şi Daniel Zielinski, parteneri la studioul de arhitectură Foster + Partners.
AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ
Prețul gigacaloriei va crește începând de mâine, de la 323 de lei la 752 de lei.
În prezent, consumatorii casnici plătesc 206 lei, iar 117 lei îi plătește Primăria printr-o subvenție. Prețurile actuale datează din 2019.
Începând de la 1 februarie, populația va plăti 299 de lei pentru o gigacalorie, iar subvenția acordată de Primărie se triplează la 453 de lei.
De ce acum? Ce s-a schimbat?
Propunerea a picat de mai multe ori la vot în a doua parte a lui 2024, când primarul Mihai Chirica nu avea o majoritate stabilă în Consiliul Local.
Față de anul trecut, noua coaliție PNL-PSD-PMP din CL îi asigură primarul numărul de voturi necesare pentru ca proiectul să treacă.
De ce se ocupă Primăria de încălzirea centralizată?
Primăria a preluat sistemul de termoficare în iulie 2021 după ce, timp de circa 10 ani, această activitate a fost gestionată de către Veolia Energie.
Anul trecut, municipalitatea a organizat o licitație pentru concesionarea serviciului, dar singura ofertă depusă a fost respinsă de comisia de evaluare.
Cu ce mă afectează asta pe mine, dacă am centrală proprie?
Încălzirea celor 21.000 de apartamente din Iași (plus câteva instituții) ne costă pe toți zeci de milioane de euro în fiecare iarnă.
Acum două ierni, Primăria a risipit 50 de milioane de euro pe cărbune, o achiziție care este investigată de DNA
Acești bani îngropați într-un sistem centralizat nefuncțional fac să nu mai existe resurse pentru investiții în infrastructura rutieră a orașului, așa cum arată jurnalistul Claudiu Raus:
Ce înseamnă pentru investițiile publice, sau mai concret pentru investițiile în infrastructura rutieră a orașului? Ei bine: 50 milioane de euro înseamnă, efectiv, ENORM.
Gândiți-vă că este o sumă aprox.imativ dublă față de cât au costat singurele două mari investiții ieșene în infrastructura rutieră făcute în ultimii 30 de ani:
pasajul aerian „Octav Băncilă” (10-11 mil. euro, fără investițiile în trama stradală aferentă ce merge până spre Bahlui, potrivit proiectului de atunci)
pasajul subteran „Mihai Eminescu” (circa 12 mil. euro).
Și dacă nu îmi doresc mai multă infrastructură pentru mașini?
E drept că experiența din București arată că pasajele rutiere nu ajută la fluidizarea traficului.
Dar banii ar putea fi folosiți pentru modernizarea parcului de tramvaie, piste de biciclete funcționale, un sistem integrat de parcare, spații de joacă decente, lucruri de bază care lipsesc în Iași.
Cert este că încălzirea centralizată nu poate rămâne o gaură neagră care înghite zeci de milioane de euro, bani luați cu împrumut în fiecare iarnă.
Am văzut că există soluții care funcționează în alte orașe din România și din Europa. Vienna tocmai a anunțat un plan de 20 de miliarde de euro pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc. Dar Iașul nu se poate compara nici cu Oradea, darămite cu Viena.
NOU ÎN ORAȘ
Avem o nouă cafenea de specialitate în Iași, Crafted Coffee Studio.
O găsiți pe Anastasie Panu 17-19, într-un spațiu care mie mereu o să-mi aducă aminte de Hollywood Music & Film, unde țin minte că am dat câteva alocații pe niște casete cu Robbie Williams. Era una dintre puținele oaze de Occident în Iașul cenușiu de la finalul anilor 90. Ce vremuri! 🙂


Am încercat la ei un V60 perfect echilibrat, fructat, cu boabe prăjite de Kawa Coffee, o prăjitorie nouă pentru mine. Un new entry binevenit pe harta cafenelelor de specialitate din Iași.
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
🌳 Tur ghidat pe dealurile Dobrovățului | Sâmbătă la ora 9.00 la Biserica de lemn Pahomia, echipați pentru vreme schimbătoare cu vânt. Plimbarea va dura 3-4 ore, deci puțină apă si o eventuală gustare.
🎙️ Andra Andriucă Acoustic Concert | Andra vine pentru prima dată la Gist, chiar în ziua în care Gist împlinește patru ani. Sâmbătă de la 19.00. Ultimele bilete aici.
🇷🇴 Eat. Meat. Repeat | Un meniu all you can eat pregătit de prietenii de la FOOM: începem cu jumătate de porc la smoker, mămăligă cu brânză, continuăm cu varză călită și încheiem cu alivancă moldovenească. Duminică de la 14.00 la 18.00. (P)
Participarea costă 120 lei/persoană și include o bere Nemțeana gratis.
Copiii până în 16 ani plătesc doar 60 lei și primesc o limonadă/apă gratis.
📖 Iași – primul meu oraș sau România anilor ‘90 | Vasile Ernu în dialog cu Bogdan Crețu și Brândușa Silvia Chelariu, cu ocazia lansării volumului Generația canibală. Cartea maturității. Miercuri de la 19.00 la Acaju.
🪩 Lansare album NOMAD | Pe 6 februarie, de la 19.00, E-AN-NA lansează noul album NOMAD în Underground Pub din Iași. Bilete aici.
COMING SOON
🎸 Lansare album Plecări | Joi, 13 Februarie, Adam's Nest revine la Acaju cun album nou nouț, proaspăt scos din cuptor.
🥁 Vremuri Terci | Un concert maraton Timpuri Noi și Zob, pe 22 februarie de la 20.00, în Underground.
🎻 Classix 2025 | Classix revine cu o nouă ediție și un nou concept: Revelații. Cea de-a șasea ediție a aventurii clasice contemporane se va desfășura la Iași între 23 februarie și 2 martie 2025. Bilete și abonamente aici.
🎤 Concert FiRMA | Pe 13 Martie, FiRMA revine pe scena din LEGEND cu un single nou-nouț și un concert electric întru deșteptarea primăverii. Bilete aici.
FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
P.S. În newsletterul personal de săptămâna asta, am scris despre ce au în comun votanții lui Trump și cei ai lui Georgescu.
Pe curând,
Alex Enășescu